marukm
14. bře 2016
863 

KUP MU POŘÁDNÝ BOTY aneb jak (můžu) argumentovat odpůrcům bf (ČÁST 1.)

http://i.gr-assets.com/images/S/photo.goodreads.com/hostedimages/1388359292i/7809732.jpg

UPOZORNĚNÍ: Všechny mnou publikované články jsou laické. Opakuji, že nejsem ani lékař, ani fyzioterapeut, ani podiatr, ani podolog. Všechno, co zde píšu, prosím berte jen jako inspiraci a pomoc při hledání vaší vlastní cesty. Není mým zájmem se s kýmkoli přít o (ne)vhodnosti chůze naboso. Každý ať dělá, co považuje za nejlepší.🙂

V této sérii článku bych se ráda věnovala nejčastějším argumentům, kterým musíme my, příznivci bosé chůze, čelit. Já i můj muž už jsme proti nechápavým reakcím okolí víceméně imunní. Já většinou nereaguju, chápavě se usmívám a nechám ostatní, aby mi očumovali boty z dílny Leváka Boba. Můj muž to se svým „No kdybys potřeboval boty, tak se s nima už narodíš, ne?!“ dotáhl už na trochu vyšší level.

Každopádně se vám pokusím nabídnout vysvětlení, kterým můžete před škodnou v revíru argumentovat. Nebo se o to aspoň pokusit.

Moje rada vztahující se ke všem negativním postojům zní: Buďte přesvědčeni o tom, co děláte. Pak vás totiž nezviklá ani sebepromyšlenější útok.🙂

Ještě než se dostanu k podstatě článku, ráda bych zdůraznila jednu věc:

Objasnění nevhodnosti konvenční obuvi se vztahuje především na zdravě se vyvíjející/vyvinuté nožky. V případě jakýchkoli vrozených či získaných deformit je žádoucí (ne-li nezbytné) poradit se s kvalitním (a bf nakloněným) fyzioterapeutem. Neexperimentujte, nemusí se to vyplatit. Můžete se setkat s lidmi, kteří vám řeknou, že kvůli chůzi naboso se jim/jejich dětem zhroutily kontíky, klenba nebo život, takže nakonec dali na radu ortopeda a mají krásná kopýtka, která zpevňují i nezpevnitelné. Je důležité pochopit, že i při chůzi naboso se mohou objevit větší či menší problémy. Kdo vám ale zaručí, že by se neobjevily i bez toho? S kvalitní a smysluplnou péčí zvládnou naše nohy všechno. Věřme jim.

http://www.karphomecare.com/wp-content/uploads/2013/05/foot_care1.jpg

ARGUMENT Č. 1: TO DÍTĚ DĚSNĚ DUPE!

Jak vypadá fyziologie správné chůze (včetně obrázků a porovnání s chůzí v botách) se dočtete v mém článku Správná chůze aneb v čem se liší chůze naboso od chůze v botách. Tam se také dozvíte, že v konvenční obuvi chodíme často přes patu, což způsobuje dupání. Že ho neslyšíte? Neslyšíte, protože vyvýšená pata (podpatek) je tu, aby vám pomohla náraz co nejvíce ztlumit. Z toho vyplývá, že při chůzi naboso/v bf botách bude doposud konvečně obouvaný člověk (pravděpodobně) dupat.

Pokud jste kouzlo (a zdravotní nezávadnost) chůze bosky/v bf obuvi objevili teprve nedávno, tj. vaše dítko (o vás, s dovolením, nepochybuji) absolvovalo určitou část svého motorického vývoje v „tradičních“ botách, rozhodně si nemyslete, že přechod na bf obutí jde jako mávnutím kouzelného proutku. Špatný stereotyp chůze je třeba „vykořenit“ a nahradit tím správným. Dospělý člověk může na své chůzi zapracovat (přestože opětovné uvědomění si, jak chodím, jak našlapuju, jak se odrážím, není jednoduché), viz např. http://www.bojovky.info/kondice/241-zakladni-techniky-chuze-naboso , u dětí už to nemusí být tak jednoduché. Pokud si nejste jisti, určitě vyhledejte bf nakloněného fyzioterapeuta, který chůzi zkontroluje, příp. pomůže s problémy.

