luthien.k
20. únor 2013

Pohankový chléb

Zdravý bezlepkový chléb? Zapomeňte na chléb ze bezlepkových směsí, které z velké části obsahují škrob a další velmi průmyslově zpracované složky a upečte si domácí kvašený pohankový chléb, který je velmi chutný i zdravý.
Co potřebujete?
- půl kila enzymaticky aktivní pohankové mouky (Šmajstrala, tam je i jistota, že není kontaminace obilovinami s lepkem)
- asi půl deci šťávy z kysaného zelí (kvalitního, nekonzervovaného, nesterilovaného)
- vodu
- sůl (asi lžičku)
- kmín či jiné chlebové koření (asi lžičku).
Večer smíchejte všechny ingredience, aby vzniklo středně husté těsto, které nechte při pokojové teplotě odpočívat (nejlépe přímo ve formě, ve které budete péct - používám tu na biskupský chlebíček), a to cca 36 hodin. Poté vložte do vyhřáté trouby (180 st. C) a pečte asi 40 - 50 minut.
Ne vždy těsto prokvasí dostatečně, nenechte se odradit prvním neúspěchem 🙂 Základem je použití kvalitní mouky a "živé" šťávy ze zelí.

nejsem si jistá, že by toto můj bezlepkový manžel jedl 🙂)) Kupuje si hotové pečivo zn. Schar, to je to průmyslové pečivo, co zmiňuješ, že?

20. únor 2013

to musí být mňamka, jý teda nelsem celiak, ale přidávám občas pohanku do žitného chleba, tak až zbufnu ty dva bochníky udělám žitno - pohankový (z mouky) úplně jsem na něj dostala chuť

20. únor 2013

@lenka5731 jo, to je přesně ono 😀 Taky ho občas použiju, ale tedy pečené ze směsi, dneska už ale opravdu jen nouzově...

20. únor 2013

vypadá dobře, když mně prostě ta pohanka moc nechutná ☹ máš ještě nějaký další receptík na chleba? peču převážně šumavu (bílá hladká, špaldová celozrnná, žitná celozrnná), teď jsem zkoušela bramborový - taky dobrý, ale musim trošku upravit ingredience, byl takový drobivější :-/ nějak mi dochází inspirace když to musí být podle diety ☹

20. únor 2013

Míšo, jinak peču celozrnný kváskový a dávám tam mouky, jaké mám zrovna po ruce a dělám to od oka 😅 Ty pečeš také kváskový nebo s droždím?

20. únor 2013

Jinak já taky nejsem nějaký úplný nadšený milovník pohanky, ale tohle je opravdu chutné 🙂

20. únor 2013

Začni psát komentář...

Odešli