kubuska
25. zář 2017
477 

Pálení žáhy v těhotenství a zásadotvorná dieta

Předem chci říct, že nejsem fanda a ani nevěřím na překyselení organizmu celkově, ale chemie v životě a ve světě funguje a hlavně pokud jde o trávení.

Jsem ve 26 týdnu těhotenství a jako spoustu těhotných i mě začíná trápit pálení žáhy. Byla jsem na to připravané, už jsem si tím 2x prošla, takže mě nic nepřekvapí. Och, jaká hloupá jsem byla! Hlavně, že na každém rohu se opakuje, jak je každé těhotenství jiné a jak ho každá žena jinak zvládá. Nástup pálení žáhy jsem prožila ve velkém, snědla jsem langoše s česnekem - podotýkám že do této doby mi nic nebylo po jídle, kromě občasného nafouknutí a tlačení bříška, takže jsem neměla důvod se domnívat, že teď to bude jinak, no ale bylo.

 Jak jsem předeeslala, moje pálení žáhy v těhotenství se odehrálo ve velkém stylu. Na parkovišti LIDLu  u keříků. Myslím, že jsem tam nechala obsah žalůdku za tři týdny zpět. Pak jsem do sebe během nákupu kopla dvě smetany. Pálení sice přešlo ale jen na chvíli.

No to se opakovalo, ještě párkrát. Po jídle mě do hodiny začala pálit žáha takovým způsobem, až mě to ochromovalo, většina jídla šla ze mě zase ven a nebo mě tak tlačil žalůdek, že jsem nebyla schopna se pohnout.

Vyhrotilo se to minulý týden, kdy jsem i po minimu jídla zůstala v křečích, pálilo mě to snad od spodku nahoru, nemohla jsem zaspat. Lila jsem do sebe Maalox a všechny osvědčené recepty které byli k ničemu. Myslím, že i tím jsem si to dost zhoršila. Nakonec jsem poslechla svoje chutě a udělala si citronádu s melasou. Chutná to divně, ale bolesti o něco polevily a já mohla zaspat.

Druhý den, jsem volala doktorovi, už jsem nevěděla co. Přeci nebudu následující tři měsíce jíst jídlo po lžičkách a jednu porci budu mít na celý den, protože po jakémkoliv větším množství mi bylo zle. A znovu jsem děkovala bohu, že mám doktora jakého mám. Který rozumí nejen své profesi, ale zajímá se i o alternativní způsoby a nepředepisuje hned na všechno zázračné pilulky. Pan doktor mi doporučil zásadotvornou dietu a na email mi poslal pár odkazů a ukázkový jídelníček. S tím, že když mi to do týdne nezabere, tak se mám stavit a potom mi zázračnou pilulku napíše.

Maminka od nás z termínovek mi poslala tuto tabulku a já se jí začala řídit

Ten den jsem měla naplánovaou dýni s cizrnou, je to taková omáčka z dýně, rajčat, zázvoru a trochu cizrny. Jsout ov podstatě všeechno zásado tvorné potraviny, tak jsem se na to vrhla. Snědla jsem DVA talíře a bylo mi dobře! Vyspala jsem se, břicho mě netlačilo, žáha nepálila a nemusela jsem polknout ani kapku syrupu.

Neříkám, že to je až takový zázrak a že mě od té doby nepálí žáha vůbec, přeci jenom to je dané tím jak se bříško zvětšuje a hodně tlačí na žalůdek, ale stejně tak jak jsem psala v úvodu. Je to chemický proces, žalůdek se nepřekyselí a když neni v žalůdku moc kyseliny není co by v jícnu pálilo.

Citron s melasou piji pro jistotu ke každému jídlu a taky se snažím aby jídlo bylo hustější, protože pak při předklonu nejde tak snadno zpátky.

Doufám, že to pomůže nějaké další těhotné, třeba i do budnoucna aby se netrápila tolik jako já. Jídlo je lék, to už vím dávno a tady je jen další potvrzení, že správním zařazením potravin se vyléčí spousty neduhů. ;)

Začni psát komentář...

Odešli