isoldaeva
30. čer 2015

Diskuze na téma Islám a uprchlíci

Na Koníku se diskutuje o přijmutí uprchlíků islámské víry

Můj osobní názor je, že už tu nejde o skutečnou víru. Skutečný Křesťan i skutečný Muslim mají stejné tendence, stejný cíl. Čisté náboženství není násilné ani krvelačné, ale vybízí nás k zamyšlení, co je podstata. Čisté pravé náboženství nepotřebuje hranice, zóny ani žádnou jinou vymezenou speciální oblast. Druhá otázka je, že věřící člověk by měl mít vlatní víru, vlastního Boha, kterého může poznávat podle určitého vyznání, pomocí určitého náboženství.

V problematice, kterou poslední dobou zahltila Evropu, se již řeší jiná pointa. Jde o společenské zvyky, obyčeje a názory. Dnes je po Evropě dost velký nepokoj, nic není jisté a lidé nemají tak celkou oporu, co se týče klidného života. Každý má právo se vyjádřit k této horké problematice. A příspěvky na toto téma necháváme.

Ovšem Modrý koník nepodporuje rasismus ani žádné jiné násilí. Prosíme všechny, aby se vyjadřovali s mírou, bez extrémních pobuřujících slov či extrémních vyjádření možných východisk. V opačném případě příspěvky nechávat nebudeme. Důvod je jasný. Nechceme, aby se přes naše stránky rozšiřovalo násilí i jeho náznaky - to způsobuje další proti vlnu násilí. Oheň ohněm neuhasíme.

Děkujeme za pochopení a prosíme, vezměte si tato slova k srdci.

Isolda
Modrý koník tým

Děkuju za tento článek ♥

30. čer 2015

Dekuju♥️ A souhlasim, tento web je primarne o detech a matkach, vyostrene projevy tohoto typu tu nemaji co delat.

30. čer 2015

Děkuji! Vyjadřování některých uživatelek uz bylo opravdu nechutné a rasistické!

30. čer 2015

Přesně tak 🙂 Já bych tuto " problematiku" nejraději ani na Mk neviděla.. stěčí televize a noviny... ale když už se tady má objevit tak jsme pro slušnost a lidské vyjadřování !!

30. čer 2015

Plně souhlasím...jsem pro pomoct... ale měli by to řešit jinde a jiní <3

30. čer 2015

děkuji za krásný článek.
Když vidím některé nenávistné příspěvky (ne tady, na fb třeba), tak se mi chce brečet. Je potřeba si uvědomit, že není možné zaměňovat islám (resp muslimy) a islámský stát. Není možné pohlížet na lidi jen na základě jejich rasy nebo náboženského vyznání. To už tady jednou bylo a všichni víme, jak to dopadlo. Neděsí mě uprchlíci, děsí mě ta nesnášenlivost, která se tady šíří.
Ještě jednou děkuji. Hezký den všem

30. čer 2015

@mavega Bohužel, lidská blbost je nekonečná a hlavně věčná... jedna generace se z chyb té předchozí nepoučí ☹ Aspoň tady bude klid 🙂

30. čer 2015

Článek dobrý.Díky. Jen je smutné, že vůbec musí být. Doufám že bude i správně pochopen. Nejde o příklon k té či oné straně. Jde o formu.

30. čer 2015

Tento článek je moc hezky a jemně napsán, ale opravdu někdy chápu nenávistné výkřiky některých zde přítomných ☹ začínají si uvědomovat, že nastavit druhou tvář už prostě nemohou, že s empatií, solidaritou a tolerancí vůči jiné kultuře, už směřují k záhubě své i svých rodin, protože radikálové jsou bohužel rozsetí již po celé evropě, ať se nám to líbí nebo ne nerozeznáme je od běžných neradikálně smíšlejících muslimů a soucit nebo tolerance jim nic neříká, jejich vírou je boj, násilí a zloba, pokud se nepoučíme s chyb sousedních států dopadneme úplně stejně bohužel.... Nerada bych se dočkala toho, že mé děti bude vyrůstat ve fašistické diktatůře, nebudou smět nikam chodit a když tak dcera jedině zahalená a bude se bát o svůj život každý den ☹

30. čer 2015

Dekuji!!! Me osobne tyto nazory hrozne vadi.

