pr_clanek
25. led 2024
443 

Bezpečná zimní dovolená – jak cestovat s celou rodinou

Blížící se zimní prázdniny a obtížné podmínky na silnicích vyžadují zvláštní obezřetnost rodičů, kteří plánují cestovat autem s malými dětmi. Odborníci zdůrazňují důležitost správné přípravy na zimní výlety pro zajištění bezpečnosti a pohodlí nejmenších cestujících. V reakci na tyto potřeby poskytuje Avionaut, evropský výrobce autosedaček, známý svými vysokými bezpečnostními standardy potvrzenými testy ADAC a Test Plus, rodičům krátkého průvodce s tipy, jak se připravit na zimní výlety autem s celou rodinou.

Zima se sněhem, lyžemi, sáněmi a stavěním sněhuláka, je snem každého dítěte. U plánovaných výletů za těmito sny je téma bezpečnosti dětí na cestách obzvláště důležité. Zimní podmínky na silnicích, včetně sněhu, ledu a omezené viditelnosti, vyžadují zvýšenou obezřetnost a přípravu od řidičů. V souvislosti s těmito výzvami se polská značka Avionaut, využívající 10 let zkušeností se zajišťováním bezpečnosti nejmenších cestovatelů, dělí o své poznatky, aby rodičům pomohla lépe naplánovat bezpečný výlet během nadcházející zimní dovolené. Bez ohledu na účel cesty - návštěva prarodičů, zimní radovánky na sjezdovkách nebo víkendový výlet mimo město - bezpečnost nejmenších cestujících je vždy na prvním místě.

Výběr správné autosedačky je klíčový

Klíčovým prvkem bezpečnosti cestování je používání vhodné certifikované autosedačky. Základem je výběr podle věkové kategorie dítěte – od novorozenců a kojenců, přes předškoláky, až po děti vysoké do 150 cm. Sedačky jsou navrženy tak, aby chránily děti, kterým kvůli anatomickým odlišnostem od dospělých nelze zajistit bezpečí běžnými bezpečnostními pásy automobilu. Je důležité věnovat pozornost provedení sedačky z hlediska ochrany hlavy a páteře dítěte. Nastavení opěrky hlavy, modulární vložka, stabilizace pánve a poloha proti směru jízdy na co nejdelší dobu vzhledem k věku jsou vlastnosti, které stojí za pozornost. Dobrým ukazatelem ergonomických standardů je certifikace od lékařů a fyzioterapeutů, např. německé asociace AGR. Autosedačka od společnosti Avionaut, Pixel Pro 2.0 C, získala pozitivní hodnocení a certifikát AGR. Tato sedačka zajišťuje nejen zdravý vývoj páteře u dětí, ale také chrání páteř rodičů díky tomu, že je nejlehčí dostupnou autosedačkou na trhu. Nejdůležitější samozřejmě je, že bez ohledu na věk cestují děti v autosedačkách upevněných na zadním sedadle auta, dokud nedosáhnou potřebné výšky, minimálně 150 cm.

Tipy na oblečení během cestování

V rámci zimního cestování nelze zapomenout na pořádné oblečení pro děti. V chladných dnech neoblékejte děti do silných péřových bund a kombinéz, které mohou ztížit správné utažení pásů. Místo toho se doporučuje přikrýt děti teplou dekou nebo zavinovačkou, která jim poskytne teplo bez narušení bezpečí. Pokud je to možné a při dodržení silničních předpisů, je dobré auto před cestou „zahřát“. Na delší zimní výlet, pro větší pohodlí, můžete dítěti boty sundat a ujistit se, že má teplé ponožky. V teplejších dnech bude lepší volbou lehké vzdušné oblečení z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo len, které umožní pokožce dýchat a pomůže s termoregulací. Bez ohledu na roční období je vždy dobré vozit v autě věci na převlečení, vlhčené a suché ubrousky a deku.

Pořádek ve vozidle jako součást bezpečného cestování

Při jízdě v autě by mělo být vše řádně zajištěno a uloženo v odkládacích přihrádkách a držácích. Volné předměty, jako jsou lahve s vodou, pastelky nebo hračky, se mohou v případě prudkého zabrzdění stát nebezpečnými projektily. Vše, co můžete během cesty potřebovat, by proto mělo být uloženo v tašce nebo zajištěno v přihrádkách v autě. Vyplatí se použít držáky na telefon nebo tablet namontované na hlavových opěrkách, které zpříjemní jízdu těm nejmenším a zároveň zachovají bezpečnost.

