cobaltino
22. bře 2019
515 

Šátek - náš největší kámoš

Šátek na nošení dětí s manželem zbožňujeme! Momentálně ten elastický, ve kterém nosíme našeho novorozence.

Bezpochyby je mu v něm dobře, ale dnes vám chci vysvětlit, proč se nošení dětí líbí i nám dospělým:

  • Máme volné ruce – na cokoliv, co je v domácnosti nebo se staršími dětmi potřeba (a nač si lhát, ono je to občas potřeba i kvůli základní hygieně nás samých 😀).
  • Je to přirozená pozvolná posilovna – šátek nás nutí chodit rovně, nehrbit se. Zároveň jak dítko roste a těžkne, pomaloučku se nám zvyšuje zátěž a jsme namakanější a namakanější 😉
  • Kontakt s dítětem je léčivý na poporodní deprese a pomáhá s tvorbou mateřského mléka.
  • V zimním období obzvlášť oceňujeme hřejivé závaží.
  • Elastický šátek můžeme mít navázaný pod bundou pro strýčka příhodu a v případě potřeby do něj dítě rychle vložit (úvaz se nemusí rozvazovat).
  • Uspávání se smrsklo na pár metrů chůze (schody jsou obzvlášť účinné) nebo jeden ploužák s mimčem v šátku 😉
  • Mateřská/otcovská láska, která ne a ne po porodu dorazit, se nejspíše předvede ve své největší parádě. (Nemilujte to sladké oddychování na vašem hrudníku a tu opojnou vůni mimískovy hlavičky!)
  • Na procházce zejména tatínci ocení babolapkový efekt dítěte v šátku – těch obdivných pohledů si nejde nevšimnout 😉
  • Jsme opět plně mobilní – žádné schody, malý výtah, nesjízdný terén ani turnikety nás nezastaví B-)
  • A hlavně! Četnost dětského pláče se s šátkem rapidně snížila, protože miminko je v něm prostě spokojené (hřeje si bříško, vyprdí se, odříhne si, má mlíko na dosah, cítí naši vůni, slyší náš hlas i tep, někdo ho houpá, není na světě osamoceno). Starší děti oceňují rozhled z větší výšky, rády sledují naše činnosti, snadno získají naši pozornost a můžou si s námi popovídat nebo „popovídat“; připadají si zapojené do světa dospělých.

Jaké jsou vaše oblíbené důvody pro šátek?

Jaké jsou rozdíly mezi pevným a elastickým šátkem, jaké výhody a nevýhody mají oproti nosítkům, a jak vybrat ten správný šátek nebo nosítko, si povíme někdy příště. Stay tuned 😉

Článek byl poprvé zveřejněn zde

1. Volné ruce
2. Přístupný jakýkoli terén
3. topení - mám zimní děti 😍

Jen teď v necelých 5 měsícich přestalo fungovat uspávání, naopak musíme ven v šátku za plné bdělosti, jinak je řev. Všechno musí vidět.

A já mám předvázaný i pevný šátek. Za ty roky jsem se naučila nachystat si ho tak, že je dotažení kapsy minimální, cípy mám strčené v předních kapsách. S elastikem jsem se neskamarádila, ale to bude tím, že obě děti měly na konci šestinedělí 6 kg, nějak nebylo skoro kdy je v něm nosit 😀

23. bře 2019

@alneka díky! 😁
Teď jsme taky zjistili, že dvojitý kříž nemusíme rozvazivat, aby se dalo dítě vyndat. Po nandání taky dotahujeme minimálně.
Zajímavý, že se staršími jsme to ani nezkusili...

23. bře 2019

@cobaltino človék se furt učí 😎 a zjednodušuje si to

23. bře 2019

U mě byl vždy hlavní důvod praktický. Mobilita. Máme ztížený východ z domu s kočárkem,což ve chvíli kdy potřebujete stihnout se staršími dětmi autobus do školy je opruz. Dále přístup do obchodů,na úřady,bez kočárku se dostanu kamkoliv. Beru ho i na návštěvy, nemusím pak řešit místo pro kočárek. V MHD taky super, nemusím se bát že na kočárek nebude místo. Nosila jsem už starší děti,ale až od 4-5 měsíců v nosítku. Třetího prcka nosím od 4 týdnů v šátku.

30. bře 2019

Malý je lehce nedonošený, v šátku ho nosím od narození a to doslova... v podstatě šel z břicha na břicho a zůstává tam i teď, v jeho třech měsících. Téměř nepláče, usíná okamžitě, s pejsky můžeme do lesa, mohu pracovat s mými koňmi (samozřejmě jen ze země) a jak dnes zjišťuji, je šátek i elegantní módní doplněk k společenským šatům. (Zkoušíme nejvhodnější šátek k mým šatům na dnešní večer 🙂 )

30. bře 2019

@maximaty To je nádhera! Ta zkušenost i ten vzor šátku! 😍 Díky

31. bře 2019

@andelka V takových případech je šátek nebo nosítko prostě poklad! 🙂

31. bře 2019

Já bych viděla taky samá pozitiva, ale dcera měla bohužel jiný názor. Nechtěla být nošena (vůbec) a takhle kontaktně už vůbec ne. Řvala a řvala a řvala. Jsem zvědavá na druhé.

4. dub 2019

Začni psát komentář...

Odešli