marukm
8. bře 2016
30330 

DĚTSKÉ BOTY ANEB KOJÍME, ŠÁTKUJEME A NIČÍME DĚTEM NOHY

http://www.maminka.cz/getthumbnail.aspx?q=100&height=330&width=660&crop=1&id_file=120744127

UPOZORNĚNÍ: Všechny mnou publikované články jsou laické. Opakuji, že nejsem ani lékař, ani fyzioterapeut, ani podiatr, ani podolog. Všechno, co zde píšu, prosím berte jen jako inspiraci a pomoc při hledání vaší vlastní cesty. Není mým zájmem se s kýmkoli přít o (ne)vhodnosti chůze naboso. Každý ať dělá, co považuje za nejlepší.🙂

Už dlouhou dobu chci napsat tento článek. Sbírala jsem čas, náladu a hlavně materiály. Dnes a denně vidím venku děti. Dnes a denně jim koukám na boty. A dnes a denně mě neopouští jistá míra zklamání. Zklamání z toho, že všechny mámy si hlídají kojení, nošení, výchovu nevýchovou. Ale na nohy vlastních dětí jim asi nezbývá čas.

Ve spoustě věcí už nedáme na pediatry, nemocniční personál v porodnici, drahé polovičky, matky, otce, babičky, dědečky, jiné matky. Máme přístup k informacím a vlastní rozum. Stále jsou ale oblasti, kde mohou naše znalosti pokulhávat. Obouvání (nejen) dětí je jednou z nich.

„Děti instinktivně chápou, že obuv je něco nepřirozeného. Malé dítě se okamžitě pokouší zout si cokoli, co mu obujete, batolatům je nutné neustále připomínat, že se mají obout (nebo si botky nechat na nohou), a dokonce i starší děti nejraději chodí bosé (ačkoli některým už ‚nezbytnost‘ bot stačilo okolí vtlouct do hlavy). Než děti dokončí základní skolu, jsou plně přizpůsobené a přesvědčené, že chodit naboso je nebezpečné, nehygienické a za určitých okolností i nezákonné (nic z toho samozřejmě není pravda). Je to nešťastné, nezdravé a naprosto zbytečné.“ (Howell, 2012, s. 101)

Nohy jsou takové naše druhé ruce. Přestože nám už neslouží k uchopování potravy, obejít se bez nich by nám dělalo značné potíže. Jejich hmatová funkce má svůj smysl. Pro člověka jdoucího bosky je důležité (a často také příjemné) cítit povrch, po kterém jde. Je měkký, tvrdý, studený, teplý, jemný, hrubý, suchý, mokrý. O tohle všechno nás konvenční obuv ochuzuje. Často slýchám: Když mně je to nepříjemné, chodit bosky. Bingo! To je právě to. Něco, co bylo tisíciletí naprosto přirozené (a to hlavně fyziologicky!), nám najednou není příjemné. Dětem však ano. Jejich nohy ještě nejsou zdeformované společností. Pro ně jsou nohy stále ještě nedílnou součástí jejich propriocepce. Ale jen na chvíli. Než přijde máma a všechno to změní.

„Nožky dětí v prvním roce života mají relativní svobodu pohybu. Ta většinou končí s prvními kroky. Ve chvíli, kdy se dítě začně stavět na nohy, verdikt odborníků zní: ,pevná kotníková obuv'. Vždy a všude. Doma i venku. Tkaničky jsou zavázané, suchý zip dotažený, spadla klec.“ (Pročková, Umění fyzioterapie, s. 11)

„Rodičia do veľkej miery rozhodujú o zdravotnom stave nôh vlastných detí, preto by ich kompetencie nemali byť ponechané náhode.“ (Tóthová, Umění fyzioterapie, s. 16)

Je vám to povědomé? Když pomineme, co tvrdí lékaři (jejichž znalosti jsou dnes v mnoha oblastech už mírně zastaralé), co vám říká váš selský rozum? Je lepší nechat dětským nohám volnost, dovolit jim objevovat svět, jaký je, nebo je zavázat do kožené klece, která je od světa zcela odřízne?

Pojďme se podívat podrobněji na jednotlivé aspekty dětských bot (inspirací pro následující dělení mi byl článek Pavly Pročkové – viz zdroje).

1. BOTA MÁ BÝT PEVNÁ

http://www.zdraveobouvani.cz/webadmin/design/images/image/ilustracni/podelne_plocha_noha.jpg

Pevný opatek, zafixovaný kotník, pořádně zavázat. Sádra je na světě. Sádra, která noze absolutně znemožní se správně vyvíjet. Častý argument: je to potřeba, aby se zpevnil kotník, aby nedošlo k valgozitě, šmajdání. Je to vlastně logické, když mi dají nohu do sádry, taky bude celý život zdravá, svaly správně posilněné, chůze s ní vůbec neovlivní postavení těla, ostatní svaly, šlachy, klouby v mém těle...

2. NA PODRÁŽCE NEZÁLEŽÍ

http://img2.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/10468/10468604-kozene-boty-nagaba-vel-36-2.jpg

Hlavně že ji bota má. Může být klidně z kamene. Však je to jedno, ne? NE, NENÍ!

Tvrdost podrážky je nejčastější příčinou toho, že si dítě osvojí špatný vzorec chůze už od samého začátku své chodecké kariéry. Proč? V mých předchozích článcích se dočtete, jak funguje odvíjení chodidla při chůzi. Důležitý je nášlap a pak také odraz. Když si to zkusíte naboso, zjistíte, že chodidlo se přirozeně ohýbá při odrazu, a to pod prsty. Teď si obujte boty. Zkuste totéž. Ohýbá se bota ve stejném místě? Ohýbá se hodně/málo? Ohýbá se VŮBEC?! (Mmch. Častým omylem je, že člověk vezme botu do ruky, za použití značné síly ji v půlce jakžtakž ohne a domnívá se, že tak je to v pořádku. Není!)

Co se tedy stane, když je ohyb žádný/špatný? Začínající chodec bude došlapovat na celá chodidla a dupat. Zkušenější chodec začne chodit přes patu. A dupat. Vzorec chůze výrazně ovlivňuje celé tělo (např. postavení trupu), v případě nesprávné chůze pak pochopitelně negativně.

„Dětská noha nemá sílu tvrdou botu ohnout a dítě pak namáhá nejen hlezno, ale zátěž se přenáší kraniálně. Trpí zvláště koleno a kyčel, v neposlední řadě i pánev a páteř.“ (Skaličková-Kováčiková, Umění fyzioterapie, s. 21)

Není však důležitá pouze příčná ohebnost, ale také ta podélná. Zkrátka podrážka by měla být ohebná jako papír (mírná, ale opravdu jen mírná nadsázka).

3. PODPATEK ŽÁDOUCÍ

http://images.forwallpaper.com/files/images/3/3c98/3c9808b6/359960/wearing-mama-s-shoes.jpg

Troufnu si tvrdit, že 99 % dětských bot má (byť jen malý) podpatek. Proč je to špatně?

„Tak například jakýkoli podpatek u dětské obuvi musí být považován za vysoký podpatek. Prostým porovnáním výšky podpatku a výšky těla by mělo být jasné, že podobně vysoké podpatky u dětské obuvi a u obuvi pro dospělé nemají na tělo stejný dopad. Znamená to, že dvoucentimetrový podpatek u dětské obuvi kvůli menší dětské postavě zhruba odpovídá pěti- až sedmicentimetrovému podpatku obuvi pro dospělé. Zvýšená pata mění rovnováhu dětského těla i jeho těžiště a zkracuje rostoucí Achillovu šlachu. Protože se zvýšenou patou se současně zvedá a zkracuje nožní klenba [...], dochází ke zkracování a oslabování fascií podepírajících klenbu. Chodidlo při každém kroku klouže vpřed a dochází k přetěžování prstů.“ (Howell, 2012, s. 99)

Tak já nevím. Je třeba něco dodávat?

4. DÉLKA SEDÍ, ŠÍŘKA NEZÁJEM

http://www.nohynaboso.cz/wp-content/uploads/2013/02/noha-a-vlozka-do-bot02.jpg

Jak vybíráte vhodnou velikost obuvi pro dítě? Prostě mu strčíte nohu do boty, postavíte ho a zmáčknete botu, kde má palec? A to je všechno? To vám opravdu stačí?

Co se týče velikosti boty na délku, většina rodičů ví, že by dítě mělo v botě mít nějaký ten nadměrek. Ale vědí, proč vlastně? Jde o to, aby noha měla při chůzi šanci správně prostorově pracovat. Při chůzi se noha v botě mírně posouvá v závislosti na fázi kroku. Prsty tak potřebují prostor. Proto nadměrek.

No a co ta šířka? Řešíte ji, když dětem vybíráte boty? Většina rodičů bohužel ne. Prostě zkontrolují, jestli nejsou boty malé na délku a šmitec. Jenže šířka je neméně důležitá. Hlavním nedostatkem konvenčních bot je, že bota je vepředu zúžená. Při přirozeném zatížení chodidla by se prsty měly rozvinout do vějířku. V botách pak trpí především palec, protože je násilím natlačen k ostatním prstům a nemá šanci poskytovat správnou oporu a správně se při chůzi odvíjet (palec se odvíjí jako poslední). Mrkněte na své nohy, nebo ještě lépe, na nohy svých matek/babiček. Vypadá jejich palec nějak takto?

http://zdrave-nohy.cz/wp-content/uploads/2015/02/HalluxValgus.jpg

Tak to víme, na čem jsme.😉

5. POLŠTÁŘEK SEM, POLŠTÁŘEK TAM

http://ulevapronohy.cz/img/cms/Aug14/NAVI_Lina_pena_381x230.jpg

Dalším kamenem úrazu je stélka (která mimochodem, pokud je vyjmutelná, může posloužit jako vodítko ke zjištění, zdali bota dítěti je/sedí, nebo ne). Především pak její tvarování. Kdo by přece nechtěl chodit ve zdravotních/ortopedických botách, ve kterých se chodí jako po obláčku? Nikde nic netlačí, jako bych ani nechodila!

Lidské chodidlo má klenbu příčnou (pod bříšky prstů) a podélnou (vykrojení na vnitřní straně chodidla). Stélky s podporou klenby jsou ortopedický „vynález“. Častým argumentem je, že tvarovaná stélka je potřeba, aby dítěti vytvořila právě tyto klenby (především pak klenbu podélnou), a to tak nemělo plochou nohu. Jenže jak to vlastně funguje?

„Nožní klenby se vytvářejí aktivní prací prstů a chodidla během vertikalizace dítěte a chůzí. Dítě, které se právě staví, podélnou ani příčnou klenbu nemá, nemá-li ji strukturálně danou stavbou nártu. Když v této době dostane boty a vložky, aby nemělo ploché nohy, je plochonoží a nefunkční noha prakticky zaručena, protože důvod k aktivnímu vytvoření klenby zaniká. Nenahradíme-li funkci vnější pomůckou, funkce se nevytvoří, nebo může zaniknout.“ (Lewitová, 2015, Umění fyzioterapie, s. 7)

„Boty, eventuálně korekční vložka, neřeší vytvoření klenby nohy. Korekční vložka je více méně pasívní podepření klenby. Klenba nohy se vytváří v souvislosti se změnou držení těla. Chceme-li zlepšit nožní klenbu a práci celého přednoží, je třeba se zaměřit na postavení pánve a funkci celého tělesného schématu.“ (Skaličková-Kováčiková, V., Umění fyzioterapie, 2016, s. 22)

Navíc tukové polštářky, které dětská noha má a které ji aktivně chrání, jsou v pořádku až do 8!!!! (ano, čtete správně, osmi) let věku.