„Není to žádná zázračná či vše-spásná bota, která vyřeší problémy (nejen) pohybového aparátu – je to jen a pouze bota dělaná tak, aby co nejméně měnila či modifikovala přirozenou funkci pohybového aparátu. Vždy záleží na tom, jak v této obuvi chodíme, tedy jaké jsou naše pohybové návyky a programy. Pokud například někdo tvrdě dopadá na paty, může si ublížit...“ (Klimpera, Umění fyzioterapie, s. 9)

MOJE STRUČNÁ REAKCE:

Ale kdeže. To mu jen mozek při chůzi naráží na stěny lebky.

ARGUMENT Č. 2: TEN KOTNÍK POTŘEBUJE ZPEVNIT, JINAK SE ZBORTÍ!

Kdo z nás bérfůťáků tohle ještě neslyšel? Minimálně 20krát. Babičky, prababičky, tetičky, sestřičky, kamarádky. Vždycky se někdo najde. Jak reagovat?

Nejprve by bylo fajn se trochu (vážně jen trochu) seznámit s anatomií kotníku (hlezenního kloubu) jako takovou. Každý z nás má vlastně dva kotníky: jeden vnitřní a jeden vnější (viz foto).

http://files.botyhanak.webdesignia.cz/200000188-d0187d1117/svaly%20nohy.jpg

Tyto dva kotníky jsou pak spojeny pevnou vazivovou strukturou, která zajišťuje jejich stabilitu. Při pohybu se kotník ohýbá různými směry – při došlapu dopředu, při odrazu dozadu, ale i doleva či doprava. Při správné chůzi je určitý pohyb kotníku žádoucí, protože bez něj by nemohlo docházet ke správnému nášlapu a posléze odrazu (můžete si to sami vyzkoušet).

Jakmile je kotník sešňěrován pevnou botou, dojde k tomu, že:

a. se nemůže hýbat, tudíž nemůže při chůzi plnit správnou funkci, a ovlivňuje tak i zbytek pohybového aparátu (např. kyčle, pánev);

b. v podstatě vypne, svalstvo se nezapojuje, přeruší se nervové spojení s naším mozkem, svalstvo začne ochabovat.

Většina argumentů proti chůzi naboso/bf botám končí tím, že když nebude kotník zpevněný, dopadne dítko nějak takto:

http://www.ortopedickevlozky.eu/imgs/detske08.jpg

Ale počkat. To je nějaká mýlka. Takhle totiž dítko může naopak dopadnout, pokud bude mít kotník zpevněný. Je to přece logické, kotník je podepřen, svaly nemusí pracovat, tudíž noha drží „rovně“ (minimálně opticky) pouze v botě se zpevněným kotníkem. Jakmile je dítě naboso, ochablé svalstvo se nedokáže zapojit, neví, jak má nohu stabilizovat (vždyť to nikdy nedělalo?!), a dojde k valgozitě kotníku (zřídka se může vyskytnou i opačný extrém, tj. že je kotník vybočený ven). Sounds logic, right?

MOJE STRUČNÁ REAKCE:

Pokud mu kotník zpevním botami, zakrní mu svaly a bez bot nebudou schopny správně (nebo spíš vůbec!) pracovat. Navíc tím zvyšuju riziko vbočených kotníků.

///

Se zpevněným kotníkem se často zmiňuje tzv. opatek (viz obrázek).

http://botickaliberec.cz/wp-content/uploads/2012/12/6692921.jpg

Tato „vymoženost“ má zabránit tomu, aby se dítěti pata v botě nepřirozeně vychylovala a aby „seděla“ na stélce tak, jak má. Podle mě ani to není nezbytně nutné, protož bf obuv funguje jako ochrana chodidla, tudíž v ní pracuje (téměř) jako naboso, nemá podpatek a žádnou tvarovanou stélku. Jak by se tedy mohla špatně vychýlit? Pokud dítěti boty sedí, jak mají, nevidím žádný problém.

