luthien.k
25. srp 2014

Porodní přání při normálním - fyziologickém průběhu porodu

Dnes jsem tu na MK narazila na "porodní plán" (lépe porodní přání) a tak mě napadlo přidat ta svoje porodní (a hlavně poporodní) přání 🙂 Třeba někomu poslouží jako inspirace.

Porodní přání při normálním - fyziologickém průběhu porodu

Jméno rodičky (jméno manžela, telefonní číslo)

adresa

Gynekolog: MUDr.

Dětský lékař: MUDr.

Jména pro miminko: chlapec/děvče

Protože jsem zastánkyní přirozeného porodu a zastánkyní kontaktního rodičovství, sepsala jsem tato přání, aby se mohl personál porodnice s nimi seznámit. Doufám a věřím v jeho podporu, pokud tomu nebudou bránit závažné zdravotní komplikace mé nebo dítěte.

Pokud se v průběhu porodu vyskytnou zjištění, která bude nutné řešit proti původnímu očekávání, přeji si, aby byla vždy konzultována se mnou nebo s manželem.

V případě bezproblémového porodu si nepřeji jakkoli do porodu medicínsky zasahovat (zejména urychlování porodu léky, podání léků tlumících bolest, protržení vaku blan bez předchozí domluvy).

Porod považuji za velmi intimní zážitek, proto bych uvítala co největší soukromí, tj. vyloučení pohybu všech osob na porodním sále, které tam nejsou bezprostředně nutné.

V první době porodní si přeji:

-          možnost stálé přítomnosti manžela, včetně tzv. příjmu

-          holení a klyzma pouze po domluvě

-          možnost přijímat alespoň v malém množství tekutiny

-          případné protržení vaku blan pouze po předchozí domluvě a nejlépe ne dříve než při otevření na cca 8 cm (dřívější protržení vaku blan vedlo při posledním porodu k nepřirozenému urychlení porodu, zejména k velkým bolestem prožitým „na monitoru“ bez možnosti jejich relaxace)

-          preferovala bych měření ozev miminka přenosným přístrojem, ale netrvám na tom

V druhé a třetí době porodní:

-          nepřeji si vnucenou porodní polohu vleže, ale maximálně v polosedě nebo případně na porodní stoličce či porodním vaku

-          nepřeji si, aby dítě bylo vytlačováno další osobou tlakem na břicho

-          v případě nutnosti sekce si představuji anestezii od pasu dolů, abych mohla děťátko po porodu pochovat; pokud by to nebylo na základě zdravotního stavu možné, přeji si, aby miminko bylo ihned předáno manželovi a bylo ošetřeno na jeho břiše, obdobně jak si přeji dále při fyziologickém porodu

-          nepřeji si násilím zasahovat do porodu placenty, přála bych si, pokud placenta nevyjde hned (do pár minut) a nebudou zjevné komplikace (větší krvácení atd.), aby personál vyčkal, zda placenta nevyjde sama přirozeně.

Po porodu

Miminko si přeji ihned po narození položit na břicho „kůže na kůži“, až poté jemně osušit (otřít, nikoli však otírání ručiček kvůli vůni plodové vody) a zabalit do pleny a přinesené osušky – poté společně přikrýt dekou.

Pupečník prosím podvázat a přestřihnout až po jeho dotepání.

Nezbytná vyšetření provést u mě na břiše, vážení a měření nechat na pozdější dobu (nejdříve po cca 2 hodinách po porodu). Miminko si ani poté nepřeji koupat (umývat).

Vitamín K podat pokud možno ústy.

Nepřeji si „násilné“ přiložení dítěte k prsu, preferuji nejprve pokus o samopřisátí.

Na oddělení šestinedělí

Přeji si pobyt na nadstandardním pokoji, pokud to bude jen trochu možné (nebo alespoň pobyt na běžném pokoji sama s miminkem).

Nepřeji si, aby bylo miminko jakkoli přikrmováno, a to zejména ne umělým mlékem (obě starší děti měly kojeneckou alergii na bílkovinu kravského mléka). Případný příkrm pouze alternativním způsobem a pouze mateřským mlékem.

Přeji si oblékat miminko do vlastního oblečení a používat vlastní přikrývku v postýlce.

Přeji si být přítomna všem případným vyšetřením dítěte (včetně těch, které se dějí mimo prostor šestinedělí – pokud to můj zdravotní stav dovolí).

Děkuji předem za společný dialog a spolupráci 🙂

Jinak musím říct, že vše, co jsem si přála, bylo dodrženo, všichni (PA, lékaři) si porodní přání pečlivě studovali a bylo vidět, že s ním nechodí moc rodiček (což je škoda). Jen horlivá PA musela být usměrněna lékařem, protože se zcela zbytečně pokusila o krist. expresi, která nebyla v dané chvíli vůbec potřeba (a ani pozdějí, dítko bylo na čtyři zatlačení venku 🙂)

25. srp 2014

kdes rodila?
jinak souhlasím snad se vším. s protržením vaku blan nemám třeba žádné zkušenosti.
tentokrát mám vlastní PA, snad to bude dle mého 🙂

25. srp 2014

přemýšlím, jestli má cenu porodní plán u plánované sekce? Nechají pupečník dotepat?

25. srp 2014

@svoba, rodila jsem v Jilemnici a už potřetí, že, takže nám sebevědomé a asertivní, ale vždy slušné chování celkem zajistilo, že se k nám taky chovali dobře, někdy až servilně (říkat rodící ženě paní inženýrko je tak trochu trapné 😀). Přeju, ať to u Tebe s vlastní PA klapne na 100% 🙂

25. srp 2014

@litsea, s porodem sekcí nemám žádné zkušenosti, takže to neporadím (s pupečníkem), ale určitě co se týče následného bondingu, tak by určitě nebylo na škodu si to sepsat 🙂

25. srp 2014

@luthien.k já vím, že máš za sebou tři porody 🙂

26. srp 2014

Začni psát komentář...

Odešli