„Chrupavčitý oblouk nohy je přitom u dětí od narození vyplněn tukovou tkání, která zde vytváří přirozenou ochranu. Vyklenutí stélky je tedy v obuvi malých dětí do 2–3 let něčím navíc a je zcela mimo přirozenou anatomii chodidla.“ (Pročková, Umění fyzioterapie, s. 13)

„Ve věku osmi let vymizí silné tukové polštáře nevyvinutého chodidla, nožní klenba by měla být plně vyvinutá, z většiny chrupavčitých částí kostry by už měly být kosti a také svaly, vazy a šlachy už bývají dostatečně pevné a ohebné.“ (Howell, 2012, s. 96)

6. POZOR NA PRSTY V PONOŽKÁCH!

https://media2.prozeny.cz/images/articles/8/8/3/2388/in-content/content/56a1dc2c90324a9a7be19ce69836f9b8/11859250-683x1024.jpg

Tak boty bychom měli. Co dál? Snad tím nejvíce opomíjeným jsou ponožky. A co s nimi, pomyslíte si nejspíš. Stejně jako vybíráme boty, které mají dostatek místa pro prsty, je třeba vybírat i PONOŽKY, které mají dost místa pro prsty. Není to směšné. Je to stejně důležité jako výše zmíněné.

Když pominu materiál, ze kterého je ponožka vyrobena, neměla by nohu především jakkoli svazovat. Prsty by měly mít dost místa, aby se mohly rozvinout do vějířku. Nemělo by to být pro ně těžké, nemělo by to jít pouze silou, ponožka by neměla prsty těsně obepínat a stlačovat k sobě. Proto vždy dbejte na to, aby mělo dítě ponožky minimálně odpovídající velikosti (a neplatí to jen pro ponožky, ale také pro DUPAČKY, POLODUPAČKY, OVERALY a další).

Dávejte také pozor na lem ponožek. Nesmí se zařezávat do kůže a dělat otlaky, což negativně ovlivňuje krevní oběh a zvyšuje riziko bolesti nohou a jejich otoků.

SHRNUTÍ

Bota, která nebrání správnému vývoji dětských chodidel, musí:

1. být dostatečně velká (nadměrek min. 1 cm, je nesmírně důležité odpozorovat, co vaše dítě zvládne, některé děti zvládnou i 1,5 cm, některé max. 1 cm);

2. být dostatečně široká (je potřeba, aby bota nohu neutlačovala, musí být dostatečně široká v prstech, ale nejen tam);

VELIKOST BOT PRAVIDELNĚ KONTROLUJTE! Je dokázáno, že děti neřeknou (a možná ani dostatečně nevnímají), že je boty tlačí. Při výzkumu ve školkách se zjistilo, že vysoké procento dětí nemá boty vhodné velikosti!

3. mít podrážku ohebnou všemi směry (na ohnutí byste neměli potřebovat velkou sílu, mělo by to jít lehce, samo) – s ohebností pochopitelně souvisí i tloušťka podrážky – obecně platí, že čím tenčí, tím ohebnější;

4. bez pevného opatku, bez podpory kotníku (přítomnost zmíněného = pasivizace dané oblasti);

5. bez podpatku (který nejenže mění těžiště těla, ale přenosem váhy na prsty je deformuje);

6. bez tvarované stélky (přítomnost zmíněného = pasivní podpora příčné a podélné klenby, svaly nemají důvod se zapojovat, posilovat, bez bot jsou pak nohy ploché, dochází k valgozitě kotníků).

Je důležité si uvědomit, že každý z nás je originál a ke každému je třeba tak přistupovat. Samozřejmě se mohou objevit deformity, vrozené vady aj., při kterých je použití obuvi, která porušuje některou z výše popsaných zásad, odůvodněné. Vždy je ale třeba, aby bylo dítě řádně (řádně! nejen pohledem ortopeda v ordinaci) vyšetřeno odborníkem. Většinou jsou navíc např. vložky kombinovány s aktivním cvičením, tejpingem (plochá noha není problém chodidla jako takového, jde o komplexní problém, který je také třeba komplexně řešit).

MÁ TO ŘEŠENÍ?

Ano, má. Dejte si práci s výběrem bot pro sebe i své děti. Nenechte se odbýt desetiletí opakovanými radami ostatních. Čtěte, zajímejte se, sami to vyzkoušejte, ale hlavně: šiřte to dál! Vaše děti vám jednou poděkují.

Konečné rozhodnutí je vždycky jen a jen na vás. Nikdo vám nemůže přikázat, co dělat. Řidťe se svým dítětem. Ono na rozdíl od nás stále ještě cítí, co je pro jeho tělo nejlepší.

Použité zdroje:

Howell, D. Naboso: 50 důvodů, proč zout boty. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2012. 162 s. ISBN 978-80-204-2637-6.

Lewitová, C. O dětských nohách. In: Umění fyzioterapie. 2/2016, s. 5–7.

Pročková, P. Barefoot obuv pro děti. In: Umění fyzioterapie. 2/2016, s. 11–15.

Skaličková-Kováčiková, V., Dětská noha a její problémy, principy rehabilitace. In: Umění fyzioterapie. 2/2016, s. 21–23.

Tóthová, J. Úvod do problematiky tzv. rodičovských kompetencií v oblasti obúvania detí. In: Umění fyzioterapie. 2/2016, s. 16–17.

Děkuji! Super článek. Měli by si ho přečíst prodavačky v dětských obuví, lékárnách kde mi hned při příchodu radí, že do tří let musí mít dítě kotníkovou obuv a když řeknu ani omylem, čumí na mě a dávají mi přednášky o bederní páteři atd.... 😀

8. bře 2016

Nemohu souhlasit,v mém okolí není sesmajdane nohy právě děti,které jsou v rámci módy barefoot nuceny chodit bose respektive v puncochach teď v zimě a měkkých botickach...kamarádky syn z toho měl dokonce už ve dvou letech kriva záda! Ortoped ( ona medicína není ucnak) nařídil pevnou kotnickovou botu a vše se zlepšilo...

8. bře 2016

skvělý ... při pohledu na tvrdý, podpatkový a malý!!! (zrovna v místním Sokole děsivé příklady, jsou vidět zvenku na uzavřených plátěných botech vymačkané palečky, v polootevřených botech prstíky nadoraz až skrčené) boty na nožkách cizích dětí trpím

8. bře 2016
marukm
autor

@tak2014 No vidíš a já mám opačnou zkušenost!🙂 Byly všechny ty děti pořádně vyšetřeny? Nebo jen přišly, ortoped se podíval a naordinoval pevnou kotníčkovou obuv?🙂 Byly u fyzioterapeuta? Cvičily?

8. bře 2016
marukm
autor

@katyxq Jo, já trpim taky. Vždycky na hřištích.😅

8. bře 2016
Komentář byl odstraněný

Jasné, srozumitelné ,díky a provedu ! 😀

8. bře 2016

ještě mě napadá - ono je taky potřeba nožkám poskytnout vjemy, nechat děti doma klidně šlapat po hračkách, venku jim nenutit chodník atd. .... protože pokud ne (matka koupí BF jako módu, nepřemýšlí o tom), tak v kombinaci s BF z toho nejspíš může být problém

8. bře 2016

Dekuji za clanek 🙂

8. bře 2016

děkuji za článek 🙂
a jako já prostě tohle musím podat jako #navrh 🙂

8. bře 2016

Díky moc za super článek, já sama v tom pořád tápám, ale snažím se udělat pro Eli jen to nejlepší a ona si stejně nakonec vždy řekne, co chce nosit...doma jen v ponožkách a venku co nejpřirozenější obuv, ale zatím moc nechodí, tak uvidíme na jaře.

8. bře 2016

Vsichni dekuji za jasnya srozumitelny clanek, ale jajsem asi natvrdla. Jedine, cemu v nem rozumim, je to ze ty trpis, kdyz vidis jine deti. Coz je mi k nicemu. Asi bych potrebovala instruktazni video stylem: prijdu dp obuvi a chci to a to. Nezbyvanez doufat, ze me s detmi na hristi nepotkas 😀 Mam problem detem nejaky boty nazout, kolik maji kde mista absolutne nepoznam a i kdybych si chtela "vymyslet", tak v dostupnych obuvich pravdepodobne neuspeju...

8. bře 2016

Kotníková pevná obuv s neohebnou podrážkou mě drtí stejně jako lyžáky, které opravdu ale opravdu nesnáším a proto taky nesnáším lyžování a doted taky nesnesu kotníkové trekkové boty, které mi byly vždy nuceny a já jsem jen celou tůru trpěla...když jsem si vzala měkké a ohebné jakoby tenisky, ve kterých se mi nedělaly puchýře a odřeniny, tak si všichni klepali na čelo, jaký jsem trotl a to ještě nikdo o tomhle nikdo neměl ani potuchy, prostě pevná bota rovná se zdravá noha a já trpím už x let a moje dcera teda trpět nebude!!

8. bře 2016
marukm
autor

@katyxq To je druhá věc. To je právě ten nepochopený argument "Ale domá mám rovnou plovoučku, to nemůže bejt zdravý." Tak jako pokud někdo chodí POUZE na rovném povrchu, pak to samozřejmě nejlepší není. U dětí se mi tomu ale nechce věřit.😅
@liss_durman Tak pokud tě neuspokojí ani body ve shrnutí, tak ti fakt nepomůžu.😉

8. bře 2016
8. bře 2016
marukm
autor

@moninecko A zrovna túra s proměnlivými terény je největší labůžo.😀

8. bře 2016

@liss_durman v běžné obuvi ti na 90-99% zdravé boty nenabídnou - jen úzká, tvrdá a obvykle kotníková kopyta ☹

8. bře 2016

@marukm hele, kdyby tě napadlo, jak ten Wiki MK článek vylepšit, tak se ozvi jennyska (a mně, neb jsem ho spáchala 😀)

8. bře 2016
marukm
autor

@katyxq A on jde vylepšit? Ale kdeže!😅😀

8. bře 2016

@marukm všecko jde vždycky (aspoň trochu) vylepšit 😉 😀, třeba rady od @eficenka pomohly

8. bře 2016

@marukm to jo, jak jsem musela pořád tu nohu přizpůsobovat terénu, tak mě i mín bolela a neměla jsem ani žádné odřeniny, na které teda já opravdu dost trpím...ale ikdy předtím mě nenapdalo, že by to bylo tou pevnou botou, až nedávno.

