enapay
21. čer 2017
613 

Domácí sirup z posvátného stromu Slovanů

    Generace našich babiček a maminek velmi často využívala v domácnosti a především také v kuchyni dary přírody. Tento zvyk se časem postupně utlumil, nicméně v dnešní době se už zase naštěstí dostává do kurzu. 

    V současné době je v plném květu rostlina, jež byla považována za posvátný strom Slovanů - bez černý (Sambucus nigra). Možnosti využití této rostliny jsou opravdu hojné, my se však dnes zaměříme na zpracování květů bezu a názorně si ukážeme, jak z nich připravíme výbornou domácí šťávu.

Na výrobu 2,5 litru domácí bezové šťávy potřebujeme:

30 větších květů černého bezu

3 citrony 

3 pomeranče

1 kg cukru

50 gramů kyseliny citronové

1 litr vody

Postup přípravy:

    Květy bezu černého natrháme ideálně v místě, které je dostatečně vzdálené od dopravních komunikací a průmyslových oblastí - pokud máme možnost, použijeme květy z více stromků. Aby byla šťáva co nejchutnější, doporučuje se netrhat po dešti, protože ten smyje velkou část potřebného pylu.

    Doma květy rozprostřeme na pečící papír a necháme cca hodinku položené na vzduchu - tím se zbavíme všech broučků a jiných hmyzáků. Pokud se vám tento způsob odhmyzení nezdá dostačující, můžete květy lehce omýt pod tekoucí vodou (nicméně se tím bohužel zbavíte i velké části pylu - což je samozřejmě škoda).

    Očištěné květy vložíme do nádoby a zalijeme 1 litrem vychladlé převařené kohoutkové vody. Nyní nakrájíme na kolečka 2 citrony a 2 pomeranče (zbavené kůry) a přidáme je ke květům. Dbáme na to, aby byly květy i nakrájené ovoce pořádně ponořené pod vodní hladinou (můžeme klidně něčím zatížit). Takto připravený materiál necháme louhovat alespoň 24 hodin na chladnějším místě. Během této doby několikrát pořádně promícháme.

    Po uplynutí stanovené doby si připravíme plátno a směs přes něj přecedíme do hrnce. Nyní přidáme kyselinu citronovou a 1 kg cukru (záleží jen na našich preferencích, zda použijeme bílý či třtinový cukr - sirup je výborný z obou typů). Hrnec postavíme na sporák a za stálého míchání počkáme, dokud se cukr nerozpustí. Je žádoucí, aby sirup neprošel varem - tak totiž zachováme co nejvíce léčivých látek. Před bodem varu tedy hrnec odstavíme a přidáme čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče.

    Ještě teplým sirupem naplníme poctivě vymyté lahve či sklenice a pořádně zaděláme. Otočíme dnem vzhůru a uskladníme.

    Pokud plánujeme dlouhodobější uskladnění, je možné do každé lahve kápnout lžičku slivovice. Lahve pořádně uzavřeme a skladujeme ideálně při chladnější teplotě. Po rozdělání lahve až do spotřebování skladujeme vždy v lednici.

    A nyní už nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť. Nápoj perfektně chutná se snítkou máty či meduňky a kolečkem pomeranče. Při ředění je možné použít jak kouhoutkovou, tak perlivou vodu, která z obyčejné šťávy připraví skvělou, chutnou a osvěžující limonádu.

Dobrou chuť🙂

Zdroj fotek: vlastní archiv

Zdroj informací: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/bez-cerny-a-jeho-vyuziti-soutezte-s-bezinkovymi-recepty

#recepty_vyziva

Používám trošku jiný recept 🙂 Ale bezová šťáva je u nás top 🙂 Udělala jsem jí přes 8 l, tak by měla vydržet na celý rok 🙂 Pro jistotu jsem si ještě nasušila na horší časy.
Bezová šťáva je pak nejlepší kolem nového roku, kdy je krásně uleželá a chutná mnohem lépe. Ale v těhle vedrech, ještě hezky s ledem, citronem a trochou máty.... nemá chybu.

21. čer 2017

Také dělám trochu jinak ... dnes jsem zrovna připravovala z 8l vody 🙂 U nás je TOP, děti ji mají moc rády a vydrží i 3 roky ve sklepě 😀 A také mám připravenou dvojitou dávku na med, ten je taky super, u nás se ho zpotřebuje strašně moc 🙂

21. čer 2017

spotřebuje 😀

21. čer 2017

Dělám podobně, akorát bez pomeranče, jen s citrony. Jsme veliká rodina, takze letos jsem dělala 50 litru. Ale do zimy skoro nikdy nevydrží 🙂

1. črc 2017

Začni psát komentář...

Odešli