knoflikarka
7. pro 2021
405 

Jaký dárek pro babičku? Zkuste s dětmi DIY dárky!

Milé Koníkovky,
každý rok jsem usilovně uvažovala, čím potěšit na Vánoce mé i manželovy rodiče a prarodiče, ale žádný z koupených dárků neudělal takovou radost jako první kalendář s fotkami vnučky/pravnučky. A loni, když byly dceři dva roky, jsme začali obdarovávat přímo jejími výtvory, což byl hit největší. Letos, doufám, zase s DIY vánočními dárky nezklameme 🙂. Kromě radosti babiček a dědečků máme s dcerou radost i my ze společného času věnovaného tvoření a já také z toho, že se dcera učí také obdarovávat, nejen dárky přijímat.

Pojďte se tedy podívat na tři různé výrobky, které s vámi zvládnou i malé děti. Navíc se dají zvládnout tyto DIY dárky na poslední chvíli. Doufám, že vás taky inspirujeme - pokud u vás nedávají děti vyrobený dárek pro babičku k Vánocům, pak se třeba bude hodit k narozeninám.


Loni i letos jsem výrobky k dotvoření vybírala podle těchto kritérií:

  • praktičnost/využitelnost výrobku - ne každý z rodiny má vztah k vystavování různých sošek a jiných dekoračních předmětů, chtěla jsem tedy vybrat něco, co bude funkční a může se dále využívat v běžném životě
  • důraz na tvůrčí práci dítěte - mým záměrem bylo, aby na výsledku byl vidět především "rukopis" dítěte a ne můj
  • cena

1) Tašky malované prstovými barvami na textil Primo

Potřeby: plátěná taška (koupená či ušitá), prstové barvy na textil Primo, volitelně také maskovací malířská páska (papírová) - popřípadě funguje i izolepa, fix na textil, karton či staré noviny

Prstové barvy na textil Primo - 6 x 100 g

Prstové barvy na textil Primo - 6 x 100 g - to je sada šesti barev ředitelných vodou (černá, červená, zelená, modrá, bílá, žlutá). Namalované textilie se po zaschnutí barev dají prát v pračce (na max. 30°) či ručně, vhodné je před praním barvy opatrně zažehlit na rubové straně textilie.

Postup:
1) Obstřihněte si karton/staré noviny na velikost tašky a vložte do tašky (takto zabráníte propíjení barev na zadní stranu tašky).
2) Z papírové pásky či izolepy poskládejte a vystřihněte tvary, které nemají být vymalovány (u nás srdíčka, kytičky) a přilepte na tašku - starší děti zvládnou samy.
3) Vemte dítě a barvy a nechte konat :D. Popřípadě trochu nasměrujte dítě tak, ať pokreslí místa kolem nalepené izolepy (klidně i přes ni).
4) Umyjte dítě, nechte zaschnout tašku, odlepte izolepy.
5) Napište věnování či jiný text fixem na textil a tašku po rubu přežehlete.

My jsme plátěné tašky na nákup pomalovávaly loni v dceřiných dvou letech - s barvami se opravdu dobře pracuje, nemusíte z nich mít strach. Jsou velmi dobře pigmentované a díky netoxickému složení jsou tyto prstové barvy pro nejmenší opravdu vhodné. Kromě prstů se samozřejmě dají nanášet i houbičkou a štětcem - dcera si zvolila štětec. Barvy drží i po roce - stejným způsobem jsme tvořily manželovi tričko a i když se s ním nemažu a peru i suším na obvyklý program, barvy na něm jsou pořád.


2) Květináče malované akrylovými barvami Daler Rowney a lakované lakem Odif

Potřeby: obyčejné keramické květináče, akrylové barvy - sada, štětec nebo houbička, lak na akrylové barvy, volitelné také maskovací papírová páska (popř. izolepa), akrylový fix

Sada akrylových barev Daler Rowney 12 x 12 ml

Sada akrylových barev Daler Rowney 12 x 12 ml z řady Simply nabízí 12 tub akrylových barev vhodných pro začínající umělce. Akrylové barvy jsou univerzální, rychleschnoucí, rozpustné ve vodě, krycí, dobře přilnavé k různým povrchům (možno malovat na papír, dřevo, kámen, keramiku, kartony...). Po uschnutí je akryl matný a z namalovaného povrchu se neotírá, je proto často používán pro různé tvořivé projekty.

Odif Lak na venkovní použití 250 ml

Odif Lak na venkovní použití 250ml je univerzálním lesklým lakem ve spreji, který je mimořádně odolný a vhodný tedy k použití pro předměty jak do interiéru, tak do exteriéru. Lak je také bez jakéhokoliv zápachu a jím nalakované předměty netrpí žloutnutím na slunci, naopak je jim dodána UV ochrana. Nalakované vrstvy schnou rychle. Lak je možno použít na předměty ze dřeva, papíru, lepenky, skla, kamene, kovu i plastů a polystyrenu.

Postup:
1) Vyčistěte květináč a nechte uschnout.
2) Širokým štětcem nebo houbičkou naneste bílý podklad - bílou akrylovou barvu (pro podobný výsledek jako my dvě vrstvy bílého akrylu). Nechte uschnout.
3) Nyní můžete vystřihnout různé tvary z pásky a přilepit je na květináč, nebo je, tak jako já, nechejte dítě z papírové pásky vytrhat a nalepit samo.
4) Vemte dítě a nechte ho malovat štětcem nebo houbičkou akrylovými barvami. Nechte uschnout (květináč, dítě umyjte).
5) Akrylovým fixem můžete obtáhnout, dokreslit, napsat věnování...
6) Jděte nejlépe ven a nastříkejte lak - pro lesklý efekt stačí jedna vrstva.