30. čer 2015

Nenapadlo by mě vyjadřovat se jakkoli zde na MK na toto téma. Ale bohužel ostražitost je na místě. Je hezké si malovat, že náboženství je mírumilovné, ale bohužel tomu tak není. Nenávist není na místě, ale jasná pravidla, za které náš stát nepůjde. Zajímal by mě názor někoho, kdo žije např. v Británii, četla jsem sloupky pana Kurase v Reflexu a situace tam moc mírumilovná není s tím multikulturismem..

30. čer 2015

@aneriska Přesně tak, většina uprchlíků z oněch zemí bohužel mírumilovná vůbec není... Nic proti nikomu, všeci nejsou stejní, ale když vidím zprávy, jak se cpou do kamionů atd. Navíc mezi uprchlíky žádné ženy a děti, naopak samí muži v produktivním věku, co by mohli chránit svoji zem.. Takže ostražitost je plně na místě. Sama jsem před pár dny viděla česko rakouské hranice plné policajtů...

30. čer 2015

Já se do debat na MK ohledně tohoto tématu nezapojuji, ale ráda bych, aby mi někdo vysvětlil větu z tohoto příspěvku, cituji: "Čisté náboženství není násilné ani krvelačné, ale vybízí nás k zamyšlení, co je podstata." - Buď existuje nějaký čistý islám, o kterém jsem zatím nic neslyšela, nebo bych Vám, Isoldo, doporučila přečíst si Korán. Jsou určité věci, které nemůže naše kultura tolerovat, byť jsou stavěny za náboženství.

30. čer 2015

neporovnávala bych křesťana a muslima,tam opravdu stejné tendence nejsou-nemohu s tím souhlasit...každý má jiný cíl,jiného boha.....jinak jsme pro klid na MK v tomhle směru

30. čer 2015

@verunkaaa Je to tak„ jak rikas - existuje cisty islam„ o kterem si evidentne neslysela 🙂

1. črc 2015

@isoldaeva Nestalo by za to zablokovat diskuzi pod timto clankem? Obavam se„ ze ty vylevy se z KZ presunuji sem 😀

1. črc 2015

@missveru a co svoboda slova? To Ti asi nic neříká? Každý má právo říct případně napsat, co si myslí... Navíc Ty to děláš taky, obhajuješ islám, možná by nebylo od věci si zkusit dle něj jako žena žít v dané zemi. Pokud sem ty uprchlíky pustíme, může se časem stát, že nás "vytlačí" ... oni rozhodně nejsou čistí, podívej se na nějaká videa, co natočili kamioňáci např. Žádní umírnění chudáčci to nejsou... Nebo si přečti nějaké články, co říká šéf či jak ho nazvat muslimů v ČR... To je teprve magor...čistota sama...

1. črc 2015

@missveru Tak mi to, prosím, objasni, třeba změním názor. Jak se dá krvelačný text z jejich svaté knihy vyložit čistě? Třeba jsem vážně cesta, jak najít pochopení, ale zatím mi nikdo nevysvětlil, jak si texty o násilí, vraždách a bití mám vyslovit čistě. Možná, že to je ale už normální a zastavuji se nad tím jen já.

1. črc 2015

@missveru Nemyslím si, že by se tato diskuze měla ukončit. Není to o nesnášenlivosti náboženství, rasismu a xenofobii. Je to o strachu z toho, na jakých základech islám stojí a o co se opírá. Navíc, nemám pocit, že by zde zazněly nějaké extrémní názory, jak Isolda psala. Diskutovat se snad může.

