evapple
19. dub 2017
6042 

Božské crinkles

Tyhle malé a vrásčité sušenky máme doma moc rádi. Poprvé jsem je upekla před rokem jako vánoční cukroví. První várka se snědla ještě ten den. Nejde je nemilovat. Mají pevnou krustičku s popraškem moučkového cukru, která příjemně křupne a pak... totální blaho v podobě měkoučkého a vláčného čokoládového středu. 

Ingredience na cca 45 kousků:

  • 50 g másla
  • 200 g čokolády s 50% kakaa
  • 1/2  hrnku cukru krupice (120 g)
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (300 g)
  • špetka soli
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • cukr moučka na obalení 

Postup:

Rozehřejte čokoládu s máslem ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a nechte zchladnout tak, aby na prstu nepálila.

Ve větší misce vyšlehejte vejce s cukrem.

Zvlášť promíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. 

K našlehaným vejcím přidáme vlažnou čokoládu a řádně rozmíchejte.

Přidejte i moučnou směs a vytvořte těsto, které dejte alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.

Z těsta vytvarujte kuličky, které obalte v moučkovém cukru. Ten NEOKLEPÁVEJTE.

Vzniklé kuličky položte na plech kousek od sebe. Kuličky se teplem „rozjedou“ a zaberou více místa. Mě se jich na jeden plech vešlo třicet.

Pečte 8-14 minut na 180°. Čas se dost mění podle trouby.

Pečte tak dlouho dokud krustička není zlehka zpevněná - na větší tlak se propadá, ale když na ní zaklepete nehtem, "zvoní" a je tvrdá. Chce to cvik vychytat ten správný moment, kdy plech vytáhnout ven.

Po dopečení se crinkles ještě více zpevní, ale zatímco povrch je na omak tvrdý, uvnitř jsou krásně měkké (ale dopečené). Konzistenci mají asi jako rumové perníčky. 

Pokud se vytáhnou příliš pozdě a krusta už je moc tvrdá, bude tvrdý i vnitřek a nebude to dobré.

#recepty

Taky je milujeme 😉 Hlavně teda v citronové verzi 😉

19. dub 2017

sááákra, dostala jsem na ně chuť ☹ budu muset vyzkoušet... ale dnes už se mi nechce 😀

19. dub 2017

Když už se kopíruje recept skoro slovo od slova, nebylo by od věci přidat autora...

20. dub 2017
evapple
autor

@civet recept jsem dostala od kamarádky Zdeničky (již jsem od ní recepty publikovala - viz skupina Co bude dnes dobrého) na papíru umouněného od kakaa (známka častého pečení tohoto receptu 😉 ). Odkud ho má ona netuším 🙂

20. dub 2017

@evapple je zvláštní, že ten text je skoro totožný s mým... No nic...

20. dub 2017
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
evapple
autor

@civet Psala jsme Zdeničce a recept má z blogu Pradobroty. Je Tvůj? Já ho opravdu dostala na kusu papíru a doplnila ho o své poznámky a fotografie.
Takhle si kamarádkami zkrátka shareujeme recepty 🙂
Jestli jsem něco porušila, tak v tom nebyl záměr a nevím o tom. Příště se zeptám, odkud recept pochází...
Omlouvám se, nic ve zlém...

20. dub 2017

@evapple ano pradobroty jsou můj blog. Věřím, že v tom nebyl zlý úmysl, já jsem jen asi potrefená, protože se teď nějak namnožily případy, kdy někdo kopíruje z mého blogu a nemá mé svolení (a kopírují se i fotky, což mi vadí hodně, to není tvůj případ). Mně zarazily ty doslovné slovní obraty, které mám na blogu, fkat to vypadalo jako zkopírované přímo ode mě..

20. dub 2017
evapple
autor

@civet ne, to opravdu ne! :(
Zkrátka jsme se sešly parta kamarádek u jedné z nás, ona nám předložila tyto sušenky a já ji poprosila o recept. Rozkopírovala nám papír, podle kterého pekla (zřejmě tedy stažený z Tvého blogu). Nikdy mě ale nenapadlo někomu vykrádat blog.
Takhle to máme: sejdeme se, ochutnáváme a vyměňujeme si recepty. A protože mi tyhle sušenky moc chutnaly, chtěla jsem se o ně podělit.
Recept jsem doplnila o své fotky a dodatky k postupu (ten je podle papíru, pravda....).
Za "moje holky" ale dávám ruku do ohně, že ony tyhle škodné nejsou. 👍
Takže se omlouvám, ale nebyl v tom zlý úmysl. A až si zase vyprosím recept, zeptám se, odkud pochází a uvedu ho jako zdroj 🙂
Btw: máš moc hezký blog 👏

20. dub 2017

@klaire22 muzu poprosit o citronovou verzi? Dekuji! 🙂

20. dub 2017

@evapple
@civet
Holky, pece se horkovzduchem nebo elektrikou? Nase trouba pece dost nerovnomerne, tak zkousim prave elektrickou. Zkrati se ten cas?
A muzu ji pak otevrit na vyzkouseni, jestli je hotovo? U nekterych sladkych veci se prave otevirani nedoporucuje..
Diky 😉

21. dub 2017
evapple
autor

@barumic Já mám horkovzdušnou troubu, jak se to zkrátí u elektrické netuším. Možná @civet bude vědět...
Tyhle sušenky peču docela často, a už to mám v oku. Ale ze začátku se určitě drž oněch 8 minut, pak klidně troubu otevři a zkontroluj prstem krustičku. Nesmí Ti projet těstem, ale příjemně pružit.
Určitě je ale nenechávej v troubě déle jak 14 minut...
Neboj se, chybami se člověk učí, ale dám ruku do ohně (trouby), že se Ti povedou. Tak pak dej vědět, jak jsi dopadla! 🙂

21. dub 2017

@barumic já je peču na horkovzduch, ale elektrika to zvládne taky:o) jen dej troubu podle návodu o 20°C víc než na horkovzduch. a otevírat trouba během pečení se může, já to taky tak dělám - i 3x jí otevřu a zkouším pevnost kůrky, než je vytáhnu, že jsou akorát.

21. dub 2017

A jeste jeden dotaz. Kdyz udelam to testicko, jak dlouho vydrzi v lednici?
Mám totiz kazdou chvilku rodit, tak kdyby nahodou, aby si to chlap pak dopekl sam 😀 😀

21. dub 2017
evapple
autor

@barumic mno, to nevím...já počkám, dokud směs neztuhne. Mlsná smečka nevydrží dlouho čekat 🙂 Co myslíš, @civet ?

21. dub 2017

@barumic @evapple dlouho bych to nenechávala... tam to není o tom, aby se těsto rozleželo, ale jen aby trochu ztuhlo..

21. dub 2017

@evapple
@civet sušenky jsou perfektní!!! Akorát první plech jsem pekla 12 minut a to bylo dost, druhý 10minut a i to bylo mnoho...Tak hold budu muset brzo udělat znova a zkusit péct jen 8minut...No co se dá dělat, tuto oběť ráda podstoupil 😂

@civet mimochodem skvělý blog, již jsem na něm našla spoustu parádních receptu 😊

22. dub 2017
evapple
autor

@koblizkonos to jsem ráda, že se povedly! Taky jsem na ně musela přijít metodou pokus omyl. Ale stojí to za to ;)
A přes tento trapas se sdíleným kamarádčiným receptem jsem se také dostala na @civet blog. Mimořádně vydařený, klobouk dolů! Nedivím se, že Tě lidi kopírují. Máš super recepty.

22. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli