1 / 1

    Já mám třeba šedý zákal od narození. Takže možné to je

    14. dub 2024

    @afroditka6 holky měly vyšetření v porodnici a nic, objevilo se ji to až teď 😥 a prosím jak vidíte, nebo jak se to u Vás řešilo?

    14. dub 2024

    já jsem plašan, asi bych chtěla oční vyšetření co nejdřív. Pamatuju si z jedné diskuze maminku s holčičkou, co měla retinoblastom v očičku (přišli na to z fotografie s bleskem, pokaždé měla jedno oko s bílým odleskem). Bohudík na to přišli včas a je vše ok, malá je po léčbě a vidí normálně.

    14. dub 2024

    @annasmyckova taky mě to napadlo. Držím všechny palce, ať je to něco jiného, ale taky bych šla někam co nejdřív, pro jistotu.

    14. dub 2024

    Držím palce ať to není nic vážného

    14. dub 2024

    @annasmyckova projizdela jsem fotky zpětně a vypadá to někdy na březen. Posilali jsme nej dokotorovi foto z ČR a doporučil Motol na vyšetření, zítra budem vědět termín, tak snad to bude díky kontaktům co nejdříve 🙈 Hlavně, že je v pořádku. Dodám, ze u nás to bude pak také

    14. dub 2024

    @wwera moc děkujeme

    14. dub 2024

    @verciiik děkujeme. Čekám na zítra na termín a snad bude co nejdříve

    14. dub 2024

    Držím palce, ať máte termín co nejdřív. Zkušenost nemám, ale někde jsem četla, že kromě očního je potřeba vyšetřit i na neurologii.

    14. dub 2024

    @petule_c moc držím palce

    14. dub 2024

    @helach uvidíme, co budou chtít. Budeme chtít vyšetřit i dvojce radši

    14. dub 2024

    @annasmyckova moc děkujeme

    14. dub 2024

    Nas posilala pred osmi lety "s necim bilym v oku" detska do motola, at se na to kouknou hned ten den, co jsme byli u ni. Tam mi rekly, at prijdem druhy den a ze si budem muset pockat, tak jsme si posedeli nekolik hodin v cekarne (svacinu pro vsechny si vzit s sebou). Tak abys vedela, ze je mozna i tahle varianta, kdybys narazila na nekoho, kdo by vas chtel obednat za kdovijak dlouho. U nas to byl ten zakal, takze nakonec nebylo tolik spechu potreba, ikdyz taky bylo fajn, ze se taky zacalo resit hned a diky tomu se u syna prakticky nerozvinula tupozrakost, ale jak psaly holky jsou jiny moznosti, u kterych je jeste dulezitejsi zahajit lecbu co nejdriv. Jinak screeningem na kataraktu v porodnici taky prosel ok.

    14. dub 2024

    @malytlustyhroch jaký jste měli postup prosím u léčby? Budu muset vzít obě holky - máme dvojčata a mají 7m tak snad tam několik hodin sedět nebudem. Domlouvá to jeden ředitel kliniky s druhým, tak snad to bude co nejdříve. Je mi z toho úplně špatně

    14. dub 2024

    @petule_c ❤️ pred temi lety mi taky bylo mizerne, ale stacilo hned to prvni vysetreni, aby me uklidnili, ze se to proste obcas stane a ze vedi jak dal 🙂
    U nas chteli do mesice vysetreni u zrakoveho terapeuta, jak vlastne vidi (to bylo trochu tezke rychle sehnat, ale samotne to druhe vysetreni bylo v pohode, ukazovali miminu takove ctverecky, chrastili rolnickami, vlastne docela zabava), v motole prvni dva nebo tri roky (nez umel mluvit) jen koukali do oka pres ty svoje oftalmologicky kukatka, aby oko prohlidly, zmerili dioptrie, tlak atd. Pak asi v pul roce jsme zacali lepit okluzor na to zdrave oko na hodinu denne, jako prevenci tupozrakosti, bylo to urcite snazsi nez kdyz nekdo dostane okluzor na pul dne v pozdejsim veku, kdyz se necha tupozrakost rozvinout, ty male deti si rychle zvyknou... pak uz jsme chodili na kontroly po pul roce/po roce.
    Pri samotnem vysetreni v motole bylo blbe, kdyz se oko rozkapavalo, aby se rozsirila zornicka a dalo se dobre prohlednout, to mu bylo hodne neprijemne. Jestli maji holky dudliky, tak urcite na uklidneni s sebou (a pro sebe cokoladu ❤️).
    U vas muze byt postup uplne jiny (temer jiste bude, syn ma neskodny ale dost netypicky druh zakalu), podle toho, co je to presne za problem, ale urcite si budou vedet rady. Ruzna mimi-dvojcatka tam vidame skoro pokazde. Myslim na tebe, at se dobre vyspis a at brzy vite co dal.

