22 / 351
    Tvarohovo-švestkovo-makový koláč, inspirace viz. @kixi

    Drobenkové těsto:
    150 g pohankové hladké mouky
    100 g špaldové celozrnné mouky
    1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
    50 g tř.cukru
    20 g domácího vanilkového cukru
    100 g másla
    1 žloutek
    30 g mandlových lupínků
    Maková náplň:
    150 g mletého máku
    250 ml mléka
    70 g tř.cukru
    1 lžíce rumu
    Švestky:
    10 vypeckovaných a rozpůlených švestek
    Tvarohová náplň:
    250 g plnotučného tvarohu
    200 g zakysané smetany
    50 g tř.cukru
    1 vejce + zbylý bílek
    citrónová kůra
    Nejprve si připravíme makovou náplň. Mletý mák zalijeme mlékem, přidáme cukr a povaříme. Zamícháme 1 lžíci rumu a necháme vychladnout.

    Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Strany formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

    Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, změklé máslo a žloutek. Zpracujeme v drobenkové těsto. Polovinu těsta dáme na dno dortové formy a upěchujeme. Na těsto nalijeme připravenou makovou náplň. Na vrstvu máku dáme rozpůlené švestky řeznou stranou nahoru.

    Při přípravě tvarohové náplně použijeme bílek, který nám zbyl z přípravy drobenkového těsta. Bílek a 1 vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme tvaroh, zakysanou smetanu a citrónovou kůru. Tvarohovou náplň nalijeme na vrstvu švestek.
    Do zbylého těsta přidáme mandlové lupínky a mandlovou drobenkou posypeme povrch koláče.
    Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi třičtvrtě hodiny.
    Koláč vyndáváme z formy až po vychladnutí.

    9. říj 2014