///

ARGUMENT Č. 3: MUSÍ MÍT PODPATEK, NEBO SI ZNIČÍ PATY!

Tenhle argument úzce souvisí s bodem č. 1 (dupání). Většina ortopedů či jiných lékařů doporučuje podpatek max. do 5 mm. Proč vůbec nějaký podpatek tolerují? Pravděpodobně právě kvůli tlumení nárazů, ke kterým při chůzi v botách dochází. U sportovních bot (např. na běh, fitness) bývá pata často vyvýšená daleko víc, protože nárazy jsou větší. O vysokých podpatcích módní obuvi ani nemluvě.

Při správném stoji je (a teď budu machrovat, protože to mám od své fyzioterapeutky😀) váha rozprostřena rovnoměrně do čtyř bodů chodidla (viz foto).

Rozložení mezi přední částí nohy a patou by mělo být 50:50. Tak a teď si představte, že pata je na podpatku. Rozložení váhy se tím změní, především prsty (navíc zmáčknuté v úzké obuvi) a nártní kůstky jsou neúměrně zatěžovány, zvýšená pata pak vede ke zkracování lýtkových svalů a Achillovy šlachy.

http://www.botydokapsy.eu/fotky5097/vysoke-podpadky.jpg

Alarmující je, že podpatky ovlivňují postavení celého těla (viz obrázek). Děti samozřejmě nenosí vysoké jehly, ale třeba kozačky často nemívají podpatek jen do 0,5 cm. Zkrátka u jakéhokoli podpatku platí výše zmíněné, byť v menší míře.

MOJE STRUČNÁ REAKCE:

Podpatky mu brání ve vzpřímeném stoji, a křiví mu tak záda.

ARGUMENT Č. 4: BEZ TVAROVANÉ STÉLKY BUDE PLATFUSÁK!

Řekla babička o mém tehdy měsíc chodícím synovi, kterého jsme v srpnu (!!!) nechali „běhat“ na kamenné dlažbě na naší vesnické chalupě naboso.

Měla jsem chuť jí říct:

„Panely opory klenby chodidla a nártu se do bot přidávají, aby ‚podepřely‘ klenební oblouky a ‚stabilizovaly‘ pohyb chodidla ze strany na stranu. Ale k čemu noha takovéto umělé podpůrné pomůcky potřebuje? Je snad obuv tak špatně navržená, že by bez podobných zásahů nefungovala? Stále více vědeckých studií a miliony bosých obyvatel světa mimo rozvinuté státy naznačují, že o to nejde. Nožní klenba je konstruována, aby fungovala jako tlumič nárazů a pružina. Podpora nožní klenby v obuvi tyto funkce výrazně snižuje, až zcela eliminuje (viz níže). Stejně tak noha provádí sama od sebe supinaci a pronaci při každém kroku, tedy pohyby, které popdůrné panely v obuvi znemožňují. Nohy nepoškozené obuví jsou silné a zdravé, schopné správné pronace a supinace, schopné absorbovat pomocí nožní klenby nárazy a odrazit tělo k dalšímu kroku. ‚Podpůrné‘ prvky západní obuvi způsobují pouze to, že svaly a vazy nohy slábnou a lenivějí. Naneštěstí to rovněž znamená, že nožní klenba nadále neplní své funkce a bosá noha je destabilizovaná nadbytečnou či nedostatečnou pronací. Jedná se o potíže způsobené obuví, k jejichž řešení je podle názoru mnohých lidí nutné používat obuv nebo ortopedické pomůcky. V konečném důsledku to znamená, že čím více nosíte boty, tím více je nosit potřebujete.“ (Howell, 2012, s. 71–2)

Ale nakonec jsem řekla jen: „Dík za buchtu, babi.“

MOJE STRUČNÁ REAKCE:

Postavím most a místo nosných pilířů celý oblouk vycpu podpůrným materiálem. Když zjistím, že pod mostem neprojede auto, materiál vyndám. A co se stane? Ten most spadne, babi, dokud ho znova nevycpu!