8. bře 2016

@marukm Neuspokojí. A přitom by mě to vážně zajímalo. Když budeš (ty nebo někdo jiný) ochotná a projdeš se mnou body tak, abych je pochopila, budu vděčná.
1) být dostatečně velká (nadměrek min. 1 cm, je nesmírně důležité odpozorovat, co vaše dítě zvládne, některé děti zvládnou i 1,5 cm, některé max. 1 cm)... Takže jak vypozoruju, jaký nadměrek zvládnou děti? Samozřejmě se snažím koukat, kolik mají místa i s ohledem na tloušťku punčocháčů (kupuji třeba s tenkými a beru v úvahu, že budou nosit i tlustší).
2) být dostatečně široká (je potřeba, aby bota nohu neutlačovala, musí být dostatečně široká v prstech, ale nejen tam) - Zkusit prstem ze strany nožiček, jestli ej tam místo? A ty prsty... No Třeba u zimních bot absolutně nepoznám, kde má palec natož ostatní prsty.
3) mít podrážku ohebnou všemi směry (na ohnutí byste neměli potřebovat velkou sílu, mělo by to jít lehce, samo) – s ohebností pochopitelně souvisí i tloušťka podrážky – obecně platí, že čím tenčí, tím ohebnější - Co je to velká síla? Chápu, že když to nejde ohnout vůbec, ej to špatně.
To ostatní snad jakž takž chápu, i když tedy si nejsem jistá, zda Eliášovy boty mají podpatek. Ale ty by tu asi neprošly celkově 😀

8. bře 2016
marukm
autor

@katyxq Ne, fakt je dobrej. Vy to prostě umíte.😀😉
@liss_durman
1) Pozoruješ, jak v nich dítě chodí. Z toho poznáš, jestli není nadměrek moc velký (moc malý těžko vypozoruješ) - jestli nezakopává např.
2) K tomu právě slouží vyjmutelná stélka (která bohužel není samozřejmostí). Nebo můžeš dítěti obkreslit nohu, vystřihnout a zkusit vložit do boty, případně dát papír do boty, pečlivě "omačkat" (aby kopíroval tu stélku), vyndat a postavit na ten obrys dítě, případně nalámat špjeli, abys věděla délku/šířku a porovnat to s obrysem chodidla. Z toho bys měla poznat, jestli je bota dostatečně dlouhá/široká.
3) Mělo by to jít jednou rukou (ideálně jen za použití prstů), botu by v ideálním případě mělo jít srolovat do ruličky (ale to není vždycky pravda).
🙂

8. bře 2016

@marukm takhe to taky dělám a nadměrek mě moc zajímá, já obkresluju nohu podle stélky a nebo jen tak na papír a stejně to pak tak nějak nepasuje třeba u LBL, musela jsem objednat menší boty, ale aspon, že menší, to mi nevadí..a stejně mě štvou, protože LBL Baby super, to pasuje vždy, ale pak ta další řada s pískátkem, ta mě dostala! Design super, ale ta podrážka nic moc a kdo to pískátko nechá, tak musí být blázen, to přece nikdo nevydrží!!! já jsem ji dost věřila, ale ted nevím..ikdyž El v těch jejiich pískacích (bez pískátka) botách ráda chodí a to je náročný chodec, tak nevím??

8. bře 2016
marukm
autor

@moninecko Hm, mně se ty LBL Squeaky ani Toddler moc nezamlouvaj. Ta podrážka mi přijde i po rozhejbání dost tvrdá, navíc mají vyvýšení paty.:-/

8. bře 2016

prvorozená měla pevné kotníkové boty, pevnou patu, tvarovanou stélku....do roka nosila doma bačkůrky - věčně je sundávala, tak jsem to vzdala...teď už vím, že mi sama dávala najevo, že je jí bosky nejlíp. Já sama chodím doma odjakživa bosky.
Pak jsem čistou náhodou koupila měkké ("rolovací"), nekotníkové, bez pevné paty, maximálně ohebné bez tvarované stélky - a ty boty nechtěla sundat, milovala je...pak jsem začala číst, zjišťovat, přemýšlet - když takové boty byly milované, tak se budu snažit najít nejpodobnější a v tom duchu jedeme doteď...navíc mé děti už kdekoliv, kdykoliv sundávají i ponožky 😅 těším se na léto, kdy ten bosopohyb bude vydatnější 🙂

8. bře 2016

@marukm no, my máme právě ty Squeaky a já nejsem schopna napsat ormáí KZ protože na mě MARS ÚTOČÍ.,A ro m oje díf)dě je vetřelec.. napíšu IP , až se to tady vše uklidn-í, jo???

8. bře 2016

@moninecko taky jsem odjakživa nosila na výlety a celkově "conversy od větví", kamarádi si ťukali na čelo 😅 můj muž třeba doteď nesnese, když cítí povrch a nechápe, že já to vyžaduju a trpím v zimě...měl úžasné boty a nechtěl je nosit....odjakživa nosil tlustopodrážkové nike....

Ale přiznám, že miluju i lodičky a vysoké podpatky, což je prostě absolutně proti 😀 nicméně ty nosím tak minimálně, málokdy se mi podaří mít možnost se hodit do gala 😀

8. bře 2016
marukm
autor

@rzymani Já je nesnášim a ze zdravotních důvodů je už stejně nemůžu.😀 Teď tu byla mamka a odvezla si auto našich starejch bot. Už není cesty zpět!😀

8. bře 2016

@marukm Děkuji, už je mi to trochu jasnější. S tím papírem by to snad bylo proveditelné 🙂 Nákup jarních bot už klepe na dveře a já pořád nevím, co a jak.

8. bře 2016

Heh, my šetříme a jak to jde, chodíme bosí.

8. bře 2016
marukm
autor

@liss_durman Ráda poradím, když si v něčem nebudeš jistá. Stačí napsat.😉

8. bře 2016

@kajalka 😅 heh, už jsem se setkala i s otázkou: "Vy nemáte na boty?" 😀

8. bře 2016

@rzymani My odpovídáme, že hypotéka a děti nám neumožňují nákupy nových bot 😀

8. bře 2016
marukm
autor

@kajalka Tak my též. Zatím na nás nikdo sociálku nezavolal (jako na jednu paní).😀

8. bře 2016

Amen! Díky tomu, že řeším boty pro syna (za to bych chtěla poděkovat @katyxq a @eficenka, protože vy dvě za to můžete 😉), začala jsem přemýšlet i o svých 🙂
A momentálně nám vedle vchodu do domu otevřeli Neobuto, takže minimálně o nožky dvou malých členů naší rodiny bude bezvadně postaráno..

8. bře 2016

@marukm Díky 🙂 No jako já půjdu jako vždy max. do dvou obuví, které mám na dojezd, jinam jet je pro mě nereálné. Boty kupuju jedině Fare a Boots4U. Ale snad vyberu nejlepší možné, když mám nějaký návod.

8. bře 2016

Ach, krásně a výstižně napsáno 🙂 Řekla bych, že u prvních botek, se to povědomí lepší, ovšem přechod na větší čísla, to je šílenost neskutečná.
A přidávám se k těm, co trpí, když vidí jiné děti ...vytlačené palce, skrčené, prstíky přes sandálky :(

8. bře 2016
marukm
autor

@katy81 Přijde mi, že se to zlepšuje. Díkybohu!🙂

8. bře 2016

@marukm Ano, u těch prvních kroků určitě ... přechodem velikosti na 27/28 to pořád je hrůza a řekla bych velikánská. Já jsem za vola v okolí, protože to co maj děti ostatních, to bych svým dětem nemohla udělat.

8. bře 2016
marukm
autor

@katy81 Tam ještě nejsme. Ale už teď se toho bojím.😅

8. bře 2016

Holky a co kdyz mala dupe? Zacala chodit v prosinci. Doma je bosky nebo max capiki. Venku je v kocare, jen asi dvakrat sla pesky vic jak 10metru (nemam nejak silu je oba honit a navic vim ze boty co ma nejsou vyhovujici). Ma zimni superfit po braskovi. Ohebnost vesmes nic. Proto je mam do kocarku a bud je v kocare nebo nosim a nenechavam ji v nich chodit. Takze si logicky myslim ze ji to nozicku znicit nemohlo aby dupala jak stado slonu. A ma latkove pleny a chodi nasiroko.

8. bře 2016

dám přečíst rodině.. protože podle nich chudák dítě chodí skoro po zemi a ničím mu tím nohu 😀 ani pořádné tvrdé papučky mu nekoupím, co jsem to jen za matku ?? 😀 ode mně to slyšet nechtějí, tak třeba pochopí od někoho jiného 🙂

8. bře 2016

@marukm Tak to se boj, nevím za jak dlouho tam přejdete, ale pokud máte úzkou nohu tak je to mírně náááročné. Já dětem kupovala botky jiné, ale dostatečně široké v prstech, i jakštakš ohebné(řekla bych kompromis) a to jsem o bf neměla vědění, ale přechodem na 27/28 buch stélka, zúžená špica, tvrdší ... tak jedem bf

8. bře 2016
marukm
autor

@joannah13 Ještě plánuju seznam nejčastějších poznámek okolí a vhodné reakce na ně.😀
@mochenkaa Jen dupání nemusí nic znamenat (speciálně malí chodci mění styl chůze často, vidím to na synovi😉).
@katy81 Tak my pojedem bf určo, s finanční náročností a nervama v kýblu počítám. Jsme závislí.😅😀

8. bře 2016

@marukm ale ji jde slyset o dve patra dolu

8. bře 2016
marukm
autor

@mochenkaa Těžko radit takhle bez infa, dítko nevidím.

8. bře 2016

👍 Paráda!

8. bře 2016

@marukm s nervama v kýblu 🙂 🙂 i s finanční náročností ... já taky plánuju obměnit botník a už se děsím

8. bře 2016

Dekuji za clanek 🙂 .. ja se snazim malemu botky doma davat minimalne .. na ven ma ohebne a prostorne 😉.
I ja doma chodim jen v ponozkach - jen obcas si vezmu pantofle 🙂.

8. bře 2016

@petrakrat Peto,precti,super clanek 😊

8. bře 2016

@jananov Jani,koukni na clanek👍

8. bře 2016

@joannah13 super, ráda si přečtu a pobavím se u toho. já už si z toho taky dělám srandu před ostatníma 😉

8. bře 2016

Ano, ano, ano! Super, děkuji a tleskám. Toto je článek, se kterým souzním 🙂. Jsem si spravila chuť (po tom, co jsem tady o botkách četla naposledy, byl to takový "žirafkový" text :D...). Jsem ráda, že i tento byl vybrán 🙂.

8. bře 2016

Článek super, ještě takové boty sehnat☹ prosím o tip na značku ideálních botiček. Mám pocit, že je v našich obchodech bída s nouzí (nebo šity za nehorázné peníze) nejen s dětskou obuví ale i s oblečením (velikosti nesedí, střihově mimo, materiál umělotina, kvalita po několika vypráních nulová) - vyhlašuji bojkot řetězcům.

8. bře 2016

článek není špatný, spousta roadičů si asi nevšimne třeba té šířky boty. a sehnat trochu ohebnou podrážku u obuvi pro dospělé je docela oříšek. já se ale třeba přikláním k pevnému opatku a kotníkové obuvi (zimní si jinak ani nepředstavím, trekové, ) v tomle dám na radu fyzioterapeutky.
myslím, že jak bylo letmo zmíněno na začátku článku, je důležité, kdy dětem body vůbec dáte. aby dělalo první krůčky v botách, to si myslím, že je špatně. já kupovala botičky, až když jsem viděla jistou samostatnou chůzi.

