pr_clanek
14. dub 2020
1537 

S knihou usměvavou mámou snadno a rychle

Nestandardní situace, kdy jsme se ze dne na den všichni vykolejili ze své rutiny a z maminek se staly učitelky/kuchařky/nákupčí/zaměstnanci na home office v jednom. Fandíme všem rodičům, kteří dokážou tyhle role skloubit dohromady, a ještě k tomu mají na konci dne úsměv na rtech. Uf, víme, že to dá někdy pořádně zabrat!

Ano, je to pro nás všechny změna. Já se ale na to snažím dívat pozitivně – podobná situace se nám už jen tak nenaskytne. Čas, který jsme teď díky koronaviru nuceni trávit všichni doma, je dar. Dar, který nás nutí zpomalit, více si vážit maličkostí, strávit s dětmi mnohem více času než v klasickém týdenním maratonu. Máme prostor na to spolu péct, máme čas pochopit, jak se děti pomalu prokousávají matematickou úlohou, jaký styl výuky na ně funguje atd. My jsme doma dokonce konečně vyzkoušeli i natáčky na malých parádnicích!

Jedna z možností, jak zabavit děti, je ponořit se s nimi do světa knih. Přiznejme si to, všechna odrážedla a houpačky, co jsme na jaro pořídili, nám jsou teď k ničemu. Naopak kniha nám v tomto období pomůže uniknout do světa, kde se nenosí roušky, a případně dokáže děti zaměstnat, než uvaříme oběd.

Začněme od těch úplně nejmenších dětí. Ať zvedne ruku ten, kdo doma nemá jednu poličku knihovny plnou leporel. Nás leporela, tedy knihy s pevnými stránkami, zachraňovali jak na výletech, tak cestou v kočárku, doma při deštivém odpoledni, prostě kdykoliv. 

Pokud máte doma úplně malé děti, je potřeba brát v úvahu jejich rozvíjející se zrak. Oko miminek potřebuje co nejjednodušší obrázky, ideálně kontrastní, černobílé kresby. Přesně taková je naše řada černobílých leporel – pěnová obálka, malá velikost, pevné stránky a kontrastní ilustrace. Těší se velké oblibě, proto již brzy plánujeme řadu rozšířit. 

Do kočárku se vždycky osvědčí ty nejmenší knížky, které malá dětská ručička v pohodě zvedne a unese. Doma naopak většinou skórují leporela s pohyblivými prvky, dítě procvičuje jemnou motoriku a zkoumá pohyblivé obrázky s otevřenou pusou. Možná znáte naši řadu MiniPEDIÍ – jejich kouzlo je hlavně v tom, že jde o jednoduché obrázky na bílém podkladu a s obrázky se dobře posouvá. Když jsou děti maličko starší, hodí se leporela s otvíracími okénky. Zvědavost po odkrytí okénka někdy zasáhne i dospělého jedince!

Výběr leporel je obrovský, u nás najdete i knížky s hmatovými prvky, látková okénka, leporela s puzzle atd. No zkuste se podívat sami. Která leporela jsou u vás doma nejoblíbenější?

Trochu starší děti už potřebují výzvy, rády se učí novým věcem, procvičují ruku atd. Dovolte mi tedy představit vám naši řadu knih KUMON. Ano, vím, zní to exoticky, ale věřte mi, až si sešity z této řady s dětmi ozkoušíte, stane se vám slovo KUMON velmi známým 

O co jde? KUMON je pedagogická metoda, zaměřená na předškolní a školní výuku. Je založena na jednoduchém opakovaném procvičování, kterým se dětem dovednosti nenásilně uloží do paměti. Je určena dětem každého věku a každé úrovně schopností. Umožňuje dětem zdárně dělat pokroky tím, že se postupuje po malých, zvládnutelných krůčcích, dokud si dítě danou dovednost neosvojí. Tato řada je teď v období „koronáznin“ naší nejprodávanější řadou. 

V současnosti víc než kdy jindy se potýkáme i s výukou našich ratolestí. Saháme po osvědčených pomocnících, jako jsou třeba knížky Montessori, které se na výuku doma specializují. Tento způsob vzdělávání podporuje samostatný rozvoj dítěte, snaží se dítěti nic nevnucovat a naopak ho nechává objevovat svět. Máme knihy jak pro děti předškolního věku (třeba angličtina má u nás doma opravdu úspěch, kromě karet k ní patří i audio pomocník), tak pro ty školou povinné. Za nás funguje i spojení se samolepkami, které třeba u nás doma rozlousklo nerozlousknutelný problém zlomků a dělení.  Ráda bych tady ještě zmínila docela šikovné pomocníky s gramatikou, vyjmenovanými slovy a cizími jazyky. Všechno přehledně a jednoduše vysvětleno na zalaminovaném dvoulistu. 

