Zkušenosti s adopcí. Poradíte, prosím?

martinafun97
5. srp 2019

Chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo neporadil ohledně adopce. S manželem se snažíme počít, ale bohužel se nám to nedaří. Vážně uvažujeme o adopci, jenže máme trochu strach z celého toho zdlouhavého a složitého procesu. Máte s tím někdo zkušenosti? Mysleli jsme, že by možná nejlepší byla přímá adopce miminka.... Předem děkuji za rady. Martina

nupta
5. srp 2019

@martinafun97
To je mi líto, my děti máme, ale mám kolem sebe spoustu kamarádek, kteří adoptovali děti. Proces je neskutečně zdlouhavý, ale ke všem známým přišlo děťátko do čtyř let od podání žádosti. Mezitím byly ty nekonečné průpravy a pohovory všude možně. Jedna kamarádka to udělala tak, že podala žádost a zároveň se snažila najít maminku pro přímou adopci, ale nedopadlo to (přestala komunikovat). Po cca těch 4 letech zazvonil telefon, že mají miminko, později i další (na to druhé čekali krátce, ale znám ty, které na druhé čekají naopak mnohem déle). Aby příchod dítěte urychlila, zajímala se předtím i o děti z jiných krajů, které jsou v ústavech, ale nakonec rychlejší byla ta adopce skrze její kraj.

martinafun97
autor
5. srp 2019

@nupta
Děkuji za zprávu. Můžu se ještě zeptat, jakým způsobem bych měla hledat nějakou maminku pro přímou adopci? V zahraničí na to jsou agentury.....v ČR nějaká existuje?

sudylichozrout
5. srp 2019

@martinafun97 V CR je prima adopce v sede zone, zadna agoska na to opravdu neni.

nupta
5. srp 2019

@martinafun97 Nevím, zeptám se, ale už to bude alespoň šest let, dnes budou jiné příležitosti.

zelenaesmolda
5. srp 2019

@martinafun97
gratuluju k rozhodnuti adoptovat dite.ja bych ale zvazila vzit si ditko starsi.berte to tak,ze miminko chce kazdy ale co ty starsi deti?ty nemaji pravo na lasku a domov?cim je dite starsi tak se jeho sanci na adopci zmensuji,dala bych prave proto sanci starsimu diteti 🙂

opicka_kiki
5. srp 2019

@martinafun97
Ahoj, tu na MK je skupina o adopcii, mozes sa tam pridat... My mame adoptovanu holcicku, cely proces od podania ziadosti trval 1,5 roku, takze rychlovka. Dcera je uzasna, vsetci ju zboznujeme, dokaze si kazdeho nakupit jednym pohladom 🙂 za seba mozem povedat - nebojte sa a chodte do toho.

martinafun97
autor
6. srp 2019

@opicka_kiki
Děkuji za povzbuzení 😊

martinafun97
autor
6. srp 2019

@zelenaesmolda
Toho jsem si vědoma. Manžel ale trvá na malém dítěti. (V tomhle ho nepresvedcim...) Jsem ráda, že jsme se na adopci vůbec shodli... 😐

martinafun97
autor
6. srp 2019

@nupta
Ano, děkuji 😊

zelenaesmolda
6. srp 2019

@martinafun97
a zkusilas mu to vysvetlit tak jak jsem to psala ja?jinak mi to prijde od manzela docela smutny uhel pohledu.

werumka
6. srp 2019

@zelenaesmolda Nevím, jestli mas nějaké bližší informace, ale děti vhodně do adopce jsou téměř výhradně maximálně dvouleté. Obecně se opravdu jedna hlavně o miminka max. jeden rok (s to pouze z důvodu úředního šimla, kdy to dřív nejde). Starší děti nejsou právně volné, je u nich možná pěstounské pece a dávají se do rodin, kde už partneři své děti mají....

@martinafun97 pusťte se do toho co nejdřív, ono těch pohovoru a dalších věci není zas tolik. A kdybys náhodou v te době otěhotněla, tak zadost zastavíte ;)

ah1234
6. srp 2019

@zelenaesmolda chod sa opytat do detskeho domova kolko deti starsich ako 2 roky je pravne volnych k adopcii. Ak vylucime nejake to romske tak celkovo asi ze 0.

zelenaesmolda
6. srp 2019

@werumka
proc nejsou pravne volne kdyz se jich rodice vzdali?

ah1234
6. srp 2019

@zelenaesmolda to ze je niekto v detskom domove neznamena, ze sa rodicia vzdali rodicovskych prav. A adoptovat take dieta nejde. Bohuzial CR (aj SR) chrani viac prava rodicov ako prava deti..

werumka
6. srp 2019

@zelenaesmolda nevzdali se jich. Nepodepsali u soudu souhlas s adopci. Pak jsou tam třeba děti, které jsou právně volné, ale jsou nemocné nebo postižené. A pak jsou to děti jiného (nejčastěji romského) etnika. Případně kombinace obojího...

zelenaesmolda
6. srp 2019

@ah1234
a co kdyz se tech prav vzdali?
ja bych asi i tak radsi nabidla pestounstvi starsimu diteti,taky maji pravo na stesti

ah1234
6. srp 2019

@zelenaesmolda a co ti v tom brani ? To ze mas svoje dieta neznamena, ze nemozes ponuknut pravo na stastie aj inemu nie ?

