Se značkou Joie jsem se poprvé setkala v těhotenství, když jsme vybírali autosedačku pro našeho syna. Preferovali jsme „vajíčko“ jednak proto, aby se dalo umístit na podvozek kočárku a také proto, že jsme v té době ani neměli tušení, že existují „rostoucí“ autosedačky. Navíc se mi líbí, že autosedačka je vyrobena dle nové evropské normy i- Size označené ECE E129, která má vyrábí autosedačky dle přísnějších podmínek (více zde https://www.modrykonik.cz/blog/mummy88/article/i-size-niet6m/).
Prioritou ve výběru pro nás byla hlavně bezpečnost a jelikož autosedačka Joie dopadla v testech nejlépe, a navíc byla za rozumnou cenu, byla pro nás jasnou volbou. Později, když jsme měli možnost srovnání s autosedačkami jiných značek, nepochybovali jsme o správnosti výběru i po jiných stránkách.
Něco málo o autosedačce:
Co se týče do zpracování materiálu sedačky, je Joie zpracována velmi kvalitně, má oproti jiným známějším a dražším značkám měkké příjemné polstrování a materiály jsou velmi příjemné na dotek. Má několik vnitřních vložek, aby v ní miminko bylo co nejbezpečněji umístěno, které se postupně oddělávají s tím, jak dítě roste.
S autosedačkou Joie máme i jednu úsměvnou vzpomínku na odjezd z porodnice. Protože novorozenecká vložka asi se zimním miminkem v huňatém plyšovém overalu moc nepočítá, trvalo nám půl hodiny, než se nám podařilo jednodenního syna do autosedačky ve všech těch vrstvách zapnout. 🙂 Každopádně hned po příjezdu z porodnice v autosedačce Mikuláš doma spal ještě další 3 hodiny, takže on byl očividně spokojený. Při další jízdách už jsme samozřejmě byli šikovnější.
V recenzi Dtestu jsem četla, že se autosedačka špatně upevňuje do auta, ale my jsme s tím problém neměli, právě naopak, upevnění mi přijde rychlé, snadné a bezpečné. Nejdříve jsme se jako novopečení rodiče v zatáčkách báli a autosedačku přidržovali, ale po pár jízdách jsme zjistili, že je to úplně zbytečné a sedačka se prostě nehne.
Co bych navrhla ke změně je, aby háček do kterého se umísťuje pás byl upevněný šikmo, pás by se lépe umisťoval a byl by lépe veden- nejsem si však jistá, zda by to ale pak nemohlo ovlivnit funkčnost pásu, je to spíš můj laický názor a spíše kosmetická vada, než funkční záležitost. K vajíčku je také možno dokoupit isofixovou základnu, čímž by odpadlo zapínání pásu a umisťování autosedačky do auta by bylo rychlejší a jednodušší. Z hlediska bezpečnosti to však dle Dtestu není až tak velký rozdíl a bezpečné jsou obě varianty.
Co hodnotím jako menší nedostatek, jsou relativně krátké pásy. Ocenila bych, pokud by šly ještě více povolit, protože provlékání ručiček zimního miminka do popruhů bylo zbytečně krkolomné a nebylo snadné dítě do autosedačky vložit, jelikož pásy pořád padaly do míst, kde má ležet dítě. Velkým přínosem by byly háčky po bocích, do kterých se popruhy zaháknou, než se miminko vloží do sedačky. (jako je tomu např. U autosedačky Joie Spin 360). U Spin 360 se mi také líbí, že ochranné popruhy na pásech jsou pevně přišity, zatímco u Joie i- Gemm jsou odnímatelné na suchý zip a neustále se nám rozepínaly, takže jsme pak už Mikuláše vozili bez nich. Je to sice drobnost, ale když už tam jsou, určitě by bylo fajn je pohodlně využívat.
Autosedačka i- Gemm je plně kompatibilní s adaptérem maxi- cosi, takže jde upevnit na většinu sportovních kočárků. Jelikož máme kočárek jiné značky, dokoupili jsme jen adaptéry a autosedačka na podvozku perfektně sedí.
Jinak jsem ještě chtěla napsat, že se autosedačka s dítěte dost pronese, navíc když už miminko není novorozenec, ale co jsem porovnávala váhu i- Gemm s jinými autosedačkami, je naprosto srovnatelná, takže v tom si člověk asi moc nepomůže a prostě u vajíček se trochu „nadře“. V pozdějších měsících už jsem vozila z bytu k autu autosedačku na podvozku, protože kufr máme velký a nechtělo se mi namáhat 🙂. Každopádně pokud byla potřeba nějaká rychlo akce, k doktorovi, na návštěvu a pod, kde se vajíčko přenášelo na kratší vzdálenosti, dalo se to v pohodě zvládnout a i nějaký ten svalíček narostl 😀. Holt náš synek roste jako z vody a v půl roce má přes osm kilo. Řešením samozřejmě také je nechávat vajíčko v autě a nosit si dítě v ruce. To už je na každém, co mu vyhovuje.
Celkově jsme s autosedačkou velmi spokojeni a jak jsem psala, až na drobné detaily naprosto předčila naše očekávání a necháme si ji určitě i pro další děti. Myslím, že zrovna pro Joie i-Gemm se hodí pořekadlo- „za málo peněz, hodně muziky“ ! 🙂
Odkaz na bližší informace: https://www.joiebaby.info/ig_barvy.php
eshop na př. zde : https://www.babypoint.cz/x7203-w100/i-gemm-denim-zest
Marcela
@princeznaj děkuju a není zač 🙂
Neměla byste náhodou nějaké zkušenosti s touto sedačkou? Chtěla bych ji pořídit synovi...vejce, co máme už mu je skoro malé a není moc bezpečné. Tato sedačka by se mi líbila z několika důvodů, děkuji. Šárka https://www.mall.cz/autosedacky-0-18kg/joie-ste...
#joie
Začni psát komentář...