Když už nevydržíte koukat se jen z okna či procházet se po balkóně, je čas vyrazit do přírody. Samozřejmě musíme opatrně, na odlehlé místo, kde je co nejmenší koncentrace lidí. Připravte se na pořádný průzkum, než ven vyrazíte, a vezměte si s sebou pomocníka v podobě knihy. 

Za sebe doporučuji sešity o přírodě, které si po procházce děti mohou doma vybarvit. Pozorujte ptáky, hmyz, stromy, můžete se zaměřit i na přírodu ve městě, založte si herbář nebo si na balkóně vytvořte malou zahrádku. Prozkoumejte, jak se venku probouzí jaro. Udržíte si pocit, že tam venku to ještě není úplně zapovězené, a zároveň se naučíte něco nového o přírodě. 

Ještě vám dlužím slibovaný útěk od reality do světa příběhů. Věřte tomu nebo ne, literární hrdinové nemají karanténu. Naopak se vydávají na různá dobrodružství: ať už se dvě ségry rozhodnou spolu upéct dort (výborný nápad samozřejmě) nebo rodiče přestěhují Fialku do divného města plného čaje a obrýlených lidí, vždycky to dopadne dobře. Ti, co trpí hlavně zavřením zoologické zahrady, snad trochu ukonejší naše řada Zoopark Hustoles, která popisuje, jaké to je mít vlastní park plný zvířat. 

Děti, jimž se naopak stýská po kamarádech a škole, rozptýlí mladá slečna Krutopřísná Líza, která vykládá o svých šílených nápadech s partou kamarádů. Její učitelka byla unesena mimozemšťany! A příliš chlupaté nohy její tělocvikářky při cestě na školu v přírodě jasně indikují, že tělocvikářka byla napadena vlkodlakem!

Vydat se můžete i do Londýna, kde se létá zásadně na vzducholodích a tajemství je potřeba udržet, jinak někdo přijde o život. 

Moje nejoblíbenější je ovšem Jednorožčí škola. Víte proč? Protože tak vtipné ilustrace a text v nakladatelství nevídáme každý den. Nechte mě se vás tedy zeptat:

– Kam se jednorožec nikdy neschová?
– No přece za roh.

No a nakonec jsem si nechala to NEJlepší. Když už nastane u nás doma krize a děti pláčou, protože jeden druhému sebral mačkání čudlíku ve výtahu/piškot/ponožku/cokoliv, nasazuju těžký kalibr – jakoukoliv knihu z řady Nej… Znáte tuhle edici? Je to to nejinteraktivnější a největší řada, co se rozměru týče, kterou momentálně nabízíme, a moje děti se od ní neumějí odtrhnout. Někdy to nejde ani tátovi!

Každá kniha obsahuje víc jak 50 pohyblivých prvků, takže můžete pomoct popelářům vyhodit popelnice, postavit horskou dráhu, zajet s autem do garáže, opravit součástku na kosmické lodi, převléknout letušky a spoustu dalšího. 

Tenhle rok jsme přidali několik titulů, aby si na své přišlo i holčičí publikum. V nabídce najdete dopravní prostředky, stavby, město, vesmír a letadla a letiště. Za tyto knihy bych dala ruku do ohně!

Zdaleka všechno, co bych Vám ráda ukázala, se mi do článku nevešlo (třeba tipy na domácí pokusy, to mě mrzí!). Tak jestli můžu, ráda bych Vás pozvala k nám, do našeho e-shopu. Jako malou náplast na současnou korona-krizi vám nabízíme promokód KONIK30 na 30% slevu z běžných cen. Platí až do konce června roku 2020. Přijďte se podívat! U takřka všech knížek si můžete i pár stránek prolistovat.

Samozřejmě každodenně naše knihy ukazujeme i na Facebooku a Instagramu, budeme moc rádi, když nás tam budete sledovat! 

Pevné zdraví přeje Bára Svojtková za celý tým Svojtka & Co.

Knihy od Svojtky jsou u nas naprosto nejoblíbenější 👍 Dekujeme.

15. dub 2020

Začni psát komentář...

Odešli