ARGUMENT Č. 5: PAN DOKTOR ŘÍKAL, ŽE VENKU AŤ CHODÍ KLIDNĚ BOS, ALE NA ASFALTU/PLOVOUČCE/DLAŽDIČKÁCH/PVC/PROSTĚ ČEMKOLIV ROVNYM SI ZNIČÍ NOHY!

Pravdu dí, ten chlapec. Trochu. Možná.

Častým argumentem proti bf je, že dřív sice lidé chodili bosí, ale to ještě nebyly rovné asfaltové silnice, žili v chatrčích na hrbolkách hlíny a neměli v bytech vodorovné plovoucí podlahy. To všechno je samozřejmě pravda, ale je třeba se zamyslet nad následujími body:

a. Opravdu stráví dítě celičký boží den chozením jen a pouze po rovném povrchu? (nesedí, neleze, nechodí po rukou, neplazí se, neběhá, neskáče, nechodí přes prahy, knížky, hračky, nechodí ven, po trávě, kamínkách, klacíkách?)

Pokud ne, není vlastně co řešit. Pokud ano, není problém v botách, ale v nedostatku podnětů. Poslední trend velí udělat dítěti home-made rooty rug (jinými slovy senzorický koberec, viz obrázky), ale bohatě stačí, když jeho (a svým!) chodidlům poskytnete co nejvíc podnětů (lezte, plazte se, skákejte po jedné noze, nasypte si do lavoru fazole a choďte v nich, staňte se vládkyní všech moří a choďte v mořských dekách, stoupněte si na špičky, choďte po legu, balancujte na jedné noze, skákejte po posteli, zkrátka fantazii se meze nekladou!). Zmíněné platí i pro ty z vás, kdo trávíte většinu času na rovném povrchu (např. v práci). Pokud dáte nohám, po čem touží, nebudou vás bolet a nezničíte si je.

http://rootyrug.cz/wp-content/uploads/2014/10/RootyRUG-Rose-Hip-Red_02.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-v5YPam4F4mY/VpF-95kRBFI/AAAAAAAALjg/q3KSYtapP_s/s1600/IMG_2939_0.jpg

b. V jiných částech světa, kde chodí lidé imrvére bosí, nemají rovné cesty, asfaltové silnice, chodníky apod.

No to sice nemají, ale to nic nemění na tom, že nejde vždy jen o povrchy jako takové. Jde především o PODNĚTY! I na rovné asfaltové silnici mohou naše nohy získat spoustu podnětů. Boty jim vzaly jejich perceptivní funkci. „Neohmatáváme“ si terén, vlastně ho vůbec necítíme. Ale pamatujte: bez podnětů ani noha nehrabe!

MOJE STRUČNÁ REAKCE:

Dokud mají nohy dostatek různorodých podnětů, je úplně jedno, na jak rovném povrchu (dočasně😉) stojí.

Použité zdroje:

http://www.zdravi-nemoc.cz/podvrtnuty-kotnik-nebo-hlezno

http://www.ahinsashoes.com/kotnik-barefoot/

Howell, D. Naboso: 50 důvodů, proč zout boty. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2012. 162 s. ISBN 978-80-204-2637-6.

Klimpera, L. Rozhovor s Lukášem Klimperou. In: Umění fyzioterapie. 2/2016, s. 8–9.

Další argumenty rozeberu v následující části. Budu ráda za jakékoli vaše postřehy, podněty, návrhy a tipy. Podělte se s námi, společně se připravíme na všechno!😉

Pekne napsane a logicke 🙂
Moje petileta potvurka uz je tak ,,zhyckana,, botama, ze nechce chodit bosa. Boli ji to. Jen doma na rovnem povrchu je bosa furt...

14. bře 2016

Takze vlastne vsechno spatne... 😀

14. bře 2016

Venku zatim s botama 🙂. Ale doma jen v ponozkach a nebo na boso 😀 😀. Asi proto, ze mu je 18mesicu a jede si podle sebe 😉.

