knoflikarka
15. říj 2021
2285 

Dětská kuchyňka a jejich výběr. IKEA, Lidl, Kidkraft nebo Woody?

Krásný den, milé Koníkovky,
s blížícími se Vánoci každá z nás přemýšlí o tom, jaký dárek udělá našim dětem tu největší radost. Právě dětské kuchyňky mívají často pod stromečkem úspěch u malých i větších kuchařek i kuchtíků, ale jak z velké nabídky vybrat tu nejlepší a nejvhodnější pro vás? Na to se podíváme v dnešním článku.

dětská kuchyňka

Zdroj fotky

Co zvážit při výběru kuchyňky?

  • Materiál, tj. dřevěná kuchyňka, nebo plastová kuchyňka? Dřevěná dětská kuchyňka slibuje větší bytelnost, odolnost a popřípadě také lepší možnost opravy - což je u dětí často rozhodující hledisko.
  • Použití, tj. vnitřní, nebo venkovní? Venkovní kuchyňka pro děti může být třeba i s tekoucí vodou, oblíbená je i dětská kuchyňka vyrobená z palet, nebo třeba venkovní dětská kuchyňka Lidl EXIT... V tomto článku se ale podrobněji podíváme na kuchyňky do interiéru, které volíme pod stromeček častěji.
  • Rozměry - pokoje i dětí. Celková výška i výška pracovní desky se u jednotlivých kuchyněk velmi liší.
  • Vybavení a úložné prostory.
  • Světelné a zvukové efekty ano/ne.
  • Cenu a design.

Podle těchto kritérií jsem sestavila i mé následující tipy:

Malé kuchyňky:

1. IKEA SPISIG dětská kuchyňka

aneb můj tip na multifunkční hračku do malých prostor
Tato kuchyňka IKEA se vyjímá svou variabilitou, možností využití také jako restaurace či divadla. Přes své menší rozměry nabízí kuchyňka i dostatek úložných prostor. Měla jsem možnost se s touto kuchyňkou seznámit, příjemně mě překvapila její stabilita. Celkově je to dobře vymyšlená a multifunkčně využitelná hračka i do malého prostoru, cenově navíc vychází tato dětská kuchyňka levně.


Zdroj fotky

VýhodyNevýhody
+ variabilita - bez příslušenství, nutno dokoupit
+ cena - nízká pracovní plocha pro větší dítě
+ úložné prostory
+ sporák je hladký, možno využít jako pracovní desku

IKEA SPISIG dětská kuchyňka

IKEA SPISIG dětská kuchyňka - z jedné strany je to dětská kuchyňka, z druhé může být třeba divadlem, prodejním stánkem nebo restaurací. Vše záleží jen na dětské fantazii. Velká tabule poslouží ve hře třeba jako nabídka obchodu nebo program divadla - to se pak i záclonky v okně snadno změní v divadelní oponu. A když se při vaření záclonky zašpiní? Drží na suché zipy, takže se snadno dají sundat a vyprat.

Orientační cena v době publikace článku: od 899 Kč.


2. Little Dutch kuchyňka

aneb můj tip pro milovníky kvality a designu této značky
Dětská kuchyňka Little Dutch, tak jako ostatní hračky této značky, vyniká jedinečným designem a kvalitou zpracování. Kuchyňka je opravdu dřevěná (nikoliv z kompozitního materiálu připomínajícího leckdy spíše papír), bytelná. Navíc díky nástavcům na nohy umožňuje zvednout výšku až o 6 cm, roste tedy s dítětem. Škoda jen, že nemá místo na "zpracování potravin" - hned vedle dřezu je vystouplý sporák, místo na pracovní desce není.