1. črc 2015

@verunkaaa Stará arabština, kterou je původně korán psán, NENÍ DOSLOVNÝ JAZYK. A v tom je kámen úrazu, proč je tak blbě vykládán a tak strašně moc zneužíván. Samotný Korán není o nic krvelačnější než Bible, což je taky dost drsné čtení (třeba tam je jasně řečeno, že muž, který spí s jiným mužem, má být ukamenován). Akorát měla to štěstí, že aramejština je mnohem jednoznačnější jazyk, a tak Bible tolik překrucovat nejde. Jako příklad ti dám slovo "džihád" - všichni známe, bohužel. Ono to slovo opravdu znamená boj, ale boj ve smyslu boje sám se sebou, se svým svědomím, se svojí vůli. Tak třeba porod je tvůj osobní džihád, protože si překonala sama sebe, třeba snaha přestat kouřit, pouze jeden z významů je i boj ve fyzickém slova smyslu. Kdy jde muslim (spíše islámista) povraždit nevěřící, stejně jako to dělali ve jménu Bible křesťané při križáckých výpravách. Samozřejmě imámové s radikálních mešit (a netřeba asi dodávat, že se jim daří hlavně v chudých a zbídačených oblastech, kde jsou lidé rádi, že umí vůbec číst, natož aby si byli schopni v originále přečíst Korán a kriticky se nad tím zamyslet) tento jediný význam slova džihád využívají ke svým mocenským a politickým zájmům - protože jak jinak donutíš chudé lidi, aby za tebe bojovali, než tak, že jim namluvíš, že je to ve jménu víry, kterou oni vyznávají. K tomu bohužel inklinují všichni lidé na světě, že rádi věří, že po smrti je čeká ráj. Nebo další příklad, tolik oblíbený argument, že Mohamed byl pedofil, protože měl mladé manželky - ano, měl, jako všichni ostatní v té době!
Je mi líto muslimů, je mi líto arabského prodavače v naší ulici, který se najednou zničehonic začal při pozdravu hrbit, který zlevňuje a zlevňuje a přesto jeho obchod zeje prázdnotou, je mi líto rodin, které musely všechen svůj majetek nechat a s jedním kufrem utéct, aby si zachránily život... a nejvíc je mi jich líto proto, že ty zvěrstva, které se jim dějou, jsou ve jménu jejich vlastní víry, kterou "pár" islamistických hovad zneužívá.

1. črc 2015

@barinkas Já se bavím o uprchlících ze Sýrie, Iráku... ne o ekonomických běžencích z Afriky. A tvoje poznámka o svobodě slova je trochu mimo - o tom je snad původně článek od @isoldaeva , že by bylo záhodno se tady na MK některých témat zdržet .-)

1. črc 2015

@missveru kdybych přijela do jejich země,budou se na mě dívat stejně....to máš všude......nechte toho,nemá cenu pořád o tom diskutovat, šílenci jsou všude.....pokud něčemu člověk věří a má to dobrý záměr (cíl) tak to jde vidět na jeho životě, protože jsme zrcadla našich duší....krásný den dámy

1. črc 2015

@krupykrup Ano, máš to všude stejné a lidi jsou všude stejní - souhlas 🙂 Taky hezký den

1. črc 2015

@missveru Křesťanství má starý a nový zákon a jak již z názvů plyne, tak starý je podřízen tomu novému, např. boží zákony - desatero, kde je známé nezabiješ, nepokradeš atd. a čímž se od islámu výrazně liší.. Co se týká koránu, rozumím tomu, že překlady nejsou vždy šťastné a že mnoho fanatiků si je může přizpůsobit jak se jim to hodí, ale jsou známi i jiné překlady částí koránu, které upravují chování muslimů vůči ateistům, křesťanům a vůči svým ženám? Konkrétně, jak v tvém pojetí by se měl muslim zachovat?

1. črc 2015

@missveru jsi bohužel nepochopila, já narážím na to, že ty můžeš komentovat vše a hooodně rozsáhle a ostatní nesmí?
Co já četla, tak v článku je psáno, že se máme vyjadřovat s mírou, jinak že to bude smazáno. A že každý má právo se vyjádřit. Jsi asi četla od něco jiného 😀
Takže má poznámka není mimo, prosím přečti si první pořádně článek ano 🙂

1. črc 2015

@barinkas Mno, ale ten můj obsáhlý komentář je odpověď na konkrétní otázku mně položenou .-) Sama tyhle debaty nezačínám, však taky můj úplně první koment k tomuto článku byl stručný a nevyjadřoval žádný názor, nikoho nehájil, nikoho nešpinil .-) Každý má tu únosnou míru asi jinde, očividně.

