pinkorblue_marcela
18. lis 2015
148 

Přespání u babičky a dědy

Poprvé přespat u babičky a dědy – to není jen vzrušující pro děti, ale pro maminku, tatínka a prarodiče je to napínavá, nová situace, se kterou je třeba se nejdříve seznámit. Odevzdat zodpovědnost prarodičům není často jednoduché a i děti jsou i přes často demonstrovanou sebedůvěru přeci jen trochu úzkostlivé, když vidí maminku a tatínka odcházet. Aby nestálo vydařené návštěvě nic v cestě, sestavili jsme pro Vás několik typů a rad.

Je už moje dítě připravené?

Mnozí rodiče to znají: jednou mít čas pro sebe, jednou se jít bavit, jednu noc se vyspat. To jsou věci, které v prvních letech, kdy dítě potřebuje nejvíce pozornosti, většinou nejsou možné. Také pro pracující rodiče, kteří jsou v práci a musí na služební cesty, vyvstává otázka, zda mohou své dítě nechat přespat u prarodičů. Nejjistější si můžete být, když samo Vaše dítě vysloví přání, že chce přespat u babičky a dědy. Rádi můžete toto téma už dříve sami nakousnout, abyste přivedli dítě na tuto myšlenku, ale v žádném případě byste ho neměli nutit. Obecně platí, že neexistuje žádný konkrétní věk, kdy je dítě připraveno. Mluvte se svým dítětem o tomto návrhu a zjistěte, jak se k tomu staví.

Pomocná opatření před prvním přespáním

Než dítě poprvé přespí mimo domov, je doporučení hodné, aby například babička a děda přišli jeden večer k Vám, aby uložili dítě ke spánku, aby poznali všechny zvyklosti. Vysvětlete svým rodičům v každém případě, jaké zvláštnosti Vaše dítě má a např. se kterou pohádkou na dobrou noc nejlépe usne. Mimo to může dítě nejdříve jen přespat po jídle u prarodičů nebo u nich strávit několik hodin. Pokud má dítě z přespání ještě strach, dají se obavy ještě trochu rozptýlit tím, že necháte dítě těšit se u babičky na překvapení, výlet do Zoo nebo pečení oblíbeného cukroví. Dítěti můžete také nabídnout, že ho vyzvednete, když vůbec nebude moci usnout nebo se nebude cítit dobře.

Dohodnout se sprarodiči

Více sladkostí, déle se dívat na televizi, jít později spát – každé dítě miluje čas strávený u prarodičů. I když mu tuto radost chcete dopřát, měli by babička a děda přeci jen dodržet několik pravidel. Dodržen by měl být čas, kdy se jde do postele i vyvážená strava. Nebuďte ale příliš úzkostliví a opatrní. Pár kousků čokolády navíc nebo půl hodiny déle vzhůru Vašemu dítěti neublíží, nýbrž nadchou dítě pro příští návštěvu. Dejte ale svým rodičům v případě nejistoty seznam důležitýchtelefonních čísel, aby Vám mohli zavolat, pokud se něco nebude dařit. Koneckonců byste ale měli svým rodičům nebo tchýni a tchánovi důvěřovat, protože přeci jen už děti vychovali a vědí, co je pro ně dobré.

Když nastal velký den

Sbalte společně s dítětem tašku a nechte ho vybat si věci, které si chce každopádně vzít. Nezapomeňte na dostatek hraček, které prarodiče možná nemají, zubní kartáček, pyžamo, věci na převlečení nebo oblíbeného medvídka. Když přijdete k rodičům, můžete se například zdržet na kávu, aby se dítě necítilo odevzdané a ještě s Vámi mohlo něco podniknout. Když jdete, měli byste upřednostnit krátký, klidný odchod, který je snazší pro děti ale většinou i pro Vás, když nechcete vidět dítě odcházet.

Přejeme Vám a především Vašemu dítěti spoustu zábavy při přespání u jejich babičky a dědy!

Začni psát komentář...

Odešli