5 / 8
    Specifikace Potřeby organismu na příjem vitaminů a minerálů se v průběhu těhotenství od plánování přes jednotlivé fáze těhotenství až po období kojení výrazně mění. Proto přichází značka Calibrum® s unikátním řešením.

    Specifikace
    Potřeby organismu na příjem vitaminů a minerálů se v průběhu těhotenství od plánování přes jednotlivé fáze těhotenství až po období kojení výrazně mění. Proto přichází značka Calibrum® s unikátním řešením. Pro období plánování těhotenství a jeho první třetinu je určeno Calibrum® babyplan a pro období od druhé třetiny těhotenství a období kojení je určeno Calibrum® mami.

    Proč jsou vitaminy a jejich správný příjem pro ženu před otěhotněním a na počátku těhotenství důležité?
    Calibrum® babyplan je prvním přípravkem tohoto druhu na českém trhu, který splňuje požadavky genetiků a gynekologů-porodníků na doplnění kyseliny listové a vitaminu E, vitaminu C či minerálních látek jódu a železa. Dodává organismu látky podporující otěhotnění a látky potřebné při zvýšené zátěži, kterou těhotenství představuje, s ohledem na maximální bezpečnost dítěte.

    Jaké vitaminy a minerály obsahuje Calibrum® babyplan?
    Calibrum® babyplan obsahuje přírodní vitamin E, vitamin C, kyselinu listovou, minerály jód a železo.
    Složení přípravku a denní dávky jednotlivých vitaminů a minerálů byly konzultovány s klinickými pracovníky a doporučeny odborníky gynekology a genetiky jako optimální a vyvážené.

    Jaké látky jsou důležité pro zdárný vývoj plodu a jeho bezpečnost?
    Kyselina listová – je v praxi podávána v léčbě neplodnosti. Klinické studie prokazují její preventivní účinek u některých vrozených vývojových vad (rozštěpy neurální trubice, defekty břišní stěny plodu, rozštěpy rtu a patra), které lze pozitivně ovlivnit ve 25 až 75 %. Přísun kyseliny listové nedosahuje totiž při běžné stravě doporučovaných hodnot. Nedostatek kyseliny listové vzniká především při nízkém přívodu potravou (nevhodné složení potravy), při zvýšené potřebě, kterou právě těhotenství představuje, či při podávání některých léků. Nedostatek se může projevit jako porucha krvetvorby.
    Vitamin E – je podáván v léčbě neplodnosti, jako prevence vrozených vývojových vad u plodů a při hrozícím potratu. Použitý přírodní vitamin E je účinnější než syntetický. Účinně chrání cévní systém před ukládáním cholesterolu, snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v cévách. Kromě zlepšení plodnosti má antioxidační vlastnosti potřebné pro prevenci zdraví v zatíženém životním prostředí nebo při náročné činnosti. K regeneraci oxidovaného vitaminu E je nutný dostatečný přísun vitaminu C.
    Vitamin C – podporuje vstřebávání železa a má pozitivní vliv na jeho využitelnost. Uplatňuje se při biosyntéze steroidních hormonů a kolagenu, který je v reprodukčním procesu potřebný pro růst
    a reparaci jednotlivých hormonálně aktivních orgánů zajišťujících uhnízdění vajíčka a zdárný průběh těhotenství. Proto má jeho dodání velký význam pro plodnost ženy.
    Železo – jeho příjem nedosahuje při obvyklé stravě doporučovaných hodnot. Doplněním železa a kyseliny listové se podstatně zvyšuje hodnota krevního barviva hemoglobinu, a je tedy účinnou prevencí chudokrevnosti v období těhotenství.
    Jód – je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy a tím i pro normální růst, rozvoj a funkci nervového systému. Pro organismus může mít negativní dopad jak nedostatek, tak i v některých případech nadbytek či náhlé zvýšení příjmu jódu do organismu. Obecně je známo, že nedostatek jódu může vést k zvětšení štítné žlázy, změnám její struktury, event. i k rozvoji snížené funkce a produkce hormonů štítné žlázy. Nedostatek jódu a tím i snížené množství hormonů štítné žlázy u vyvíjejícího se organismu mohou mít následky na psychomotorický vývoj jedince. Optimální denní příjem jódu činí 150–300 mikrogramů. Tableta Calibrum® babyplan obsahuje přibližně poloviční doporučenou denní dávku, ostatní jód je přijímán v potravě nebo nápojích. Máte-li problémy s imunitou (např. alergie, onemocnění typu diabetes mellitus I. typu, kolagenóza, myastenie gravis), mohl by nadměrný přívod jódu vyvolat tvorbu protilátek proti štítné žláze. Nekombinujte proto tento přípravek s dalšími léky nebo potravními doplňky obsahujícími jód. V případě pochybností konzultujte s Vaším lékařem.

    Bezpečnost pro plod a účinné působení na plod a matku
    Calibrum® babyplan s obsahem především kyseliny listové a přírodního vitaminu E pomáhá při prevenci některých vrozených vývojových vad a při omezování vlivu některých látek nacházejících se v životním prostředí a působících negativně na vyvíjející se plod. Vitamin A, betakaroten ani minerály, které by mohly ohrozit zdárný vývoj dítěte, Calibrum® babyplan neobsahuje.
    Preparát Calibrum® babyplan zohledňuje potřeby žen a doporučení genetiků a gynekologů-porodníků v období před otěhotněním a na jeho počátku během prvních tří měsíců.

    2. únor 2014