pr_clanek
21. bře 2024
103 

Odzvonilo jednorázovým menstruačním pomůckám?

Dorazí jen na pár dní jednou za měsíc, přesto s ní žena stráví poměrně dost času. Průměrně žena menstruuje asi 450x za život, a to po většinu svého života. Jde o dny, kdy je limitovaná ve své činnosti, navíc se neustále kontroluje, zda vložka neprotekla. Je to ale nutné? Nedají se používat i jiné pomůcky? Odpověď je jasná, dají!

Co je menstruace

Menstruace je přirozenou součástí života každé ženy mezi pubertou a koncem reprodukčního cyklu. Je jednou z částí menstruačního cyklu, definujeme ji jako proces, během kterého dozrává ve vaječnících vajíčko. To následně doputuje do vejcovodu, kde buď dojde k oplození spermií, nebo je z těla vyloučené ven krvácením. Celý menstruační cyklus trvá přibližně 28 dní, průběh je ale u každé ženy individuální. O cyklu se více dozvíte zde.

  • 1.-5. den cyklu označujeme jako menstruační fázi, dostaví předmenstruační bolesti a samotné krvácení. V těle dojde k prudkému poklesu estrogenů a progesteronu.
  • Souběžně s menstruací začíná i další období, které trvá 14 dní a označuje se jako folikulárnífáze. Dochází k vyloučení hormonu, který stimuluje růst vaječných buněk ve vaječnících a folikul doroste až do podoby vajíčka.
  • Ovulační fáze trvá 3 dny a je nejkratší částí cyklu. Dozrálé vajíčko se uvolní z prasklého folikulu do vejcovodu, žena má největší šanci otěhotnět.
  • Po ovulaci nastává luteální fáze, během které se folikul přemění na žluté tělísko, které pokud nejdou k oplodnění, zanikne a krvácením pak začne další cyklus.

Krvácení má různou intenzitu

Během menstruace2 se krvácení mění, nejprve je silnější, postupně ale slábne. Nejsilnější bývá 2. den, už od toho prvního ale ženy používají celou řadu menstruačních pomůcek. Mezi ty jednorázové patří vložky a tampony, které jsou snadno dostupné. 

Vložky používaly už naše maminky, jejich použití je snadné, hodí se i pro ženy s citlivou pokožkou, jejich nevýhodou ale je, že jsou neekologické, poměrně nepohodlné, v některých situacích se nedají použít, navíc nejsou zcela diskrétní. Tampony jsou o něco pohodlnější, můžete s nimi vyrazit i do bazénu, krev totiž absorbují uvnitř těla. Nevýhodou je, že mohou způsobit suchost, existuje i riziko syndromu toxického šoku.

Znáte alternativní menstruační pomůcky?

Vložky a tampony byly ještě docela nedávno jedinými pomůckami, které ženy mohly během svých dnů používat, dneska je to jinak. Nabídka menstruačních pomůcek se rozšířila o nejednorázové alternativní pomůcky. Vyzkoušejte stále více populární menstruační kalhotky, kalíšky nebo textilní vložky.

Menstruační kalhotky jako ekologické řešení

Menstruační kalhotky mají jedinečný střih a zpracování, disponují absorpční vrstvou, která se postará o to, aby menstruační tekutina neprotekla tam, kam nemá. Vydrží asi 2 roky, hodí se jak pro dny silnější menstruace, tak pro dny následující, kdy krvácení slábne. Stačí si vybrat jejich savost. Jsou příjemné v kontaktu s pokožkou, nehrozí u nich žádný zápach, a to díky antibakteriální úpravě materiálu, která ničí bakterie. Vyrábí se z přírodních materiálů jako je bavlna, bambus nebo merino, vybírat můžete z různých střihů a barev. I během svých dní se tak můžete cítit jako normálně.

Menstruační kalíšky jsou alternativou k tamponům

Alternativou tamponů je například menstruační kalíšek, který se dá používat opakovaně, vydrží cca 5-10 let. Vyrábí se z měkkého lékařského silikonu, je šetrný k životnímu prostředí a zavádí se podobně jako tampon. V těle drží díky podtlaku, můžete s ním sportovat i plavat, je ideální pro ženy, které trpí na mykózy. Používat se může ve dne i v noci, podle intenzity krvácení je třeba ho pravidelně po 4-12 hodinách vyprázdnit a omýt čistou vodou. Před menstruací a po ní ho nezapomeňte vždy sterilizovat vyvařením ve vodě.

Látkové vložky vám budou sloužit dlouho

Další alternativní menstruační pomůckou jsou látkové vložky, které mají životnost až 10 let. Vyrábí se z prodyšných přírodních materiálů, na trhu je najdete v různých velikostech a provedeních. Používat je můžete nejen během menstruace, ale i při výtoku, infekci nebo po operaci.

Řešením může být i menstruační houba

Její životnost sice není tak dlouhá jako u kalíšku, přesto patří mezi oblíbené alternativy tamponů. Vydrží asi 6 měsíců, může mít žlutou nebo hnědou barvu, pochází z moře a obsahuje přirozené minerály, které působí dezinfekčně. Když ji vezmete do ruky, je tvrdá, ale není se třeba bát, před zavedením se namočí do vody a změkne. Má jemnou strukturu, takže je hodně savá, stačí ji vždy vyjmout, vymýt a můžete ji zase použít.


Zdroj: kalisek.cz, maluna.cz

Zdroj fotografií: freepik.com

Sponzorovaný příspěvek

Začni psát komentář...

Odešli