cobaltino
5. zář 2019
464 

MANUÁL PRVORODIČKY: Šátek

„Motat do hadru se fakt nebudu – ještě by mi z toho dítě vypadlo.“

Image title

Není třeba se nošení v šátku bát – nejjednodušší je na novorozence elastický šátekšátkové nosítko je taky dobrá volba. Pevný šátek je na uvázání složitější a přezkové nosítko není pro novorozence ideální, oboje si nechte na později, ať se zbytečně netrápíte 😉 Hodí se vědět:

  • Nošení je pro děti přirozené.
  • Je potřeba nosit dítě v kvalitním šátku a v ergonomickém nosítku (a to, jestli je nosítko opravdu dobré, se nedozvíte na prodejní stránce výrobce, ale v některé z nosících skupin na Facebooku nebo na Modrém koníkovi, nebo v mateřském centru ve vašem městě).
  • V každé pozici je třeba mít dítě symetricky, s podsazeným zadečkem, lehce kulatými zádyzajištěnou hlavičkous koleny výš, než je zadeček. (viz úvodní obrázek)
  • Šátek musí být vždy co nejpevněji dotažený – dítě v něm nesmí plandat ke straně nebo do záklonu.

Nošení v šátku je pro vás ohromně praktický a dítěti příjemný, takže se o to neochuzujte. Klidně si šátek zpočátku jen půjčte, ale věřím, že si to zamilujete jako miliony maminek a tatínků po celém světě!

Chci vědět víc

Osobně nedám dopustit na šátkové nosítko - protože to moje mrně když je v šátku tak 10 minut, tak je nesvé, že nevidí a začne vylézat ven (poté, co celé nosítko ožužlá). Navazovat šátek a po 10 minutách z něj dítě vytahovat, přepolohovávat a zkoušet, zda při změně polohy nebude spokojenější, by mě asi kleplo.

6. zář 2019

"Nošení v šátku je pro vás ohromně praktický a dítěti příjemný, takže se o to neochuzujte."
🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ tak ještě že někdo dobře ví co je pro ostatní praktický a příjemný...
Jako nosím taky když je třeba, ale necpu to každýmu... ale tohle je důvod proč jsme pak za krávy všechny...

6. zář 2019

Uprime receno kdyz vidam maminky s satkem nebo i nositkem a deti maji pusu zarvanou mezi prsama a nebo zvracenou hlavu dozadu tak mi to moc pohodlne nepřijde.

6. zář 2019

@merope Ano šátkové nosítko je na tohle boží! 🙂 Ale ani elastický šátek se nerozvazuje 😉

11. zář 2019

@cobaltino No, abych dítě vytáhla, ho musím rozvázat aspoň trošku, ne?

@fiiif No, k té hlavě zvrácené dozadu - nevím proč, ale nejoblíbenější poloha mého drobka v nosítku je momentálně "natažené nožičky, co to jde a natažené ruce před sebou, jako by pásl koníčky - a k tomu zakloněná hlava". A když se ho snažím "ergonomicky" srovnat do té polohy "M" (nožičkami), tak mu to vydrží tak 10 minut maximálně. Sílu už má.

11. zář 2019

@merope Ne, vůbec. 🙂
Pro zvědavce je super nošení na zádech - tak vysoko, aby viděl přes rameno 😉

11. zář 2019

@merope ja to pisu z pohledu pozorovatele, mozna tem detem vadi ze nevidi, tak vyvrati hlavu dozadu. Ja teda nenosila, misa mel kocarek, za prve by mi upadli zada a za druhe si to dost dobre nedokazu predstavit, obcas jsme ho vzali do naruce ale vlastne byl spokojeny v kočárku

12. zář 2019

@fiiif Jj, chce vše vidět - ale nosit "čumákem dopředu" se nemá. Mrňous taky má skoro pořád kočárek, ale občas jsou situace a místa, kam se kočárek nevejde, položit na zem ho tam nechci a zjistila jsem, že ty záda mi pak upadávají míň než když ho nosím v náručí. Ale pravda, pokud jsme třeba právě na akci mezi spoustou lidí, tak ho nosíme v nosítku "čumákem dopředu" a pořád mám pocit, že tam té správné polohy nožiček do "M" dosáhnu mnohem snáz než když ho dám tak, jak se to má. Protože ho prostě dám do nosítka a stejně ho držím pod zadečkem, jenom ta váha je víc na ramenou a míň jenom na rukách + můžu si jednu ruku snadno uvolnit.

Metrem jel tento týden v nosítku poprvé - chlap potřeboval jet ze Zličína mimo Prahu a nechtělo se mu ve špičce rvát autem do centra a zase zpátky. A nebylo to tak strašné, jak jsem se toho děsila, ale ani nic, co bych toužila opakovat - prostě nouzovka.

@cobaltino Existuje nosítko, v němž se dá nějak takto dítě navázat? Já to viděla zatím jen v šátku, ale u toho se prostě bojím, že to blbě uvážu a že mi spadne. Já se teda trošku bojím, že mi vypadne i z nosítka a stejně ho v nosítku pořád přidržuji (a vylézá mi i tak ven ☹ ) - což na zádech nevím jak.

Lokální nosící skupinka sraz pořád plánuje, ale ještě nenaplánovala a v červnu to ještě nebylo potřeba. Tak lovím rozumy, kde se dá.

12. zář 2019

@merope každé nosítko lze nastavit tak, aby dítě vidělo přes rameno. První věc, co se musí změnit, je ta, že bederák se dá dostatečně vysoko. Říká se mu sice bederák, ale na rozdíl od batohu se na bedra umisťuje jen výjimečně (většinou to tak vyjde až u velkých dětí, u miminek ne)

13. zář 2019

@merope Pokud dítě máte potřebu přidržovat, máte buď špatné nosítko (ergonomické nošení čelem dopředu ani neumožní), nebo špatně nastavené (většinou málo dotažené pásy), nebo ještě by mohlo mít špatnou velikost vůči dítěti.
Každopádně to chce zkontrolovat od někoho, kdo nošení rozumí. Ve správném nosítku, dobře nastaveném je nosič a nošenec jedno tělo - má volné ruce, dítě se nevyklání, nezaklání, dokáže v té pozici usnout, protože je mu příjemná. Nejsou problém ani předklony, protože je v něm dítě pevně usazeno.

13. zář 2019

*(ergonomické nosítko nošení čelem dopředu ani neumožní)

13. zář 2019

@cobaltino Díky moc, já v jiné diskusi mezitím zjistila, že můj drobeček je na novorozenecké caboo už prostě veliký a že to chce něco nového tak jako tak. A jako novorozence jsem ho přidržovala, protože nedržel hlavičku, je nedonošený, tak přecejenom byl prostě hrozně droboučký a tak jsem ho nechtěla úplně pustit (možná jsem se zbytečně bála, ale ona mu ta hlava prostě padala a přecejenom když jsme šli domů z porodnice, tak neměl ani 2,5 kila). Ale je pravdou, že jednu dobu mi v tom seděl poměrně dobře - tak asi měsíc od toho, co držel plus-minus sám hlavičku a podpora od nosítka stačila, než se začal pořádně pohybovat. Teď ty šátkové popruhy prostě zmuchlá pod sebe, ať je dám, jak je dám, spojí nohy k sobě a pokouší se lozit mi po těle. Má cca 6 kilo a podle původního termínu porodu - korigovaný věk - necelých 5 měsíců a holt je to divoch.

13. zář 2019

Začni psát komentář...

Odešli