pr_clanek
5. dub 2024
52 

Jak eliminovat alergeny z okolního prostředí a zlepšit kvalitu života

Pokud některý z členů vaší domácnosti trpí alergiemi, je nezbytné přijmout opatření, která pomohou množství alergenů v okolí snížit. Vždy samozřejmě záleží na tom, na co konkrétně je dotyčná osoba alergická. Přinášíme tipy, které vám pomohou zbavit se těch nejčastějších.

Domácí mazlíčci musí zpravidla stranou

Soužití alergika s domácími mazlíčky je velice obtížné, zpravidla nereálné. Kde je tedy někdo alergický na kočičí chlupy, tam pravděpodobně nebude vhodné mít v domácnosti kočku a obdobně je to se psy nebo králíky a dalšími doma chovanými mazlíčky – alternativou jsou jedině plemena pro alergiky vhodná

Horší je situace v případě, kdy jedete na návštěvu k někomu, kdo doma mazlíčka má. V takovém případě je řešením hostitele o problému informovat. Měl by vám vyjít vstříc alespoň tak, že mazlíčka nechá v jiné místnosti a místnost, kde se budete pohybovat, důkladně zbaví všech chlupů (pomůže vysavač, mokrý hadr a pračka).

Během pylové sezony nevětrejte

Když víte, že právě probíhá pylová sezóna rostlin, na které máte alergii, je lepší omezit doma větrání. Zkuste větrání vhodně časovat – ideální je otevřít okna během deště nebo těsně po něm. V takovém případě bývá v ovzduší pylu minimum a vy se tak můžete nadýchat čerstvého vzduchu i doma, aniž by vás alergie trápila. Naopak čím déle nepršelo, tím větší bývá koncentrace pylu ve vzduchu. Jakmile k vám jednou zrníčka pylu proniknou, jen těžko se jich doma zbavíte. Proto je dobré mít se s větráním opravdu na pozoru.

I tak je žádoucí během tohoto období častěji utírat prach z nábytku a podlahy – opět postačí především mokrý hadřík a vysavač – nejlépe s vodním filtrem.

Pomoci může čistička vzduchu i klimatizace

Kvalitu vzduchu vám doma může pomoci zlepšit čistička vzduchu. Skrz tu neustále cirkuluje vzduch, filtry uvnitř přitom zachycují prachové částečky, díky čemuž bude vzduch u vás doma čistší a méně dráždivý pro alergiemi trpící osoby.

Podobně může pomoci i klimatizace, která rovněž vzduch čistí. Pozor ovšem na staré dlouho nedezinfikované klimatizace se starými filtry, které mohou mít efekt přesně opačný.

Úklid, úklid a zase úklid

I kdybyste zůstali doma zabednění, bez domácích mazlíčků a s neustále zapnutou čističkou vzduchu, přesto nebudete mít vyhráno. A tak je nezbytné věnovat se pravidelnému úklidu. Je potřeba vysávat, vytírat a pravidelně měnit ložní povlečení. Buďte opravdu důslední a snažte se prach odstranit i z těžko přístupných míst. Právě v těch má prach – včetně dráždivých alergenů – tendenci se hromadit. Pak stačí malý průvan a najednou jsou alergeny opět ve vzduchu.


Zdroj fotografií: pexels.com

Sponzorovaný příspěvek

Začni psát komentář...

Odešli