linola_pavlina
16. říj 2013

Bazénové hrátky a jejich úskalí

Naučit i docela malinkaté dítě pozitivnímu kontaktu s vodou je jistě přínosem pro každého nedospělého človíčka. Koupání v bazénech však s sebou nese vedle dětské radosti a spousty psychologických i fyziognomických pozitiv i jistá zdravotní rizika. Je třeba s nimi počítat, případně jim účinně předcházet!

V posledních cca 10 letech je velkým hitem plavání kojenců. Stejně jako pro takto malé děti, pro ty starší, i pro nás dospělé má plavání spoustu pozitiv. Plavání kojenců je aktivita, která podporuje vývoj dítěte, má příznivý vliv na cévní systém, vlivem správného dýchání se zvyšuje kapacita plic, dítě se rychleji vyvíjí pohybově a zlepšuje se jeho střevní peristaltika. Stejně jako u starších dětí pak i u kojenců odstraňuje plavání různé nedostatky v držení těla, odlehčuje kostem a kloubům, posiluje zádové svalstvo, příjemně unavuje a podporuje u dětí chuť k jídlu. Určitá forma otužování vodou pak samozřejmě vede k posílení imunitního systému vaší ratolesti. Vedle příznivého vlivu na metabolizmus, zdraví a pohybové ústrojí však má plavání kojenců a dětí i silný psychologický přínos – dítě se důvěrně seznamuje s vodou, učí se s ní vycházet a zacházet pod dohledem dospělého. Je prokázáno, že plavání kojenců podporuje důvěrnou vazbu mezi rodičem a dítětem, navíc plavání jako takové i v pozdějších letech u dítěte posiluje vůli, vytrvalost a jistou životní kázeň.

Plavat s miminkem je samozřejmě možné začít již od raných dnů, většina kurzů ale zahajuje plnohodnotné cachtání v bazénu až od 6. měsíce. Do té doby můžete dítě trénovat doma ve vaničce anebo ti houževnatější se mohou přihlásit do kurzů plavání právě ve vaničkách.

Je čeho se bát?

Jako je každá mince o dvou stranách, i v případě plavání pediatři, dermatologové a zkušené maminky zvedají prst hned v několika bodech. Co se týká zimního období, při neopatrném přechodu se může dítě velmi snadno nachladnout. Lékaři také upozorňují u plaváčků na častější výskyt nachlazení, zánětů středního ucha a zánětů horních cest dýchacích. Všechna tato úskalí jsou však velmi individuální a každé dítě to má jinak. Při výběru bazénu je celkem vhodné informovat se o teplotě vody, která by měla být okolo 30 stupňů, a také si zjistit, čím je zajišťována čistota koupaliště či bazénu. V neposlední řadě je třeba upozornit na rizika spojená s citlivou dětskou pokožkou, minimálně chlor určitě není jejím dobrým přítelem a voda samotná se po čase stává také nepřítelem, který vysouší její svrchní vrstvu.

Citlivá dětská pokožka ve styku s vodou

Pro plavání dětí všeho věku je jednoznačně lepší volbou slaná voda, která může některým ekzematikům stav kůže dokonce zlepšit. Také pro dýchací cesty je takto v čistotě udržovaná voda vhodnější než chlorovaný bazén.
Chlór však způsobuje problémy nejen ekzematickým dětem, vzhledem k tomu, že je dětská pokožka až 5x tenčí než dospělá a ještě nemá úplně vypěstované obranné mechanizmy, může ji agresivita v podobě několikaminutového působení chloru způsobit značné nepříjemnosti.

Jednoznačně platí pravidlo, že čím víc lidí vidíte v bazénu, tím je voda agresivnější a je proto ideální dítě namazat nějakým ochranným prostředkem před i po koupání. Po koupání v bazénu je potom nejvhodnější ihned vyměnit plavky, důkladně smýt chlór pod proudem čisté teplé vody, případně použít šetrný mycí prostředek, který pokožku ještě více nevysuší, ale naopak regeneruje a hydratuje. K osušení není vhodné dřít iritovanou pokožku ručníkem, ale jemně ji otřít nebo spíše vodu z těla dítěte do ručníku nechat vpít. Poté je nutné pokožku celého těla i obličeje důkladně promazat nějakým tělovým mlékem, aby mohla dýchat a podpořily se regenerační mechanizmy, které zajistí i samotné hydratační mléko díky svým složkám. jedním z přípravků může být Linola Lotion, které důkladně promaže suchou kůži, obnoví citlivé dětské pokožce ochrannou bariéru, nastartuje její regeneraci a nijak nepříjemně mu nezamastí kůži. V případě dětí volte vždy ty nejcitlivější produkty z lékárny nejlépe s hypoalergenní parfemací nebo úplně bez ní. I pokud je voda bez chloru a je udržována solí, je nutné dítě důkladně promazávat, protože svrchní vrstvu pokožky vysušuje voda bez olejových příměsí zhruba od 30 sekund po prvního kontaktu.

Linola Lotion koupíte v lékárnách.
Doporučená prodejní cena je 308 Kč (balení 200ml).

Začni psát komentář...

Odešli