Zdravý bezlepkový chléb? Zapomeňte na chléb ze bezlepkových směsí, které z velké části obsahují škrob a další velmi průmyslově zpracované složky a upečte si domácí kvašený pohankový chléb, který je velmi chutný i zdravý.
Co potřebujete?
- půl kila enzymaticky aktivní pohankové mouky (Šmajstrala, tam je i jistota, že není kontaminace obilovinami s lepkem)
- asi půl deci šťávy z kysaného zelí (kvalitního, nekonzervovaného, nesterilovaného)
- vodu
- sůl (asi lžičku)
- kmín či jiné chlebové koření (asi lžičku).
Večer smíchejte všechny ingredience, aby vzniklo středně husté těsto, které nechte při pokojové teplotě odpočívat (nejlépe přímo ve formě, ve které budete péct - používám tu na biskupský chlebíček), a to cca 36 hodin. Poté vložte do vyhřáté trouby (180 st. C) a pečte asi 40 - 50 minut.
Ne vždy těsto prokvasí dostatečně, nenechte se odradit prvním neúspěchem 🙂 Základem je použití kvalitní mouky a "živé" šťávy ze zelí.
to musí být mňamka, jý teda nelsem celiak, ale přidávám občas pohanku do žitného chleba, tak až zbufnu ty dva bochníky udělám žitno - pohankový (z mouky) úplně jsem na něj dostala chuť
vypadá dobře, když mně prostě ta pohanka moc nechutná ☹ máš ještě nějaký další receptík na chleba? peču převážně šumavu (bílá hladká, špaldová celozrnná, žitná celozrnná), teď jsem zkoušela bramborový - taky dobrý, ale musim trošku upravit ingredience, byl takový drobivější :-/ nějak mi dochází inspirace když to musí být podle diety ☹
Míšo, jinak peču celozrnný kváskový a dávám tam mouky, jaké mám zrovna po ruce a dělám to od oka 😅 Ty pečeš také kváskový nebo s droždím?
Jinak já taky nejsem nějaký úplný nadšený milovník pohanky, ale tohle je opravdu chutné 🙂
Začni psát komentář...
nejsem si jistá, že by toto můj bezlepkový manžel jedl 🙂)) Kupuje si hotové pečivo zn. Schar, to je to průmyslové pečivo, co zmiňuješ, že?