libidrozdova
20. led 2015

PA v Podolí se samy starají o zdravé těhotné

V rámci iniciativy Všichni jsou na koníku představuji u nás Bc. Lýdii Biľovou DiS., která pracuje jeko vrchní sestra gynekologicko - prodnického oddělení Ústavu pro matku a dítě v Praze 4 Podolí.

Paní Biľová, máte 22 letou praxi porodní asistentky, zde pracujete 11 let. Od příštího měsíce slavíte jeden velký úspěch. Čeho se týká?

Podařilo se prosadit to, co máme jako porodní asistentky (PA) v náplni práce. Od 1. února začínají u nás PA vést fyziologickou prenatální ambulanci!

Je to posvěceno legislativou, a za to jsme rády. PA si samy budou vést maminky od prenatální ambulance a budou s nimi pracovat až do porodu. Vybrali jsme ty nejlepší, které jsou zkušené praxí z porodních sálů. Také mají zkušenosti s prenatální péčí a celkově s vedením těhotenství a přípravou maminek k porodu.

Kolik máte připraveno PA a jaké vidíte výhody této změny. Jak probíhaly porody u vás doteď?

Zatím máme připraveny do prenatální poradny 4 PA, každý den zde bude jedna, a budou s maminkami pracovat od 36. týdne až do porodu. První návštěvu v Podolí nastavající maminka absolvuje u lékaře, který ji ujistí, že vše probíhá jak má, a může o ni dále pečovat porodní asistentka. Doteď se o těhotné maminky starali pouze lékaři.

Podobné schéma probíhá, když přijde maminka k porodu. Nejdřív ji vyšetří lékař, který určí v jakém stádiu porodu je, a když je maminka i miminko v pořádku, stará se o rodičku především porodní asistentka.

Při jakémkoliv náznaku komplikace si PA přivolá lékaře. Po každém porodu ale kontroluje a ošetřuje případné porodní poranění vždy lékař.

Ročně se zde narodí přes 5 300 dětí. To jsou opravdu porody NON STOP 24 hodin denně.

Ano, co se dá naplánovat, musíme naplánovat. K tomu slouží i registr těhotných, který je nezbytný.

Jelikož jsme také perinatologické centrum, sváží se sem maminky prakticky z celé ČR. Komplikovanější porody se snažíme naplánovat na ráno a dopoledne, kdy máme posílený pracovní tým, a stejně tak plánované císařské řezy. Bohužel příroda je silnějí a spoustu věcí naplánovat nejde. Třeba jakmile je měsíc v úplňku, tak se nezastavíme. 🙂 Skutečně máme vypozorováno, že dva - tři dny před a po úplňku praskají a odtékají vody daleko více.

Nikdy nevíme, kolik nám přijde maminek přes noc. Někdy je 22 a někdy 25 porodů, jindy 11 porodů. Kdyby se  porody daly rozplánovat a vyhnout se tak plné kapacitě a nutnosti odesílaní maminek do jiných porodnic pro nedostatek mist, bylo by to lepší, ale bohužel 🙂.

Na co se ve Vaší práci nejvíc těšíte?

Nejvíc se těším, až půjdu tady od těch mailů, papírování a organizačních záležitostí a budu se moci věnovat těhotným a dělat opravdu tu svojí práci porodní báby. 🙂 To je vždy moje krásné emoční odpoledne a moc se na to těším.

Co byste vzkázala budoucím maminkám, které čeká porod?

Chtěla bych jim poradit (aby pak nebyly u porodu rozčarované), aby určitě navštívily přímo předporodní kurzy v té dané porodnici, kde plánují porodit, nebo at’ si najdou kontakt přímo na porodní asistentky z jejich vybrané porodnice.

Aby se nespoléhaly pouze na informace, které si přečtou, nebo získají od PA či dul, které jejich porodnici neznají, ale aby byly přímo v kontaktu s PA, které jim předají relevantní informace a doplní ty jejich, protože společně se vždy domluví, a tím jim můžou přispět k nezapomenutelnému zážitku z porodu.

Každá porodnice má svá specifika, každá to dělá trochu jinak. Když můžou, ať si informace získají přímo v té dané porodnici, pokud to ta porodnice nabízí.

Nebo se přidají ke skupině maminek, které už zkušenosti mají – třeba tady k té naší na Modrém koníku Porodnice Praha 4 - Podolí.

Děkuji za rozhovor

Libuše Drozdová, Modrykonik Team

Statistika:

  • Porodnice Podolí na vás dýchne svoji stoletou historií.
  • V loňském roce se zde narodilo přes 5330 dětí, z toho kolem 150 dvojčat, jedna trojčata a předloni paterčata.
  • Porodnice má celkem 90 lůžek na šestinedělí, 8 porodních boxů.
  • V den našeho rozhovoru se narodilo 21 dětí. Přejme jim i těm, co ještě na svět nevykoukly – krásné a spokojené dětství a hodně zdraví a lásky.

Další fotografie ve Skupině Porodnice Praha 4 - Podolí.

Začni psát komentář...

Odešli