Ja tych ludi co nechcu pestunsku starostlivost chapem.. zivis, staras sa o dieta, davas mu vsetku svoju lasku a si pre neho vsetkym.. a potom je tu ten fakt ze moze dojst nejaka fetacka co sa nevzdala prav na svoje dieta, "polepsila sa" a dieta si zoberie.. dieta v pestunskej starostlivosti nie je tvoje, musis zobrat do uvahy aj to, ze "si s nim nemozes robit co chces"

zelenaesmolda
6. srp 2019

@ah1234
Ja vim.Taky to chapu jen je mi tech deti lito.Co mi v tom brani?Momentalne na to nemam zazemi 🙂

eviks
6. srp 2019

@zelenaesmolda a proc by to mel byt smutny uhel pohledu? vis jake to je kdyz clovek nemuze mit vlastni dite? myslim, ze kazdy by mel radsi to sve a prozil si tehotenstvi. Prvni dva roky jsou ve vyvoji dulezite, starsi dite uz bude poznamenane pobytem. Uplne rozmim tomu, ze by si ho chteli uzit uz odmala, na tom neni nic spatneho. Samozrejme, starsi deti jsou v domovech, ale je tu pestounska pece a ta je primarne urcena pro lidi, co uz sve deti maji a delaji to z trochu jineho duvodu. Kdyz se nam dlouhou dobu nedarilo, cetla jsem spoustu clanku o tom, ze bezdetnym ani nechteji deti do pestounky dat, protoze je tam prave daleko vetsi riziko toho, ze se na to dite navazou a pak to psychicky nedaj...neumim si predstavit, ze se x let snazim, nejde to, pak teda dostanu konecne dite a za 3 roky mi ho vezmou, protoze se "mamka" rozmyslela:( co uz muze byt krutejsiho pro ty lidi, nez tohle...

zelenaesmolda
6. srp 2019

@eviks
no je to hnus ale na druhou stranu je i docela blbe to,ze nechteji davat do PP bezdetnym parum.Jakoby tomu diteti bylo lepe v DD :(

werumka
6. srp 2019

@zelenaesmolda je to těžký, tyhle děti si s sebou nesou tolik různých deprivaci a bolesti, ze i pro lidi, kteří už mají své děti, to není jednoduché a ani jejich zkušenosti často nestačí. Pěstounka je proste služba bez nároku na vděk.

zelenaesmolda
6. srp 2019

@werumka
urcite to neni nic jednoducheho,ja ty lidi obdivuju.Jenom je mi lito,ze je to s detma jako se psy-kazdy chce male stene

werumka
6. srp 2019

@zelenaesmolda my jsme třeba chtěli klidně i starší 🙂 ale nejsou...

zelenaesmolda
6. srp 2019

@werumka
to zni jak nakup auta :D :D :D :D

werumka
6. srp 2019

@zelenaesmolda To jo :D ale on v tom procesu člověk začne mluvit trochu odosobněně. Je tam tolik různých záležitostí, které musíš probrat s partnerem i sama v sobě, ze pak už to zní trochu cynicky. Například dotazníky, kde přesně musíš specifikovat zdravotní omezení, které jsi schopna zvládnout. Když pak přijde ditko, začnou v tom byt city a vše ostatní. Do te doby je naopak důležité zachovat maximální racionalitu.

eviicka
6. srp 2019

@zelenaesmolda jenže péče o starší dítě a zvláště pak pěstounská, opravdu není pro každého, mohou to pak odnést jak pečující, tak i ty děti. Takže není moc fér to tady vnucovat lidem, kteří nemohou mít vlastní dítě a zajímají se o reálné možnosti.

