rebe
21. kvě 2019
2410 

Masové palačinky mojí maminky

S mojí mámou to nebylo vždycky jednoduché. Nikdy moc neuměla vyjadřovat lásku tak, jak jsem zrovna potřebovala. A i když jsem měla opravdu klidnou pubertu (skautská vedoucí a studijní typ), stejně nám to spolu občas pořádně drhlo. Měla jste to některá také tak? A zlepšilo se to?

Máma na mazlení moc nebyla. Říct nebo napsat, že mě má ráda, neumí dodnes. A navíc nikdy neuměla skrývat, že z nás tří má nejraději nejstaršího bráchu. Musím říct, že jsem kvůli tomu vyplakala hodně slz. Až o spoustu let později mi došlo, co znamenají ty drobné dárky, které mi tak často kupuje. Proč vytahuje peněženku, když si na výletě vyberu nějaký suvenýr. Nebo proč pokaždé kupuje kopr, když ho někde sežene čerstvý, a hned vaří velký hrnec koprovky, kterou tak miluju.

Myslím, že tohle je asi dospělost. Dokázat si přiznat, že naši rodiče dělali spoustu chyb a ve spoustě věcí nám ublížili. Ale že dělali to nejlepší, co dokázali, a snažili se ze všech sil. Až když se mi narodila dcera, pochopila jsem sílu lásky, kterou ke mně máma nejspíš cítí (nebo 100% cítila po mém narození). Pořád to s ní není snadné, ale už se kvůli tomu netrápím a raduju se ze společných chvil.

Nejlíp je nám, když jsme spolu samy. Bez mého táty, bez dětí, prostě samy dvě. Pak se nemáme o čem hádat, protože jsme skoro stejné 🙂 No, a pak v kuchyni. Můj muž je šéfkuchař, takže obstát vedle něj v kuchyni není zrovna snadné. Ale moje děti s oblibou tvrdí, že nejlepší kuchaři na světě jsou máma a táta a že máma se to naučila od babičky, která by mohla být kuchařka v restauraci. Tak já myslím, že to zvládáme dobře...

Když jsem byla malá, byli jsme dost chudí. Maso jsme měli málokdy, většinou se vařilo z levných surovin a všechny zbytky jsme ještě zužitkovali na další jídlo. Sladkosti byly, to ano – sklenice se slepenými cucavými bonbony... Když jsme si mohli v sámošce vybrat něco za odměnu, kupovali jsme si rohlík, to pro nás byla vzácnost, jinak se kupoval jenom chleba. Ale každý večer jsme měli teplou večeři, jedli jsme dost zdravě a vždycky velmi chutně. Dodneška se těším na máminu rajskou, kulajdu, koprovku nebo segedín – umí je líp než můj muž! Ale ta největší pochoutka pro mě byly a jsou palačinky plněné masem. Vždycky, když jsme měli pečené kuře, koukala jsem ostatním do talíře s obavou, jestli zůstane dost zbytků na obrání do palačinek 🙂

Masové palačinky

Než vám sem napíšu recept, musím se přiznat ještě jedné věci: Já opravdu, ale opravdu nejsem minimalistka. Schraňuju věci, které jsou pro spousu lidí zbytečné haraburdí – staré fotky, suvenýry, pohledy z tábora. A tak jsem mámu požádala o sepsání kuchařky. Postupně do ní dopíšu i své recepty a jednou ji předám zase o generaci dál.

Palačinky:

4 větší vejce

250 g hladké mouky

asi 250 ml vlažného mléka

asi 50 ml sifonu (perlivé vody)

trocha cukru

špetka soli

trocha oleje (není potřeba)

Všechny suroviny kromě sifonu a poloviny mléka prošlehejte a těsto nechte alespoň 2 hodiny v teple odpočinout. Přidejte zbytek tekutin, prošlehejte a na másle usmažte tenké palačinky (já je peču na sucho).

Masová směs:

zbytek pečeného kuřete (alespoň 1/4)

1 lžíce másla

hladká mouka

mléko

sůl, muškátový oříšek nebo květ

Z másla a mouky udělejte světlou jíšku, rozřeďte ji mlékem na hustější omáčku a provařte. Ochuťte a vmíchejte obrané a na kousky nakrájené maso.

Naplňte palačinky a naskládejte do pekáčku. Smíchejte vajíčko s trochou mléka, osolte nebo přidejte strouhaný parmazán, zalijte směsí palačinky a dejte zapéct do předehřáté trouby na 20 minut při 180 stupních.

