21 / 67
    Významná bakterie pro zdárný vývoj miminka

    Prvních několik napití je rozhodující pro další vývoj dítěte
    Střevo narozeného dítěte má jednu zvláštnost. Jeho stěna je velice řídká a proto v prvních hodinách po narození je dobře prostupná i pro velké molekuly. To má zcela zásadní význam z pohledu obranyschopnosti dítěte. Protilátky jsou poměrně velké a složité molekuly a za normálních okolností nejsou schopné přes střevní stěnu do krve přestupovat. Narozené dítě však není dostatečně protilátkami vybaveno a jeho obranný systém se teprve v následujících letech bude utvářet a vyvíjet. Proto novorozenci dává příroda po určitou dobu možnost, jak tyto protilátky získat od své matky prostřednictvím kolostra.
    Je nesmírně důležité, aby narozené dítě vypilo kolostra co nejvíce v prvních hodinách svého života. Není nutné vypít velký objem, čím častěji však i po troškách dítě saje, tím odolnější bude v budoucnosti jeho obranný systém. S určitou nadsázkou lze říci, že v této době se rozhoduje na zbytek života. Názory na dobu, kdy již střevní stěna přestane tyto velké molekuly propouštět, se mezi odborníky trošku různí. Jedna skupina se přiklání k názoru, že se tak děje nejpozději do 24 hodin od narození, někteří odborníci však připouští dobu přibližně dvojnásobnou. Všichni se však shodují v tom, že s přibývající dobou se stěna střeva stále více uzavírá a zmenšuje se tak velikost molekul, které jsou schopny přes střevní stěnu přecházet.

    14. bře 2013

    @kulishek to je hodně zajímavý, to jsem netušila... obecně člověk ví, že přiložit k prsu hned po porodu je dobrý, ale většinou se argumentuje snazším nástupem laktace a podporou vztahu matka-dítě, o tomhle se už mluví míň... díky 🙂

    23. črc 2013