lister
28. led 2022
167 

PREBIOTIKA a PROBIOTIKA... je to rozdíl?

A je vůbec nějaký? 

Ano! A zásadní. Jedno písmeno uprostřed slova a zcela jiné významy.

PREBIOTIKA= fermentovatelné látky, které slouží k výživě a činnosti mikrobiomu ve střevě. Jinak řečeno : ŽRÁDÝLKO pro hodné bakterie, kvasinky, houby. Jsou to hlavně oligosacharidy jako vláknina. 

PROBIOTIKA=hodné a potřebné mikroorganizmy, které po genocidě způsobené antibiotiky, obsadí, byť dočasně, volné místa a nepustí zlo-mikroby si zde posedět. Zda se i uchytí, nebo jen budou hájit volná místa, než se zase ty dobré namnoží,  záleží na spoustě faktorů. 

 Praktické použití pro zdravé střevo: 

1. Konzumace fermentovaných potravin =kvašených (mléčných, zeleninových, nápojů)

2. Konzumace nestravitelné vlákniny- zdroj prebiotik

3. Omezit hotovky a jine hardcore průmyslové "mňamky". Návrat k prvopotravinám má smysl. 

4. Po antibioticích užívat PRE-  i PRO-  BIOTIKA .

5.  HÝČKAT si svůj střevní mikrobiom stravou, pohybem.

Začni psát komentář...

Odešli