    14. dub 2024

    @malytlustyhroch moc děkuji za odpověď. Takže žádný zákrok, jen kontroly a hlídání plus to lepení ocicka?
    Dudlíky bohužel odmítají a když jsou protivné, tak ječí celkem dost vysokým jekotem a nic je neuklidni, někdy kočárek, málo kdy prso 🙈
    Snad to bude brzo, mám teď nemocnou i prostřední, tak mi nervy celkem pracují.
    Moc děkuji a dobrou noc

    14. dub 2024

    @petule_c prosím tě, trvej co na nejkratším termínu. Čím dřív, tím líp. Skoro bych dnes valila na oční bez objednání, ať tě někam pošlou co nejdříve. Držím pěsti.

    15. dub 2024

    @petule_c u nas zadny zakrok vzhledem k tomu, ze to byl opravdu zakal a syn na obe oci videl. U vas to muze byt jinak. To ti rekne jen ocni. Jak pisou holky, co nejdriv. A vsem hlasit, ze to neni jen "nejak divne kouka" ale "neco bilyho v oku." Dle mych zkusenosti na to doktori opravdu slysi. Aspon to tak bylo v pripade nasi detske i doktoru z motola.

    15. dub 2024

    dovolím si označit @kristyn86 - to je myslím, ta maminka s holčičkou
    jinak já bych šla hned na oční, na nic bych nečekala

    15. dub 2024

    Dekuji @veruuu_kubesovic za oznaceni. Nerada bych te strasila,to ne. Je dobre,ze to resite a na ocni bezte fakt hned,oni vas v Motole stejne podle me budou chtit videt hned. Nase Eliska mela retinoblastom,coz je zhoubny nador oka. Zjistili jsme to v roce a ze dne na den jsme byli v Motole. Samozrejme to muze byt neco jineho,muze to byt i ten sedy zakal apod. A jak to vypada,kdyz ji vyfotis s bleskem? U Eli to vypadalo dodt podobne,na fotce s bleskem to jeste svitilo a celkove to na me pusobilo,jak kdyz kocce sviti oci. V Motole budete v dobrych rukach. Drzim palecky a pohledam jeste nejake fotky Elisky. Jinak,myslim, ze se vysetruje i sourozenec. Naseho tedy nevysetrovali,ten uz presahl nejakou vekovou hranici,kdy se uz toto onemocneni nevyskytuje.Ale zalezi,co budete mit vy. Moc moc drzim.palce,kdybsy neco potrebovala vedet,klidne se na me muzes obratit.
    Jo a nase Eli tedy i silhala a na oko nevidela. Takze kdyz jsme zakryli zdrave,tak tim nemocnym nereagovala.

    15. dub 2024

    Tady je to tedy extremne videt. Ale jen kdyz je focena bleskem nebo ji do oka sviti svetlo. Ted uz to takhle nema. Ted uz jen nekdy zahlidneme rakovy sedo jako u tve holcicky,jelikoz tam ma na sitnici jizvu po te lecbe.

    15. dub 2024

    Tady je to mene.

    15. dub 2024

    A bez sviceni do oka nebylo a neni nic videt. Ted je ji uz 5 let.

    15. dub 2024

    A videt to fakt nema. Jen ji obcas oko silha.

    15. dub 2024

    @kristyn86 krásná slečna 🙂

    15. dub 2024

    @petule_c Jo a jinak k postupu. My jsme si jeden vecer vsimli,ze ji sviti ocicko. Ne tak moc jako jsem posilala ty fotky. To bylo az v prubehu lecby. Hned druhy den jsem volala detske (byl totiz uplne ten prvni lockdown covidu),ta nam domluvila tentyz den ocni a ocni nas ten samy den poslala jesre do Motola. A rano hned uz na sal. Dalsi den magneticka rezonance atd...A pak uz lecba. Vetsinou nechavaji cekat v cekarne,protoze tam jsou same male deti. I novorozenatka. My tedy vzdy cekali a to byla dcera rocni. Deti tam proste placou,vztekaji se,hrajou. Zase musim rici,ze dele nez hodinu jsme tam nikdy necekali. Chce to s sebou hracky,knizky,jidlo,piti a mozna radeji kocarek nez jen autosedacku-vajicko.

    15. dub 2024

    @sebestka Děkuji ❤️

    15. dub 2024

    @kristyn86 děkuji moc za tvoji zprávu. Malé to je vidět normálně pohledem, nemusím svítit bleskem, je to tak na půlce. Když má malou zornici, tak to není třeba vidět vúbec. U dvojčate jsme nic neviděli, ale necháme ji vyšetřit i tak a stejne jako kojená bude muset s námi. Holky nesnasi cizi prostředí, takže to bude asi rachot.
    Zakryti jsem zkoušela a ocickem reaguje, také silkaha do toho 6m teď poslední měsíc už minimálně.
    No jsem na nervy, mám teď ještě prostřední doma se zánětem dásní a horečkou, takže veselo. Nejstarší naštěstí ve skole.
    Určitě kdyby něco, napsala bych.
    Malá je krásná ❤️