Bezpečné stravování na cestách

Během zimní dovolené a dlouhých cest autem pociťují mladí cestovatelé často hlad a žízeň. Je však nesmírně důležité vyhýbat se jídlu a pití během jízdy. Náhlé manévry nebo náhlé brzdění mohou vést k nebezpečným situacím, jako je například dušení jídlem. Proto se doporučuje naplánovat si svačiny na dobu odpočinku, každé 2-3 hodiny (podle věku nejmenšího dítěte). Dítě zažene hlad, protáhne si nohy a dospělý nabere sílu na další kilometry. 

Komfort dětí a jeho vliv na bezpečnost

Komfort při cestování má obrovský vliv na bezpečnost. Každý dospělí ví, že dříve nebo později máme cestování dost a určité nepohodlí vyplave na povrch. U dětí k tomuto stavu také dochází, ale zpravidla mnohem dříve než u dospělých. Nepohodlné sezení má pak za následek neklidné a podrážděné děti, které zásadně rozptylují řidiče nebo ostatní pasažéry ve vozidle. Autosedačky by proto měly být vybírány s ohledem nejen na bezpečnost, ale také na pohodlí dítěte. Moderní autosedačky nabízejí různá řešení pro zajištění pohodlí a vhodné polohy, což je důležité jak pro malé děti, tak i pro ty větší. Mimo správný výběr autosedačky je vždy dobré být připraven, proto je dobré mít v rukávu pohádky, písničky a audioknihy. V kritických chvílích, jako je „už tam budem?“, mohou být obzvlášť užitečné i nejrůznější slovní hry a hádanky.

Řidič jako hlavní strůjce bezpečí na cestách

V konečném důsledku je však nejdůležitějším aspektem bezpečnosti silničního provozu zdravý rozum a zodpovědné chování řidiče. Každá cesta by měla začít kontrolou stavu pneumatik (včetně zimních) a hladiny provozních kapalin. V zimě byste měli mít v autě vždy škrabku k odstranění ledu, smeták a lopatu. Ve vysokých horách mohou být nutné také sněhové řetězy. Bez ohledu na roční období se ujistěte, že máte lékárničku, výstražný trojúhelník a reflexní vestu.

Většina dopravních nehod je způsobena nedodržením dopravních předpisů, nepřiměřenou rychlostí, nesprávným předjížděním, jízdou na červenou, nedáním přednosti v jízdě, používáním telefonu za jízdy, příliš malou vzdáleností mezi vozidly a požitím omamných látek před cestou. V zimních podmínkách, kdy musí být reakce na nepředvídané situace ještě rychlejší a přesnější, je zodpovědné chování za volantem klíčové.

Ve službách bezpečných snů

Stručně řečeno, bezpečné cestování během zimních prázdnin vyžaduje zvláštní pozornost a přípravu jak vozidla, tak samotných cestujících. Dodržováním těchto pravidel můžeme zajistit bezpečnost našich dětí a umožnit jim dospět a bezpečně si plnit své sny. Pamatujme na to, že bezpečnost silničního provozu je v našich rukou a závisí na našich rozhodnutích a chování. Cestujme proto bezpečně - v odpovídající autosedačce, přiměřenou rychlostí, s maximální pozorností a zásadou omezené důvěry ve vztahu k ostatním účastníkům silničního provozu - jak při každodenním dojíždění, tak na cestě za splněním největších dětských snů.


O společnosti Avionaut

Avionaut je inovativní polská společnost specializující se na výrobu vysoce kvalitních autosedaček pro děti. Založena z vášně pro bezpečnost a pohodlí dětí si za 10 let působení na trhu získala uznání a oficiální certifikaci AGR udržováním nejvyšších standardů v ochraně a zajištění zdravé páteře. Avionaut, pozitivně hodnocený v německých testech ADAC a švédských testech Test+, kombinuje moderní technická řešení s estetickým designem a zajišťuje, že každé sedadlo je nejen bezpečné, ale také pohodlné a snadno použitelné. Avionaut vyniká na trhu jako jediná společnost v Evropě, která provádí celý výrobní proces v jedné polské továrně pouze za použití vlastních, lokálně vyráběných a patentovaných komponentů. Více o značce Avionaut najdete na webu:  https://avionaut.com/cz/

6. únor 2024

Začni psát komentář...

Odešli