14. bře 2016

Moc Vase clanky pbdivuju, jsou krasne a prehledne napsane, logicke, jednoduche, fandim berfutakum, za me mate 1*** 😊 .. Mela bych jen takovy dotaz, ktere znacky nejlepe zastupuji BF u nas v Cesku ..?? Nasla jsem nejake, za kterymi si stojim, ze jsou fajn, ale rada se poucim od zkusenejsich 😊 .. Jinak malinka lita bosky doma, venku, na zahrade, nerikam, ze nikdy nemela nozku v tvrdsi botce, ale to jsem tolik jeste nevedela a nemela nastudovano 😊 .. Ale na druhou stranku nikdy nemela vylozene pevnou obuv jako kamen a neohebnou a vzdy jsem se snazila, aby v ni mela dostatek mista jak na sirku tak na delku 😊 .. Diky za Vase clanky 😉 ..

14. bře 2016
marukm
autor

@teofilie Já mám takhle kamarádku, která musí nosit pořád podpatky, jinak jí bolej nohy.☹ Jinak ten syndrom "není mi příjemné chodit bos" není u lidí, co odmala chodí v botách, nic neobvyklýho. Ale dá se "odnaučit"!😉

15. bře 2016
marukm
autor

@liduskabalanova Děkuju!😵 Jsem ráda, že si nepíšu jen pro sebe.😅 Jinak myslíš značky v ČR vyráběné, nebo prodávané?

15. bře 2016

Super článek, děkuji 🙂

15. bře 2016

moc dobre, dekuju 😉 u deti vlastne neco velmi podobneho bf dodrzujeme od prvnich bot, u nas je cesta slozitejsi. Ted se snazim presvedcit pritele, ze podpiranim svych zborenych klenb (pise se to tak vubec?) si naopak skodi. Jemu se to uda taky logicky a pravdepodobny, takze si uz i on vybira "lepsi" boty. Do bf asi nedospejeme, ale moc radi chodime bosky, o pohodli se snad zminovat nemusim - to je totiz top

15. bře 2016

@marukm já jsem také venku furt v botách .. doma v ponožkách nebo na boso 😉. Ale jednou jsem se přistihla, že 🙂 jsem si sundala sandále a i po asfaltu jsem šla bosky 🙂. Sááákriš ten byl horký 😀 😀 .. ale došla jsem až na cestu, která byla hrbolatá (hlína se štěrkem) a to byl pocit 😉 😉.

15. bře 2016
marukm
autor

@regresa Kleneb to je, myslim.😅 Super! Počítá se každá změna. Já už se nemůžu dočkat tepla! To chodim všude bosa nebo ve svejch capáko-balerínkách.x-)
@gabu6 Takhle si chlap jednou spálil nohy.😀

15. bře 2016

@marukm V CR prodavane 😊 .. Nemusi byt vylozene ceske, jen me zajimalo, ktere botky u odbornice projdou a ktere ne, samozrejme zalezi jktere komu padnou lepe, ale chtela bych si trosku rozssirit obzory ☺ ..

15. bře 2016

Výborné, mohla by jsi prosím tě článek odblokovat i pro neregistrované?

15. bře 2016

Krásně napsáno, těším se na další perličky 🙂

15. bře 2016
marukm
autor

@lasicek Hotovo.😉

15. bře 2016

@marukm a balerinky jsou dobry? Ja nad nima kdysi uvazovala, ale zavrhla jsem je prave proto, ze "nemaji podrazku" 😀 hlavne spis asi ze je tvrda a tenka a klouze. A z toho me osobne boli chodidla. Ale zase jsem zjistila, ze si vlastne celej zivot vybiram boty dobrym smerem - vzdycky s kulatou spickou, aby mela noha dost mista se rozplacnout do stran, bez podpadku...no jeste ve triceti chodim drtivou vetsinou casu v teniskach 🤔 pritel uz aspon nenosi ortopedicky vlozky, coz je krok rozhodne dopredu

15. bře 2016
marukm
autor

@regresa Tohle nejsou klasik balerínky (mám je v albu), jsou to vlastně dámský capáčky.😀 Je to jak chodit v ponožkách (ale elegantnější). Naschvál jsem si vzala ty nepodlepený (tj. nemají gumovou podrážku), takže jsou jak papír a vydržely...moment...cca 4 měsíce téměř denní chůze (bf boty jsem nazula jen v dešti) a ještě držej (letos je dodělám předpokládám😀).