1. črc 2015

@verunkaaa Ale já nemám žádné "svoje" pojetí islámu - nejsem muslimka 😀 Nejsem ani křesťanka. A pokud chceš znát můj názor, tak obě tahle náboženství jsou pro mě stejně nepochopitelná. Nejsem na ničí straně, stejně bych hájila i křesťany, i buddhisty, kohokoliv. Protože podle mě určovat povahu člověka podle toho, k jakému se hlásí náboženství, zcestné - a přesto se tak dnes a denně děje ☹
Nečetla jsem Korán, a i kdyby, stejně by to byla jen jedna z mnoha interpretací nejrůznějších překladatelů, staroarabasky fakt neumím 😀 Takže nedokážu odpovědět, na co se ptáš. Co vím, tak že například Korán odsuzuje zdaleka nejvíc nevěřící jako takové, ateisty, křesťany ani tak ne. Však například Mojžíš (=Músá) je i jeden z proroků islámu. Hodně se to prolíná. Jsou to jen střípky z přednášek religionistiky, co jsem měla kdysi dávno na vejšce a co si ještě teď vybavuju 🙂))

1. črc 2015

@missveru Myslím, že to není zcestné. Nezažila jsem, že by někdo odsoudil člověka proto, že jeho víra je buddhismus. Není to v náboženství jako takovém, ale v tom, co představuje, v jakém duchu jsou jeho svaté knihy psány .. Upřímně já jsem ateista, o náboženství si myslím své, ale nikomu to nenutím. Vadí mi ale pokud je některé z náboženství namířeno proti mně. Verše v koránu (já několik jeho interpretací četla) jsou namířené proti nevěřícím - zde se jednotlivé pasáže liší - výklad rozlišuje žida a křesťana proti nevěřícímu/ateistovi, ale i nevěřící = nevěří v islám. A teď si vyber. Každopádně jak se dají jinak pochopit věty jako "Zabte je", "vyžeňte je" "neberte si je za přátele", to by mě upřímně zajímalo a zatím mi odpovědět nikdo nedokázal. A upřímně, vzhledem k tomu, jaká je situace v Evropě, tak doufám, že tyto věty jiný výklad mají, nebo to je všechno jden blbý vtip.

1. črc 2015

Dobré hlavně je, než někdo začne šířit strach, nenávist a paniku, měl by si o problematice něco zjistit, čímž nemyslím populistické a manipulativní žvásty pana Konvičky a jemu podobných, ale ze seriózních zdrojů, například od arabistů, politologů, neziskovek nebo od takových žurnalistů, kteří se problematice Afriky nebo zemí kolem Sýrie atd. věnují dlouhodobě. Pak pochopí, proč do Evropy plují z Eritrei hlavně muži nebo zjistí, že snaha dostat se pomocí kamionů z Fr. do VB trvá už řadu let, no nicméně až teď se to našim xenofobům hodí do krámu. Dejte si práci se studiem faktů a bude tu o hodně méně paniky.

1. črc 2015

@luthien.k do kamene tesat!

1. črc 2015

@luthien.k Přesně tak. Psala jsem to už i v jiné diskusi. Člověk o dané problematice ví max to, co mu předhodí tendenčně zabarvená média, co si přečte na nějakých jednostranně zaměřených blocích, v arabských zemích nikdy nebyl (když nepočítám letoviska v Egyptě či Tunisku), muslima viděl maximálně z rychlíku a strašně tomu rozumí. Pak z toho vzniká nenávist, nepochopení a šíření bludů. Chápu strach lidí, ale postrádám opravdu kvalitní informace o dané věci. A možná v tom je zakopaný pes.