PS: Toto množství by průměrné rodině mělo stačit k večeři úplně bohatě. My nebyli zrovna průměrná rodina... Můj táta jí opravdu hodně (nechápu, že je pořád tak hubený!) a bráchové v pubertě zrovna nezaostávali. Takže palačinky se zadělávaly z kila mouky! Dost masa na naplnění všech palačinek nebylo nikdy, takže další část se naplnila tvarohem utřeným s vajíčkem a rozinkami a zbytek byl jen tak s marmeládou jako zákusek. Do tohohle tříchodové palačinkového menu jsem se zatím sama nikdy nepustila, ale určitě na něj dojde, protože co může být víc než palačinka jako předkrm, hlavní jídlo i dezert?!

PPS: Existuje vůbec někde na světě někdo, kdo palačinky nemiluje? 😀

#tyden_s_ambasadorkami

#maj_s_ambasadorkami

#den_matek_s_ambasadorkami

#lassig

Ňam... Vypadá to výborně!!! Děkuji za recept 🙂.

21. kvě 2019

Krásný ❤.
Recept vyzkouším, vypadá to žravě.
3 palačinkové menu taky 😃.

21. kvě 2019

palačinky vypadaj super, trochu mě zmátl ten patetický souhrn o tom, že ti máma neumí říct, že tě má ráda, snažím se dát si to dohromady - souvislost palačinek s potřebou být objímán 🙂))) ale když nad tím tak přemýšlím, nevím co je "horší" jestli být vychováván cynickým otcem jako já, takže rovina mojí empatie bude vždycky tak trochu narušená tím mužským elementem, kterej do mě otec vtiskl - ženský emoce jsou prostě strašně složitý a chlap to nikdy nevidí tak tragicky, nebo to, že celej život holka touží cejtit od matky víc lásky...zajímavý 🙂))

21. kvě 2019

Vyzkousim!!!

21. kvě 2019

Urcite vyzkousim👍

21. kvě 2019

Musim zkusit i kdyz se priznam,muj muz nema rad ani palacinky ani kureci maso...😉

21. kvě 2019

Hloupý dotaz? V receptu je 50 ml sifonu? Takže co že to tam dám?

21. kvě 2019

@dannki
sodovku 😉

21. kvě 2019

@annaa78 dekuju, pak mi to došlo, když jsem dotaz poslala :D

21. kvě 2019

rádi vyzkoušíme

21. kvě 2019
rebe
autor

@tinaprofi Týden s ambasadorkami se tematicky vztahuje ke Dni matek, proto kromě receptu píšeme také o svých maminkách. K tvé otázce – nevím, nemám srovnání, můj táta je dokonalý. Ale myslím, že výchova je jen část toho, jací jsme nebo budeme, další část tvoří naše rozhodnutí, jací chceme být a zda se chceme změnit. Já se musela nějakou dobu nutit, vyjadřovat lásku slovy a dotyky, ale šlo to změnit. Nedostatek empatie může být důvod něco nepromyšleně plácnout v rozhovoru, ale v internetových sociálních sítích je vždycky možnost před odesláním komentáře promyslet, zda někomu prospěje, nebo naopak ublíží, a po této úvaze případně místo kliknutí na Odeslat komentář smazat. Táta netáta, tady je už jen na nás, jak chceme vystupovat a chovat se k ostatním.

21. kvě 2019
rebe
autor

@dannki Nenapadlo mě, že sifon není obecně známé slovo. Díky za upozornění, doplnila jsem do receptu. Stačí jakákoli perlivá voda. Těsto odlehčí, jde pak snáz smažit palačinky tenounké.

21. kvě 2019

@rebe Rozumím 🙂 jenom mě trochu překvapilo, že jsi shodila vlastní matku na netu

21. kvě 2019
rebe
autor

@tinaprofi "Shodila"? Tak to rozhodně nevnímám. Ale s tou empatií máš teda asi pravdu 😀

21. kvě 2019

@rebe 🙂)) já to nemyslela zle, jenom bych si to o sobě asi jednou nechtěla od svých dětí přečíst

21. kvě 2019
rebe
autor

@tinaprofi Chápu obojí. Ale nebudu tady lhát a lakovat na růžovo. Moje máma je skvělá, všechny nás moc miluje a strašně moc toho pro nás udělala a dělá a já si jí vážím. Ve spoustě věcí jsem celá ona. Ale je to, jak to je...

21. kvě 2019

@rebe chápu, vysvětleno 🙂

21. kvě 2019

@rebe hezky napsané a krásné holky, palačinky milujeme tenoučké

21. kvě 2019
rebe
autor

@prodejto Z tohohle těsta jsou takové ty krajkové s malinkými dírečkami do bublinek.

21. kvě 2019

Krasne napsane 🙂

31. kvě 2019

@rebe No to je zajimave, pro nekoho si shodila svou matku a podle mne si to napsala hezky. Uprimne, necernobile, ale hezky.