15. bře 2016

@marukm no super! A jeste dotaz: kde a za kolik? 😀 (na bf vazne nemame ucet)

15. bře 2016
marukm
autor

@regresa Tyhle jsou od paní z Fleru (Tentujka), ale šijou i jiné. Letos ale poptávka značně převyšuje nabídku, takže doufám, že mě ještě do léta šoupne na pořadník a ušije mi další.😅 Jinak to bude fakt ultra barefoot.😀

15. bře 2016
marukm
autor

@liduskabalanova Hodila jsem to do odděleného článku.😉

15. bře 2016

@marukm moc dekuju 🙂

15. bře 2016

http://pegres.eu/bose-obouvani-ano-ci-ne-lekari... Fakt nevím čemu věřit a sedět prostě několik hodin na netu a číst články, recenze atd. na to prostě není čas...

15. bře 2016
marukm
autor

K tomu snad jen:

1. jde o článek na stránce výrobce značky Pegres (což opravdu není bota splňující bf parametry), je jasné, že to nebudou podporovat;

2. ano, o zdravotní problémy si koleduje ten, komu boty zničily nohy a zmrvily způsob chůze, to ale ví každý příznivec bf, že musí na své chůzi nejdřív zapracovat!;

3. ano, soud prohráli, ale v té studii nepadlo ani slovo o tom, že bf jsou škodlivé! Naopak se tam zabývali i tím, že lidé si ublížili kvůli špatnému stereotypu chůze/běhu. To už ale nikdo nezmíní. Proč asi?;

4."Zvláště pokud je člověk nepoužívá správně – vyžadují totiž jiný způsob pohybu, než na jaký jsme my i naše děti zvyklí z běžné obuvi." Tak tohle mluví za vše.;

5. otázka ortopedů je jasná - z čeho by pak žili, kdyby nikdo neměl problémy s nohama? Komu by předepisovali vložky?;

6. "Jenomže my diagnostikujeme ploché nohy u dětí už ve třech letech věku a v tu chvíli musí dítě začít nosit pořádné boty s tvarovanou stélkou a s oporou okolo kotníků, a to až do doby, než je ukončen vývoj nožní klenby. Jinak bude mít doživotní problémy,“ popisuje lékař. - jo, protože dítě už by se mělo s klenbou narodit, ne? Každý vzdělaný lékař ví, že se klenba VYVÍJÍ, a to až do 7-8 let.;

7. "Špatné zkušenosti s odborností prodejců tzv. barefoot obuvi má určitě mnohá maminka. Obuv často není prodávána v klasické prodejně s obuví, ale prodává se např. v obchodě s dárkovými předměty. Navíc doporučení prodavaček, aby maminky koupily obuv dítěti co největší, aby mu dlouho vydržela, jsou naprosto scestná. Tato obuv je také často doporučována jako obuv vycházková, ale i domácí, vlastně je prý vhodná ke „každému použití a účelu“ a dítě by ji mělo nosit co nejdéle." - jo, jasně, kdo z bf nadšenců nakupuje boty v dárkových předmětech? Jakože cože? Navíc nikdo netvrdí, že boty mají být co největší, pouze že mají mít dostatečný nadměrek (což platí ale i u konvenční obuvi!).;

8. k hodnocení si zjveně vybrali Attipas či nějakou jejich variantu. No jasně, ty jsou totiž gumové s ponožkou, ty se budou dobře hanit. Bohužel (pro ně) to není jediná bf obuv pro malé děti/první kroky. Ty další jsou převážně kožené (což sami v článku zdůrazňují jako přednost).;