Zdroj fotky

VýhodyNevýhody
+ dodávána s příslušenstvím- cena
+ kvalita zpracování- málo místa na pracovní desce
+ je rostoucí

Little Dutch kuchyňka

Little Dutch kuchyňka se může chlubit nejen vkusným designem, ale také kvalitou použitých materiálů a zdravotně nezávadných barev, které zaručují vysokou odolnost a nižší rozbitnost. Kuchyňka podporuje rozvoj fantazie, motoriky i sociálních dovedností. Součástí kuchyňky je sporák s otočnými knoflíky, trouba, dřez, prostorné poličky a háčky pro skladování všech kuchyňských potřeb. Nechybí také hodiny s otočnými ručičkami, které mohou posloužit třeba při kontrole správného času přípravy lahodných pokrmů.

Orientační cena v době publikace článku: od 2199 Kč.


Střední kuchyňky:

1. IKEA DUKTIG kuchyňka na hraní

aneb můj tip na skvělou střední kuchyňku za dobré peníze
IKEA DUKTIG kuchyňka je velmi oblíbená a rozšířená - na Pinterestu najdete spoustu tipů na různé polepy a předělávky, dá se pořídit levně i z druhé ruky na bazarech. Skvělou součástí jsou i u této kuchyňky nohy nastavitelné do tří výškových pozic. Design je jednoduchý, nerušivý, zapadne snad do každého pokoje. DUKTIG nabízí světelné efekty sporáku - k jejich fungování je potřeba zvlášť dokoupit 4 baterie AA.


Zdroj fotky

VýhodyNevýhody
+ cena, snadno k sehnání na bazaru- potřeba dokupovat baterie pro světelné efekty
+ dostatek úložného prostoru- málo místa na pracovní desce
+ je rostoucí- bez příslušenství

IKEA DUKTIG kuchyňka na hraní

IKEA DUKTIG kuchyňka na hraní skvěle poslouží každému malému kuchařovi k vaření, pečení i umývání nádobí. Varná deska se rozsvěcuje podobně jako ta skutečná sklokeramická, ale bez zahřívání. Kuchyňka rozvíjí sociální interakce a dovednosti prostřednictvím hraní rolí.

Orientační cena v době publikace článku: od 1690 Kč.


2. LEAN Toys dětská dřevěná kuchyně

aneb můj tip na vysokou kuchyňku s dostatkem místa úložného i pracovního
Dětská dřevěná kuchyňka LEAN Toys nakonec zvítězila u nás. Tato kuchyňka je jedna z nejvyšších celkově i co se výšky pracovní desky týče. Navíc jsme už doma měli plno kuchyňských potřeb a tato kuchyňka nabízí množství různých úložných prostor. Co jsme ovšem podcenili - sporák. Naše dítě ani po roce nepoužívá cvakací knoflíky ke sporáku, po vzoru naší indukční desky v kuchyni "jakože" mačká tlačítka přímo na desce. S kuchyňkou jsme ale spokojení, po roce používání vypadá pořád dobře.


Zdroj fotky

VýhodyNevýhody
+ výška celková, výška pracovní desky- vyšší cena
+ dostatek úložného prostoru- bez vestavěné mikrovlnky
+ dostatek místa na pracovní desce- bez zvukových a světelných efektů

LEAN Toys dětská dřevěná kuchyně

LEAN Toys dětská dřevěná kuchyně nabízí všem malým kuchtíkům realistický vzhled, kvalitní použité materiály, funkčnost a rozměry dostatečné i pro větší děti. Dětem slouží k poznávání domácích prací prostřednictvím hry na role. V kuchyňce nechybí sporák s otočnými cvakajícími knoflíky, trouba, nerezový vyjímatelný dřez a spousta úložného prostoru v podobě poliček, skříněk, šuplíku a háčků nad pracovní deskou.

Orientační cena v době publikace článku: od 3190 Kč.


3. Woody Rohová kuchyňka s plastovými koši

aneb můj tip na kuchyňku úspornou místem, přesto s množstvím úložného prostoru
Woody kuchyňka, stejně jako ostatní Woody hračky, je vyrobena z kvalitních a nezávadných materiálů. Předností této kuchyňky je její rohové uspořádání, které šetří místem a zároveň poskytuje velkorysý úložný prostor. Kuchyňka je navíc dosti vysoká, má prostor na pracovní desce k přípravě pokrmů, navíc má i světelné a zvukové efekty sporáku i digestoře.


