libidrozdova
31. črc 2014

I Vy můžete pomoci ženám, které nemohou otěhotnět

V rámci iniciativy Všichni jsou na koníku vítám u nás paní Michaelu Šilhavou, která zodpovídá a pečuje o dárcovský program na klinice reprodukční medicíny Unica Brno.

Čemu se zde věnujete a jak dlouho zde pracujete?

Věnuji se ženám, které nemohou otěhotnět, především však ženám, jejichž léčba vyžaduje pomoc darovaného vajíčka, nebo darované spermie. Na klinice Unica v Brně a v Praze, u pana profesora Zdeňka Malého, mám tu možnost pracovat již 5 let. Zodpovídám a pečuji o dárcovský program, převážnou část své práce tedy věnuji  péči o dárkyně a příjemkyně vajíček.

Snažím se vytvořit co nejlepší pozitivní “energii” celého procesu, aby jak pro budoucí maminku, tak pro ženu dárkyni byly dodrženy ty nejvyšší všechny medicínské, etické, legislativní a sociální aspekty. Mou letitou snahou je poukázat na bezpečnost, radost a krásu celého tohoto procesu.

Původním vzděláním jsem dětská sestra, několik let jsem pracovala na dětské klinice. Věnovala jsem se a stále se věnuji  studiu psychoterapie. Mými vzory a učitelkami jsou úžasné ženy jako Květa Palusková, Ebba Boyesen a Mona Lisa Boyesen, které mně naučily, jaký je duchovní a energetický rozměr lidského bytí a jak je velmi důležité pracovat v psychologii nejen s duší, ale i s tělem.

Na základě psychoterapeutické biodynamické školy jsem se naučila velmi silně vnímat a vidět nejen to, co pacientky potřebují, ale jak by ženy měly být sami sebou.

Součástí našeho ženství je rodit děti a já jsem tady pro ženy, které potřebují v této chvíli pomoci.

Kdo potřebuje darovaná vajíčka?

Nejčastějšími pacientkami jsou ženy neprodukující kvalitní vajíčka. Patří sem zejména ženy, které:

  • Opakovaně absolvovaly léčbu metodami IVF a nebyla získána kvalitní vajíčka nebo vznikala nekvalitní embrya
  • Zvláště ženy, které mají vyšší věk, mohou produkovat vajíčka nižší kvality, která nejsou schopná oplození nebo vzniklá embrya jsou defektní, neschopná dokonalého vývoje. 
  • Ženy, u kterých se nevyvinuly vaječníky, nebo jim byly oba vaječníky odstraněny při operacích.
  • Rovněž ženy postižené předčasným selháním reprodukční kapacity vaječníků (menopauza) a již nemenstruují. 
  • Ženy, kde byla genetickým vyšetřením zjištěna vada chromozomů, která by mohla být přenesena na budoucí potomky.

Kdo může vajíčka darovat?

Velmi si vážím rozhodnutí každé ženy-dárkyně, která otevírá cestu a dává naději neplodným ženám k těhotenství. Myslím, že nelze kognitivně vůbec zhodnotit rozměr pomoci dárkyně.

Klinika Unica má na základě dlouholeté zkušenosti s darováním (je první klinikou v ČR, která se tomuto věnuje od roku 2003) a spoluprací se špičkovými zahraničními klinikami svoje vlastní kritéria pro zařazení dárkyně do dárcovského programu. Tato kritéria jsou na naší klinice mnohem přísnější, než ukládá zákon, a jsou samozřejmě předmětem našeho know-how, ale naše výsledky jasně ukazují správnost jejich nastavení. Mezi několik, které mohu zmínit, jsou:

  • Věk dárkyně 20 – 29 let 
  • Nejčastěji se jedná o studentky vysokých škol, nebo mladé matky na mateřské dovolené. Všechny dárkyně na klinice Unica mají minimálně středoškolské vzdělání. 
  • Dárkyně na klinice Unica musí projít psychologickým, genetickým, endokrinologickým  a gynekologickým vyšetřením. Dárkyně musí mít opakovaně negativní výsledky vyšetření přenosných infekčních chorob (HIV, syphilis, žloutenky typu B a C, navíc vyšetřujeme cytomegalovirovou infekci a chlamydie), dále pak negativní genetické vyšetření (karyotyp, přítomnost mutací genu cystické fibrózy). V rodinné anamnéze dárkyně se nesmí vyskytovat žádné vrozené a genetické vývojové vady. 

Je mnoho párů, které potřebují k léčbě pomoc darovanou spermií, více o dárcovství spermií se dozvíte ve skupině Darujte Život.

Na závěr bych chtěla upřímně poděkovat všem ženám, dívkám, i mužům, kteří touto cestou pomáhají druhým párům k jejich štěstí.

Maminky, které by se chtěly informovat více, můžou vstoupit do skupiny http://www.modrykonik.cz/group/6718/  a můžou se přímo zeptat paní Šilhavé, která případné jakékoliv otázky ráda zodpoví.

A za 25 let, až se dá dohromady dítě z darovaného vajíčka s dítětem ženy, která vajíčko darovala, se to bude řešit jak?

31. črc 2014

@damanka zajímavá otázka, ale jaká je šance, že by se to skutečně mohlo stát? 😉

2. srp 2014

@nikollita Dle mého názoru to není až tak nepravděpodobné. Ti "sourozenci" mají zhruba 50% genů podobných, takže i mají i podobné nadání, podobné zájmy, potkají se na stejné VŠ, v zaměstnání ve sportovním oddíle. Rysy v obličeji budou mít také podobné, tím pádem se budou sobě líbit .....

3. srp 2014

Vaše otázka je velmi důležitá a musíme na tuto možnost myslet. Ovšem pravděpodobnost, že nastane, je minimální.
Nejdřív se zamysleme nad tím, kolik otců je vlastně biologických? I dnes platí latinské – „Mater certa, pater incertus.“
Statistiky ukazují, že každé dvacáté dítě má jiného biologického otce, než je ten který dítě vychovává. Tímto způsobem řeší část žen problém s otěhotněním a některé prostě otěhotní s jiným mužem nechtěně. V dnešní době je možné zjistit biologické otcovství testem DNA – některé rodiče to ale nenapadne a jiní to neřeší a jsou rádi, že mají potomka.
Při léčbě neplodnosti, tedy v IVF pomocí darovaných buněk, je pravděpodobnost setkání dvou příbuzných mnohem nižší. V cetrech asistované reprodukce je dohlíženo i na to, kam darovaná vajička směřují.
Chtěla bych také upozornit na fakt, že dětí pomocí darovaných buněk se v ČR rodí velmi málo.
Nejsem genetik, ale mohu se zeptat a odpovědět přesněji, kdybyste měla zájem, napište na můj email silhava@unica.cz.

4. srp 2014

Začni psát komentář...

Odešli