9. "Domníváme se, že k tomuto závěru již není nutné cokoliv dodávat. Snad jen pouze to, že tato plastová „bosá obuv“ se prodává za ceny, které se blíží cenám klasické celokožené dětské zdravotně nezávadné obuvi." - zdravotně nezávádná obuv? Když dětem utlačuje prsty? Když se jim kvůli ní bortí kotníky? Btw. Capiki mého syna jsou za 250 Kč. To je teda pálka.😅

Nakonec řeknu tohle: ohánět se (především!) ortopedy s mnoha tituly, kteří získali své vzdělání pravděpodobně před nějakou dobou (a od té doby se toho hodně změnilo - viz problematika kojení, nošení apod.), a ideálně tam nacpat co nejvíce krkolomných citací z nějakých studií (nebo dokonce z Blesku pro ženy či Ona Dnes!), to je typické pro někoho, kdo zastupuje organizaci, která uděluje certifikát zdravotní nezávadnosti kdejakému kopytu. Těmto lidem rozhodně nejde o to, abychom měli ZDRAVÉ a FUNKČNÍ nohy.🙂

@kakamilca Jinak konečné rozhodnutí je samozřejmě na tobě. Otázkou je, jestli věříš zdravému selskému rozumu, nebo paní Mayerové.😉

15. bře 2016

@marukm No já nevím v tuhle chvíli nevěřím nějak nikomu... Na něco mám svůj názor, ale v tuhle chvíli nemám tolik info, abych si ho nějak obhájila či někomu něco vyvracela nebo potvrzovala. Jen jsem přiložila článek, který koluje internetem 😀 Osobně si ale ze zkušeností myslím jediné nic není černé nebo bílé..

15. bře 2016
marukm
autor

@kakamilca Jasně. Já se řídím logikou, takže pro mě je to jasné.😉

15. bře 2016

@marukm Můžu se ještě na něco zeptat. Pokud bych objednala barefoot botičky tak o kolik by měla být botička větší? 😉

16. bře 2016
marukm
autor

@kakamilca Nadměrek by měl být min. 1 cm (ideálně tak 1,3). Ale záleží, jak zdatný je chodec. A taky na konkrétních botách.😉

16. bře 2016

Ja mam teda tchyni fyzio s atestacema a dam hodne v tomhle na jeji nazor a zkusenost s 30ti letou praxi.
Nas malej mel Šaplina a diky ni se to vse urovnalo ( cvicenim ) mel vytocene nozicky smerem ven. Par tydnu cviceni a bylo po problemu.
Ja nejsem ani proti BF ani proti kotnikove obuvi.
Ale proste mame Pegres a jsou to jedine boty co sedly. Syn ma vysoky nart a sirokou nohu. Vybrat boty byl nadlicky ukol.
Ja si vybrala cestu kotnikovych a pevnych bot. Nicmene stridame to mame i mekke nekotnikove boty.
Kdyz me tchyne rikala, jak napravovali v ordinaci nozicky deti co nemely tyhle boty, mam proste strach.
Myslim si, ze tohle je na kazde mamince jakou cestou se da 🙂
Ja jsem stastna, ze syn nema Saplina a nozicky se mu krasne srovnaly diky babi. Pak vyvojove take hodne pomohla s vecma o kterych jsem ja ani nemela tucha a kdyz jsem to pak tlumocil me mame, ta zase prskala ze to prehanim atd... ( to je zase ta faze nazoru maminek a babicek co nic neresily )
Takze ano v tomto ohledu ji proste verim. Ty atestace a skolu nevystudovala jen tak.
Ale kazda maminka by si mela delat to co si ona mysli, ze je dobre!
Nekdo zase muze napsat clanek o BF v negaci. Tohle jsou proste dva tabory. Stejne tak jsou i dva tabory v ockovani atd...
Nezatracuju ani BF, ale v tomto ja nejsem vystudovany odbornik s atestacema.