Zdroj fotky

VýhodyNevýhody
+ rohové uspořádání- chybí uzavíratelné skříňky
+ dostatečná výška
+ zvukové a světelné efekty

Woody Rohová kuchyňka s plastovými koši

Woody Rohová kuchyňka s plastovými koši má jednoduchý, funkční a realistický design, který vynikne v každém dětském pokoji. Pozornost upoutá svými zvukovými a světelnými efekty - když dítě položí na plotnu hrnec, rozsvítí se červené světlo a zapne se zvuk připomínající bublající vodu. Digestoř má na své spodní straně také funkční osvětlení.

Orientační cena v době publikace článku: od 2269 Kč.


4. Hape Dřevěná kuchyňka All in 1

aneb můj tip pro ty, kteří chtějí mít v kuchyňce co nejvíce zabudovaných spotřebičů
Tato kuchyňka zvládla na relativně malé ploše kromě tradiční trouby a mikrovlnky zahrnout i myčku, miniledničku a kávovar, nabízí tak dětem spousta možností zábavy. To vše s realistickými detaily displejů a se zvukovými a světelnými efekty. Na bok kuchyňské linky se ještě vlezla tabule, ovšem nezbylo místo na úložné skříňky - vše je tedy nutno skladovat buď v ledničce, nebo v myčce. Výška je také 97 cm bez možnosti nastavení, pokud máte větší děti, hledala bych radši jiný model.


Zdroj fotky

VýhodyNevýhody
+ velké množství spotřebičů- cena
+ s příslušenstvím- málo úložného prostoru
+ zvukové a světelné efekty- výška

Hape Dřevěná kuchyňka All in 1

Hape Dřevěná kuchyňka All in 1 nabízí velké množství funkcí pro přípravu těch nejlahodnějších pokrmů a nápojů a také úložný prostor pro všechny kuchyňské potřeby. Dětem se jistě zalíbí například realistický zvuk mikrovlnné trouby a nastavitelné osvícení nad digestoří.

Orientační cena v době publikace článku: od 4610 Kč.


U středních kuchyněk chci ještě zmínit kuchyňku Lidl Playtive Junior. Kuchyňka Lidl bývala velmi oblíbená pro svou příznivou cenu, bohaté vybavení i příslušenství, také je rostoucí. Bohužel však teď (v době publikace článku) dětská dřevěná kuchyňka Lidl není dostupná k prodeji a dá se sehnat pouze přes bazar. Lidl jsem kontaktovala s dotazem, zda se kuchyňku chystají před Vánoci naskladnit, do doby publikace článku ale dotaz zůstal bez odezvy.


Zdroj fotky


Velké kuchyňky:

1. Small Foot Modulární dřevěná kuchyňka XL

aneb můj tip pro více nadšených kuchařů
Bezva varianta pro dva a více malých kuchařů. Kuchyňka se dá uspořádat buď rovně, nebo do rohu, nebo se část může přeměnit na ostrůvek. Kromě myčky a ledničky zde nechybí ani pračka. Úložné prostory jsou dostatečné, boxíky se dají také různě přestavovat, pracovní plocha v pohodě vystačí i dvěma dětem. Kuchyňka je ovšem velmi nízká, pouhých 83 cm, navíc není nastavitelná.


Zdroj fotky

VýhodyNevýhody
+ velké množství spotřebičů- cena
+ modulární- výška
+ zvukové a světelné efekty- menší hloubka než u jiných kuchyněk

Small Foot Modulární dřevěná kuchyňka XL

Small Foot Modulární dřevěná kuchyňka XL nabízí velké množství vybavení a poskytne tak hodiny a hodiny zábavy každému malému kuchaři, díky své velikosti a variabilitě klidně i více kuchařům najednou. Modulární systém umožňuje kromě klasické rovné linky sestavit kuchyňku i do rohu, nebo její část využít jako funkční kuchyňský ostrůvek.