31. kvě 2019

Ja si dovolim byt uprimna. Clanek je opravdu moc hezky napsany, je vyrovnany, laskyplny a smirlivy. Kdyby tam nebyla fotka tve maminky, byl by uzasny. Jenze lide jsou bohuzel zli a socialni site neuprosne. Neni vubec vyloucene, ze se zde najde nekdo, kdo tvou mamu pozna a klepy se prenesou i do realneho zivota. Az se to bude sirit ustne mezi lidmi, tento krasny clanek bude prekroucen a muze se stat, ze zanedlouho si budou na tvou mamu ukazovat jako na “tu necitlivou babu, co sve dceri zkazila dceri detstvi”. Nemyslim to vubec spatne, naopak! Chci jen upozornit na to, ze bychom si meli vsichni dat velkeho bacha, s cim se na internetu sverujeme. Protoze se to muze zahy otocit proti nam. Internet neni bezpecne misto.

31. kvě 2019
rebe
autor

@bayt Děkuju.
@exbordelar Řeknu ti, že tenhle článek jsem psala nejdéle ze všech článků z celé mé historie na Koníkovi. Ten článek je součástí seriálu, v němž ostatní ambasadorky láskyplně psaly o svých maminkách. Nenapsat o mámě nic by mi přišlo mnohem smutnější než (si) přiznat pravdu. K ambasadorství patří nutnost mnohem většího odhalení soukromí, než jsem si kdy dřív dokázala představit. Šla jsem do toho s podmínkou, že budu upřímná – hlavně k sobě, ale i k ostatním. Proto nejsem ambasadorkou třeba Viledy (ne, to by fakt nešlo 🙂, proto vznikl i tenhle článek. Myslím, že je ale víc o mně než o mojí mamce.
Kdo bude chtít drbat, dostal tu asi už mnohem lepší munici. A kdo moji mámu zná, ten ví, že jen málokdo toho pro své děti a vnoučata dělal a dělá víc ona. Jen prostě není dokonalá, nebo aspoň ne tak, jak jsem jako dítě potřebovala. Kdo je, ať hodí kamenem. Já ho rozhodně nezvednu, protože i když se některé věci snažím dělat jinak, jsem celá ona. A vůbec, ale vůbec se za to nestydím. Směju se tomu, že "jsi jako tvoje máma" někdo bere jako urážku. A tu fotku jsem sem dala proto, že moje máma je nádherná ženská a já jsem na ni moc pyšná.

31. kvě 2019

@rebe ja cele poselstvi toho clanku chapu a souznim. Jen si rikam, jestli stoji za to sve soukromi, byt v tom nejlepsim umyslu, odhalovat az takto moc. Protoze je strasne snadno zneuzitelne, hlavne tim, jak lehce se da prekroutit vyrok a vytrhnout jej z kontextu. Lidi dokazou byt opravdu hrozne zli a nejvice ti, co “nejsou videt”...

31. kvě 2019
rebe
autor

@exbordelar Vím. Ale s tím jsem do toho šla. Uvidíme, co mi to přinese...

31. kvě 2019

A můžu se zeptat, ty palačinky takhle děláte normálně vždycky, i když děláte naprosto klasické palačinky? Já totiž normálně palačinky dělám mouka, vejce (max 2), mléko, špetka soli. A tj celé. Žádné odležení, bublinky atp. Tak mě zajímá, jestli je to jakoby "vylepšené" na ty plněné palačinky nebo jen děláte obecně jinak palačinky.

31. kvě 2019
rebe
autor

@vitezove Ano, je to náš standardní recept na palačinky. Jsou různá těsta a podle toho pak různé palačinky. Tohle těsto je ve stylu francouzských crepes, ty palačinky jsou tak tenoulinké, že přes ty bublinky je vidět. Díky odpočinutí začne pracovat lepek v mouce a díky sifonu je těsto nadlehčenější. Bez odpočinutí palačinky neuděláš tak tenounké. Nebo apoň já ne 🙂

31. kvě 2019

@rebe Nechci být hnidopich, ale máš v tom receptu na těsto 2x sůl, místo cukru, jak je tomu v ofoceném receptu. Jen mě to tak praštilo do očí. Každopádně zajímavý recept, vyzkouším. 🙂

31. kvě 2019
rebe
autor

@eloise02 Šmarjá! Děkuju za upozornění, opraveno. Doufám, že budou chutnat 🙂

31. kvě 2019

@rebe recept vyzkouším a článek zkrátka ❤️. Díky.

31. kvě 2019
rebe
autor

@hubertka 😘

31. kvě 2019

Moc krásně napsáno, osobně citim obrovský respekt a lásku k mamince. Přijmout mámu s jejími slabšími stránkami a vidět na ni to krásné, mi přijde hodně osvobozující.
Recept ráda vyzkouším.

1. čer 2019

Začni psát komentář...

Odešli