kocarkopedie
29. bře 2022
1905 

Jak vybrat hluboký kočárek pro miminko?

„Hluboký” je první typ kočárku, který rodiče pro své novorozené miminko kupují. Někdy ale narazí na to, že se v možnostech, které trh nabízí, neumí zorientovat. A není se čemu divit, protože hluboké kočárky mají řadu vlastností, které se u jednotlivých druhů a značek liší.

Čeho si tedy při koupi prvního kočárku všímat?

Jak vybrat hluboký kočárek pro miminko.

Foto-zdroj: cybex-online.com

Co je hluboký kočárek?

Kočárek s hlubokou korbou se používá od narození do přibližně 6 až 12 měsíců věku dítěte. Skládá se z konstrukce a hluboké korbičky. Určený je pro miminka, která ještě neumí samostatně sedět.

Později, obvykle před dosažením jednoho roku, děti přecházejí z hluboké do sportovní varianty kočárku, tzv. sporťáku, který známe také jako „pokračovací kočárek”.


Na co si dát pozor při výběru hluboké korby?

Hlubokou korbičku tvoří lůžko a stříška. V obou případech existuje celá řada parametrů, které je nutné sledovat, protože právě na nich závisí pohodlí miminka, použitelnost kočárku a kvalita jízdy.

1. Rozměry hluboké korby

V dnešní době už díky ultrazvuku předem víme, jak velké bude miminko (alespoň přibližně), až se narodí. Případně to lze předpokládat z výšky rodičů. Proto, pokud jste oba vysocí a lékař vám sdělí, že vaše děťátko bude větší, myslete na to i při výběru korbičky hlubokého kočárku. Ne všechny jsou totiž stejně velké.

Důležitým faktorem je také termín porodu. Miminko narozené začátkem jara už korbičku v zimě nevyužije, protože ji pravděpodobně stihnete vyměnit za výše zmíněný sporťák. Koupě příliš velké korby by se proto minula účinku a miminko by v ní zbytečně „létalo“.

Naopak v létě narozené dítě přes zimu ještě v hluboké korbě pobude, přičemž už dosáhne věku několika měsíců, takže bude větší. K tomu ho ještě zabalíte do fusaku a deky, a proto je dobré počítat s nutností větších rozměrů (více než 77x34 cm).

Ale pozor! Uvedená délka a šířka korbičky se nerovná velikosti matrace, která by vás vlastně měla zajímat nejvíc. Pokud tedy budete nakupovat v prodejně, klidně si s sebou vezměte krejčovský metr a vnitřní rozměry si přeměřte. Budete-li nakupovat on-line, zaměřte se na uvedený rozměr matrace nebo vnitřní rozměr korby. Nejsou-li tyto údaje dostupné, doptejte se na ně prodejce.

2. Typ hluboké korby

Mohlo by se zdát, že typ korby a materiál, ze kterého je vyrobena, jsou vlastně jen designovou záležitostí, ale není to pravda. Všechno má totiž své výhody a nevýhody.

A. Plastové korby
Výhodou plastové korby je snadná údržba, protože ji po zašpinění stačí otřít. Na druhé straně není dobře prodyšná a má vyšší váhu.

Jak vybrat hluboký kočárek pro miminko.

Plastová korbička kočárku Anex Quant.

B. Látkové korby
V případě látkových korbiček se rodiče často obávají, že miminko neochrání před chladem. Tento strach ale není na místě. Moderní látky kočárků jsou totiž pevné a hustě tkané. Navíc ochranu v chladných dnech umocníte také hřejivým fusakem, dekou a teplým oblečením.

Výhodou této korby je nižší hmotnost. Pro lepší ochranu před slunečním zářením můžete zvolit látkovou korbičku, která nabízí SPF 50+.

Jak vybrat hluboký kočárek pro miminko.

Látková korbička kočíka Hauck Walk N Care.