Orientační cena v době publikace článku: od 6414 Kč.


2. Kidkraft velká hrací kuchyňka se světly a zvuky

aneb můj tip na kuchyňku s velkou lednicí
Dětská kuchyňka Kidkraft má velkou plnohodnotnou lednici, dokonce s dávkovačem ledu se zvukovými a světelnými efekty, kromě dalších spotřebičů nechybí ani pračka. Kuchyňka je dostatečně velká a robustní, ovšem chybí zde také obyčejné úložné skříňky, tak jako u kuchyňky Hape, je i zde nutné skoro vše skladovat v myčce, ledničce, popřípadě pračce. Celkový design není úplně nejmodernější, ale plně chápu, že ten je věcí vkusu.


Zdroj fotky

VýhodyNevýhody
+ velké množství spotřebičů- cena
+ velká lednička s funkčním dávkovačem ledu- málo úložných prostor
+ dostatečná výška- vyžaduje 3 LR44 baterie

KidKraft velká hrací kuchyňka se světly a zvuky

KidKraft velká hrací kuchyňka se světly a zvuky se pyšní autentickými spotřebiči se světelnými a zvukovými efekty, které mají děti tolik v oblibě. Kuchyňka dětem umožňuje připravovat chutná jídla v troubě, mikrovlnce či na indukční desce, skladovat potraviny v lednici - a dokonce používat dávkovač ledových kostek, který vydává zvuky a svítí! Dřez je vyjímatelný, dá se tedy snadno vyčistit, dřezová baterie má moderní ohýbací design.
Kromě vaření si děti mohou vyprat v pračce a zavolat kamarádům mobilem, který je připevněn na boku lednice.

Orientační cena v době publikace článku: od 5885 Kč.


Věřím, že jsem Vás dnešním článkem inspirovala a pomohla se rozhodnout, která dětská kuchyňka najde místo i u Vás doma. 

No a pokud už vlastníte některou z uvedených kuchyněk, budu ráda, když ji ohodnotíte v Centru recenzí. My Vám za to pošleme 💙 jako poděkování.

Případně, jestli máte tipy na jiné kuchyňky, než jsem tady vybrala, určitě dejte vědět v komentářích! Co je/bylo hlavní kritérium při výběru Vaší kuchyňky?

Krásný den přeje
knoflikarka Nela

Hlavně ne plast. To se rozpadá a nemá to stabilitu

18. říj 2021

Dřevěná z Lidlu bývá v období Vánoc,tzn od listopadu tuším v katalogu

18. říj 2021

@nazka Mám stejnou zkušenost, ani jedna plastová kuchyňka, co jsem kdy viděla, nevypadala po používání moc dobře.

18. říj 2021

@michalusenka Jsem zvědavá, vím, že byla loni na Vánoce, tak letos snad taky 🙂

18. říj 2021

Mám raději dřevo. Ale v tomto případě jsem pro plast. Máme už léta plastovou kuchyňku Smooby a je bytelná a pořád jako nová. Z Lidlu jsme koupili dřevěný obchod a je to hrůza, kvalita nula.

20. říj 2021

@potaplice Ahoj, se značkou Smoby máme taky dobré zkušenosti, malá má od nich úklidovou sadu 🙂. Vaše kuchyňka je tato Smoby Tefal, nebo jiná? https://detske-kuchynky.heureka.cz/smoby-kuchyn...

11. lis 2021

@potaplice A mohla bych Tě poprosit o přidání pozitivní zkušenosti i zde do Centra recenzí? https://www.modrykonik.cz/recenze/smoby-kuchynka-bon-appetit-elektronicka/ Takhle bude lépe dohledatelná i pro všechny ostatní maminky a jako poděkování pošleme alespoň ❤

12. lis 2021

Začni psát komentář...

Odešli