linola_pavlina
31. bře 2015

Máte „skin-friendly“ domov?

VICKI GRIMSHAW, Daily Mail

Výskyt ekzému, kožního onemocnění, které trápí tisíce dětí a dospělých, narůstá už celá desetiletí.
V šedesátých letech byl ekzém diagnostikován pouze u 3 % dětí, kdežto v roce 2000 už to bylo u 20 % dětí!

Bohužel ekzém zatím není možné vyléčit, ale vědci již znají některé principy onemocnění a především hlavní spouštěče úporného svědění a zánětů kůže. Dermatolog Dr. Michael Cork a jeho tým z University v Sheffieldu poukázali na to, že naše pokožka je každý den bombardována dávkami nejrůznějších environmentálních spouštěčů, kam patří i účinek mýdel, různých detergentů a také toxinů produkovaných roztoči v domácnosti. Ty všechny narušují přirozenou ochrannou kožní bariéru.

Pokožka – nejsvrchnější část kůže vypadá jako cihlová zeď. Cihly tvoří kožní buňky a maltou, která je drží pohromadě, jsou lipidy. Díky této struktuře je udržena voda v pokožce a toxiny z vnějšího prostředí nemohou pronikat do pokožky. Pokožka je díky tomu jemná a hladká.
V případě ekzému je lipidová vrstva okolo kožních buněk vytvořená nedostatečně a tak dochází k velkým ztrátám vody z pokožky. Kůže se stává suchou, popraskanou a bohužel i velmi dobře přístupnou pro různé alergeny.

„Od roku 1993 hledáme příčinu nárůstu počtu pacientů s ekzémem, a ačkoliv jsou zde jistá podezření, nikdo zatím není schopen dát celou skládačku dohromady.“ Říká Dr. Cork.
Z dat spotřeby šamponů, mýdel a sprchových gelů za posledních 40 let je zřejmé, že dramaticky narostla frekvence mytí.  Je známé, že běžné šampony, mýdla a sprchové gely narušují ochrannou bariéru pokožky, proto se jeví jako vysoce pravděpodobné, že zvýšená hygiena může hrát významnou roli ve zvýšení počtu pacientů s atopickým ekzémem. Pokud se nám toto nepodaří snížit, bude ekzém stále běžnějším onemocněním.

Atopický ekzém bohužel nelze vyléčit, ale je možné některými opatřeními zmírnit projevy tohoto onemocnění. Dr. Cork níže dává několik tipů pro vytvoření tzv. „skin-friendly“ (k pokožce přátelského) prostředí.

KOUPELNA

Mýdlo: vyhýbete se používání mýdla. Mýdlo obsahuje surfaktanty (povrchově aktivní látky), které poškozují kůži a zanechávají na ní alkalické zbytky, které zvyšují pH pokožky (pokožka potřebuje pro svou dobrou funkci neutrální pH). Místo toho používejte zvláčňující mycí složky, které působí podobným způsobem jako přírodní oleje – předchází ztrátě vody z pokožky a snižují její podráždění.

Dětské ubrousky: dětské ubrousky mohou obsahovat alkohol, parfemace a silné surfaktanty, které snižují účinnost ochranné kožní bariéry a vysušují tak pokožku. Používejte raději vatu nebo nevlhčené ubrousky se změkčujícím tělovým mlékem nebo krémem.

Ručníky: ekzém sám o sobě není infekční, ale pokožka atopiků je více náchylná k osídlení patogenními mikroorganismy než pokožka zdravého člověka. Proto je dobré mít svůj vlastní bavlněný ručník, aby nemohlo dojít k infikování pokožky. Pokožku sušte jemným poklepáním, přílišné tření může způsobit podráždění kůže.

Šampon: používejte výhradně šampony  které jsou určené pro pacienty s ekzémem (jsou k dostání v lékárnách). Pro miminka a děti do 18 měsíců můžete umývat vlasy během koupele ve změkčujících koupelových olejích. Neumývejte hlavu častěji než 2x týdně, abyste zabránili podráždění pokožky. 

Pěna do koupele: nepoužívejte pěnu do koupele, způsobuje vysušení pokožky a její podráždění. I přesto, že pokožka vašich dětí je normální, používejte změkčující přípravky nebo koupelové oleje, které pomohou udržet pokožce fyziologické pH. V krajním případě si ověřte, že přípravky, které používáte, jsou určeny pro citlivou pokožku. Pro děti se suchou pokožkou používejte po koupeli zvláčňující krémy, které pomohou udržet vodu v pokožce. 

Zdroj (upraveno a zkráceno):
http://www.dailymail.co.uk/health/article-115774/Have-got-skin-friendly-home.html

Začni psát komentář...

Odešli