C. Kombinované korby
Výrobci nabízejí také kombinaci materiálů – plastové dno a látkové bočnice. Oproti celoplastovým korbám bude lehčí, v porovnání s látkovými zase o něco těžší. Záleží na vašich preferencích, protože pokud budete korbu často sundávat z podvozku a přenášet, je praktičtější zvolit si celolátkové provedení.

Výhodou této korby je také údržba, jelikož její plastové části stačí po ušpinění otřít. Navíc má většinou zabudované bezpečnostní pásy, a tudíž lze použít pro přepravu autem jako „autokorba“.

Nevýhodou může být kombinace případné tmavé barvy a plastu, což zvyšuje riziko přehřívání korby v letních měsících.

Jak vybrat hluboký kočárek pro miminko.

Kombinovaná korbička kočárku Concord Neo, která se dá využít i jako korba do auta.

D. Koženkové korby

Koženkové provedení dodává kočárku punc luxusu. I zde platí výhoda, že se snadno otírá, ale k údržbě jsou nutné speciální krémy, případně spreje. Vlivem počasí a používání kočárku totiž může koženka popraskat, což lze zmírnit nebo oddálit jedině péčí. Tento materiál také nebude tolik prodyšný jako například látka, což v kombinaci s tmavou barvou kočárku nemusí být v letních měsících ideální.

Jak vybrat hluboký kočárek pro miminko.

Koženková korbička kočárku Anex e/type.

3. Matrace

Některá miminka v kočárku stráví poměrně dost času, zvláště pokud v nich lépe usínají. Měl by jim proto poskytnout zdravé ležení, které zajistí rovný a tvrdší povrch. Příliš měkká matrace by rozhodně nebyla ta pravá pro vyvíjející se pohybový aparát.

Záleží na konkrétním typu kočárku, který vyberete, avšak zvláště u levnějších je někdy nutné dokoupit vhodnou matraci. Chcete-li kvalitnější matraci, sáhněte po takové, která je vyrobena ze studené pěny (například od značky Träumeland).

Spousta kočárků má matraci z paměťové pěny, která může být různých tvrdostí. Ta měkká není příliš vhodná pro malá miminka, a to hlavně z toho důvodu, že neposkytuje potřebnou oporu. Oproti tomu matrace s jádrem ze studené pěny mají vynikající ortopedické i termoregulační vlastnosti.

Pro udržení čistoty je praktické, lze-li potah matrace stáhnout a vyprat, protože miminko se může v kočárku zpotit nebo pozvracet. Snímatelný potah chybí obvykle právě u těch levnějších matrací. V obou případech je ale dobré dokoupit prostěradlo. Nepromokavé ochraně na matrace se však raději vyhněte. Z hlediska ochrany zdraví děťátka, zejména v prvních týdnech a měsících, není vhodné ukládat dítě na neprodyšné materiály, protože se na nich může kvůli nedovyvinuté termoregulaci přehřát.

Nezapomínejte ani na kontrolu matrace. Pokud je proležená, vyměňte ji za novou.

4. Stříška

Některé stříšky disponují hned několika benefity. Jiné naopak žádným, což se obvykle odráží i na ceně kočárku.

Mohou mít:

  • Možnost prodloužení stříšky pro lepší ochranu před slunečními paprsky a větrem.

Jak vybrat hluboký kočárek pro miminko.

Korbička kočárku Easywalker Jimmey.

  • Zabudovanou moskytiéru.
  • Filtr UPF 50+.
  • Náhledové okénko pro kontakt rodiče s dítětem.
  • Ventilační okénko na odvětrávání, které se hodí zejména v létě.
  • Panoramatické okénko, které zajišťuje lepší cirkulaci vzduchu a děťátko se jím může dívat ven, když v kočárku pase koníky.

Jak vybrat hluboký kočárek pro miminko.

Korbička kočárku Easywalker Jimmey.

  • Mohou být voděodolné.

