katerinamaresova
22. čer 2017
4801 

Jahodový dort s krémem z bílé čokolády, který si zamiluje celá rodina

Jahodová sezóna je v plném proudu, ideální doba potěšit své blízké úžasným dortem s jahodami, jejichž jemně kyselou chuť podtrhuje sladký krém z bílé čokolády, to vše posazené na nadýchaném piškotovém korpusu. Tento dort jsem udělala poprvé úplnou náhodou, když mě honila mlsná a tak jsem improvizovala "co dům dal". Velmi jsme si ho však oblíbili a v různých variantách ho tedy peču několikrát do měsíce, potěší jako moučník po nedělním obědě i jako narozeninový dárek. Ochutnejte a posuďte sami!

Na jeden dort  (o průměru cca 20-21 cm) potřebujete

Tento dort není příliš náročný na přípravu ani na ingredience, proto ho zvládnou i začínající kuchtíci.

Na korpus:

  • 4 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 8 lžic hladké mouky
  • 8 lžic cukru krystal nebo krupice
  • 8 lžic vody
  • malá lžička prášku do pečiva

Na krém:

  • 200-250 ml smetany ke šlehání (podle toho jaké balení seženete)
  • 200-250 g bílé čokolády (stejné množství jako smetany)
  • případně trochu másla, mleté mandle nebo strouhaný kokos

Na náplň a ozdobu:

  • 1/2 - 1kg jahod (podle toho, jak moc je máte rádi)
  • pár lžic cukru

Jak na to?

U tohoto dortu je super to, že si můžete jednotlivé složky připravit dopředu (když máte čas) a pak je jen dát dohromady, nebo ho prostě udělat najednou během vaření nedělního oběda.

Krém

Prvním krokem je příprava krému, není nijak náročný, ale musí mít čas pořádně zchladnout v lednici, je dobré s ním tedy začít.

Čokoládu nalámejte na malé kousky do misky (doporučuji nerezovou, ale poslouží i plastová). V kastrůlu zahřejte smetanu, měla by být horká, ale nesmí se dostat do varu. Jestli máte k dispozici teploměr, zahřejte ji na 80 stupňů, pokud ne, hlídejte si, že lehce po okrajích tvoří pěnu. Horkou smetanu přelijte do misky s čokoládou a metličkou míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Nechte trochu vychladnout, překryjte fólií a uložte do lednice.

Pokud máte možnost, udělejte ho večer než půjdete spát. Jestli ne, nic se neděje, pro urychlení můžete na chvíli nechat v mrazáku.

Před tím než, se pustíte do zdobení dortu, jednoduše pořádně vychladlou směs vyndáte z lednice a ručním šlehačem budete šlehat, dokud nezhoustne. Někdy to může trvat i 10 minut, tak se nelekejte. Kdyby náhodou krém neměl i po důkladném šlehání požadovanou hustotu, nic není ztraceno. Máte několik možností, buď přidáte trochu másla (na kostičky a znovu vyšleháte) nebo přisypete kokos či mleté mandle.

Korpus

Pečení piškotu vyžaduje trochu zručnosti, ale není třeba se ho obávat. Do jedné misky si dejte žloutky a do druhé bílky. Připravte si polévkovou lžíci a metličku a všechny ingredience pěkně po ruce. Ke žloutkům přidejte nejprve 8 lžic cukru a pořádně zamíchejte dokud se vám nevytvoří pěna.

Po té budete střídavě přidávat 2 lžíce mouky a 2 lžíce vody (dokud jich nebude celkem 8 od každého), vždy důkladně promíchejte. Pokud pečete piškot poprvé nebo s ním máte špatné zkušenosti, přidejte malou lžičku prášku do pečiva (budete mít jistotu, že vám korpus krásně vyskočí) a důkladně promíchejte.

V této chvíli je vhodné zapnout troubu, při pečení je nutné respektovat zkušenosti s vaší troubou. Mně se osvědčilo v elektrické troubě 180 °C, v horkovzdušné 160 °C a v plynové střední stupeň. Nachystejte si dortovou formu (průměr 20-21 cm), na dno si vystřihněte kolečko z pečícího papíru. Měla jsem špatné zkušenosti s krájením korpusu na 3 úhledné placky, vyřešila jsem to tedy malým trikem. Mám 2 dortové formy o stejném průměru, do jedné dám 2/3 těsta, do druhé ten zbytek. Po upečení pak musím rozříznout jen jednu placku. Kdybyste měli náhodou dortové formy tři, můžete těsto rozdělit na tři stejné díly a nemusíte si dělat hlavu s krájením vůbec.

Trouba se rozehřívá, forma/y jsou připravené, nejvyšší čas dokončit těsto. Pomocí ručního šlehače vyšlehejte z bílků pevný sníh. Osvědčilo se mi nechávat bílky po celou dobu, co jsem připravovala ostatní věci, v pokojové teplotě, sníh je potom pevnější a rychleji se vyšlehá. Pevný sníh potom pomocí špachtle jemně vmícháme do směsi z bílků, mouky a cukru. Jak říká moje babička, musíte se s tím pěkně pomazlit, aby vám sníh nespadl a piškot byl nadýcháný a pěkně vyskočil. Opatrně rozdělte do dortové formy/forem a dejte do trouby péct.

