redakce
2. čer 2022
1409 

Láska se netvoří v prsou, ale v srdci

I vy jste se na mateřství svědomitě připravovaly? Četly knihy, články, příručky? Poslouchaly jste moudré rady vaší mámy, babičky, kamarádek? Poctivě jste surfovaly po internetu a v diskusích se dozvěděly i to, co jste vůbec nehledaly? Ano, na mateřství se připravit umíte. V té teoretické rovině. No, ale když dojde na praxi, může se stát, že všechny nabyté vědomosti si můžete akorát tak strčit za klobouk. Protože máma míní, mateřství mění ... ;)

Když teorii vystřídá praxe

S dítětem se musíte naučit reagovat za pochodu. Nelpět na plánech, které jste si vypracovaly, ale řídit se podle aktuální situace. Kojení? Byla jsem si docela jistá, že to půjde. Vždyť je to přirozená, intuitivní věc. Proč by to právě mně nešlo? Jak moc jsem kojení brala jako samozřejmost. Po narození dcerky jsem však narazila na tvrdou realitu. Velmi tvrdou. Všechno to začalo už v porodnici, kde jsme jaksi nezvládly správné přisátí. Tento zádrhel jsme však úspěšně vyřešily s laktační poradkyní. Tvrdším oříškem, který se nám už rozlousknout nepodařilo, byl nedostatek mléka. Přišel nekonečný kolotoč bylinek, podpůrných přípravků, odsávání, kontaktu kůže na kůži, rad zkušených matek, dokrmování přes cévku, bolesti, pláče ... A nejen pláče mého dítěte, ale i toho mého. Mísily se ve mně emoce. Ty negativní. Hněv, zoufalství, vztek a bezmoc. Že jí nedokážu dát to, co potřebuje. Že mé tělo selhalo. A přitom si zasloužilo chválu a respekt, protože zvládlo donosit a přivést na svět to úžasné malé stvoření.

Kojíš?

"A kojíš?" Věta, kterou raději vypusťte ze svého slovníku. Skutečně. Kromě toho, že jde o věc intimní, na kterou se opravdu nemají co ptát babičky, tety ani sousedky, jde o věc extrémně citlivou. Nic mě neumělo vytočit a položit tak, jak tato otázka. Později jsem se obrnila a na tuto otázku jsem odpověděla protiotázkou: "A vy máte pravidelnou stolici?" Reakce byly různé, ale věřím, že dotyčným ukázaly, že opravdu není v pořádku klást novopečené mamince tuto otázku. ;)

Někdy to kojení totiž nejde. Příčin může být mnoho. Špatné zahájení laktace po porodu, nesprávná technika kojení, krátká uzdička či malý jazyk děťátka, psychika maminky nebo anatomie mléčných žláz. Věděli jste například, že některé ženy skutečně nemají čím kojit? Tak tomu bylo i v mém případě. To, že mám nedostatečně vyvinuté mléčné žlázy, jsem se dozvěděla bohužel díky sonografickému vyšetření až mnohem později. Kdybych to věděla dřív, ušetřila bych si moře slz.

Když to nejde, tak to nejde

Bylo to náročné. Období, které mělo být jedním z nejkrásnějších, je protkané hořkými vzpomínkami. Jedna věc byl můj vlastní pocit selhání. Moje prsa zkrátka nefungovala. A nedala se nijak opravit. Druhá věc byl tlak okolí, že jedině kojení je tou správnou cestou. Přesně v tomto radikálním pohledu na mateřství vidím problém. Pamatujte si, že pokud jde o mateřství, neexistuje správné a nesprávné. Není všechno jen černé nebo bílé. Mateřství je totiž plné krásných barev. Neodsuzujte jiné názory, přístupy a výchovné postupy. Protože každá děláme pro své dítě to nejlepší.

Byla jsem na pokraji sil a pouze kousek od totálního "přetížení". Pocit ze selhání jde ruku v ruce s poporodní depresí, o níž se stále málo mluví. Já jsem naštěstí díky podpoře okolí nespadla na dno, ale rychle se vzchopila a opět se postavila na nohy. Přestala jsem se trápit a začala jsem si užívat ty každodenní okamžiky plné úsměvů a jedinečných chvil. Po marných pokusech, proplakaných nocích, pocitech méněcennosti a zoufalství jsem se rozhodla, že už to dál hrotit nebudu. Protože "umělé" mléko ze mě špatnou mámu neudělá. A tak jsem přešla na pokračující mléko. Víte, co se stalo? Vůbec nic. Vlastně ano - měla jsem doma šťastné, spokojené a prosperující děťátko. A moje dítě mělo doma šťastnou, spokojenou a vyrovnanou mámu.

