janysevka
15. čer 2018
751 

Den matek je samozřejmostí a co takový Den otců?

Možná vám při slovním spojení „Den matek“ vytane na mysli karafiát a muž v podrouženém stavu, který marně hledá cestu domů. Ale ne, nenechte se mýlit, to je MDŽ a hlavně socialistické pojetí celé věci. Den matek, stejně jako Den otců, je poměrně ušlechtilý svátek, který si klade za cíl oslavit vše, co pro nás jedna nebo druhá část rodičovstva za celý život udělala. A jak to máte se slavením vy?

Pokud je odpověď „neslavíme“, možná vám níže nabídneme několik důvodů, proč tento status změnit. A protože se blíží právě Den otců, který se v České republice slaví 17. června (resp. třetí neděli v měsíci červnu), zaměříme se právě na něj. Nebojte, žádný přeslazeně komerční Valentýn vás nečeká. Navíc pro vás máme jednu exkluzivní nabídku – jen pro vás, návštěvnice Modrého koníka!

Krátký exkurz do historie

Ačkoliv každá země má svůj vlastní původ svátku, západní země používají nejčastěji americký příběh. Ten praví, že více než před 100 lety chtěla Sonora Smart Doddová ocenit schopnosti svého otce, který po smrti manželky a v celkem nuzných poměrech skvěle vychoval 5 dětí. Historicky první oslava se konala v den jeho narozenin, 19. června 1910 v městečku Spokane, stát Washington, USA. Svátek se stal oblíbeným a jeho slavení bylo ustanoveno právě na třetí červnovou neděli. Každá země však slaví svátek jindy.

Jak se slaví jinde, aneb zajímavosti a kuriozity

Ve Finsku, Anglii, Španělsku nebo Jižní Africe se slaví v kruhu rodinném a provozují se tatínkovy oblíbené aktivity, vyrábějí se ručně malovaná přání nebo dárky. V Německu byl tento svátek dříve pojat spíš jako den mužů, kteří společně vyráželi do divočiny, kdy se po cestě posilňovali velkým množstvím alkoholu. Dnes už se i v Německu slaví spíše v rodinném kruhu a pořádají se různé akce a festivaly.

Thajci slaví Den otců v den narozenin jejich krále, kdy se všichni obléknou do žluté barvy a otcům darují žluté květiny. V Mexiku se otcové účastní běhu Carrera Día del Padre 21K Bosque de Tlalpan, kdy se na jeho závěru sejdou s rodinami na honosném pikniku s grilovačkou. A v Norsku, Austrálii a Anglii nosí tatínkům snídani do postele. Estonci zašli ještě dál a od roku 1998 udělují dokonce titul Otec roku.

A jak na to u nás?

Táta je často to velké dítě, parťák v lumpárnách, zároveň ale taky ten nejlepší ochránce a vzor, je to někdo, ke komu vzhlížíme celý svůj život, kdo nás nikdy nenechá ve štychu a bude nás vždycky podporovat, ať se vydáme jakoukoli cestou. Možná to někdy neumí úplně dát najevo, ale jste pro něj (nebo vaše dcera) tím nejdůležitějším člověkem na světě. A je na čase manželům a tatínkům za to všechno pořádně poděkovat.

Jak? Možná stačí drobnost jako společně strávený čas, vzpomínání na staré zážitky, dobrý oběd nebo alespoň káva. Možná je ale právě Den otců tou pravou příležitostí, jak ve vašem tatínkovi nebo manželovi znovu probudit toho rošťáka, který vždycky toužil vyzkoušet kouzelný let větroněm nebo horkovzdušným balónem. Nebo možná sní o tom, jak řídí perfektně naleštěný sporťák se stovkami koní pod kapotou... Anebo máte tatínka drsňáka, který se nebojí žádné výzvy? Pak mu darujte třeba simulátor volného pádu, nebo rovnou tandemový seskok! Ať už vyberete cokoli, bude určitě naprosto nadšený. Všechny tyhle perfektní zážitky najdete na stránkách Adropu.

Adrop letos slaví 13 let a v rámci narozeninových oslav bude v kole štěstí rozdávat spoustu zážitků a slev. Protože v Adropu tatínky milují, rozhodli se, že vám, čtenářkám Modrého koníka, dají exkluzivní slevu 13 % na všechny jejich zážitky už nyní, ještě před započetím oficiálních oslav (18. června). Pojďte plnit sny našim manželům a tatínkům! Stačí do objednávky zadat váš slevový kód „MODRYKONIK“.

Začni psát komentář...

Odešli