8. bře 2016

@misulka84 doporucim neobuto.cz (pripadne navstevu brna a prodejny) - sestrenka se do toho "obula" a boticky jsou luxusni.. Uz si brousim zuby na jarni pro syna 😊

8. bře 2016

Mrzí mě, že hned na začátku se píše, že všechny mámy na tuto oblast kašlou. Není to tak. Spoustu z nich už to zná. Faktem zůstane, že tady máme stále nové mámy, které tohle téma objeví teprve až jejich dětem bude pár měsíců a to může být za půl roku, za rok u těch, co jsou teď čerstvě poprvé těhotné. Není to jejich vina.
Problém šířky sama cítím v botách do fitka a bruslích. Po půl hodině se mi noha jakoby sroluje a je to nepříjemný. Hrůza je to, že sehnat dámský široký 43 pro každou příležitost je trochu ořech! Tak aspoň to dítě 🙂
Pokud je článek veřejný, ráda bych sdílela.

8. bře 2016

@evabed do Neobuto se chystáme, Šárka bude potřebovat jarní boty (celoročky)

8. bře 2016

V ČR jsem se s tím nikde nesetkala, ale v Anglii se měří v obuvi délka i šířka chodidla pomocí tohoto. Dá se to i koupit.

9. bře 2016
marukm
autor

@jbzirafa Je to samozřejmě tvoje právo. Já zase dávám na radu svého rehabilitačního lékaře a fyzioterapeuta.😉
@pazibarb Tak pochopitelně to byla nadsázka. Trochu. Tohle je moje dosavadní hřišťová a dětskokoutková zkušenost.🙂

9. bře 2016
marukm
autor

@misulka84 Já kupuju hlavně přes net. Ale nejsem bohužel znalec levnějších alternativ, na botách moc nešetříme.😅

9. bře 2016

A kde ty správné boty koupím ? ☹ tady nikde v okolí takové nemají...ani tenhle názor tu lidi moc nesdílí. ☹

9. bře 2016
marukm
autor

@pajinka85 A kde bydlíš?

9. bře 2016

@marukm východní Čechy , Rychnov nad Kněnou.

9. bře 2016

@pajinka85 pro me je treba vylozene BF mimo celovou relaci. Kupuju kompromisy. Nebo na leto i na me cvicebni piskoty 😀 To je vylozene bf, cena do 400,- a netrapi me ze to vydrzi sezonu

9. bře 2016
marukm
autor

@pajinka85 V HK je prodejna FiveFingers (HudySport tuším?) nebo Vivobarefoot Concept Store (www.zijnaboso.cz), ale tam asi vybereš spíš pro větší děti/dospělé. Pro děti se kupuje hůř, lepší je ze začátku zkoušet, postupem času si už lajzneš i přes net. Doporučuju na FB skupinu Barefoot (nejen) pro děti - tam může požádat mamianky z okolí (určitě se v 10 tis. členech najdou), určitě rády pomohou, ukážou. Pro mě je to bohužel z ruky, já jsem Praha.🙂
@mochenkaa Suché jaro, léto a podzim jsou úplně v pohodě (tam se fakt dá naboso nebo v capákách), takže tam se ušetřit dá.😀

9. bře 2016

Já bych taky ráda věděla, kde takové boty shánět? Mám dvě děti, takže maximální rozpočet do 500 Kč za pár pro dítě. Neobuto je pro mě finančně absolutně neúnosné. Děkuji

9. bře 2016
marukm
autor

@jenny.kay Pokud mají splňovat všechny výše popsané parametry, tak se do 500 Kč za pár vejdeš jen u capáčků (a ještě ne u všech), tak to bohužel je. Ta poptávka (byť výrazně stoupá) pořád nevytvořila dostatečně velký trh, aby se dalo tlačit na ceny. Moje doporučení v takovém případě je: v suchu, teple (jaro, léto, podzim) dávej obuv na styl capáčků, pokud je to možné, ať chodí děti naboso (v trávě, na hřišti apod.), doma pochopitelně taktéž. Boty vybírej dostatečně široké (!!!) a co nejlehčí/nejohebnější (kdybych musela vybrat, tak tyhle dva parametry jsou "nejdůležitější").

9. bře 2016

@jenny.kay Kde se dá, zabere to čas. Něco objednám na aliexpressu, něco přes fler, někdy natrefím v obchodě a překvapí mě to.

9. bře 2016

Holky je t některá, která měla děcko s vadnou chůzí, vtáčení špiček, šmajdání a při dodržování výše popsaných pravidel došlo samo ke korekci? My cvičily rok Vojtovku i blbě lezla, pak ,léčba kyčlí, ale furt Vojtovka. Pak chůze děs běs, ale na to ná supozorňovala RHB sestra už jak jí viděla lézt a tam ještě botičky nenosila. U nás za to botičky nemůžou. Teď nám chtěj dát právě ty vložky a já nevím, jestli je teda dát, nebo naopak koupit nějaké ty bosé boty...

9. bře 2016

@marukm a mohu mít dotaz-vloni bylo strašných vos. Měli jsme je všude. Tobíka píchly několikrát. A vzdycky nohu jak báň a pláč. On chodí bos porad. Ale jak to děláte? To je necháte "popíchat"?
A o tom obchodě v HK manzel mluvil, chce ty prstový. Ale tam prý dětský nemají. Ale diky za typ na tu skupinu.

9. bře 2016

a dělají se vůbec kvalitní botičky pro extra úzké nožičky? zatím jsem slyšela, že jsou spíš ty běžné, často spíše pro širší nožky, ale dcera má nohu uzoučkou a fakt mám problém jí sehnat jakoukoliv botu. my tedy nejede vyloženě bf, ale je fakt, že na ohebnosti boty, vhodné šířce, nadměrku, na tom teda trvám, takže taky hledám tak nějak ten kompromis. pokud počasí a prostory dovolují, tak je nechávám co nejvíce bosé, já to taky vždycky milovala 🙂 musím se přidat k těm, co nadávají na "žirafkové" obuvi, protože to je co se ohebnosti podrážek týká většinou naprostá katastrofa ☹

9. bře 2016

@jenny.kay no do 500,- se shání špatně i ty nekvalitní 😅 ☹

9. bře 2016
marukm
autor

@pincola Ano, jsou i případy, jako je ten váš, kdy příčinou nejsou boty. Tam je určitě třeba kvalitní lékař/fyzioterapeut!! Ideálně kombinace cvičení, (kinezio)tejpingu a případně vložek.

9. bře 2016

@marukm Takže u nás vložky doporučujete? A co je to kinezio? tejping zkusíme! Máte s ním dobrou zkušenost?

9. bře 2016
marukm
autor

@pajinka85 Malýho nepíchla ani jedna, ani mě, ani muže. Měli jsme štěstí.😀 Chápu, ale pokud není alergický, necpala bych mu boty s nepropíchnutelnou podrážkou. Capky by nestačily, myslíš?🙂 Tu skupinu zkus, určitě se někdo najde.😉

9. bře 2016
marukm
autor

@pincola Nejsem fyzioterapeut, dítko jsem neviděla, diagnózu neznám, takže jediné, co můžu doporučit, je kvalitní fyzioterapeut. Odkud jste?

9. bře 2016

Pěkný článek, jen bych ho napsala méně útočně.. Věřím, že maminky kupující "žirafkové" obutí si myslí, že pro své dítko dělají to nejlepší - na zdraví vlastního dítěte určitě žádná z nich nekašle, důvěřují lékařům a tvrzením, která jsou omílána snad všemi v okolí.. Čím více šířených informací bude, tím více se bf dostane do povědomí a budeme potkávat více dětiček bosých či v bf botách, jak si vesele užívají hrátek na hřišti, běhu na louce a nic je neomezuje 🙂
Takže palec za šíření "osvěty" 🙂

9. bře 2016
marukm
autor

@blahova_andrea Úzké nožky jsou problém, to je fakt.:-/ Co už jste zkoušeli?

9. bře 2016
marukm
autor

@sandra_ Jsou věci, ve kterých musím být útočná.😅

9. bře 2016

@marukm já tedy nechávám děti chodit bosé co nejvíc, ale to jen díky tomu, že máme možnost to dělat na soukromých pozemcích. ty si troufneš nechat děti běhat bosé v praze na hřišti? 😲

9. bře 2016

@marukm to jste měli vážně štěstí. já měla popíchané obě děti ☹

9. bře 2016

@marukm dcera toho zatím moc nenachodila a bf botu jsem v ruce v životě neměla. zatím jediné, co jí sedělo na úzkou nožku a bylo aspoň trochu ohebné, byly superfit nebo pepino by ricosta. ale superfit se mi tedy povětšinou ani moc nelíbí a zdá se mi dost úzký právě v prstech. ricostu jsem viděla nedávno poprvé a jen jediné botičky, takže těžko říct.

9. bře 2016

@marukm Částečně tomu rozumím 😅 Taky je mi těch prcků líto, obzvlášť když je viditelné, že jim botky překáží ve vykonávané činnosti, maminky to nevidí a ještě dětem vynadají, že si boty chtějí sundat.. 😅 No a o bačkůrkách "aby nenastydly" jakbysmet 😅 Ale věřím, že je to na dobré cestě, už jen když se mrkneme, jakou rychlostí přibývají členové v bf skupině na fb..

9. bře 2016

@blahova_andrea Kupuju většinou v Deichmannu, mívají akce, takže je využívám. Tam se pak jsem schopna cca. na těch 500 Kč dostat

9. bře 2016

@jenny.kay já tam chodím pravidelně, když potřebuju koupit botky, protože je jich hodně, tak je vždy nějaký po cestě, ale ještě se mi nepovedlo tam narazit na dětské boty dle mého vkusu ☹ nebo nemají správnou velikost 😅

9. bře 2016

@blahova_andrea Jo, s velikostma také bojujeme a obvykle tam strávíme věčnost. Můj oblíbený obchod, ve kterém měli botky Peddy, jež nám vyhovovaly, právě zavřeli, takže mi zbývá dlouhé hledání v Deichmannu jako jedna z alternativ

9. bře 2016

@jenny.kay no a jinde se peddy sehnat nedají? zase pokud máš vyzkoušené, že víš jaké typy, které značky sedí, tak by to šlo i objednat z netu, ne? 😉 já to tak měla vychytané u syna. pak se mu ale noha změnila, tak zas tápeme. no a u dcery taky ještě tápu 😅

9. bře 2016

@blahova_andrea Právě, že musíme pokaždé zkoušet. Protože i jedna značka má různé střihy. Přes internet jsem si troufla jen teď na zimu sněhulky od Delmaru, jinak holkám pokaždé zkouším, nechávám je v tom procházet, ohmatávám, ohýbám - ne vždy je to značka ideál, ale prostě dva litry za boty pro jedno dítě v mém rozpočtu navíc nejsou

9. bře 2016

@jenny.kay to chápu. to taky nemám. ale zas, když to jinak nejde, tak holt musíme ušetřit jinak. snažím se to řešit levně, ale občas se nepodaří, no

9. bře 2016

@blahova_andrea moje děti v Praze na hřištích běhají...opravená hřiště jsou oplocená, na noc se zamykají, nesmí tam pejsci, jsou pod kamerovým dohledem, je tam písek, kamínky, tartan, prostě ideální prostředí pro cvičení nožky....ještě jsem se nesetkala s tím, že by někde byl nějaký humus typu stříkačky a pod...

