luckawm
1. čer 2023

Svícny

Svícny pro zemřelé a svícny “od odešlých”
Pro někoho zbytečnost, pro někoho berlička, pro někoho útěcha, pro někoho vzpomínka a symbolika…pro každého něco.
Věřím na spoustu věcí, které tu nemůžu rozepsat, protože by to nikdo asi nedočetl 🙈. Na znamení a jistou pomoc “shora” jsem věřila už dlouho. Občas si přeji na znamení něčeho shora. Bála jsem se dát kdysi někomu děti do auta a přála jsem si znamení koně a ono přišlo. Když nám onemocněl syn tak jsem žádné znamení nechtěla a jen jsem prosila ať tu s námi muže zůstat. Při cestě na JIP o štědrém dnu jsem měla strach jakékoli přání o znamení vyslovit, protože, co kdyby se nic neukazalo. Vyjeli jsme do patra kde byla JIPka, otevřeli se dveře výtahu a přímo před námi byl zvláštní kovový stůl a na něm čtyři kované koně 🍀💙. Znamení jsem si ze strachu nepřála a ono přišlo samo. Je mezi námi mnoho takových jako já, co věří. Když jsem ty koně spatřila věděla jsem, že všechno bude v pořádku. A bylo a zatím je.
Každý ale takové štěstí nemá. Syn šel na operaci v den kdy před lety zemřelo dítě v naší rodině. Byly to hodiny nekonečného strachu, že se minulost bude opakovat. My jsme nepatřili mezi ty rodiče, kterým zemřelo dítě, ale spoustu rodin to potkalo a spoustu to ještě potká a teď jsem se rozhodla vytvořit první svícen pro babičku, která tu bolest zažila a zažívá. Je to tolik let a pokaždé když jde na hrob dávat květiny a zapálit svíčku ma slzavé oči.
První svícen dam na hrob holčičce, kterou znám jen z černobílé fotografie na náhrobku a z vyprávění moji babičky a mamky…