Délka pečení záleží především na vaší troubě, ale počítejte okolo 15 minut. Troubu neotvírejte minimálně prvních 10 minut, aby vám piškot nespadl. To, že je hotový poznáte nejen podle zlatavé barvy, ale taky se začne odlepovat od okrajů. Vyndejte a nechte na mřížce vychladit. Po vychladnutí dle potřeby rozkrojte na tři stejné pláty.

Náplň

Připravte si jahody na náplň a ozdobu. Já to dělám tak, že jahody omyju a začnu je okrajovat. Ty hezky červené a pěkně tvarované si vcelku nechávám na ozdobu (jimi pak pokladu dort zvrchu) a ty méně zralé případně pomačkané si nakrájím na menší kousky a dám do kastrůlku.

Mělo by to být tak půl na půl, takže pokud máte samé krásné jahody, i tak jich polovinu pokrájejte na menší kousky. Ty pokrájené lehce zasypu cukrem. Množství záleží na vaší chuti, já dávám asi 3 polévkové lžíce. Můžete samozřejmě místo normálního cukru použít vanilkový, pro ještě výraznější chuť.

Jahody promícháme a lehce povaříme, není třeba přidávat žádnou vodu, jahody samy krásně pustí šťávu. Vaříme opravdu jen chvilku (zhruba 5 minut), aby byly šťavnaté a měkké, ale neztratily barvu ani tvar. Necháme chvíli vychladnout a můžeme se pustit do finálního kroku. Dát to všechno pěkně dohromady.

A nyní dort získává svoji finální podobu

Když máme připravené všechny komponenty: krém, korpus a náplň, můžeme se pustit do finále.

Na servírovací talíř, případně dortovou podložku umístěte první placku, tu hojně potřete krémem (nezapomeňte ho před tím vyšlehat, viz výše). Krém naneste doprostřed a lžící jemně rozetřete, nikoliv až ke krajům, aby krém nevytekl. Na tuto vrstvu položte jemně druhou placku.

Vezměte si vychladlou (nemusí být úplně studená) směs jahod s cukrem (které jste si před tím povařili dle návodu výše) a pomocí polévkové lžíce hojně naneste na druhou vrstvu korpusu. Doporučuji nejprve nabírat jahody bez šťávy, jakmile budete mít hotovo, můžete korpus opatrně zalít několika lžícemi jahodové šťávy, která vám zbyla. Piškot šťávu krásně nasaje a dort nebude suchý.

Už zbývá přiklopit poslední, třetí plackou a lehce zmáčknout, aby dort držel. Nyní pomocí stěrky nebo příborového nože potřete celý povrch dortu zbylým krémem. Vždy začínejte od horní placky a potom kolem dokola po celém jeho obvodu.

Na závěr ozdobte čerstvými jahodami, záleží jen na vás zda je necháte všechny vcelku, nebo nějaké třeba překrájíte na půlky. Fantazii se meze nekladou. 

Jak jsem zmínila na začátku, tento dort se dá různě obměňovat, můžete použít jiné ovoce například ananas nebo maliny a ostružiny. Nebo ovoce úplně vynechat a přidat kokos (získáte tak chuť připomínající rafaelo).

Dobrou chuť! a dejte mi vědět, jak se vám povedl a jestli vám chutnal!

#recepty_vyziva

No je tohle vůbec možné?! Nejen, že šlehačka mi málem vypěnila až na sporák, ale při přípravě těsta jsem zapomněla vyšlehat sníh a část těsta jsem dala péct bez sněhu.
A to ještě chci místo jahod dát borůvky, zatím mám jen asi 1/3. Zjistila jsem, že sbírat borůvky s ročním prckem nejde moc rychle, zvlášť když to co nasbiram hned sní 😐 jestli z tohoto někdy bude dort, tak se zblázním štěstím

28. čer 2017

@vancurovah jejda to mě mrzí že se nedaří..Murphyho v kuchyni znám velmi dobre

28. čer 2017

@katerinamaresova u mě Murphymu asistuje dítko, boji se když šlehám robotem, tak ji u toho ještě držím v náručí

28. čer 2017

@vancurovah moje Sophia je úplně to samé...dejte vědět jak to nakonec dopadlo

28. čer 2017

@katerinamaresova tak uf, mam hotovo. Krém jsem krásně vyšlehala během pár minut, až mě to samotnou překvapilo. Borůvky se nakonec podařilo nasbírat v dostatečném množství s mužovým prispěním. Jen ten korpus...nechala jsem ho tak jak se minule nepovedl. Mám ještě co zlepšovat, teď se chladí v lednici a asi tak za hodinku ho ochutnáme, na to se těším nejvíc 😉 ale teda nebaví mě ta závěrečná úprava, to hraní si s designem 😅 tak je to takové napatlané.

30. čer 2017

@vancurovah super..doufám že bude chutnat mi. .vypadá náhodou fajn..díky za zpětnou vazbu

30. čer 2017

@katerinamaresova chutnal i male oslavenkyni 😃jsem ráda že jsem ho dodělala. Není zač ☺

30. čer 2017

Začni psát komentář...

Odešli