9. bře 2016

@blahova_andrea Je fakt, že doma holky běhají většinou jen v ponožkách, na zahradě nám konečně narostla tráva, takže je chci nechat běhat v létě i bosky. Loni akorát běhaly u babičky naboso chvíli a hned skončily se žihadlem ☹ Ale snažím se, aby měly aspoň část dne nožky opravdu nijak nesvázané, jen v těch ponožkách. Není to ideální, hledám nějakou vyváženou cestu

9. bře 2016

@rzymani no toho se právě bojím u těch veřejných hřišť. oplocení proti pejskům je nízké, v noci tam často člověk vídá seděti podivné osoby a fakt bych nerada, aby se dítko potkalo se střepy, stříkačkami apod. svinstvem. samozřejmě to se mohou setkat i rukama, ne jen bosou nožkou ☹

9. bře 2016

@blahova_andrea my teď nejčastěji chodíme na jedno, které má plot vysoký dva metry, správce ho večer uzamyká, kontroluje pořádek, zakrývá se písek. I tam kde jsme chodili předtím v jiné části Phy, tak byl plot tedy nižší, ale dostatečně vysoký na to, aby ho nikdo nepřelezl a rodiče si sami hlídali, aby se tam nikdo divný nevyskytoval, plus opět kamery....

9. bře 2016

@rzymani aha, tak to je praha zase napřed. já se s takovým hřištěm v brně nesetkala 😅 ale na spoustě jsem prostě jen zatím nebyla, tak třeba tam taková taky jsou 🙂

9. bře 2016

He tu nejde album s inspiraci bot?docela by ti zajímalo Bo názvy mi nic nerikaji😊

9. bře 2016

@blahova_andrea no, ony do rekultivace dětských hřišť městské části investovaly nemalé peníze, takže si to teď hlídají 🙂 Na jednom takovém parádním jsem byly i v Neratovicích, tam je i kovová bagrolopata na písek 😀

9. bře 2016
marukm
autor

@blahova_andrea Troufnu. A nejen na hřišti. Chodíme tady k takovým novostavbám na procházky (je tam takovej parčík) a nikdy jsem tam, kromě bobků, neviděla nic závadnýho. Ale my máme trochu spartánskou výchovu nebo jak to říct, nejsem moc úzkostlivá.😅
@jenny.kay Aspoň tak! Aspoň v hezkém počasí, doma, na zahradě. Věř mi, že spousta dětí nemá ani to.:-/
@nynus Album mám taky (viz profil).😉

9. bře 2016

@marukm já také nejsem úzkostlivá a děti mají docela volnost, ale v brně bohužel teda je prostředí takové, že ani já bych tam děti nevypustila ☹ naštěstí tam už teď nebýváme moc často a jsem ráda, že už tam nežijeme 😅

9. bře 2016

@blahova_andrea Na úzkou nožku doporučuju Bobux, v prodejně Neobuto v Brně je možno vyzkoušet 🙂 Naše děti mají taky dost úzkou nohu.

9. bře 2016
Komentář byl odstraněný

@katy81 díky, snad mají větší výběr než na webu a i slevy by se šikly. koupit dětem botky za 2000 si fakt nemohu dovolit 😅

9. bře 2016

@blahova_andrea momentálně web doplňují, slevy asi se moc nedočkáme :( bohužel, pro nás to je taky dosti, ale dětem co dávají babičky a dědové peníze na narozky,Vánoce tak schováváme a přidáváme na boty. Hraček mají dosti, a z botek mají moc radost. Taky bych byla ráda , kdyby stály litr.

9. bře 2016
marukm
autor

@blahova_andrea To chápu, já bych na Václavák bosa třeba taky nešla.😅😀 Jinak pokud se připojít na FB do skupiny Barefoot (nejen) pro děti, jsou tam prodejní alba, dají se tam ulovit super kousky (i nové, nenošené, podstatně levnější než v obchodě). Navíc pokud koupíš třeba za 1500 kvalitní bf boty, budeš se o ně starat a nebudou nijak výrazně zdeformované, můžeš je pak třeba za 1000 prodat.🙂

9. bře 2016

@katy81 aha, no tak my peníze téměř nedostáváme a když se prarodiče zeptají co mají koupit, tak neprojde jim hodit odkaz na botky za 2000, které dítě bude mít 3 měsíce 😅 😝 tchánovci nevidí problém v žádné obuvi, klidně může být nositel i 5.dítě dokud bota nějak drží na noze 😝 ☹ takže tudy asi naše cesta nepovede. budeme holt dál hledat nějaký ten kompromis a běhat bosky, co se zadaří 🙂

9. bře 2016

@marukm budu za exota, ale já fb nemám 😉

9. bře 2016
marukm
autor

@blahova_andrea Škoda. Tam je to fakt na koupi a prodej bot ideál.

9. bře 2016

@blahova_andrea To ale není o tom hodit odkaz, navíc boty na 3měsíce nemělo ani jedno mé dítě, pokud je to capart do vel. 25/26 tak tam se dají sehnat slušné botky za mnohem méně peněz, u straších je to prostě horší. Jde o to, že stačí říct, že přispět, někdy dají 200kč jindy víc, počítá se vše. Navíc prodávám oblečení po dětech a i boty, takže se něco "vrátí" .

9. bře 2016

@katy81 já mám problém sehnat i v menších velikostech. větší mě zatím netrápí. synovi ač jsem se snažila jít tím kompromisním způsobem se bohužel bortí nožky po dědovi, záda se zatím drží, ale má prostě vložky do bot, cvičíme a bf má zakázané. dcerka je zatím bez omezení, ale zase se špatně nakupuje skrz tu úzkou nožku. tchánovci nejsou lidi, kteří přispívají, oni nedávají peníze, že část ti dám a část si doplaťte, to prostě není jejich styl 😉 oni dávají dary, ne peníze a dary prostě celé! s mými rodiči domluva je, to ano. ale u nás se boty hodně ničí a já prostě za ně ty 2000 dětem nedám, protože už je pak neprodám za slušnou cenu ☹ já bohužel mám tu zkušenost s tím, že jsou boty fakt na chvíli a dostávají zabrat

9. bře 2016

@blahova_andrea Já taky FB nemám, nejsi v tom sama...🙂

9. bře 2016

@moninecko no už jsme skoro druh na pokraji vyhynutí 😅 😀

9. bře 2016
marukm
autor

@moninecko
@blahova_andrea Na tom není nic špatného, ale tady vidíš, že ne vždycky to má jen samá pozitiva.😅 Ta skupina má 10 tis. členů, je tam spousta odborníků (např. fyzioterapeutů), holky objednávají i levněji ze zahraničí (hromadné objednávky), prodává a nakupuje se tam rychlostí blesku (hlavně žádané značky a velikosti), dávají tipy na kompromisy apod. Já tam třeba chodím kvůli téhle a ještě pár dalším skupinám. Zkrátka ho mám jen jako médium.😀

9. bře 2016

@marukm Jo jo, v tom máš asi pravdu, ale asi k tomu musím nějak dospět sama...pro mě je vrchol všeho být tady na Konovi 🙂

9. bře 2016

@marukm já vím o spoustě negativ, která mi to přináší. prostě všichni jedou přes fb apod. a já ne, takže o nikom nic nevím, nic se ani v budoucnu nedozvím, jsem jakoby odříznutá od části světa 😅 já fb nemám z více důvodů, ale mě se ty stránky prostě nelíbí, nevyznám se v nich, nerozumím jim, je to pro mě nepřehledný maglajz, nebaví mě do toho koukat "a nic nevidět" 😅 no jdu si potykat s dinousarama 😀

9. bře 2016

@moninecko pro mě je i koník takový fb, na víc jaksi momentálně nemám 😅

9. bře 2016
marukm
autor

@blahova_andrea
@moninecko Tak jasně. Je to na každém z nás.😉

9. bře 2016

@blahova_andrea Jo jo, tak mo mám i já...

9. bře 2016

@marukm o víš, že jo, já neodsuzuju nikoho, kdo tam a je stejně jsem i ráda, že nikdo nesoudí nás, co tam nejsme...a když už Tě mám na "drátě", tak se chci zeptat, co říkáš na tyhle cvičky
http://www.decathlon.cz/cvicky-ultralight-pro-n... ??? Já jsem je v ruce ještě neměla, tak nevím, ale slyšela jsem na ně docela chválu, tak nevím....

9. bře 2016
marukm
autor

@moninecko Jo, ty jsou docela dobrej kompromis. Ještě tyto: http://www.decathlon.cz/obuv-pro-nejmensi-bila-... , ty jsou taky dost dobrý (přestože tak nevypadaj). Akorát se v nich prý dost potí nohy (přece jen jsou uváděny jako cvičky).🙂

9. bře 2016

@marukm Tak, na ty jsem taky koukala a připadaly mi na pohled neohebné, ale taky je lidi chválili...no, jde i za menší peníz koupit něco ucházejícího. Myslím, že na hřiště nebo odrážedlo je to ideální, co?

9. bře 2016

@marukm Jo a naší holce se potí noha ve všem a mně vlastně taky...tak, co s tím????

9. bře 2016

@marukm a něco do školy pro starší víš? tak velikost 29?

9. bře 2016
marukm
autor

@moninecko No na hřiště je to ideál, tam ani já nedávám boty za litr a vejš.😅 Těžko říct, mně se taky potí, prostě hodně větrám, případně v chladu nosím kvalitní bavlněné ponožky.
@katy81 Jako přezůvky?

9. bře 2016

@marukm jako na tělocvik

9. bře 2016

@blahova_andrea filli jsou na úúzkou (bosonozka.cz),taky ale dražší
@katy81

9. bře 2016

@petra17 jo jo Filii též ... jen mě mrzí, že nemají botky pod kotník ...a cenově jsou aspoň v Neobuto stejně jak Bobux

9. bře 2016
marukm
autor

@katy81 V tom Decathlonu mají různé cvičky, piškoty (které většinou nesplňují šířku v oblasti prstů, ale na ten tělocvik se to podle mě dá zkousnout). Jinak já kupuju zatím vel. 23, takže s 29 a výš nemám zkušenost (a vím, že v těch velikostech už je problém něco sehnat).:-/

9. bře 2016

@marukm právě cenově chci spíš kompromis a právě v těch větších velikostech už to jsou větší nervy v kýblu :(

9. bře 2016

Ale moc díky 🙂 Třeba až Vy dojdete k těm větším číslům, tak situace bude už lepší 🙂

9. bře 2016
marukm
autor

@katy81 Doufám.😅

9. bře 2016

@marukm Já tomu hodně věřím, ten trend je vzrůstající a v zahraničí je větší výběr, určitě se toho chytí zaměřené obchody a za 3roky bude líp jak teď ...pevně doufám i kvůli nám 🙂

9. bře 2016
marukm
autor

@katy81 Jj, souhlasím.🙂

9. bře 2016

@pajinka85 jednou jsem koupila skvělý boty i v Lidlu! Chce to znát ty pravidla a snažit se posoudit každou botu samostatně. V Hradci je několik speciálek, ale mají sortiment všeho druhu, samozřejmě hlavně to, co se prodává = tvrdý kotníčkový kopyta. Chce to hledat.