19. kvě 2016
marukm
autor

@neominka Souhlasím. Já také věřím svojí fyzio a ta je jasně pro bf. A taky studovaná. Je to jako u všeho, musíme si vybrat.🙂

19. kvě 2016

@marukm proto jsem moc nepochopila v clanku malinko utok na maminky co nejsou pro BF.
Kazda mama chce pro dite to nejlepsi a dela tak, jak si mysli, ze je to dobre 🙂

Zlata stredni cesta🙂

19. kvě 2016
marukm
autor

@neominka Tady neuznávám střední cestu, promiň.🙂

19. kvě 2016

@marukm v pohode tohle je kazdeho vec 🙂
Ja zase moc nerozumim proc nechapes, kdyz to nekdo dela jinak.

19. kvě 2016

http://pegres.eu/bose-obouvani-ano-ci-ne-lekari...

Kazdy verime tomu cemu chceme verit.
Tak koncim jdu dodelat rohliky 🙂

19. kvě 2016
marukm
autor

@neominka Tenhle článek už jsem vyvracela mnohokrát. Stačí se podívat na zdroje, autorku a není o čem diskutovat.🙂 Zkrátka věřím svému tělu a logice.🙂

19. kvě 2016

@marukm njn - respektuj a bud respektovan 🙂
At si kazdy obouva deti do ceho chce do toho nikomu neni 🙂

19. kvě 2016

Holky, proc se musite na vsechno tak vyhranovat... Mrzi me, ze nedokazi lide prijmout nazor nekoho jineho. Ja bf nenosim, dite chodi boso, do medta bych mu stejne bf nedala, ale neodsuzuji nikoho, kdo to dela... Jen se mi fakt prici, jak je bf najednou trendy a vsichni se mohou zblaznit a utracet mraky penez, hledat si argumenty, jak utlouci nonbf atd. Proc mate pocit, ze se musite za sve "jednani" nekomu "omlouvat"?! Nebo, ze musite na svou stranu pretahnout, co nejvice lidi?! Proste je to kazdeho jeho vec! On ponese za sve jednani pripadne nasledky (nebo jeho dite) a ted nechci rici, ze z bf ponesete nasledky!!! Budme k sobe mili a hodni!

17. črc 2017
marukm
autor

@klalik Nevím, proč bych měla přijímat názor, který je zdraví škodlivý. Nebudu podporovat někoho v kouření, tak nevím, proč v něčem jiném ano. Nejsem na nikoho zlá, snažím se jen lidem ukázat, že existuje i jiná cesta.

18. črc 2017

@marukm bohužel není přesně jasné, co je zdravé a co ne. Teď je názor takový, z 10 bude jiný... Já osobně si myslím, že je zdravé chodit bos a chodit v BF, ale jen po lese, trávě atd. Po asfaltu ani náhodou. Osobně jsem dost nakloněná k přírodě, ale v tomhle jsem dost opatrná,... ano můžeme argumentovat domorodými kmeny, ale musíme se podívat po čem chodí, kolik váží atd. takže osobně bych byla ráda, kdyby to byl ten správný směr, ale poničit dítěti klouby chůzí po tvrdém povrchu... nevím, já to beru dost s rezervou a moc mě mrzí, když my někdo úplně nesmyslně argumentuje. Jako např. u vás, že nebudete přijímat názor, který je zdravý škodlivý. Není jasné, jestli je či není zdraví škodlivý... Navíc pro někoho může být zdravý a pro někoho škodlivý, bohužel toto není tak jasné jako ono kouření! Samozřejmě doufám, že pro vás nebude zdraví škodlivý.

24. črc 2017
marukm
autor

@klalik No vidíte a já můžu zase říct, že mi jako nesmyslný argument přijde vaše tvrzení, že naboso po asfaltu ne, protože z fyziologického hlediska je to hloupost. Pokud mám pohybový aparát v pořádku, tak mi chůze po tvrdém a rovném povrchu nemůže nijak ublížit. Ale nepotřebuji vám argumentovat, jednejte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, já jsem se svým přesvědčením spokojená a moji lékaři také.🙂

25. črc 2017

Začni psát komentář...

Odešli