5. (Ne)polohovatelnost hluboké korbičky a její odvětrávání

Některé kočárky disponují možností polohování zádové opěrky. Tu lze potom nastavit do několika zvýšených poloh nebo úplného lehu. Používání je však třeba dobře promyslet, protože pro zdravý vývoj páteře je nejvhodnější právě naprostý leh. Možnost zvýšené polohy je vhodná zejména pro děti s refluxem.

Zádová opěrka hlubokého kočárku může být vylepšena o možnost odvětrávání, a tedy ventilace v její spodní části. Větrací prostor se obvykle ovládá pomocí páčky nebo tlačítka.

Odvětrávání zádové podložky.

Odvětráváním zádové opěrky disponuje například hluboká korba kočárku Inglesina Aptica XT.

6. Nánožník

Nánožník je doplněk, který svou funkci plní hlavně v zimě, kdy chrání miminko před mrazem. Některé jsou ale využitelné i v letních měsících, a to v případě, že mají rolovatelnou/snímatelnou teplou vrstvu a pod ní síťku, přes kterou bude cirkulovat vzduch.

Nánožníky se ke korbám připínají několika způsoby. Záleží na konkrétním modelu:

  • Cvoky nejsou hlučné a dobře drží.
  • S magnety bude upevňování jednodušší, ale několikaměsíční miminka mohou nánožník kopáním shodit.
  • Suché zipy vydávají při rozepínání specifický zvuk a po opakovaném používání se opotřebují.
  • S klasickými zipy bude trochu pomalejší a také hlučnější manipulace (což nepotěší hlavně v případě, že miminko spí a nechcete ho vzbudit).

7. Přenášení

K usnadnění přenášení hluboké korby slouží madla, která mají kočárky zabudovaná ve stříšce nebo ve středové části. Pokud ale je v korbičce miminko, nepřenášejte ji jen držením madla, a to z bezpečnostních důvodů.

Jak vybrat hluboký kočárek pro miminko.

Madla na hluboké korbě kočárku.

Příklad kočárku s madlem umístěným ve středové části

Příklad kočárku s madlem umístěným ve stříšce


Nasazování hluboké korby na podvozek

Korbu je nutné z podvozku sundat a opět ji nasadit při každém skládání kočárku, proto se zaměřte i na to, jakým způsobem se korbička na podvozek připevňuje. Čím jednodušší tento systém bude, tím lépe, zvláště když budete kočárek skládat například do auta.

Obvykle lze korbičky na konstrukci nasadit přímo, tedy bez adaptérů, ale existují typy, kde adaptéry potřebujete (například Thule Urban Glide 2). Záleží také na tom, zda budete kupovat zvlášť hlubokou korbičku a zvlášť podvozek, protože někteří rodiče kombinují například dva typy nebo dvě značky kočárků dohromady.

Dalším druhem adaptérů jsou tzv. zvyšovací adaptéry. Ty volí hlavně vysocí rodiče nebo páry, kde je jeden z partnerů vyšší. U kočárku s korbou posazenou příliš nízko by se totiž vysoký rodič musel ohýbat, což by rozhodně neprospělo zdraví jeho páteře.

Většinu korbiček lze nasadit pouze jedním směrem – miminko je pak čelem k tomu, kdo tlačí kočárek. Některé typy kočárků ovšem umožňují jejich otočení (tzv. obousměrné). Nicméně, z bezpečnostních důvodů se nedoporučuje mít korbičku směrem od sebe, protože na dítě nevidíte, což je při malém miminku opravdu nebezpečné.


Na co si dát pozor při výběru konstrukce?

Některé kočárky mají podvozky odlehčené, nejčastěji to bývají hliníkové podvozky (tedy ALU) s tlumičem nárazů, který eliminuje vibrace a nerovnosti terénu.

Právě od podvozku se odvíjí:

  • jak se nám s kočárkem jezdí
  • jaká je celková hmotnost kočárku
  • jak dobře se skládá

Součástí podvozku může být také odpružení, přičemž na některých kočárcích si ho dokonce můžete přizpůsobovat dle vlastních potřeb. Nastavuje se u kol, a to podle váhy dítěte nebo kvality povrchu, po kterém se bude kočárek pohybovat. Většina kočárků má odpružení na přední i zadní nápravě.