9. bře 2016

@pazibarb děkuju 🙂 mně už kamaradka nasměřovala. Ale pry jsou o dost dražší nez na netu. Ale omrknem to. Manzel chce sehnat ty prstový, tak udělame botový vylet 😉

9. bře 2016

@nynus ty alba tady má kdekdo, se staršíma dětma nebo dvouma dětma. Z hlavy mě napadá @katyxq a @dandelion

9. bře 2016

@kateczka v ČR řeší šířku u dámských například Ara Shoes - rakouské boty, ale zas nesplňují jiné.. Tenisky Mizuno také řeší šířku.

9. bře 2016

@mochenkaa jenom mi neni jasny, kde mas v piskotach dost mista na prsty?? Asi si predstavuju gymnasticke piskoty blbe? 😀

9. bře 2016

Dekuju za clanek krasne shrnute s odkazy na relevantni zdroje.Opravdu super.Ja v tomto dam hodne na vnitrni pocit a papucky na doma a tezka bota mi byly vzdy proti srsti 🙂 Bohuzel kamenne nazory nekterychvi lekaru clovek nepredela a na vseobecnem lekarstvi se standartne o nohach a obuvi nic neuci...to muzu garantovat...

9. bře 2016
marukm
autor

@veronikadob Těch zdrojů mám ještě víc (studie apod.), budu doplňovat.🙂

9. bře 2016

@pazibarb ono to vypada jako capacky. Jen je to jakoze hezci 😀
A doufam ze jeste tak rok max dva a budu dedit boty po vasi El 😀 Tak vybirej nejake bez Elsy 😀

9. bře 2016

@pincola blbě postavené nohy boty nespraví. U nás pomohla jedině vojtovka (k tomu, aby malý vůbec chodil),,tak z vlastní zkušenosti mohu doporučit vytrvat u cvičení. A boty dostatečně prostorné a měkké, aby se chodidlo při chůzi ohnulo. ..

9. bře 2016

@zuzkaamichal pěkně napsaný, čti

9. bře 2016

Měla bych dotaz k č.6 ... bez tvarované stélky ... při chůzi na boso pak dochází k valgositě kotníků ... bohužel už ji máme, od narození syn vtáčí špičky ... Tak když přeci přejdu na BF, bude to ještě horší, ne? :-/

9. bře 2016
10. bře 2016
marukm
autor

@jamborka Bf není samospásné, především ne u vrozených či silných deformit. Jste v péči fyzioterapeuta? Jak je syn starý?

10. bře 2016

Ajejej, to ty naše kopejtka musely projít tvým tisícerým pohoršeným pohledem. 😅 Naštěstí ty předtím byly jako zázrakem ulovené měkké a prostorné boty za dobrou cenu z konfekčního obchodu, kopejtka už doufám dosloužila a já jsem právě učinila pro oba kluky objednávku na celoroční (spíš jarní) LBL. Vím, že to není dokonalé, ale dej nám čas. 😅 My se polepšíme. 😀

10. bře 2016

@marukm mozna hloupy dotaz, ale nebudou ditko v nich venku bolet nohy na ruznem terenu? Abychom mu neporidili BF botky za 1500 kc a on v nich nape.citil kazdy kaminek a nechtek v nich chodit? Doma chodi nas syn- 3,5 let jedine bos nebo max ponozky, nikdy nezazil backorky... Na dvorku beha bos v lete... Chtela bych poridit kidofity celorocni, jen me prave napadlo tohle... Diky za odpoved! 🙂

10. bře 2016

on v nich napr.

10. bře 2016
marukm
autor

@marie_anna Čéče u tebe jsem na ně snad ani nekoukala.😅 (To já čumim zle jen na matky, co neznám.😀)

10. bře 2016
marukm
autor

@martyskac Podstata bf bot je, aby cítil každý kamínek.😉 Jinak není důvod, aby ho bolely nohy, pokud je správně používá.🙂

10. bře 2016

@marukm Tak nečum dál! 😀 Povoluju čumění až když dorazej ty LBL!

10. bře 2016
marukm
autor

@marie_anna Yes, ma'am!😀

10. bře 2016

@marukm Ano, jsme v péči fyzioterapeuta už skoro 2 roky ... synovi je 5 let 😉

10. bře 2016
marukm
autor

@jamborka Tak pokud chodíte k fyzio, cvičíte a AKTIVNĚ na tom pracujete (čímž nemyslím, že vám dali vložky a finiš), tak by bf neměl být problém. Ale jak říkám, je potřeba, aby si fyzio uvědomoval/a, že to není chyba nohou, ale chyba těla (špatné postavení, špatné zapojování svalů apod.), a tu je třeba napravit.

10. bře 2016

@marukm Ano, denně se synem cca 15minut cvičíme už skoro 2 roky ... dostali jsme vložky přímo na míru a byli nám doporučeny pevné boty kotníčkové boty (máme Superfit) ... BF nedoporučuje ... nicméně o nich uvažuji pro dceru ... o kolik cm by měly být větší než nožička? Klasicky těch 1-1,5cm? 😉

10. bře 2016
marukm
autor

@jamborka Min. ten 1 cm (ten je kvůli místu ke správné fukci prstů), někdo bere 1,5 cm (když je to ještě dítko, kterému rostou rychle nohy). Takže něco mezi ideálně.🙂 Jinak přeju, ať se to synovi co nejdřív zlepší. Netroufám si hodnotit práci vašeho fyzio, snad ví, co dělá.🙂

10. bře 2016

@marukm Ženo, už jsem se dostala k článku přes notebook. Máš radu pro matku kopytnici, která by si chtěla koupit přes net jarní boty ne úplně barefoot, ale míň hrozný než je většina běžné nabídky? 😅 Mám trochu rozpaky takhle naráz vysolit několik litrů a jarní boty potřebuju, tak nějaký bezbolestný řešení?

10. bře 2016
marukm
autor

@marie_anna Styl a cenovej strop?😅

10. bře 2016

@marukm 1500, casual, vhodný k sukni, tmavý. 🙂

10. bře 2016

@marukm Uff, to je teda porůdek, objednávat to přes e-shop. Moje děti maj fakt divný nohy. Ale snad se mi to povedlo a budem mít doma Kidofiťáka a Malý modrý jehně.

10. bře 2016
marukm
autor

@marie_anna Tý jo tak to bude ořech. Ale zkusim pohledat. Nebo @aninkas1 objednává fejky přes Ali, tam to vyjde levno (tam jsem já bez zkušenosti), možná poradí?🙂

10. bře 2016
Komentář byl odstraněný

Škoda, že BF obuv je pro nás absolutně mimo mísu co se týče cen...jako nejsem blázen, abych dítěti koupila na měsíc dva boty za šestnáct stovek (a zároveň nejsem zastáncem kupování nošených bot po cizím dítěti...snad vyjma gumáků). A další problém, dcera má úzkou nohu s nízkým nártem...velká část BF obuvi je uzpůsobena spíše nrmální a široké noze. Koukala jsem právě na to neobuto na netu (jsem z Brna, tak mě to zajímalo), tak se mi líbí to třídění botiček dle tvary nohou od "áček až po "efka", dcera by byla dle tvaru asi "céčko" - úzká pata, úzké špička, nízký nárt. Tak jsem si dala vyfiltrovat jarní/podzimní botky s tímto tvarem a nejlevější bota tam byla bezmála za 1700 ! 😲 (myslím, že to byly Filii...jako pěkný byly,což o to) Takže sbohem, barefoote, musím se spokojit s tou "konvenční" obuví v obchodech. Ale jedno velké plus to poznání BF má - všude jako blázen beru boty do rukou a ohýbám je všemi směry, i dospělácké. A bohužel mám velký problém najít nějaké, které by byly měkké. Dnes jsem strávila skoro hodinu v CCC...a odešla jsem s prázdnou (jediné boty, z těch, co jsem si zkoušela, které mi sedly a vyhovovaly i po stránce relativně pružné podrážky, byly zase úzké v oblasti prstů...a to nemám širokou nohu).

10. bře 2016
marukm
autor

@ninive211 Chápu, každý máme jiné priority (a to nemyslím zle!).🙂 Já chytám nenošené boty na bazaru, nejdražší měl malej zatím za 1300.🙂

10. bře 2016

Dívala jsem se na ty stránky neobuto a musím říct, ze capaky pěkné (boty pro první chůzi) A cenové kolem 1000,- přijatelné, pro mne. I když na léto vystacily i capiki. Ovšem hledat v normální obuvi boty podle kritérií měkká podrazka, prostorna.. je oříšek, všechno je krasne, ale tak stejné. .mezi klasickými značkami jsou hodně měkké ddstep, až jsem se divila u zimních bot. Syn cítil každou sněhovou proudů na které klopytal! Ale dle úvodních požadavků je tohle ok tak kdyby někdo hledal v "běžných" obuvich. .

10. bře 2016

@jbzirafa překlep: sněhovou hroudu.

10. bře 2016

@jbzirafa Jj, sice to neplatí úplně pro všechny d.d.stepy, co jsem slyšela, ale my taky koupili jedny z těch měkkých a byla jsem překvapená, že v nich syn může v pohodě do kaluží a má suché ponožky... A to jsem je nijak extra neimpregnovala. Takže zateplené, měkké a tenké (polštářky jsme z vložky oddělávali) a navíc odolné nejen proti sněhu ale i proti vodě. A navíc jsem je kupovala asi za 840 (zimní boty!). No byla jsem nadšená 🙂.

10. bře 2016

@verdos
@jbzirafa DDstep by se mi tak líbily! Ovšem většina modelů je spíš pro širší nohu...zase! Tak nám asi zbudou ty drahý superfitky...chjo ☹Teď jsem koupila zlevněné z loňské kolekce za 750 a stejně kecy, že to je nějaké drahé...ale tchánům, že holt kvalitní dětská obuv je o dost dražší jak pro dospělý! První zimní botky Fare 800 (dala jsem si limit do tisícovky a pro naši úzkou nohu nám zbyly jen tyto kopýtka...no, moc v nich teda nenachodila, z 90% spíš do kočáru) a tchán si ťukal na čelo, jakože TOLIK??? Jako dám za boty patnáct set bych neobhájila ani u manžela. Bohužel ☹ A o pravých BF ani nemusím přemýšlet (to možná později, až v těch klasických kolekcích bude už tuplem těžké najít pro dítě měkkou botu...prý od vel. 27 téměř nemožné)

10. bře 2016

@marukm Jako až si budu jistá, že v botech za 1300 mi odchodí od jara do zimy celou sezonu bez toho, aby jí vyrostla noha, tak jí je i koupím 😉 Jako fakt děs, ty ceny.

10. bře 2016
marukm
autor

@ninive211 Souhlasím, ty ceny jsou vysoké. Je fakt třeba, aby se tu ten trh rozšířil, pak snad konkurence stlačí ceny dolů. Jinak mě to překvapuje. U nás teda argument zdravotně nezávadných bot (spolu s haluxama mojí babičky a mamky) přebije téměř jakoukoli cenu.😲

11. bře 2016

@marukm Hehe, já úplně na začátku měla výměnu názoru s taťkou, když jsem při začátku chození nechtěla Elence koupit ty klasické pevné bačkůrky s podpatkem, ale měla "jen" capáčky anebo bosky 😀 Že TOHLE je to nejlepší.

