luthien.k
22. bře 2012

Proč nemáte ekzém pod kontrolou?

Existuje k tomu řada důvodů, které se pokusím shrnout podle toho, jak se s nimi u jednotlivých ekzematiků i na internetových diskuzích setkávám:

1. potravinové alergeny

U zhruba poloviny malých ekzematiků do tří let hrají potraviny a jejich vliv na atopický ekzém zásadní roli, jakkoli si tuto skutečnost rodiče nechtějí připustit. To, že není vidět zjevný vliv po konzumaci podezřelé potraviny (pokud je konzumována běžně, bez pauzy), je bohužel fakt - reakce bývají zpožděné (hodiny, dny), častý je vliv více potravin, takže po vysazení jedné (třeba kravského mléka) se situace nezlepší (a rodič usoudí, že potraviny vliv nemají, i když může kravské mléko vadit a k tomu ještě další věci). Co situaci nejvíce komplikuje je fakt, že nejvíce potíží dělají základní potraviny, ty denně konzumované a aby byl vidět vliv bez nich, musí se vysadit nejlépe všechny najednou a na dobu alespoň 14 dnů. Pouhým pozorováním po konzumaci bez této pauzy se nevypozoruje naprosto nic. Další komplikací je používání nesprávné kosmetiky při eliminační dietě, což může ekzém spolehlivě udržovat, i když potraviny jsou vyřazeny správně.

2. Skutečně vhodná kosmetika na daný stav ekzému

Volba kosmetické péče je vůbec nejdiskutovanější záležitost v různých diskuzích a babských radách. Je velmi důležitá, ale sebelepší kosmetická péče nezmůže bez těch dalších opatření všechno, ale pokud je na daný stav ekzému používána i vhodná kosmetika, je napůl vyhráno. Nejčastějšími chybou je volba promazávacích mastí tam, kde je potřeba léčit (zánět na kůži, infekci). Stává se také často, že kosmetika není tolerována, dítě na ni má reakci a rodič to nepozná. Zběsilé střídání různých typů a značek kosmetiky také nepřináší ovoce. Velmi často jsou děti nevhodně koupány v promašťujících koupelích, ačkoli jejich kůže potřebuje léčit, ne pouze promazávat, někdy naopak vysušující koupele u chronického ekzému vedou ještě k většímu vysušování kůže. Těch chyb, kterých se rodiče dopouštějí, je bohužel mnoho.

3. Režim atopika

Někdy může pěknou paseku nadělat třeba prací prášek či aviváž, časté zapocení u dítěte úzkostlivé maminky, která má obavu, aby dítě nenastydlo, nevhodné oblečení (umělá vlákna, vlna...), nevhodné potravinové doplňky či léky...

4. "Neovlivnitelné" vlivy

Do situace malého ekzematika bohužel často vstupují faktory, které lze jen těžko ovlivnit a které mohou mít na projev atopického ekzému zásadní vliv, patří mezi ně prodělané infekty (nemoci), růst zubů, očkování, počasí, inhalační alergeny u starších dětí, prodělaný stres... Je proto potřeba počítat se zhoršením stavu, pokud se některá z těchto situací vyskytne.

5. Komplexní, systematická péče

Každý z předchozích bodů je sám o sobě velmi důležitý, ale jeden bez druhého nemůže být, proto je nejdůležitější komplexnost celé péče 🙂

Svěřte se, kde jste dělali zásadní chybu vy, mohlo by to pomoci ostatním 😉

22. bře 2012

pouštím se do "boje" s ekzémem u mé mladší dcery - 2 roky a 4 měsíce. Návštěvy na johlavském kožním odd. nám vynesly pouze 2 kortiko mastičky a já to nepokládám za vhodné dlouhodobé řešení. Chci se objednat do FN v Brně na nějaké testy - myslíte že v krvi by se mohly ukázat nějaké ty IgE nebo IgA co značí "alergii" na určité potraviny? Nemáte zkušenost přímo s FN Brno? Moc díky za odpověď

9. dub 2012

@sauvinex, vidím, že v Jihlavě mají "tradiční přístup" a obávám se, že v Brně na tom nebudou lépe (ale možná překvapí, popravdě, "moje" maminky na kožní chodí pouze pro potvrzení diagnózy a v případě infikovaného ekzému, jinak to obvykle není třeba)... Ty testy - mohou ukázat zvýšené specifické IgE protilátky, ale nemusí, polovina dětí (a z mých zkušeností i více) má nonIgE typ potr. alergie a ta se nezjistí jinak, než vysazením alergenů a jejich opětovným zaváděním (eliminačně expoziční test).

10. dub 2012

Začni psát komentář...

Odešli