2. črc 2015

Můžeme to tady probírat do nekonečna, horem dolem, s takovým nebo makovým názorem, ale podle mě je tohle hlavně záměr. Předem připravený chaos a panika. Jsme jen nicotné figurky na šachovnici někoho, kdo tenhle svět řídí od kulatého stolu..

2. črc 2015

Ak možem prispiet videom...ktoré hovorí samo o sebe tak prosím...
https://www.youtube.com/watch?v=-j6pn7tkDp4

2. črc 2015

@verunkaaa je to zcestné. není to tak dávno, co se popravovalo u nás za jiný názor než byl ten oficiální (Milada Horáková). Vždy je to o lidech. a ta atmosféra, co tu panuje, se začíná těm padesátým (a potažmo třicátým) letům podobat, honí se tu imaginární čarodějnice, většinou bez hlubších vědomostí o tématu. To by nás mělo děsit mnohem víc než uprchlíci. tedy aspoň mě to děsí hodně.

2. črc 2015

@nnell osobně si na MK už jako před popravou připadám

2. črc 2015
2. črc 2015

@jancip znám a naprosto s autorem souhlasím. Bohužel ☹
@madrilena tak hrozné to snad ještě nebude. Doufám.

2. črc 2015

@jancip myslím si, že by stálo za to to dát "do článku" s odkazem na autora (jako citaci, aby to bylo košer) a pak zařadit do vybrali jsme @isoldaeva

2. črc 2015

@nnell Prijde mi, ze se tu stavi nabozenstvi nad pravo a to je zle .. To uz tu taky jednou bylo ..

2. črc 2015

@nnell Spoemuli sa tu čarodejnice...nedávno,pár dní dozadu usekli manželským párom islamisti hlavy-pretože to boli udajne čarodejnice. Mlosrdný islám? Neexistuje. Tí hodní čo sa vraj riadia koránom su bezverci a tí z isis su tí ktorí sa koránom riadia presne.

2. črc 2015

@luthien.k skvěle napsáno 👏👍

2. črc 2015

@verunkaaa uprchlíci jsou pod ochranou mezinárodního práva a nesmí být posíláni zpět do své země; doporučuji nastudovat Mezinárodní právo veřejné/Zvláštní část od autorů Potočný/Ondřej 5., doplněné a přepracované vydání

2. črc 2015

@emmaanna směšuješ všechny muslimy s několika jednotlivci, co někomu usekali ruce. To není "oni proti nám"...To je vždy o tom dobří x špatným a tam nerozhoduje náboženství, barva pleti ani nic jiného.. Špatní lidé existují napříč všemi společnostmi a tím, že se podněcuje tahle kolektivní hysterie, těch špatných přibývá....
Nevím, zda znáš knihu Obyčejní muži http://www.databazeknih.cz/knihy/obycejni-muzi-... popisuje to, jak se z obyčejných otců stali vraždící monstra.. Jde o ten dav, když to dělají všichni, tak je to správné... to je chyba.... vždy je třeba myslet individuálně a ne kolektivně... Fakt bys osobně zvládla ty uprchlíky poslat zpět do války/židy do koncentráku nebo jen máš potřebu to převést na nějakou vyšší instanci a pak se bránit "já nevěděla". (není to myšleno přímo na tebe, ale přesně takhle to funguje a to, co tu je v souvislosti s uprchlíky je, je prostě davová hysterie, ničím nepodložená... Kolik muslimů/Afričanů znáš osobně?

2. črc 2015

@nnell náhodou Šaría přikazuje useknout ruku zloději; a myslím si, že je to správné; možná, že kdyby se tady v Čechách zavedlo toto právo, možná, že by už Češi přestali konečně krást!

2. črc 2015

@madrilena to uvádí i Starý zákon, ve středověku to taku nás fungovalo a zloději nezmizeli 😉 Češi si to stejně omluví tím, že kdo nekrade, okrádá rodinu... nevím kde se berou ty iluze, že MY jsme něco lepšího...Nejsme.