Druhy odpružení:

  • měkké – vhodné do náročného terénu (kvůli přizpůsobení se nerovnostem)
  • Tvrdé – vhodné do města a na jiný tvrdý povrch (kvůli snazší ovladatelnosti)

Brzda

Brzdy jsou bezpečnostním a praktickým prvkem, díky kterému můžete kočárek rychle zastavit, přibrzdit či zaparkovat tak, aby zůstal stát na místě.

Typy brzd:

  • Ruční (doplňková brzda) – nachází se na rukojeti. Umožňuje rychlé přibrzdění kočárku a je výborným pomocníkem pro dobržďování při jízdě z kopce. Tento typ brzdy naleznete spíše na kočárcích do terénu nebo na tříkolkách (kočárcích na sport).
  • Hlavní brzda – můžeme ji přirovnat k „ruční brzdě” v autě. Kočárek zcela zablokuje na místě. V drtivé většině případů se ovládá nohou a nachází se na zadní nápravě kočárku. Výjimečně se může nacházet také na boční straně konstrukce.

Brzdy hlubokého kočárku pro miminko.

Nejčastější typy brzd: na rukojeti a kolečková.


Rukojeť

Rukojeť na kočárku může být pevná, což znamená, že nelze výškově nastavit. Toto řešení není moc praktické, protože na procházku s kočárkem může jít maminka, mnohem vyšší tatínek nebo nižší prarodiče a jedna výška nebude vyhovovat všem.

Dalším typem je nastavitelná rukojeť. Tu rozdělujeme na kloubovou a teleskopickou. Kloubová rukojeť kočárku se ovládá tlačítky, teleskopická se výškově nastaví stisknutím tlačítka a zároveň potažením rukojeti směrem k sobě. U teleskopické se tedy nenastavuje pouze výška, ale také vzdálenost od kočárku. Tento typ rukojeti je vhodný zejména pro vyšší rodiče, aby jim nepřekážela zadní osa kol.

Rukojeti hlubokého kočárku pro miminko.

Kloubová a teleskopická rukojeť. Zdroj: iMrňous.cz.

Příklad kočárku s kloubovou rukojetí

Příklad kočárku s teleskopickou rukojetí


Jaká kola vybrat?

Obecně platí, že čím má kočárek větší kola, tím snáze zvládne nerovnosti. Z tohoto důvodu disponují většími koly právě kočárky určené do terénu. Do města postačí i ty menší.

Vlastností, kterých je třeba si všímat, je však více:

  • Odpružení je velmi důležité, nejlépe na všech čtyřech kolech, protože bez odpružení je kočárek tvrdý a otřesy se přenášejí do rukojeti i k dítěti.
  • Aretace znamená, že se přední otočná kola dají zafixovat („zaseknout”) na neotočná, díky čemuž kočárek nabude lepší jízdní vlastnosti v horším terénu. Použití aretace se proto doporučuje vždy při pohybu na nerovném povrchu a při rychlé jízdě (aby se předešlo vibrování a zaseknutí kol). Naopak, pokud se chystáte na procházku do města, je lepší kola nezaaretovat. Díky otočným kolům je totiž manipulace s kočárkem mnohem snazší a jednodušší.
  • Materiál
    • Nafukovací – jsou ideální pro jízdu v terénu nebo po nezpevněných cestách, protože disponují přirozeným odpružením, díky čemuž je ale kočárek také o něco těžší. Jejich nevýhodou je hlavně riziko defektu.
    • Nenafukovací s výplní – jsou totožná s nafukovacími, ovšem nejsou plněna vzduchem, ale gelem, pěnou nebo mají tzv. vzduchové komory. Jsou také vhodná do terénu a jejich výhodou je, že jsou bezúdržbová. Nevýhodou je, že nejsou přirozeně odpružená jako nafukovací. Kočárky, které mají kola plněná gelem bývají o něco těžší než ta plněná pěnou, ale jinak mezi nimi není žádný rozdíl.
    • Z tvrzené gumy – mají delší životnost, jsou vhodná do města a na nerovný např. štěrkový nebo lesní terén. Do této kategorie patří také silikonová a pryskyřicová kola.
    • Pěnová – jsou vyrobena z EVA pěny a vhodná do města nebo na méně náročné povrchy. Jsou měkká, proto do nich snadno pronikají kamínky a písek, což může během jízdy vydávat nepříjemný zvuk. Kočárky s těmito koly jsou lehčí a výrazně levnější.
    • Umělohmotná nebo plastová – mají kratší životnost a nepříliš dobré jízdní vlastnosti, proto postupně z nabídky prodejců mizí. Najdete je například u levnějších golfových kočárků. Postupně se nahrazují silikonovými, pryskyřicovými a tvrzenými gumovými koly. Jejich životnost je totiž mnohem vyšší.

