27 / 416
    Perníkový jáhlový dort s jablky
    sookie
    autor

    Na formu o průměru 15cm

    Korpus
    3/4 hrnku jahel uvařených v 1,5 hrnku vody doměkka
    2 lžíce kokosového oleje
    1 lžíce raw kakaového prášku
    1/2 lžičky skořice
    1/2 lžičky perníkového koření
    1/4 lžičky mletého kardamomu
    2 lžíce javorového sirupu
    - vše smícháme a uhladíme do formy vyložené fólií, dáme na chvíli chladit

    Želé:
    450ml jablečného pyré (asi 6 jablek, podušených a rozmixovaných)
    5g práškového agaru
    1 lžička vanilkového cukru
    -agar dobře rozmícháme v 50ml studené vody, smícháme s pyré a vanilkovým cukrem, uvedeme k varu a pak nalijeme na korpus.
    - dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc

    7. říj 2015

    mnam mnam. poradíš mi? na neděli musim udělat nějaký dort. budeme slavit aniku u táty. a chtěla bych udělat nějaký jednoduchý, bezlepkový dort, který mě finančně nezruinuje 🙂

    7. říj 2015

    Ty jáhly mají být asi už úplně studený, že? 😀 😉

    7. říj 2015
    sookie
    autor

    @zuzkaamichal a má to být zdravý bezlepkový dort nebo jen bezlepkový dort? víš, jaký mám názor na narozeninové dorty a jak vypadají ty moje😀

    7. říj 2015
    sookie
    autor

    @vendulak vůbec nemusí, nechám je po uvaření 15 minut odpočívat pod pokličkou a pak hned vyrábím, ono se to i dobře spojí, když nejsou úplně studené🙂

    7. říj 2015

    @sookie Díky, taky jsem to udělala prostě tak nějak když byli ještě teplé ale né úplně horké 🙂. A už ho tu máme 🙂. Je to moc dobré! Jedl ho i manžel 😀. Díky za tip 😉

    7. říj 2015

    @sookie tak nějaké malé zhřešení tam asi může být ale málo. znáš me...

    7. říj 2015
    sookie
    autor

    @vendulak to zírám, u nás to vždycky jím jen sama!🙂 jsem ráda, že vám chutnalo🙂

    7. říj 2015
    sookie
    autor

    @zuzkaamichal co nějaká jednodušší verze http://kitchenette.cz/clanek/6-cokoladovo-malin... ? krásný, ne?🙂

    7. říj 2015

    @sookie krásný, ale divočina. asi zůstanu zas u toho mojeho 🙂

    7. říj 2015
    sookie
    autor

    @zuzkaamichal a co anice nějakou jinou divočinu a pro sebe něco malého bezlepku, abys tam neseděla jen tak...? jednou jsme taky takhle dělala dva dorty a bylo to ok, všichni se cpali cukrem, já jáhlama😀

    7. říj 2015
    sookie
    autor

    @zuzkaamichal http://www.coolest-birthday-cakes.com/minnie-mo... co z nějakého bezlepkového piškotu?

    7. říj 2015

    @sookie já jsem hodně velký lempl, takže udělám jen jeden a tuším asi jaký. ten co vždycky 🙂 ale díky

    7. říj 2015

    @sookie tak to by se jí líbilo. nikdy jsem ale s marcipánem ani fondánem nedělala a nějak se mi to ted učit nechce.koukala jsem ale na svíčky s minnie ale to by asi nestačilo přijít poštou. tak to budu muset napravit dekoracemi. talířky s minnie, možná čepka. trocha kýče ale když to udělá radost...

    7. říj 2015
    sookie
    autor

    @zuzkaamichal ok, snažila jsem se😀

    7. říj 2015

    @sookie já vim. díky moc, se mnou je to těžký.

    7. říj 2015
    sookie
    autor

    @zuzkaamichal tenhle je určitě s čokoládou a pak nějaký bíly krém, fondán bych ti nenutila;) upečeš jeden velký kulatý piškot, dva menší místo uší, promázneš džemem, navrch namažeš kvalitní doma dělanou čokoládovou polevu, ten bíly krém třeba z lučiny... dozdobíš čokoládou, dorůžova krém obarvíš šťávou z řepy, mašli uvážeš látkovou...

    7. říj 2015
    sookie
    autor

    @zuzkaamichal a už radši mlčim😀 já bych si s tim vyhrála, narozeniny jsou jednou za rok, ať má na co vzpomínat...

    7. říj 2015

    @sookie za to co předvedla včera za peklo nemam chut pro ní něco chystat. byl to masakr.

    8. říj 2015
    8. říj 2015

    Moc mě zaujaly tyto vaše koláčky s jáhlovým základem a ovocno-agarovým vrškem 🙂 Akorát bych ráda nahradila kokosák, který se tam objevuje, nemáte nějaký tip čím by to šlo? Nějak mu nevěřím...

    14. lis 2015
    sookie
    autor

    @vesanus a proč ne? používám jen bio panenský za studena lisovaný koksový olej a na něm podle mě není vůbec nic špatného, naopak, v malém množství nám prospívá!🙂 asi bych ho ničím nenahrazovala, spíš úplně vynechala, ale mám zkušenost, že díky němu hmota po zchladnutí výborně drží pohromadě...

    15. lis 2015

    Nejsme odborníci (což většinou taky nestačí :D ) , čili je to čistě otázka čemu se rozhodneme věřit, ale objevují se názory, že to s tou prospěšností v kuchyni vzhledem k extrémně vysokému obsahu nasycených mastných kyselin (obecně v palmojádrových tucích) nebude tak horké... No a to vše podbarveno obrovským boomem jak je naopak všemocný - a mě osobně takovéto propagace spíše hází na opačnou stranu 🙂 (Jako takhle, i kdyby byl nezdravý, tak jíme pravděpodobně větší svinstva a ve větších množstvích, o to nejde, kor když jsou ho v receptech 2 PL, spíš mi jde o princip, že když si vařím něco zdravého, tak ať tam jsou jen takové věci🙂 )

    16. lis 2015
    sookie
    autor

    @vesanus jo takhle, ano, beru ho, jako ze ma hodne nasycenych MK, ale sama za sebe, myslim, ze jich jinak moc nepřijímám a taky ho nesnim moc a uz vůbec ne každý den. dobry je pro me v tom, ze obsahuje kyselinu kaprylovou, která hubí kvasinky, se kterými bojuji. a hlavne mi moc voni a chutna😀 a moc rada ho pouzivam do "studenych" dezertu, bajecne drzi hmotu pohromadě, aby se mi nerozpadala...

    16. lis 2015

    Cháápu 🙂 Apropo, na ty kvasinky je prý dobré máznout si ho i tam dole když jsou v začátcích, anebo používat preventivně jako lubrikant (ale nic z toho jsem nezkoušela), doufám že tu tímto nikoho nepohoršuji 🙂

    17. lis 2015