    15. dub 2024

    Tak to muze byt opravdu treba i ten sedy zakal. Kdyz vas objednaji na cas,tak to nemusi byt tak hrozne s tim cekanim. Ale radeji pocitat s tou horsi variantou. My tim,ze jsme tam byli v tom prvnim covidu,tak nikde ani noha...,tak neumim posoudit.Vysetreni je neprijemne,nebo u nas to dcera nemela rada. Posviceni do ocicek a rozkapani. Ty kapicky stipou 😔 Nas tedy jeste druhy den brali pod narkozu,ale to myslim nebylo kvuli zjisteni diagnozy,ale kvuli rozsahu a zjisteni o co presne jde. Tak to vas snad mine. Po rozkapani jsou oci citlive na svetlo,tak mozna vzit nejaky kloboucek aby jim neslo svetlo moc do oci ci nejak zatemnit v aute okno. Drzim palecky,bude to ted trochu boj,ale zvladnete to. Dej pak prosim vedet,jak jste dopadli. 🍀

    15. dub 2024

    @kristyn86 určitě napíši. Hlavní je teď na sále, tak musíme ještě počkat co a jak. Myslim, že tam udělají velký humbuk, ječí excelentně. Děkuji za typ, vezmu jim kloboucky.

    15. dub 2024

    Moc na vás myslím

    15. dub 2024

    @petule_c Neboj,oni jsou zvykli 😉

    15. dub 2024

    @petule_c já sem ročník 89, tehdy jeste šedý zákal neoperovali. Chodila sem na pravidelné kontroly, od te doby co to technicky jde mi fotí oční pozadí a kontrolují jestli se zákal nezvetšuje. Původně mi bylo slibováno, ze v dospělosti mi ho odoperují, nicméně tím, ze oko vlastně nikdy nekoukalo samo tak je krom jiného tupozraké, takže operace by vidění příliš nevylepsila a navíc trpím na atopický ekzem což je kontraindikace te potřebné operace. Navíc i když pojišťovna operaci šedého zákalu hradí, tak bych si stejně musela doplatit za lepší čočku, protože pojišťovna proplácí jen tu nejobyčejnější. Díky tomu mi operace doporučena zatím nebyla, nicméně kdyby se zákal zvětšil, tak na operaci musím. Cely život vlastně koukám jen jedním okem, což je v pohodě, jen mám zhoršené periferní vidění na pravé oko (zákal je v právem oku). Nicméně v dnešní době by dítěti již zákal odoperovali podle mě hned, aspoň to mi každý říká, kdybych se narodila později. Já na to oko se zákalem proste vidím rozmazaně, dioptrie to bohužel nevyřeší. Držím palce ať mate termín co nejdřív, ať víte o co jde a můžete řešit

    15. dub 2024

    @kristyn86 dobrý večer, tak máme šedý zákal a v pondělí operaci. Celkem divočina a kort, když musí i segra s nama 🙈 uvidíme co a jak bude, až přijede ze sálu. Vyšetření šílený řev, brecela jsem i přes ujištění, ze to neboli …

    18. dub 2024

    @afroditka6 moc děkujeme. Je to ten zákal sv pondělí operace. Uvidíme, co bude po ni ..

    18. dub 2024

    @petule_c Tak to jsem "moc rada",ze je to sedy zakal a ni horsiho. Nebojte,to zvladnete. Vsechny 3. Maminky taky delaly to,ze za nimi prisel na navstevu tatinek a trochu pomohl. Kazdy ma jinou reakci na narkozu. Nase Eli treba uplne v pohode. Pro me je vzdy nejhorsi,kdyz ji odvazeji na sal. Odvazi deti v jejich kocarku.Chodbou vas nechaji doprovodit ke dverim,pak uz ne. Muze mit s sebou dudlik nebo plysaka. Vetsinou byla po sirupu pred operaci takova utlumena. A chce to zkusit byt v klidu,ty deti to vyciti. Eli jeste pred operaci vykapavali oci,coz se ji samozrejme nelibilo. Po operaci ji privezou na pokoj a to me treba jeste hodinu,dve spala. Na ruce,co mela kanylu jssm dala detskou ponozku a vse v pohode. Po probuzeni byla chvilka protivna,ale do hodinky,hlavne co se napila a nejedla si uz hrala. Na ocnim je i hernicka. Takze tam jsme byli jak pred operaci,tak po operaci 😀 Taky se mi osvedcilo mit s sebou svuj kocarek,ze mi tam nekdy spala po narkoze lepe nez v postylce. Ale jestli mate pro dvojcata,tak nevim,jestli se vejde do pokoje,jsou to takove uzke nudle. Drzim palce 🍀🍀🍀

    19. dub 2024

    @petule_c určitě to bude v pohodě. Dneska jsou ty možnosti medicíny úžasný 😉 Držím palce

    19. dub 2024

    tak moc držím palce, ať to vše proběhne bez komplikací

    19. dub 2024