kam.zyk
31. říj 2019
865 

Ošetřování atopické pokožky na podzim a v zimě

Na dveře nám zaklepalo chladné podzimní počasí a po článcích o posílení imunity si dnes povíme něco o ošetřování pokožky ekzematika v následujících chladných  měsících.

Jakmile začneme uvnitř budov topit, výrazně se zvyšuje suchost vzduchu. Atopici mají obecně tendenci k suché kůži – současně je jejich kůže náchylnější k přemnožení mikroorganismů.

Na podzim a v zimě se tedy pohybujeme doslova na tenkém ledě. Jednak chceme kůži udržovat hydratovanou – avšak přemíra hydratace může u našich nejmenších podpořit mikroorganismy a kůže pak nepříjemně zarudne.

Z mého článku o ošetřování atopické pokožky už ledacos znáte. Víte, že přes den (hlavně po koupeli) hydratujeme naše miminko hydratačním mlékem nebo krémem (nejlépe snášené jsou např. Weleda , atp.).  Na akutní ložiska (rudé skvrny, pupínky, puchýřky) pak navrch na hydrataci aplikujeme mast s obsahem zinku nebo ichtamolu. Zinek, případně ichtamol, to jsou účinné látky, které chrání ložisko před infekcí a pomáhají hojit ekzematickou pokožku.

Zatímco v létě stačilo toto praktikovat párkrát za den, na podzim a v zimě hydratujeme častěji – ale pouze tehdy, když zůstáváme s dítětem doma. Pokud máme v plánu jít ven je potřeba mazání pokožky upravit.

Mazání do chladného a mrazivého počasí

Hydratační krémy a zvláště mléka jsou na podzim /zimu obvykle málo hutná, nehodí se na venkovní použití. A už vůbec nechrání účinně před mrazem. Volíme proto spíše  kosmetiku s vyšším obsahem tuků. Ta ochrání kůži dětí účinně před ztrátou vlhkosti v pokožce. Výbornými pomocníky do mrazivého počasí nám budou krémy a masti s označením „cold“ nebo „proti větru a chladu“ (například  Bioderma Cold Creme, nebo Weleda Cold Creme případně Nivea Wind and Wetter, atp.)

Fígl na případné zarudnutí po „zimním“ krému

U malých dětí se často potýkáme se zarudlými  ložisky v oblasti obličeje (ať už vlivem růstu zoubků, nebo vlivem nachlazení, atp.). Po namazání „cold“ mastí nebo krémem na tato ložiska může dojít k jejich zarudnutí. V takovém případě je potřeba navrch na „cold“ krém namazat ještě mast s obsahem zinku.

Dobrý den, paní Zíková, kdysi jste psala, že příliš nefandíte přírodním produktům určeným na atopickou pokožku, protože některé obsahovaly kortikoidy...Mohla byste mně prosím poskytnout informaci, kterého krému se to týkalo?
Děkuji.

16. led 2020
kam.zyk
autor

@izabele To byly produkty, které už byly dávno staženy z trhu, takže dneska se už nemusíte bát - trh s kosmetikou je už dneska vpodstatě úplně jinde, je daleko líp kontrolován 🙂

16. led 2020

@kam.zyk Děkuji moc za rychlou a uklidňující odpověď. Hezký den přeji!

16. led 2020

Hezky den, měla bych nějaké dotazy ohledně naši virazky, mohla bych vám napsat někam soukromě? Moc děkuji 🌹

28. zář 2020

Začni psát komentář...

Odešli