niax
16. pro 2013

Aby mimi spalo a já taky

Následující věta mluví za vše:"V noci se budí každý. Pokud dítě v noci často probouzí vás, problémem nejsou ona probuzení, ale to, že dítě neví, jak samo znovu usnout. Existují způsoby, jak dítěti pomoct, aby se cítilo pohodlně a v bezpečí, když se probudí, takže může klidně usnout i bez vaší pomoci."

Nápad č. 1 - ukládat dřív ke spaní. Každé mimi má svou dobu, ale obecně je dle denního biorytmu ideální doba 18:30 až 19:00. Jo a bonusem informuji, že jít dřív spát pro mimina většinou znamená později ráno vstávat. 🙂)
Nápad č. 2 - kojit víc během dne, jinými slovy většinu jídla dát přes den. A před spaním jídlo např. ovesná kaše, jogurt, sýr, neloupaná rýže.
Nápad č. 3 - hodina před spaním má být klidná s tlumeným světlem a končit v tmavé ložnici bez přílišného mluvení.
Nápad č. 4 - rituál před večerním spaním, např. koupel, masáž, obléknout pyžamo, přečíst 3 pohádky, zhasnout, zazpívat ukolébavku, nakojit, pohladit po zádech, spát. Má to být flexibilní rutina, tzn. když zívá a je neklidné, tak nekoupat, nečíst pohádku, ale dostat co nejdřív do postele.
Nápad č. 5 - denní zdřímnutí je základ. Udělejte všechno a cokoliv abyste přiměli dítě si během dne zdřímnout. Dobře odpočinuté dítě bude lépe reagovat na nápady týkající se nočního spánku. Ale do 45 minut se to nepočítá protože neproběhl celý spánkový cyklus. Když krátký spánek, tak reagovat hned na první(!) zvuk, který vydá a jakkoliv (kojení, dudlík) znovu uspat. Klidně i čekat za dveřmi, když vím, že se v určitý čas budí. Na denní zdřímnutí je dobré mít taky uspávací rituál (např. přítomnost látkového zvířátka, speciální uspávací hudba, houpání, procházka). Spí-li mimi 2x (asi do 1 roku) tak spát uprostřed dopoledne a brzy odpoledne, když jen 1x tak začátkem odpoledne.
Nápad č. 6 - načasování je velmi důležité! Pozorovat známky únavy - snižování aktivity, utišení, ztráta zájmu o lidi a hračky, protírání očí, skelný pohled, neklid, zívání, lehání si na zemi nebo na židli, objímání plyšové hračky nebo žádání o dudlík, lahvičku či kojení - a dát hned spát, jinak chytne druhý vítr a další hoďku nebo i dvě bude zase vzhůru.
Nápad č. 7 - Jak přimět dítě k delšímu zdřímnutí přes den. Když má krátký spánek, tak reagovat hned na první(!) zvuk, který vydá a jakkoliv (kojení, dudlík) znovu uspat. Klidně i čekat za dveřmi, když vím, že se v určitý čas budí.
Nápad č. 8 - Moje postýlka je krásné místo. Uff, konečně něco můžu přeskočit, protože jsem mimi nenechávala v postýlce vykřičet do spánku. Jde o to strávit 2-3 mazlivé a hravé chvilky v postýlce během dne.
Nápad č. 9 - Různé způsoby usínání. Právě teď dítě dovede usnout jen jediným způsobem - kojení, houpání nebo sání z lahvičky. a je to tak silná asociace, že může věřit, že je to jediný způsob jak vůbec může usnout. Hledejte alternativní způsoby, jak pomoc dítěti usnout při zajištění pohodlí.Každý den něco jiného- houpání v náruči, kočárek, v autě.. když to tak budete dělat týden nebo déle, bude mimi reagovat už jen na rituál před spaním a vy můžete zůstat u alternativy, která vám nejvíc vyhovuje.
Nápad č. 10 - zaveďte mazlíčka. Je to objekt, který dítě utěšuje ve vaší nepřítomnosti. Umístěte ho mezi sebe a dítě, kdykoliv se s ním mazlíte, dáváte mu lahvičku, nebo ho houpáte. A dobré je nosit ho pod tričkem, abyste mu dodali vůni maminky. Zprvu používat mazlíčka jen v časech kdy se jde spát - bude to signál spánku. A rada navíc - jakmile se dítě připoutá k mazlíčkovi, pořiďte ještě dalšího ať předejte tragedii ztráty mazlíčka.
Nápad č. 11 - v noci s probuzeným mimi říkat jen "ššššš" nebo maximálně "šššš, teď se spinká" anebo něco podobného. Žádné konverzování.