Tři nebo čtyři kola?

Čtyři kola zatím zůstávají klasikou, pozornost si získávají i tzv. tříkolky – tedy kočárky se třemi koly.

Velmi zjednodušeně řečeno: s tříkolkou se snáze manipuluje, ale čtyřkolka vám zajistí o něco lepší stabilitu. Tříkolky jsou díky dobrým jízdním vlastnostem vhodnou volbou pro aktivní rodiče, kteří s kočárkem budou sportovat (běhat nebo jezdit na kolečkových bruslích).

Největší rozdíl je ve způsobu nájezdu na obrubník nebo šikmý chodník. Když máte čtyřkolový kočárek, zvládnete to přes přední kola, ale u tříkolky na to musíte jít jinak – nejprve vyjet zadními koly. Druhou možností je najet na chodník předním kolem, zadními dojet až k obrubníku a dotknout se ho. Teprve potom lze zadní kola zvednout, protože jinak by byla stabilita pouze na jednom kolečku, takže by hrozilo převrácení kočárku.

I když to zní trochu děsivě, není třeba se kočárků se třemi koly bát. Důležité je naučit se s nimi správně manipulovat. Pro lepší stabilitu je pak u tříkolek podstatný rozchod (rozestup) zadních kol, který by měl být dostatečný. Nejde však o konkrétní číslo, protože rozchod musí jít ruku v ruce s těžištěm kočárku. Například kočárek Thule Urban Glide 2 má rozchod 69 cm a TFK Mono 58 cm, přičemž stabilní jsou oba, protože mají níže položené těžiště správně zkombinované právě s rozchodem zadních kol.


Co je dvojkombinace a trojkombinace?

Hluboké korbičky se často prodávají v kombinacích, dokonce by se dalo říct, že se prodávají převážně v kombinacích a koupě samostatného hlubokého kočárku je méně častá.

Na trhu jsou dostupné tzv. dvojkombinace nebo trojkombinace.

Dvojkombinace (2v1) obvykle obsahuje:

  • konstrukci s koly (podvozek)
  • hlubokou korbičku
  • sportovní sedačku

Některé obchody však nabízejí různé vlastní zvýhodněné nabídky „2v1“, a proto můžete pod názvem dvojkombinace nalézt například i kombinaci podvozku, hluboké korby a autosedačky (vajíčka), nebo kombinaci podvozku, sportovní sedačky a autosedačky (vajíčka). Klasikou ale určitě zůstává podvozek + hluboká korba + sportovní sedačka.

Tradiční trojkombinace (3v1) kromě podvozku, hluboké vaničky a sportovní sedačky obsahuje ještě autosedačku (vajíčko).


