libidrozdova
22. kvě 2014

28 dní lázeňské léčby dětem určitě prospívá

S paní ředitelkou, MUDr. Janou Rydlovou jsem se sešla v Dětské léčebně Miramonti, kterou má společně s Dětskou léčebnou Vítkov v Lázních Luhačovice na starosti.

Paní ředitelko, profilujete se na léčbu dýchacích cest (alergie a astma) a nově také léčíte děti s onemocněním trávicího ústrojí, kožními a onkologickými nemocemi. Věková hranice dětí je v doprovodu rodiče již od 1,5 roku. Jaký postup by měla maminka zvolit, pokud by chtěla Vaši léčbu pro své dítě využít?

Nejdříve by se měla poradit se svým pediatrem, který vypíše návrh a dále alergolog k němu přidá své doporučení. Na poskytování lázeňské léčby máme uzavřenou smlouvu se všemi zdravotními pojišťovnami v ČR, které dětem hradí plně komplexní lázeňskou péči, ubytování a celodenní stravování. Do 6 let dítěte plně hradí zdravotní pojišťovna také pobyt doprovodné osoby (ubytování a stravování).

Jaké léčebné programy děti čekají?

Podle zdravotního stavu sestaví lázeňský lékař vašemu dítěti individuální léčebný program a předepíše mu nejvhodnější procedury s využitím léčivých vod a rehabilitace. Dětem jsou podávány inhalace, přírodní minerální koupele, perličkové a přísadové koupele, střídavé nožní koupele a další lázeňské procedury. Denně probíhá cvičení v tělocvičně, kde si děti oblíbily především cvičení na trampolínách. Všechny cviky rozvíjí a podporují správné dýchání.

V letošním roce jsme přijali více fyzioterapeutů a můžeme tak dětem nabídnout i individuální procedury. Odborným garantem je Kateřina Neumannová, která patří mezi fyzioterapeutické špičky ve svém oboru.  (Pozn. Kateřina Neumannová, Ph.D., fyzioterapeutka, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého, Olomouc)

Jsou děti tedy po absolvování léčebného programu zdravější?

Určitě se u nich sníží četnost akutních onemocnění a dávek užívaných léků. Děti po lázeňské léčbě neberou tak často antibiotika. U nejmenších dětí, které jsou zatíženy dispozicemi k rozvinutí budoucího onemocnění, opakovaná lázeňská léčba také významně snižuje riziko rozvoje chronického onemocnění v dospělosti.

Maminky by si také rády dopřály alespoň jednou za pobyt masáž nebo nějakou relaxaci. Je toto možné?

Bohužel není. Zatím stále narážíme na pojišťovny, které to nevidí rády. I když by si samozřejmě tuto masáž maminky hradily a měli bychom pro ně vyčleněnou speciální místnost, nedaří se nám to zlegalizovat. Třeba nám v tomto Modrý koník a maminky pomůžou, byla bych první ředitelka, která by toto podpořila! Vím, že je i pro maminky náročné být se svým dítětem nebo dětmi celý měsíc mimo domov, ale na druhou stranu – co bychom pro zdraví svých dětí neudělali, že?

Paní ředitelka Vám ráda zodpoví Vaše dotazy ve skupině  “Dětská léčebna - Lázně Luhačovice”

www.modrykonik.cz/group/6364/detail

V Miramonti jsem strávila dohromady několik měsíců. A to už je tak 20 let zpátky 🙂. Sestřičky i lékaři byli velice milí, procedůry, cvičení, procházky, i škola, vše mělo velmi dobrou úroveň. Dodnes se do Luhačovic každým rokem ráda vracím, teď již se svým synem a projdeme si místa, která jsem jako dítě navštívila, včetně studánky lásky 🙂.

6. pro 2016

Začni psát komentář...

Odešli