11. bře 2016

@marukm Tchyně má právě ten vbočený palec, jak je na obrázku. Prý ale "geneticky". Manžel začíná mát trošku náznak taky (a to teda extra úzké botky, lodičky a podpatky fakt nenosí). Jinak ty kecy ohledně cen zrovna ze strany tchánů neřeším, je vidět, že nekupovali dlouho nikdy žádný pořádný dětský boty. Jako ano, v CCC či Deichmannu se dají některé botky koupit levněji (mimochodem, papučky máme z CCC, úžasně měkké a ohebné, totéž i druhé zimní botky...jako dělané na naši úzkou nožku a s Fare nesrovnatelné,...ovšem to jsou spíš výjimky, většina botiček je dost neohebná a podrážka tlustá).

11. bře 2016
marukm
autor

@ninive211 Genetika v tom může hrát roli, ale určitě to není jen tím. Jinak dají se občas najít dost slušné kompromisy, ale, jak říkáš, spíš výjimečně. Hlavně u těch přezůvek.

11. bře 2016

@ninive211 Koukám, že jsem to napsala blbě, botičky máme z Deichmanna, ne z CCC 🙂 Detail.

11. bře 2016

@eliskajentak pročti tento článek včetně diskuze 😉

@marukm tady v Sama doma fyzioterapeutka podporující BF (má to 3 části, v té první o botech řeč není), je to to označené Skolióza u dětí -'http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/114849974...

11. bře 2016
11. bře 2016

Amen.

12. bře 2016

Moc děkuji za odkaz i články!

12. bře 2016

Děkuji moc za super článek. Nezvládla jsem přečíst všechny komentáře 😅 Tak se kdyžtak omlouvám, jestli se v něčem opakuju. Já se třeba o obouvání malého snažím zajímat, ale myslela jsem si, že v tomhle lze za vhodnou starost považovat už to, kde ty boty koupím, přičemž pro syna chodím kupovat boty do specializovaného obchodu, kde teda prodávají klasické značky, jako Fare, Befado, Superfit apod., nechci říkat, že nechápu, proč teda ty boty prodávají, když nejsou zdravotně vhodný, to bych se mohla ptát proč se prodávají třeba cigarety že... ale spíš by mě zajímalo, proč teda stojí tolik peněz? Já zaplatím 1200 za boty s vědomím, že jsem pro malýho udělala dobře a teď jsem zjistila, že vůbec. Takže mě by pomohly konkrétní rady, kde teda kupovat a hlavně jaký značky, protože teď opravdu nevím. A ještě by mě zajímalo, jestli pro správný vývoj musí syn chodit opravdu čistě bosky? Doma totiž chodí aspoň v protiskluzových ponožkách. Děkuju moc 🙂

16. bře 2016

clanok sa mi paci, len nesuhlasim s nadpisom - prave zeny co dojcia (hlavne tie dlhodobo), satkuju, prave ony sa rozvijaju aj ostatnymi smermi (bezplienkuju, pouzivaju bio kozmetiku, dbaju na stravu), aby sa detske telicko vyvijalo co najprirodzenejsie 🙂

16. bře 2016
marukm
autor

@osicenka No to bohužel nevím. Asi protože je to business?😅 Nebo možná protože certifikované boty (ta slavná Žirafka) zaručují především nezávadnost materiálů?
Jinak co se týče značek, mám další článek, kam jsem hodila přehled dobrých/kompromisních značek/modelů (budu ho ještě trochu zpracovávat, až budu mít čas.🙂 Většina se bohužel kupuje přes net, ale jsou i kamenné obchody. Nemusí chodit úplně bosky, ponožky s protiskluzem/capáčky jsou fajn.🙂

@zapka21 Já znám i maminky, co kojí, šátkují, ale jejich děti nosí klasickou obuv.🙂 Ale souhlasím, že většinou to koresponduje.

16. bře 2016

VELKE DIKY!!!

16. bře 2016

díky za článek 🙂 přeposílám tchýni 😀 😀

16. bře 2016

Pekny clanek 🙂, necetla jsem komenty, tak nevim, ale co botky superfity geox?

16. bře 2016

@ninive211 Urcite se daji najit boty jak pro uzkou nohu, tak ve vetsich velikostech - i kdyz cim vetsi velikost, tim hure... http://vpavucine.blogspot.cz/2016/02/boty-podle...

16. bře 2016

@pajinka85 Jestli myslíš hradecké Vivo, tak tam se dají sehnat i některé dětské boty - nějaké capáčky a myslím i Live and Luca botky. Letos by měli údajně nabídku rozšířit... S vosami nemám žádnou zkušenost, Mikeš nikdy neměl problém ani s vosou ani včelou a to je děda včelař...

16. bře 2016
marukm
autor

@novotinka Bohužel ty do vhodné obuvi (podle bf filozofie) nepatří.

16. bře 2016

@marukm ajajaj mame na zimu 🙈🙄

16. bře 2016

@tiburcia ja si ho asi vytisknu a dam kazdemu koho znam 😀

16. bře 2016
marukm
autor

@novotinka Neměla jsem je v ruce, takže nemůžu posoudit na 100 %, ale tipuju, že mají silnou a tuhou podrážku, kulatou špičku, podpatek nebo všechno dohromady.😅

16. bře 2016

@marukm ale jsou mekoucke 😇😃 jsko faaaakt, podpatek nemaji a jsou lehke. Jedine v kterych mala nechodila jako vojak

16. bře 2016
marukm
autor

@novotinka Ani tak to bohužel není ono.😅

16. bře 2016

@marukm nevadi, zima uz konci 😃👍

16. bře 2016

@liss_durman změř dítěti nohu - postav ho na papír, aby byl zatížen, udělej čáru paleček-pata a v největší šířce. Podle toho můžeš vybírat boty -např. dítě 12cm noha, víš jaký má mít nadměrek tak buďto můžeš i objednat (podívat se na zkušenosti jiných maminek, které mají děti anpř. také se širší nohou apod. a je spousta prodejen kde už ochotně poradí, přeměří) nebo v obchodě, nejlepší ej když jde vložka vyndat a na ni můžeš postavit dítě.

16. bře 2016

@rzymani muzu se zeptat,kde to hriste v Nera je? Tam bych zavitala s prdousem rada 😉

16. bře 2016

@freebeek u nemocnice, jak je tam ta rada panelaku hned vedle, tak za nimi ve vnitrobloku 🙂

16. bře 2016

@rzymani super,diky 😉

16. bře 2016

@moninecko Mám to stejně, od dětství jsem po horách poskakovala jak kamzík v obyč. tenkých botaskách nebo teniskách a všem jsem pracně musela vysvětlovat, že je to lepší, že mi to tak vyhovuje. Ty jejich pohorky jsem bytostně nesnášela, akorát z toho člověk měl otlaky. Dodnes nesnesu nic kotníkového. Bohužel jsem pak spoustu let strávila v lodičkách na vysokém podpadku, z čehož mám problémy s koleny. Jinak mám chodidlo v dobrém stavu díky sportování na boso. Když by to člověk nechtěl přehánět, určitě dobrá volba je vždy lehká a prostorná obuv bez většího podpatku, to je podle mě základ. 🙂

16. bře 2016

Moc hezký článek, ale chybí mi tam jedna podstatná věc. A to PONOŽKY. Ze zkušenosti vlastní a bohužel i na vlastním dítěti, jsem viděla, že barefoot boty jsou uplně k ničemu, když nohu stejně svážete ponožkou s úzkou špičkou nebo dokonce ponožkou menší velikostí. Synovu nohu to ovlivnilo tak, že mu prsty lezly horem přes sebe.

Ale bohužel vás na tuto skutečnost při koupi BF bot nikdo neupozorní. Takto jsem si koupila 2 páry BF bot. Když jsem si pak vzala volnější ponožku, zjistila jsem, že jsou boty moc úzké a nadměrek mám také malý. A u dětí vám už vůbec nikdo nic neřekne...Podle mě by tato informace měla být i BF botám uváděna standardně. A očekávala bych, že mě prodávájící upozorní, že mám špatně zvolené ponožky. Což se mi zatím bohužel nestalo...

17. bře 2016
marukm
autor

@vilien Ano, to je pravda! Doplním.

17. bře 2016

@marukm díky 🙂

17. bře 2016

@liss_durman Možná ti pomůže tohle video, mě na začátku hodně osvítilo, myslím, že je to hezky, srozumitelně vysvětlené 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=UIskCwbh2mo&fea...

17. bře 2016

Dle tohoto článku mi připadá, že nejlepší budou křusky od Vietnamců a bačkory z Deichmanna. Normální boty v obuvi jsou totiž pevné kotníkové s certifikátem zdravé obuvi, dle vás totálně špatné.

18. bře 2016
marukm
autor

@katka_n2000 Možná. Pokud budou splňovat výše uvedené (což spíš pochybuji), pak ano.🙂

18. bře 2016

Pridam svoji zkusenost. Prave jsem koupila KidOFit, pro ktere jsem extra jela az do Plzne, protoze je tam meli za dobrou cenu v kamennem obchode, kde poradi, vse jde vyzkouset. Jsem v soku, ze temer vse konci vel. 26 nebo 30. Proc? Takze jsme vzali 30, krera dobre sedela, ale doma pri podrobnem prohlizeni jsem zjistila, ze leva je o 3mm vetsi. To nemaji zadne jine nase "obycejne" boty. V te 30 meli posledni par a po e-shopech uz byva tato vel.casto vyprodana. Co byste s tim delaly? U tak drahych bot? Vnitrni stelka je stejne velika.

18. bře 2016

@marukm
@katyxq a můžete doporučit vhodné výrobce/značky? Klidně do ip. Díky

18. bře 2016
marukm
autor

@bbn Viz můj další článek.😉

18. bře 2016
marukm
autor

@vilien Hotovo, doplněno.
@kaccross Bohužel, to je obecně známý fakt, ža od té 27-28 nahoru je výběr dost bídný. Ale myslím, že některé značky už na tom pracují a bude to (pevně doufám!) už jen lepší. Proč je jedna boty větší, to netuším, upřímně, ani boty neměřím (jen stélky měřím a boty porovnám jako v obchodě, jestli není jedna výrazně větší než druhá). Já bych je asi nechala.

18. bře 2016

@marukm Dekuji 🙂

19. bře 2016

http://www.vtrslovakia.sk/produkt.php?id=294&po... na dlzku mame take niečo ale aj tak mam pocit ze to nemera dobre, lebo skor na pate ostava miesto ked to dam do topanky a čo sa tyka sirky tak de a najst nejake topanky u nas v obuve vhodne je nerealne a kupovat cez net topanky bez skusania nechcem a nenasla som zatial topanky pre 6r ktore by boli barefoot viete kde take maju?