Nápad č. 12 - v noci hlavně nerozsvítit, aby se biologické hodiny nepřepnuly na "vstávat". Pozor, i 25wattů je moc, použijte bludičku.
Nápad č. 13 - přebalovat v noci jen když je fakt třeba - mimi to vyžaduje, nebo je pokaděné. (Spící mimi bych taky nebudila, protože se trochu počuralo). A hlavně žádné mokré ubrousky - ty studí a probudí.
Nápad č. 14 - zatemnit na noc okna (blackout závěsy, nebo nepropustné rolety, karton atd.), na denní zdřímnutí zatemnění určitě nepoužívat.
Nápad č. 15 - jen jedno látkové zvířátko nebo mazlíček v postýlce.
Nápad č. 16 - signál spánku buď "ššš teď se spinká", ukolébavka, bílý šum, nebo nahraný zvuk třeba deště, tikání hodin.
Nápad č. 17 - jak odbourat časté kojení ( a usnutí u toho), nebo utišující dudlík na noc. Dítě je vzhůru a energicky saje. Dítě zavře oči a tempo sání se zpomaluje. Jemně mu seberte bradavku. Dítě hledá (pohybuje otevřenými ústy směrem k vám), zkoušíte podržet bradu, ale nejde to. Dáte ho zpátky k prsu a počítáte do 10 nebo i dál. Prostě čekáte až přestane silně sát a polykat a pak mu jemně seberete bradavku .... a toto opakovat dokud dítě neodporuje a skoro spí, pak přendat mimi do postýlky.
Nenechat usnout u prsa. Nechat sát jen dokud nezpomalí sání a uvolní se, většinou zavře oči. Pak prsty jemně dudlík nebo prso vyndat z pusy. Dát prst pod bradu, nebo jemný tlak těsně pod rtem - tím držet jemně zavřenou pusinku a zároveň houpat a konejšit, použít např ššš teď se spinká. Čas přerušení je obvykle od 10 do 60 vteřin.
Nejdůležitější okamžik kdy tohle použít je první noční usínání. Efekt je prý vidět za 10 dnů.
Nápad č. 18 - nahradit kojení mazlením a milujícími doteky a slůvky, pozměnit rituál před usínáním. Např. kojit jen do chvíle uvolnění, pak dát do postýlky a uklidňovat "ššš, jdeme hajat, zavři oči holčičko", hladit po hlavě nebo bříšku.
Nápad č. 19 - nekojit spící dítě. Naučit se rozeznávat rozdíly mezi zvuky ze spaní a bdělými zvuky. Děti ze spánku sténají, popotahují, fňukají a dokonce ze spánku i pláčou. Dokážou ve spánku i pít. Takže předstírat spánek a pozorně poslouchat a třeba nehnout ani svalem a čekat na opravdové zvuky probuzení.
Nápad č. 20 - tip při odstavování - někdy stačí položit ručičku na prso, některá miminka přijmou tohle jako náhradu za kojení. Nebo zaujmou o trochu míň pohodlnou pozici pro mimi, aby se muselo trochu snažit, aby mu prso nevypadlo z pusy. Pokud mimi chce nakojit, nakojte ho krátce a odpojte dříve než úplně usne.
Nápad č. 21 - Probuzení a usnutí o samotě v postýlce. FÁZE 1 Když uložím mimi do postýlky, nechat kolem něj ruce a dělat houpavé pohyby. Když se probudí, znovu vzít do náruče, zklidnit a zase dát do postýlky s pažemi okolo mimi. Cílem je, aby mimi usnulo ve vlastní postýlce. FÁZE 2 - do postýlky dávám mimi o chvilku dřív, tj. hned co se zklidní a je ospalé, ale neusíná. FÁZE 3 - nevytahovat z postýlky, dát kolem mimi paže a hladit, když se probudí a pláče pochovat,a le zkrátit chování na mimimum času. FÁZE 4 - jen pohladit, nebo stát u postýlky a říkat klíčová slova Když se probudí a pláče, pochovat a vrátit se k fázi 3,2, kam je třeba. FÁZE 5 - jen stůjte ve dveřích a říkejte klíčová slova. Když se probudí a pláče, pochovat, ale co nejvíc krátce. Když pláče, vraťte se k předchozím fázím, ale zkraťte je. FÁZE 6 - stůjte za dveřmi, kde vás mimi nevidí a říkejte uklidňující slova. Když pláče, vraťte se k předchozím fázím, ale zkraťte je.
