cobaltino
1. říj 2018
296 

Jak úspěšně rozjet kojení (Kojení II. díl)

Dvě nejdůležitější informace, které si z tohohle článku musíte o kojení odnést:

1. Máma potřebuje podporu okolí

To znamená žádné řeči o nedokonalých bradavkách, malých/velkých prsou, líných dětech, malém toku mléka, „slabém“ mléku, nedostatku mléka a podobně!

Potřebuje plnou důvěru v její mateřské schopnosti, ve schopnost kojit své dítě a důvěru v dítě, že to dokáže.

Vaše prsa jsou ta nejlepší prsa pro vaše dítě. Dokážou mu dát mléko přesně takového složení a přesně v tom množství, jaké dítě potřebuje.

Pokud někdo z okolí (babička, manžel, lékař, …) nedokáže mamince takovou podporu dát, měl by se komentářů na téma kojení zdržet. Psychika je mocná a i zdánlivě nevinná poznámka může nadělat pěknou paseku.

2. Miminko potřebuje maximum kontaktu s mámou – kůže na kůži

A sem patří nejen poporodní bonding, ale veškeré tulení a nošení dítěte v šestinedělí. Pokud to jen trochu jde, ležte celé hodiny a dny nahatí v posteli s miminkem na hrudníku, jakkoliv se to může zdát bláznivé, nebo příliš přitažené za vlasy.

Už po jednom dni nonstop kontaktu skin on skin se vám může spustit mléko proudem a (dosud nepřisávající se) miminko začít předpisově pít. Vaše tělo potřebuje informaci o nutnosti vyrábět mléko – dlouhodobým kontaktem s miminkem mu ji předáte.

Pokud máte obavy z toho, jak to provést v noci, jukněte sem – společného spaní se bát nemusíte.

Tímhle bych tenhle článek mohla ukončit, protože de facto nic víc vědět nepotřebujete, ale pro úplnost si povíme ještě něco o technice kojení a o možných problémech, které můžou nastat.
Pokračování článku

1. říj 2018

Začni psát komentář...

Odešli