2. črc 2015

@nnell Posielam ti link na pána ktorý sa týmto náboženstvom zaoberá celý svoj život. Prosím preštudovat. Potom porozprávame. Ešte dodám že treba rozlišovat medzi Sýrskymi utečencamy ktorý utekaju koli vojne a rozlišovat medzi tými čo utekaju za lepším.
https://www.youtube.com/channel/UC0Uu4XnRS1hiz3...

2. črc 2015

@nnell A ešte jedno výborné video ktoré pochopí aj vačšie dieta. Niesme schopní pomáhat utečencom. Musíme im pomáhat v ich vlasti. Viz video.
https://www.youtube.com/watch?v=Q9OHapuhzs4

2. črc 2015

@emmaanna a ten pán je kdo? Americký Tomio Okamura? Sorry, tohle mě nepřesvědčí.... Na jeho stránkách o něm není žádné info (vzdělání, práce apod. - možná jen neumím hledat). Samozřejmě věř čemu chceš, můžeš si lidi v zoufalé situaci představovat jako barevné kuličky a říct si, že to není tvůj problém... A nebo si je můžeš představit jako skutečně zoufalé lidi (matky,otce, děti) a pak je to jen na tobě, jak se k takovým lidem chovat.... Já jsem pro to pmáhat. A ano,. jedno z řešení je pomáhat přímo v epicentru události... Ale dělá to někdo?

2. črc 2015

@nnell 🙂)))))))))))))))

2. črc 2015

@emmaanna hm, diky za konkrétní odpověď.

2. črc 2015

@madrilena diky za doporučení, ale nepochopila si muj komentar, bylo to mysleno tak, ze nabozenstvi a jeho obsah se stavi nad zakony. Konkrétně, kdyz nekdo veri v to, ze neverici se maji zabit, protoze tak to je dle jejich víry spravne, asi tezko budu.jeho postoj tolerovat, kdyz je to v rozporu se.zákony .. Zakon o.prijimani uprchlíků je pro me pochopitelný a v cele diskuzi z me strany o uprchlikach nepadlo ani slovo.

3. črc 2015

@nnell promin, ale uz podruhé jsi se vyjádřila ve stylu, ze "nekolik" a "par" .. mozna, ze by sis mela taky dozjistit fakta, precist si vyklady toho, v co muslimove veri (protoze urcita slova se vylozit jinak opravdu nedají) ..

3. črc 2015

@madrilena mozna ze bychom meli zavest i popravy a tak, co ty na to? .. to prece nemuzes myslet vážně, sekat nekomu ruce..

3. črc 2015

@verunkaaa a proč nesekat ruce zlodějům? On si každý dvakrát rozmyslí, jestli něco ukradne, když mu bude hrozit useknutí ruky. A přece ten, kdo nekrade se nemusí vůbec bát, ne? Já nekradu, takže se nebojím.

3. črc 2015

@madrilena rika Ti neco justiční omyl? A co kdyz bude krast dite, nebo matka, co prisla o strechu nad hlavou? Tak je postavis do rady a sup? Ja uz se ani nedivim, ze na koranu nevidis nic spatneho.

3. črc 2015

@verunkaaa pokud je mi známo, tak v České republice nemají děti do 15 let trestněprávní odpovědnost; mladiství od 15 do 18 let mají pak sníženou sazbu; fakt, že matka přijde o střechu nad hlavou jí nezakládá žádné právo na to, aby kradla; osobně jsem byla vychovaná, abych nekradla, proto se nebojím a myslím si, že kdo má čisté svědomí se taktéž nemusí bát

3. črc 2015

Prof. Petr Piťha: Velmi výstižné patnáctiminutové video, které opravdu stojí za poslech! https://www.youtube.com/watch?v=MwRYpmWolWQ

8. črc 2015

Tohle je ten důvod, proč USA potřebuje naředit a oslabit Evropu,... http://www.usdebtclock.org/

14. črc 2015

@nnell prosim koukni 🙂 dekuji 🙂

23. črc 2015

Začni psát komentář...

Odešli