destovakapka
2. srp 2017
495 

Těhotenství týden po týdnu - 13 týden

                                                           13. týden těhotenství

                                                          Co se děje s vámi?

13. týden těhotenství vám končí první trimestr gravidity. Váhový přírůstek je zatím velmi malý (asi 1-2 kg), od tohoto období začnete přibírat rychleji. Možná jste si povšimla otoku dásní a snadného krvácení z dásní, zvláště při čištění zubů. Je to běžný problém v těhotenství, který po porodu vymizí. Používejte měkčí kartáček, zkuste výplachy úst adstringentními roztoky (heřmánek, ústní voda), dbejte na dostatek vitamínů ve stravě.

Stravujte se pestře, ale příliš nemlsejte.

Je vhodné začít provádět cviky pro těhotné, střídejte cvičení na posílení svalstva zad a pánevního dna se cviky relaxačními. Poslouchejte hudbu, choďte na procházky do přírody. Vhodné je také plavání.

Traduje se, že těhotenství je příčinou zvýšené kazivosti zubů. Přímo tomu tak není. V graviditě nepochybně dochází ke zhoršení již stávajících zubních kazů, takže se dosud projeví nepoznané či neošetřené kazy.

Nově vzniklé kazy či zvýšená kazivost zubů v těhotenství je však způsobena celou řadou jiných faktorů:

  • zhoršenou hygienou dutiny ústní, z důvodu těhotenských nevolností (pocit na zvracení při čištění zadních zubů)
  • časté zvracení snižuje pH v dutině ústní a kyselé žaludeční šťávy narušují povrch zubů
  • mnohdy se mění stravovací návyky – jednak složení potravy (častá chuť na sladké či kyselé), ale zejména frekvence příjmu potravy
  • během těhotenství může mít slina trochu odlišné složení a může být oslabena její ochranná funkce při vyrovnávání kyselosti prostředí
  • těhotenským zánětem dásní (gingivitis gravidarum) – v těhotenství mají dásně větší sklon ke krvácení, které maminku od řádného čištění odrazuje; na místě je však zvýšená péče

Na prvním místě je samozřejmě dokonalá ústní hygiena. Čistěte si zuby minimálně 2x denně alespoň 2-3 minuty. Omezte mlsání a pití sladkých nápojů.

Svého zubního lékaře byste měla navštívit během těhotenství minimálně jednou (v optimálním případě dvakrát), potvrzení o zubním ošetření si nechejte zapsat do těhotenské průkazky.

Vaše prsa jsou citlivá a napjatá. Děloha se pomalu zvětšuje i nad hranici malé pánve. Zimomřivost se vytratila a vám je o poznání tepleji.

Přestaňte obědvat na desce vašeho pracovního stolu před počítačem. Místo toho si udělejte pauzu, vyberte si nekuřáckou restauraci nebo kavárnu v okolí a běžte se projít na čerstvý vzduch. Rozdělení vašeho pracovního dne touto malou zdravotní pauzou jistě brzy oceníte.

Připravte se na změnu svého vzhledu. Ze začátku není nic vidět. Ve druhém a třetím měsíci už vám začíná být těsné vaše oblečení, ale stále ještě není těhotenství na první pohled zřejmé. Je čas vyrazit na nákupy a pořídit si těhotenské oblečení. Až se ve čtvrtém měsíci bříško vyloupne, pravděpodobně neujdete zájmu i zcela neznámých lidí, kteří si vás na ulici budou prohlížet. Mnoho z vašich blízkých si bude chtít na vaše bříško sáhnout. Některé těhulky takové vniknutí do osobního prostoru špatně snáší, jiným zvýšený zájem naopak dělá radost.

                                                          Co se děje v bříšku?

13. týden těhotenství růst tělíčka do délky rychle pokračuje. Hlava se zvětšuje také, ale vzhledem k ostatním částem těla již poněkud pomaleji.

Horní a dolní oční víčka jsou stále spojena. V ústní dutině se pod dásní objevují základy prvních mléčných zubů. Pokračuje vývoj ušního boltce, který se poněkud zvětšuje a má nepravidelně hrbolatý vzhled.

Mění se vzhled přední stěny trupu. Břišní dutina se zvětšuje a pupeční kýla mizí. Poněkud klesá krvetvorba v játrech, krvinky se nyní začínají vyvíjet i ve slezině.

Ledviny začínají produkovat moč, která se vylučuje do plodové vody.

Vstupujete do 4. lunárního měsíce těhotenství. Zvětšuje se obvod pasu i prsou, jste asi o jeden kilogram těžší. Těhotenství na vás začíná být patrné. Vaše miminko dokáže už daleko více věcí – na podnět sevře dlaně, stáhne prstíky na nohách a umí pohybovat rty.

Uši a oči jsou již téměř na svém místě. Chrupavčitý základ kostry se pomalu přetváří na kosti, lze rozeznat i žebra. Ledviny začaly vylučovat moč do močového měchýře, játra tvoří žluč, slinivka břišní vytváří inzulin, střeva se přemisťují dále do těla. Pokračuje vývoj pohlavních orgánů. Děťátko občas zavírá a otvírá pusu, někdy jsou pozorovatelné sací pohyby. Dotvořený krk už může podporovat pohyby hlavičky. Dítě je už schopné vnímat i zvuky díky receptorům vibrací v kůži. Uši se dotváří až v 24. týdnu.

13. týdnem končí 1. trimestr těhotenství. V tomto týdnu měří plod zhruba 7 cm. Při zjišťování délky plodu se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Plod nyní váží zhruba 20 gramů.

Plod o velikosti 70 mm ve 13. týdnu těhotenství (12+3)

Plod o velikosti 62 mm ve 13. týdnu těhotenství (12+4). Na všech snímcích je snadno rozeznatelná lebka s obličejovou částí, páteř plodu a jeho dolní končetiny.

Plod o velikosti 81 mm ve 13. týdnu těhotenství (12+5)

Začni psát komentář...

Odešli