Bezpečnost kočárku

Podstatnou položkou, na níž je nutné při koupi kočárku dbát, je samozřejmě bezpečnost. Potvrzuje ji označení s odkazem na normu ČSN EN 1888-2 (943412), díky čemuž víme, že kočárek vyhovuje požadavkům evropské normy. Tato norma je platná od 1.6.2019, přičemž stará norma ČSN EN 1888: 2012 (94 3008) platila do 31.12.2019.

Pro zajímavost: Změnou prošlo testování kočárku se zaměřením na nosnost. Nosnost sedáku se totiž už netestuje pro zátěž o hmotnosti 15 kg, ale nově se testuje až pro 22 kg. Souvisí to se skutečností, že děti jsou stále větší a těžší. Pokud je dnes průměrná hmotnost novorozence 3 500 gramů, před deseti lety to bylo zhruba o 200 gramů méně.

Kočárek musí při testování splňovat několik požadavků. Ty nejdůležitější z nich vám zaručí, že:

  • se nastavitelná rukojeť automaticky zablokuje v požadované pozici
  • je vnitřní potah napnutý, takže nehrozí udušení dítěte
  • se malé části nedají dítětem uvolnit
  • v okolí dítěte nejsou žádné nevhodně velké mezery
  • jsou hrany a hroty zaoblené nebo zakryté
  • jsou kovové materiály odolné proti korozi
  • barva není toxická a je odolná

Kočárek při testu musí projít také kontrolou parkovacích brzd, stability a struktury konstrukce, odolnosti a váhy a také kontrolou stability a pevnosti kol.

Pro upřesnění na závěr, modely kočárků, které se začaly vyrábět v období platnosti staré normy, nemusí podléhat nové normě. Tu musí splňovat až jejich mladší nástupci.


Pořizujete kočárek z bazaru?

Pokud se rozhodnete pro kočárek z bazaru, zjistěte všechny potřebné informace. Doporučujeme také zvolit osobní předání a platbu na místě. Díky tomu si totiž kočárek můžete dobře prohlédnout a vyzkoušet jízdu, skládání a nastavení. Získáváte tak samozřejmě také možnost si koupi ihned rozmyslet.

Na co se prodávajícího ptát?

  • Jaký je přesný název a rok výroby?
  • Šlo o nový kočárek, nebo byl pořízený také v bazaru?
  • Jak dlouho byl kočárek používaný a pro kolik dětí?
  • Je ještě v záruce?
  • Probíhaly u něj nějaké opravy, případně čeho? Dají se ještě sehnat náhradní díly?
  • Můžete dostat manuál?
  • Co zahrnuje cena? Jen kočárek, nebo i příslušenství, případně jaké?
  • Jaký je důvod prodeje?
  • Jsou na něm viditelná poškození nebo špína a nevypratelné fleky?
  • Je z prostředí, kde se kouřilo?
  • V jakém stavu jsou kolečka?
  • Jak se manipuluje s brzdou, podvozkem a polohováním?
  • Jak se kočárek skládá a jaké rozměry potom má?

Co dělat, když miminko v hluboké korbě už nevydrží, ale ještě samo nesedí?

Některá miminka jsou zvědavá, a tak se v hlubokém kočárku začnou nudit dříve, než se naučí sedět. V takovém případě mohou do pokračovacího kočárku, jehož zádovou opěrku lze sklopit do úplného lehu. Sporťák ale bude pro takové malé dítě příliš otevřený, proto je třeba ho vybavit novorozeneckou vložkou/podložkou. Ta vnitřní prostor zútulní a ještě více vyrovná leh.

Kočárková poradkyně Modrého koníka doporučuje například univerzální ergonomickou Babymoov CosyMorpho podložku. Je vyrobena z jemné prodyšné tkaniny a byla speciálně vyvinuta pro zajištění optimálního komfortu novorozenců v každém prostředí. Vhodná je pro použití pro děti od narození do 6 měsíců. Můžete ji využít v kočárku, vajíčku, houpačce, lehátku nebo jen tak jako podložku pro pohodlný spánek.

#buying_guides

Začni psát komentář...

Odešli