Toto je náš letošní diy dárek - tedy dcera malovala ve třech letech. Akrylové barvy na keramiku skvěle přilnou a štětce na akrylové barvy žádné speciální nepotřebujete. Třeba už používáte akrylové barvy na kameny, stejně tak dobře se hodí akrylové barvy na dřevo, kdybyste je ale dosud neznaly, nebojte se jich taky, pracuje se s nimi stejně jako s temperami. Stejně dobře jako tyto uvedené fungují levné akrylové barvy Lidl, kvalitní jsou třeba akrylové barvy KOH-I-NOOR nebo akrylové barvy Pebeo. Nejsou už tak dobře smývatelné z pokožky jako předchozí barvy prstové. Lak ve spreji už jsem samozřejmě používala jen já - funguje ale dobře, vytváří vysoce lesklý efekt a díky spreji je vrstva laku na květináči krásně jednolitá.

Takto ozdobený květináč samozřejmě můžete darovat buď samostatně, nebo rovnou s květinou, nebo do něj dát nějaký další dárek. Díky použitému laku mohou sloužit i jako venkovní květináče.


3) Svíčky z plátů včelího vosku


Zdroj fotky

Potřebujete: pláty z včelího vosku, bavlněný knot, fén, odlamovací nožík, pravítko, volitelně také vykrajovátka

Pláty z včelího vosku / 4 ks v balení Yellow

Pláty z včelího vosku / 4 ks v balení Yellow jsou ideální volbou pro výrobu voňavých svíček, ale i jiných dekorací, při jejichž výrobě se uplatní tyto včelařské mezistěny žlutavé barvy. Sada obsahuje čtyři voskové pláty, každý o rozměru 20 x 20 centimetrů, a bavlněný provázek, který se dá použít jako knot do vyráběných svíček. Výroba svíček a dekorací z voskových plátů je jednoduchá, tvarují se nahříváním, proto je sada velmi vhodná i pro tvoření s dětmi.

Postup:
1) Plát si položte na rovný povrch a nahřejte ho fénem, dokud nebude snadno tvárný.
2) Vyřízněte z plátu obdélník .
3) Ustřihněte o 2 cm delší knot, než je délka budoucí svíčky a umístěte jej na kraj kratší strany obdélníku.
4) Vemte dítě a začněte rolovat od kraje s umístěným knotem (podle věku buď společně, nebo dítě samostatně).
5) Pokud začne být plát během rolování nepoddajný, nebo začne praskat, znovu ho nahřejte fénem.
6) Dorolujte a voilá! Máte svíčku. Pokud je potřeba, dolní část svíčky seřízněte nožíkem.
7) Ze zbytku plátu, nebo z jinak barevných plátů, můžete po jejich nahřátí fénem vykrajovátky vytvářet pro vaše svíčky ozdoby, popřípadě je vykrajovat pomocí nožíku. "Přilepit" se vše dá zase nahřátím.


Zdroj fotky

Svíčky jsem v minulých letech tvořila s dětmi ve škole a pro dceru si tenhle tip na dárky babičkám nechávám na příští rok, postup je jednoduchý a výsledek víc než efektní. Doporučení pro tohle tvoření bývá od tří let, ale já bych řekla, že zde spíše záleží na motorice každého dítěte, vhodné je rolovat svíčku co nejpevněji, a to ne každý tříleťák (a taky prvňák) zvládne.


Doufám, že vás některé tvoření zaujalo a třeba se do něj i pustíte spolu s dětmi. Budu moc ráda, když se v komentářích pochlubíte výsledkem, ať už některého zde představeného výrobku, nebo něčeho úplně jiného, co jste s dětmi vytvořili na blížící se Vánoce.

A pokud znáte některé z uvedených pomůcek a potřeb, dejte vědět, jak se zrovna vám doma s nimi pracuje v našem -> Centru recenzí. Chceme v něm vytvořit místo pro sdílení reálných zkušenosti s nejrůznějšími produkty - tak, abychom se všechny díky poskytnutým recenzím mohly v nabídce lépe orientovat. Každou přidanou zkušeností nám pomáháte toto místo vytvářet pro nás všechny - a od nás za to dostanete jako poděkování modré 💙.

Spokojené adventní dny přeje
knoflikarka Nela.

To je super 👏🏻 Babičce letos syn dělal obrázek k narozeninám a měla velkou radost. Určitě tipy využijeme, zkusím první stihnout ještě letos! Synovi jsou dva, tak to krásně vychází ♥️

9. pro 2021

@j83 Bezva, to jsem moc ráda! ❤️

9. pro 2021

@knoflikarka úžasný! Strašně ho to bavilo, ale to už rozkecává 😁 Jen než jsem vystrihla a nalepila první dvě srdíčka, syn mi už lezl pomalu po hlavě 😂 takže na další už se jen malovalo, ponaučení pro příště.
Jen jsou to teda megavrstvy, snad to vydrží.
Jak pereš to triko, co zmiňuješ? Na 30 nebo 40, prosím.
Ještě jednou díky, nechápu, jak to, že nemáš stovky 👍🏻 😳

20. pro 2021

@j83 Jé, to je skvělé, že jste se do toho pustili a moc děkuju za fotku 🤩. Já se s tím nemazlím a peru na 40 a suším, ale lépe se ty barvy zachovají na těch 30 určitě 😊

20. pro 2021

@knoflikarka dekuju 😉

21. pro 2021

Začni psát komentář...

Odešli