36 / 46
    31tt Už se pomaličku ale jistě blížíme do finiše :-) váhový přírůstek raději zveřejňovat nebudu. Připadám si jako velryba na suchu

    Děťátko reaguje pohybem na zvukové podněty. Většinu času prospí, pokud tomu tak není, má otevřené oči. Přibíráte na váze, bříško už vás omezuje ve většině činností.
    Dítě přibírá dále na své váze, nyní měří od temene po zadeček asi 28 cm a váží přes 1,5 kilogramu. Má otevřené oči, zavírá je pouze, když jde spát. Většinu spánku tvoří aktivní spánek, při kterém se dítě nepatrně hýbe a jeho tepová frekvence se zrychluje. Jeho duhovka je nyní tmavě modrá, do skutečné barvy se zabarví až několik týdnů po porodu, protože pigment ke svému dotvoření potřebuje světlo. Většina dětí bílé kůže se rodí s očky modré nebo šedé barvy. Zornice se rozšiřují a stahují v závislosti na tom, kolik načervenalého světla proniká přes kůži až do dělohy. V plicích se tvoří bílkovina surfaktant, která pomáhá rozvinout plíce po porodu. Její přítomnost zvyšuje šanci na přežití předčasně narozených dětí.

    26. pro 2014