brunetka11
19. črc 2018
795 

Čemu učíme své děti?

Tuhle naše mamka povídá mému muži: "Hele, nechápu to, ona se s ním měla tak krásně - on jí pomáhal v domácnosti, uspával děti, ona "si mohla" chodit, kam chtěla, kdy a s kým, zahrnoval ji dárky... Ty večery a víkendy jí nevyčítal. No prostě jako se má tvá žena s tebou...".

Debata šla pak jiným směrem.

V poslední době jsem si však, když si tak pročítám ty články nebo slýchám kolem sebe, jak jsou některé ženy nešťastné - "všechno je jen na mne, on mi s ničím nepomůže, nestíhám děti a on mi vyčítá, že na něj nemám čas, musela jsem ten dětský pokoj vymalovat sama, musela jsem malému na tu aktovku tajně našetřit...", uvědomila jednu věc.

Já to jinak prostě ze své rodiny neznám - u nás byl tím, kdo dost vařil, táta. A táta nás učil plavat. A táta vynášel koš / vysával / někdy mi pomáhal s úkoly (z té trojky za papírové dopravní značky jsme byli upřímně znechucení oba). Viděla jsem odmala, že se takhle v rodině funguje - že jsou na to rodiče dva a o práci i radost se dělí.

A když jsem byla nějakou dobu ve vztahu, kde jsem to musela všechno táhnout, protože synek byl navyklý, že všechno odtáhla máma, šla jsem o dům dál. Respektive, raději jsem byla sama, než podobně přežívat.

Takže ano - muž vysává, uspává, čte pohádky, učí děti jezdit na kole. A ano, zpočátku se mu moc chodit s kočárkem nechtělo. A taky jsem se dozvěděla po příchodu druhého dítěte do rodiny, že "už nejsem tak hodná, jako dřív...". 

Nemyslím si, že je nutné z muže podobné aktivity vyštěkávat, spíše mu dát dostatek prostoru, ať si to v klidu "ohmatá" bez mé nutné přítomnosti. A na to se pak nabalují další možnosti, jak si to všechno užít společně.

Ale jo, občas na výraznější výměnu názorů dojde ,-)

Tuhle jsme někam šli i s dětmi přátel a naše starší automaticky zorganizovala jejich kluky, ať odnesou tašky. A sama odnesla jen knížku. Jen jsme se potutelně usmívali, že ta se neztratí.

A já si uvědomila, že to je vlastně fajn. Ona to jinak z rodiny ani nezná... 

A co vy, jaký vzor si v sobě nesete?

Manžel se musel zapojit poměrně rychle, když jsem jela prvně do školy. A pak už mu to přišlo automatické. Jako většinou se o uklízení a vaření starám já, ale v péči o kluky je to více méně stejné. Když je doma, tak jednoho uspavam já, druhého on. Ze začátku trochu musel asi od tatínka poslouchat narážky, protože ten to nedělal, ale děda už si na to dost zvykl 😁

19. črc 2018

Začni psát komentář...

Odešli