22. bře 2016

Tak jsem strávila téměř celý den hledáním vhodné obuvi. Mám tři děti a tím pádem rozpočet omezený. U dcery je to nejsnazší, ta může nosit capáčky, teď na jaro/léto. Problém mám u synů, prostřední syn má jednu nohu o bezmála cca menší. Jak tohle řešit, pokud je rozpočet omezený a boty na zakázku si nemůžu dovolit? Dále nejstarší syn má v 10 letech nohu podle tabulek velikost 37 a tam už je docela problém sehnat dětské boty v této velikosti a navíc si mi stěžuje, že mu tato velikost padá. Má ukazovák nejdelší prst, ale nevhodnou obuví ho má deformovaný a stáčí se mu dolů :( . Jsem za tento článek ráda! Ráda se nechám poučit a změním nakupování bot, ale není to zase tak jednoduché. Proto uvítám rady. Děkuji 🙂

22. bře 2016
marukm
autor

@tinika Já se přiznám, že kupuju přes internet, a zatím vždy sedly. Jinak kde bydlíte? Už jsou obchody zaměřené na bf.
@khz Pokud má jednu nohu menší, je asi třeba zkusit vícero bot, případně nechat menší nadměrek (takový, aby mu vyhovoval při chůzi a zároveň prsty nedeformoval). Viděl ho někdy fyzioterapeut? Pokud už ho má zdeformovaný, tak bych to nenechala jen tak. Jinak 37 jsou ještě dětské? Nebo vám jde o styl? Liší se nějak od těch pro dospělé? Jinak chápu omezenost rozpočtu. Já bych v teple šla cestou na zakázku (dělají se i různé podlepené capky, co vypadají jako tenisky apod.), případně se (kromě kompromisů z běžných obchodů) mrkněte na aliexpress.com (můžete se poptat tady ve skupině Naboso a bosky, některé holky tam nakupují), tam se dají sehnat různé unknown značky nebo napodobeniny za slušný peníz (a prý i vydrží).🙂

22. bře 2016

Nejstarší syn měl už problémy dřív, klíční kost mu vystoupla a řešili jsme to s ortopedem. Spravilo to cvičení. Ta deformita prstů se objevila až teď a u fyzioterapeuta jsme zatím nebyli. Před pěti lety se ještě tvrdil opak než dnes a já neměla důvod nevěřit doktorům. Takže syn nosil speciální vložky do bot a měl oporu v kotnících. I ve velikosti 37 se dělají dětské boty, ale nabídka je žalostná, stejně tak v pánské velikosti 37. Dámské velikosti 37 je na trhu dost, ale najít neutrální, co by mi nosil, taky není úplně snadné. Tempem jakým mu roste noha (za poslední rok o 2 čísla) mu brzy bude už i pánská velikost.
Prostřední syn má velikost 29/30 a tam to budeme s tou rozdílnou velikostí nohou asi řešit kompromisem.

22. bře 2016
marukm
autor

@khz Klidně kompromis, hlavně ať je tam dost místa. Zkuste ten ali, tam se fakt dá najít.

22. bře 2016

Pěkně sepsané, líbí se mi i připomínka pořídit dětem ponožky vhodné velikosti. Jinak si myslím, že při výběru bot je dobré prostě zapojit "zdravý" selský rozum a nehledět slepě jen na nadměrek 1,5 cm na délku. 😉 Díky!

22. bře 2016

Díky za článek. Jen ty boty objevit a aby nebyly tolik drahé.
Na podzim jsem koupila 8letému synovi boty - tenisky. Hrozně je chtěl, i když byly asi jen do tělocvičny. Mně se zdály moc měkké, takové šlupky. Asi cítí každý kamínek 🙂 Nakonec je nosil celou zimu, jen do sněhu vzal sněhule. Nechce nic jiného na nohy. A já si dělala výčitky a on je asi chytřejší 🙂

23. bře 2016

Díky za pěkný článek, ale......1.bohužel nemám peníze na to,abych dětem koupila každému boty za tisícovku 2x-3x za rok. Nemluvě o tom,že starší potřebuje min.3-4 různé druhy obuvi. 2.když jsme doma,nechávám děti na boso,ráda bych je nechala běhat i venku,ale v nejlepším případě šlápnout do psího....... v tom horším na střep.
Ale článek moc hezky napsaný.

23. bře 2016
marukm
autor

@bozule81 Peníze chápu, taky nemám na rozhazování, malej má "jen" dva páry, ale tohle je jedna z věcí, na kterých nešetříme (v rámci možností).🙂 Jinak my odchodili celou loňskou sezónu naboso a lejno bylo jenom jedno, navíc na chatě na vsi.😀 Lidi se dneska všeho bojí.🙂

23. bře 2016

@marukm ja som na SK tak si asi nepomozem kde vy mate obchody :D musim tu pohladat :D

23. bře 2016

Krásný článek, souhlasím, snad bych přidala jen drobnost o které se autorka moc nezmiňuje, neboť se to netýká samotného chodidla, a to o škodlivosti lemů u ponožek (oběh)... My s manželem je automaticky nastříháváme a i naší malé (6m) kontrolujeme, zda se jí lemy nezařezávají. Zpět k botům... Mnou ozkoušené značky, které vyhovují a splňují vše z článku jsou vivobarefoot viz.: https://www.naturalselection.cz a Camper kids... Oboje měkoučké, odolné podrážky z gumy, svršek z pravé kůže, umožní pohyb prstů, volný kotník... Prostě radost chodit! Obě značky jsou kvalitní a jejich boty téměř nezničitelné. Každopádně nejideálnější je chodit bos... Já se tomu tedy v centru Prahy stále bráním, ale manžel chodící celoročně v sandálích se občas i po Praze zuje, obvykle když prší a on neche,aby mu jeho sandále navlhly:-d

25. bře 2016
marukm
autor

@violamarie Tak NS je základ, zrovna včera jsme tam byli nakupovat.😅 Jinak lem jsem nezmiňovala, protože stále doufám, že je to samozřejmost. Ale můžu doplnit k ponožkám.😉

25. bře 2016

@violamarie Ano, ty lemy na ponožkách jsou fakt taky důležité, samotná s tím mám problém, takže na to dbám i u dětí. Nechápu, proč kojenci nebo batolata mají mít zařezané ponožky. Navíc většina z nich mají lýtečka pěkně buclatá.
@marukm Jsem pro ten lem na ponožkách ještě doplnit, budeš mít ucelené téma 😉

25. bře 2016
marukm
autor

@renies Doplním, jen aby se to tu nezvrhlo.😀

25. bře 2016

Díky moc za Tvou aktivitu a sepsání tohoto článku! Mohla bych, prosím, dát odkaz na tenhle článek i na facebook MK? 🙂

18. kvě 2016

Skvely clanek! Mohu se zeptat co rikate na boticky znacky Primigi?

19. kvě 2016

tak ponožky jsem neřešila > děkuji! - sádra - já říkám lyžáky 🙂 > a dnes babička proč nemá bačkůrky > nedávám nejsou potřeba pro správný vývoj > tak jen nesdílím tvůj názor, ale to je vaše věc (ale myslí si svoje > jen doufám, že je nekoupí > znám svojí babičku)

19. kvě 2016
marukm
autor

@pcerova Primigi bohužel do tohoto typu obouvání nepatří.

20. kvě 2016

Úžasný článek, kdybych měla koule a odvahu, dala bych to přečíst švagrové.. Ale nemám na to nervy se zbytečně do těchhle debat pouštět..
Její dítě chodí v botech naprosto nadoraz.. dokud to jde.. Představte si, že na něj rvali papučky a přes klasickou jídelní lžičku, aby mu tam tu patu nacpali.. a ono to nešlo a oni rvali a rvali... až tu nohu do těch asi o číslo menších papuček nakonec narvali...
až se stal zázrak a malý nový botky, tak se vše opakovalo.. prostě prstečky snad už v botě úplně pokrčené, nemohl tam mít místo ani náhodou..
Ještě přelom duben/květen měl na sobě zimní boty s vytepleným kožíškem - tkaovým frotém nebo co za látku - protože mu ještě byly!!!!
a teď mu vyřadily tenisky, ve kterých už teda měl po opakovaném nošení zedřený malíčky.. a tak tedy naznali, že by měl dostat nové...
U loňských sandálků si povzdechla, že přeci nožka vyrostla a chtělo by to nové, ale vážně snad chvíli uvažovala nad tím, že v sandálu je to jedno! že mu bude o něco nožka trčet ven.. to že to mělo tvrý kraje nezájem..
Je to smutný no...

13. čer 2016
marukm
autor

@evulinka27 Chuděrka malinká.☹

13. čer 2016

Pekne sepsane!😉

26. únor 2017

a mě fascinuje kolik specialistů na všechno tady je, protože Anča od vedle to taky říkala, a jak sama píšeš vadí Ti děti co mají pevnou obuv tak se na ně prosím nekoukej a nechod na hřiště, kde by se mohly vyskytovat pak Ti bude hej. Protože spíš než cokoliv Vám vadí, že jiní to dělají jinak

9. bře 2017

Vy co mate strach ze vcel a zraneni, doporucuju latkove capacky z fleru. Maji vicevrstvou latku na chodidle. Malou loni diky tomu nic nepichlo, az pak 1x u bazenu, kde byla bosa. Tim, ze jsou latkove, dychaji.

9. bře 2017
marukm
autor

@jolcap Nabízím jiný pohled na věc. A neboj se, mně jiné děti nechávají chladnou.😉

9. bře 2017

@marukm reaguju na to jak každou točí pohled na děti v pevných botech

9. bře 2017

Hezky sepsane, děkuji.🙂

9. bře 2017

@marukm Hezký den, můžu se zeptat na Váš názor? Jaké boty by jste dítěti pořídila na turistiku? Hodně chodíme i po horách a manžel chce dceři pro tyto účely pořídit nějakou pevnější obuv. Sami máme trekové boty, které vypadají jako kanady. Jinak dceři kupuji "rolovací" boty a když jdeme tůru přes 10 km stěžuje si, že ji bolí nožičky. Tak nevím. Zvažuji...

7. dub 2017

Máte pravdu, ale musím souhlasit s maminkama, které mají výhrady k ceně kvalitních botiček. My od začátku jdeme cestou kompromisu. Nejdřív měl syn jen capáčky od Capiki apod., první botičky sandálky od LBL. LBL se mi zalíbily, takže je kupujeme pořád, ale pro děti od 2 let už je ten výběr dost omezený. Cena 700 - 1000 kč ještě není tak hrozná, ale jak syn začal chodit do školky a kromě toh mu rychle roste noha, potřebuje těch botiček víc a tak většinou koupím jedny LBL a druhé hledám v klasických prodejnách obuvi tak, že chodím a zkouším ohebnost podrážky - někdy chodím fakt dlouho než najdu nějaké aspoň trošku měkké. Syn má vyšší nárt, nožku ale spíš užší, což bývá často problém. O botičky se hodně zajímám a snažím se vybírat pečlivě, ale je fakt, že úplné BF si prostě dovolit nemůžeme, i když bych moc ráda. Dát 1500 či víc z botičky, které bude syn nosit 2 měsíce, protože potom mu vyroste nožka, si opravdu dovolit nemůžeme. Jinak k chůzi na boso - doma chodíme všichni zásadně bosi, i když moje mamka to pořád nechápe a vnucuje malýmu papučky. Ještě občas na zahradě nechám synka jen v ponožkách, ale jinde nemám odvahu, bojím se hmyzu, střepů...

8. kvě 2017

Začni psát komentář...

Odešli