Správný výběr je klíčem ke spokojenosti

Na co si však dát při přechodu na mléčnou kojeneckou výživu pozor? Pokud kojíte, můžete miminku dopřát mateřské mléko na požádání - tedy kdykoliv a v jakémkoliv množství. Mléčná kojenecká výživa je sytější, proto je třeba řídit se dávkováním, mít přehled o množství vypitého mléka a dodržovat režim jídla. Rovněž je třeba sledovat změny ve stolici. Při mateřském mléce je normální, pokud děťátko kaká několikrát denně, ale i to, pokud kaká jednou za 10 dní. Při umělém mléce je třeba při takové délce bez stolice zpozornět. Pozor je třeba dát i na časté střídání mléka, které by mohlo v bříšku nadělat neplechu. Setrvejte při jednom mléce několik dní a sledujte reakci. Zohlednit lze také problémy děťátka jako koliky, alergie či reflux. V případě těchto problémů je vhodné poradit se s lékařem o výběru některého ze speciálních mlék.

Výběr toho "našeho" mléka jsem nenechala náhodě. Poradila jsem se s kamarádkami, které jsou maminkami, a také s naší pediatričkou. Naštěstí máme v dnešní době k dispozici kojenecká mléka, které se svým složením přibližují k tomu mateřskému, které, jak víme, je to nejlepší, co můžeme našim ratolestem dát. Já jsem se nakonec rozhodla pro pokračovací mléko BEBELO, které svým vyváženým složením zohledňuje výživové potřeby miminek v každém období jejich vývoje. Má ideální poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin. Kromě toho obsahuje mnoho dalších vitamínů a prospěšných látek. Železo, důležité pro správnou tvorbu červených krvinek a hemoglobinu, přispívá k normální funkci imunitního systému a k rozvoji poznávacích funkcí u dětí. Vápník je důležitým prvkem pro růst kostí a zubů. Široká řada vitamínů A, C, D, K, B1, B2, B6 a B7 se v těle postará takřka o vše. Od podpory správné funkce imunity (vitaminy C, D), přes řádný růst kostí (vápník a vitamin D), až k normální činnosti nervové soustavy (vitaminy C, B6, B2). Kromě probiotik, které příznivě doplňují střevní mikroflóru, obsahuje mlíčko i nukleotidy, které jsou přirozenou součástí mateřského mléka. Přidanou hodnotou je i vyvážené množství snadno stravitelné syrovátky a pomaleji stravitelného, ale více zato sytějšího kaseinu. A co diskutabilní palmový olej? Ten není pouze strašákem pro životní prostředí, ale může snižovat vstřebávání vápníku a tuku ze střeva. Právě proto palmový olej v mlécích BEBELO nenajdete. ;) Tato kojenecká a batolecí mléka, která splňují ty nejpřísnější požadavky na kvalitní dětskou výživu, najdete exkluzivně v lékárnách Dr.Max.

Kojení je to nejlepší pro miminko, o tom není pochyb. Pokud to však z jakéhokoliv důvodu není možné, netrapte se. Užívejte si miminko a nebojte se, že si nevytvoříte stejně pevné a kouzelné pouto. Vytvoříte, věřte mi. Protože láska a pouto nevznikají v prsou, ale ve vašem srdci.

Pokud jste již nějaké to mléko děťátku podávali, příprava vám je určitě známá. Pokud ne, nebojte se, je to jednoduché a rychlé. Stačí potřebné množství prášku vysypat do poloviny předem převařené a vychlazené vody na cca 40 ° C, zatřepat, dolít zbylou vodu, opět si trošku "zašejkrovať" a voilà, hotovo. Před podáváním ještě ověřte teplotu a můžete podávat na zlatém podnose. Když po jídle uvidíte ten úsměv a spokojená očka, budete vědět, že všechno je přesně tak, jak má být. 🙂

Jaké máte zkušenosti s "umělým" mlékem vy? Našli jste to pravé, které vašemu drobečkovi vyhovovalo, hned?


Tento článek vyšel s podporou BEBELO

Pěkně napsané.

13. zář 2021

Taky mám hrozně málo mléčných žláz. Doktorka na sonu se dost divila. Prý mám jen na jedné straně a hodně málo - a kdybych někdy měla rodit, tak bych asi měla s kojením velký problém nebo by to nešlo vůbec.

13. zář 2021

V mozku

2. čer 2022

Začni psát komentář...

Odešli