lister
25. led 2022
79 

Somatizace a psychosomatická onemocnění

Pojmem somatizace se označuje stav, kdy  psychický stav se promítá do tělesných příznaků a dává podezření na telesné onemocnění. Ovšem těmto příznakúm neodpovídá klinický nález, neodpovídají laboratorní hodnoty a ani zobrazovací metody (RTG,CT,MR,SONO) nic závažného nenajdou. Jsou to různé obtíže bolestivé, omezující hybnost, zánětlivé, kožní, trávící, gynekologické. Říká se jim taky funkční nespecifické.. nebo somatoformní poruchy. Často mají tyto obtíže proměnlivý a stěhovavý charakter. Nebo postihují postupně různé tělesné systémy.Jejich spektrum je značné. 

Nemocní absolvují nejedno kolečko po zdravotnickém zařízení s neuspokojivým výsledkem a nic neříkajícím nálezem. A někdy nějakého osvíceného napadne, ze by to mohlo být psychického původu, a řekne :To je od hlavy. Měl byste zkusit psychiatra....

No, po tomto oznámení se většinou pacient zděsí, že snad je blázen. A to psychice rozhodně nepřidá. A potíže trvají a trvají...

Typická psychosomatická onemocnění  

A existuje vůbec něco takového? Ano, existuje , ale není to tak přímočaré a kauzální , jak se to často používá.V začátcích psychosomatické medicíny byly za typická psychomatická onemocnění považována:  hypertenze, astma bronchiale, dráždivý tračník, žaludeční vředy, migréna, neurodermatitidy, poruchy jídelního chování, poruchy štítné žlázy. K nim postupně přibyly další "diagnozy" , které nenašly často odpovědi v klasické biomedicíně : chronická únava, fibromyalgie, vertebrogenni bolesti, bolesti v oblasti malé pánve, neplodnost...A nakonec "běžná, opakující se onemocnění nebo tělesné obtíže, pro kterých existenci a ani opakování není dostatečně vysvětlitelný důvod.

To co se jeví jako nejdůležitější,  není samotná nemoc nebo obtíže, ale jejich VÝZNAM, KTERÝ MAJÍ PRO NEMOCNÉHO, PRO JEHO ŽIVOT. 

Znění článku

Začni psát komentář...

Odešli