destovakapka
17. zář 2017
626 

Těhotenství týden po týdnu - 36 týden

                                                        36. týden těhotenství 

                                                           Co se děje s vámi?   

V těchto týdnech těhotenství ženy většinou pociťují stále častější a silnější děložní kontrakce, které jsou přípravou na porod. Dosud pevné a dlouhé hrdlo děložní se musí před začátkem porodu zkrátit a  hlavička miminka již někdy  koncem tohoto týdne sestoupí o něco níž do pánve, zvláště u žen, které již rodily.  

Ve 36. týdnu těhotenství se při gynekologickém vyšetření odebírá stěr z pochvy k určení eventuální streptokokové infekce skupiny B (tzv. GBS).  Pokud je u vás potvrzena přítomnost Streptokoka skupiny B, budou vám v průběhu porodu podána jednorázově antibiotika k prevenci nákazy plodu v průběhu porodu.  

Pozitivní GBS (SAG) znamená přítomnost streptokoka skupiny B (Streptococcus agalactiae) v pochvě ženy. Přítomnost této bakterie je poměrně častá (asi u 20 % žen). Většinou nezpůsobuje žádné obtíže, v případě porodu existuje ale riziko nákazy plodu při průchodu porodními cestami.

Vyšetřují se tedy všechny těhotné ženy ve 36. týdnu gravidity, kterým je proveden štětičkou stěr z pochvy a získaný vzorek je odeslán na mikrobiologii. Během těhotenství, zejména pokud žena nemá žádné obtíže, není většinou potřeba léčby. Pokud má však žena obtíže již během těhotenství nebo ji hrozí předčasný porod, zahajuje se léčba dříve, zejména pokud se vyskytuje vysoká koncentrace této bakterie i v moči.

Riziko pro plod nastává až během porodu. Nákaza novorozence může mít různé formy závažnosti (zápal plic, zánět mozkových blan nebo celková sepse tj. přítomnost bakterií v krvi miminka). Proto se ženám, které mají pozitivní výsledek na streptokoka, podává během porodu antibiotikum v infuzi (většinou se volí antibiotikum penicilinového typu), které nákaze novorozence zabrání.

Vaše měkké porodní cesty se začínají pomalu připravovat na porod. Vaše prsa jsou větší a těžší, zvětšují se vám také bradavky. Začínáte čím dál tím víc přemýšlet nad porodem, může se objevovat úzkost. Strach má svou funkci a smysl, především pokud je součástí pudu sebezáchovy, ale rozhodně by vás neměl paralyzovat. Chorobný strach z porodu, tokofobie, je ale patologický jev. Pokud máte velký strach z porodu či mateřství obecně, měla byste tento problém vyřešit s odborníkem co nejdříve. Zkuste o tom také hovořit s partnerem.

Čeká vás kultivační vyšetření z pochvy zaměřené na detekci streptokoků skupiny B (lze v 36. až 37. týdnu). V případě výskytu této bakterie v pochvě budete při přijetí k porodu zajištěna antibiotiky. Ta vám budou aplikována do žíly a přes placentu je dostane vaše miminko, které tak bude chráněno při průchodu porodními cestami. Hovoříme o tzv. GBS pozitivitě. Přeléčení před porodem ať už tabletami nebo vaginálními globulemi nemá efekt. Můžete být předána do ambulantní péče pracoviště, které povede porod, a to nejpozději do termínu porodu (= ukončený 40. týden). Od tohoto týdne budete chodit na prohlídky již každý týden až do porodu.

Vyvarujte se dlouhého ležení na zádech. Děloha totiž utiskuje cévy, které vedou krev k srdci. Mohlo by se vám dělat mdlo a případný pád teď rozhodně není žádoucí. Pokud nejste s parterem manželé, vyplňte na příslušném městském úřadě Dohodu o příjmení dítěte a přiznání otcovství. Jinak se bude dítě jmenovat automaticky po vás.

                                                                Co se děje v bříšku?

Miminko i ve 36. týdnu těhotenství velmi rychle nabírá na hmotnosti. Na zvýšení hmotnosti se podílí nejenom růst miminka, ale zejména velký přírůstek podkožní tukové tkáně. V tomto období také opadává na většině povrchu těla miminka jemné primární ochlupení – lanugo. Sekundární ochlupení (vlásky, řasy, obočí), naopak sílí a rostou do délky. Některá miminka mívají při narození pěknou „hřívu“.

Kolem sebe má miminko zhruba 1 l plodové vody, denně jí spolyká kolem 400 ml.

Vaše miminko se začalo usmívat, mračit či používat další výrazy svého malého obličejíku. Do porodu, do kterého zbývá měsíc, přibere ještě zhruba jeden kilogram.

Plod většinou zaujímá definitivní polohu, prostor v děloze už je pro něj velmi těsný. Pohyby jsou silnější a výraznější. Pod kůží můžete cítit obrysy loktů nebo patiček. Jeho obličej je vyhlazený, mění výrazy. Chmýří, které mělo miminko na pokožce, na většině části těla již není. Nehty na rukou dosahují již bříšek prstů.Většina dětí už je připravena na porod v poloze hlavičkou dolů.

Ve 36. týdnu těhotenství měří plod zhruba 47 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 2600 g.

Začni psát komentář...

Odešli