Nápad č. 22 - pro mimi starší 18 měsíců - Vidět, že jiné mimi chodí spát stejně jako mimi, pomůže. Vytvořit spánkovou knihu, kde budou fotky připomínající spánek a věci, co jsou vašim rituálem.Na stránky napsat příběh, jak probíhá rituál uspávání a před spaním (před zahájením rituálu) si knížku čtěte.
Nápad č. 23 - Udělejte ze spánku svého mimi na následující měsíc nebo dva prioritu své rodiny. To znamená, že nebudete chodit ven v době, kdy je v plánu denní zdřímnutí, nebo kdy má probíhat večerní uspávací rituál či samotné spaní.
Nápad č. 24 - analyzujte změny po 10 dnech. Po aplikaci rad z knihy desátý den spalo celou noc 42% dětí, dvacátý den spalo celou noc 53% dětí, šedesátý den spalo celou noc 92% dětí. Pozn. celou noc je 5 a více hodin bez probuzení.
Nápad č. 25 - nespí protože se prořezávají zuby. Dát ke žvýkání čistou, vychlazenou žínku. Dát kousátko klidně vychlazené v lednici. Nabídněte doušek studené vody. Na oblast slinění na bradě nanést hojivou mast nebo vazelínu. Často kojte - kvůli utišení i výživě.
Nápad č. 26 - nespí protože separační úzkost. Častěji dítě objímejte a mazlete se s ním.Nesnažte se vykrást z pokoje, když se dítě nedívá. Při odchodu vždycky řekněte ahoj nebo dobrou noc. Když od dítěte odcházíte projevujte radost a sebedůvěru nikoliv nejistotu a strach. rychle reagujte na noční volání nebo pláč dítěte i kdyby to bylo jen "jsem tady a všechno je v pořádku". Pořiďte mazlíčka. Během dne pravidelně odcházejte od mimi do jiné místnosti a pískejte nebo zpívejte si u toho (mimi nevidí, ale slyší, že jste pořád tady).
Nápad č. 27 - Dítě, které se necítí dobře, nebude dobře spát. Případ rýmy, horečky, očkování.. Dělejte co můžete, aby mělo pohodlí. Na několik dní ustupte od svého spánkového plánu. Odpočinek, tekutiny, mazlete se, odsávat nosík, vlhký vzduch, podporovat co nejvíc ve spaní.
Nápad č. 28 - Dejte si pauzu ve snažení něco zlepšit na jeden týden nebo i dva a udělejte cokoliv, aby mimi znovu co nejdříve usnulo. Hlavně VY choďte spát co nejdříve, zdřímněte si kdykoliv můžete a nedělejte nic, co může počkat, např. domácnost. Přehodnoťte co a jak děláte, a vylepšete spánkový plán = seznam nápadů, co realizujete.
Nápad č. 29 - Pokračujte v dodržování plánu a berte to vážně, úzkostlivě dodržujte každou myšlenku.
Nápad č. 30 - Dopřejte mimi extra čas ve dvou, kdy se mazlíte, chováte, nosíte - zvláště ráno a před spaním.
Nápad č. 31 - Když už jde fakt do tuhého a maminka je na konci sil - Pláč a povyk v náruči milujícího rodiče není totéž jako vykřičení.
Nápad č. 32 - šup mimi do vlastní postýlky. Když je mimi s vámi v posteli a přesto se budí, zkuste ho dát do jeho vlastní postýlky. Několik dnů bude komplikovanější na vstávání, ale pak se uleví.
Nápad č. 33 - Pozor na kofein, který je v krvi až 6 nebo i 14 hodin. Ten je v kávě, čaji i zeleném, kole, čokoládě (!) a i v některých lécích proti bolesti.
Nápad č. 34 - Nejlepší nápoj před spaním je teplé mléko nebo bylinkový čaj, který navodí uvolněný stav.
Nápad č. 35 - Když nechce zůstat samo v postýlce - Lehněte/sedněte si vedle něj a jakmile se zklidní, najděte si důvod na krátké vzdálení se z místnosti (umytí se, vypuštění kočky apod.) ... a po velmi krátké době se vraťte. Postupně, čas od času, čas mimo místnost prodlužujte. Dítě tak uvěří, že i když tu nejste, přijdete zpátky. Samozřejmě pokud je dítě rozčilené, zůstaňte, dokud dítě neusne.
Nápad č. 36 - Když dítě v noci volá, nabídněte mu nejprve ujištění o vaší přítomnosti svým hlasem. I jen to může stačit, aby se dítě upokojilo, že jste v blízkosti, a znovu usnulo. Pokud to nepomůže, jděte za ním a klidně a laskavě ho utište.

Furt nespí celou noc - co teď??
.... Doporučuju - mrkněte na www.abymimispalo.cz 🙂