chiara75
6. srp 2019
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

Ahoj, záleží co všechno se ti vejde pod označení přímá adopce. Mám 14m dítko z přímé adopce, kterou zprostředkovaly úřady (Krajský úřad a OSPOD dle okresu). Znamená to, že dítě získáš do péče okamžitě - v našem případě cca 12 dni po porodu. Mohla jsem tak s ním pobýt ještě v porodnici 🙂 Tahle volba vyžaduje určitou flexibilitu - nás v pátek informovali, že pro nás mají dítko, večer jsme ho už navštívili, v pondělí jsem k němu nastoupila do nemocnice a v úterý jsme si ho vezli domů. Bylo to ze dne na den a my doma neměli ani jedinou věc z výbavičky! Vše jsme obstarali přes víkend, což bylo trochu šílené. Byla jsem OSVČ, proto jsem nemusila řešit práci, ale jinak by to znamenalo opustit zaměstnání takhle rychle. Také to nese určitá rizika: je tam lhůta, po kterou si to biologická matka může rozmyslet - dává souhlas po šestinedělí a pak běží ještě 3 měsíce, kdy se může přihlásit. Ti úředníci jsou ale rozumní a vybírají takové případy, kde je skoro jisté, že se to nestane. Pak ještě běží soudy, což je nejhorší, protože je to zdlouhavé (my máme, doufám, závěrečný soud příští týden - po téměř 15 měsících!) Přes to všechno bych neměnila! Bylo to nejlepší rozhodnutí. Zároveň myslím, že dobré je i převzít dítě od dočasných pěstounů, protože se obvykle skvěle starají. Problém je v případě převzetí z kojeňáku, kde hrozí porucha attachementu (dá se s tím pracovat, ale může to být náročné).
Pokud ale mluvíš o přímé adopci a myslíš tím vyhledat maminku, která dítě nechce, tak to nedoporučuji. Možná kdyby šlo o nějakou kamarádku, známou, tak ano, ale přes internet jde obvykle o podvody - snaží se dítě prodat, a to třeba několikrát. Prodávat či kupovat děti je trestný čin, stejně účast třetí osoby - zmíněné agentury. Také tam nemáš jistotu, že bude vše úředně v pořádku a že si to nerozmyslí. Chybí anonymita, což je další riziko pro dítě... Pokud myslíš, že by ti to cestu k dítěti zkrátilo, nemyslím si to. My od prvního zavolání na úřad po adopci čekali dva roky, což je celkem krátká doba. Příprava byla v lecčems obohacující a není se čeho bát.
Pěstounství, které tu někdo doporučoval, raději ne. Vaší prioritou je naplnit rodičovskou touhu, a pro to tento institut není vhodný. Vy byste museli zajišťovat kontakt s biologickou rodinou a jednoho dne by si pro dítě někdo mohl přijít. Slyšela jsem, že některé úřednice se snažili žadatele přesvědčit, že mají dát pěstounství přednost před adopcí, ale nenechte se přesvědčit. Tohle teď není cesta pro vás.
Dětí starší dvou let skutečně téměř nejsou, respektive jsou asi s těžkými postiženími nebo romského etnika. Tam je ale potřeba, abyste takové dítě oba a také vaše širší rodina skutečně chtěli přijmout, protože jinak byste jim mohli ještě více ublížit. Následky související s poruchou attachementu jsou skoro jisté a může to být velmi náročné.
Držím moc palce, je to dobrá volba!

martinafun97
autor
7. srp 2019

@chiara75
Moc děkuji za osobní zkušenost! Myslím, že to tedy zkusíme spíš přes ty úřady....také mi to přímá adopce přijde jako velký risk, jen jsem na to téma viděla diskuzi a zaujalo mě to. Nicméně pokud i přes úřady je možnost získat takto malé dítě, tak je to povzbuzující zpráva! Děkuji 🙂

bambussska
10. srp 2019

Ahoj my jsme minulý týden s manželem ukončili pripravu na adopci, a teď už čekáme na oficiální zarazeni do pořadníku čekatelů. Celý proces od první návštěvy úřadu trval od října loňského roku. Nevím ale teď jak dlouho budeme čekat na dítě. Necháme se překvapit 😊 jinak kdo o tom uvažujete vůbec se nemusíte bát, celá příprava je opravdu skvělá. Měli jsme hlavně fajn jak sociální pracovnice tak i psycholožku. Jen těch testu bylo docela dost ale dá se to zvládnout. 😏

nazka
10. srp 2019

@martinafun97 moje kolegyně si adoptovala chlapečka. A šlo to opravdu rychle. Hned, jak zjistili, že nemůžou mít vlastní, za zadali a rok se nic nedělo. A najednou telefon, že mají oulrocniho chlapečka a do měsíce byl u nich. Nejdříve si na sebe zvykali a pak bylo. Měli několik kontrol bydlení a ostatního, jestli se starají dobře a hotovo. Kolegyně z toho byla v šoku, za měsíc musela zařídit něco, na co jiné mají 9 měsíců..
Držím vám palce, ať vám to dopadne podobně