Asistovaná reprodukce - nováček, prosím o radu?

lennnab
19. črc 2018

Dobrý den,
předem se omlouvám, jestli budu psát hodně laicky, ale vůbec tomu nerozumím.
Již cca 10 let se nechráníme a nikdy se mi nepodařilo otěhotnět. Teď jsme se rozhodli, že to začneme řešit, respektive vzhledem k věku zkusíme poslední možnost.
Mám za sebou odběr krve (takový ten test, kdy se zkoumá kolik mám vajíček) - vyšla mi hodnota 1,4 - což je prý na můj věk 39 let dobrý, lehce nadprůměrný výsledek. Přítel absolvoval spermiogram - také vyšel velmi dobrý výsledek. Dnes jsem byla v centru znovu, vzali mi vzorek na test na chladymie a dále udělali ultrazvuk, byly vidět folikuly. Ještě půjdu na krevní testy, kde mi udělají celkový hormonální profil a dále nějaké testy na štítnou žlázu. A pak mi paní doktorka řekla, že by navrhovala rovnou umělé oplodnění.
A teď k mému dotazu: já bych raději vyzkoušela před umělým oplodněním i jiné možnosti, nevím proč mi nic nenabídla. Prosím co jste vy podstoupily, jaké možnosti máme? Nikdy jsem se o to nezajímala, nikdy nic o tom nečetla, jsem úplný laik a tak nevím co a jak. A ráda bych tam šla trochu "v obraze" a zeptala se na jiné možnosti.
Moc předem děkuji všem za rady.

Lena

PS: oba 39 let (já se léčím se štítnou žlázou a vysokým krevním tlakem, mám celiakii - partner je zdráv)

uzivatelkapetra
19. črc 2018

@lennnab ahoj, najdi si skupinku asistovaná reprodukce a tam ti poradí.
Jinak MS máš pravidelně?

lennnab
autor
19. črc 2018

@uzivatelkapetra ano, MS pravidelná, žádné potíže.

burgetka
19. črc 2018

Ahoj, my navštívili s manželem centrum poprvé včera. Hormonální profil, štítnou žlázu a tak mi vzali včera a příští týden mě čeká ultrazvuk. Pokud to dopadne vše dobře, tak nejprve půjdeme na inseminaci. První vyzkoušíme toto až potom IVF. Myslím, že u tebe chtějí zkusit IVF rovnou kvůli věku. Do 40 to totiž hradí pojišťovna, pak byste to museli hradit vy.

lennnab
autor
19. črc 2018

@burgetka Nene, bohužel už si to hradíme. Tak mi to řekli, že od 39 let už to pojišťovna nehradí.

burgetka
19. črc 2018

A jo vlastně, já myslela, že do 40, ale platí to jen do 39 narozenin. Tak pak nevím. Zkus se na to zeptat. Nám včera řekli, že pokud dopadne hormonální profil dobře a za týden i ultrazvuk domluvíme se na inseminaci. Třeba by to šlo i u vás za zeptání nic nedáš. Aspoň ti vysvětlí proč třeba ano nebo ne.

lennnab
autor
19. črc 2018

Jj, o inseminaci vím (ta je prý za 2000,- Kč), ale zajímají mne všechny možnosti. Proto jsem začala pátrat.

burgetka
19. črc 2018

No ono jich už asi víc ani není. Mě bylo řečeno, že inseminace ->pak IVF - > a pokud ani to nezabere tak jedině adopce.

xxx3d
19. črc 2018

@lennnab ahoj, nevím samozřejmě o jaké jde centrum ale vzhledem k popsanému, bych věřila doktorce, co ti navrhla.
Takhle, mluvila jsi s ní o těch jiných možnostech, když ti řekla, co by ona doporučila?
Nevím, jak jsi tu kliniku vybrali, jestli po nějakých recenzích, nebo prostě jen tak, ale s ohledem ke všemu napsanému, bych se domnívala, že ti to poradila i vzhledem k tomu, na co bereš léky ty, předpokládám, že nějaké užíváš. Tak aby jsi neměla rozhozený organismus vlivem hormonální léčby jinými způsoby, které třeba jsou, ale nevyjdou a potom i samotné IVF bude později, s ohledem k věku a době kterou se snažíte spolu o mimi.

soleilll
19. črc 2018

@lennnab Na tvým místě bych nejdřív zjistila, jestli máš ovulaci a kdy - buď pomocí testů nebo pomocí UTZ v CAR. Pak načasovat buď inseminaci nebo podpořit ovulaci. Když si máte všechno hradit a pár měsíců "zkoušení" pro vás nehraje roli, začala bych určitě tím nejlevnějším postupem. Ještě uvidíš, jak ti vyjde hormonální profil.
Taky to, že chceš otěhotnět prober s endokrinologem - je potřeba mít funkci štítné žlázy dobře kompenzovanou, protože to může jinak v prvním trimestru zlobit. Vyský tlak jako takový nevadí (opět platí, že kompenzovaný), ale je nutné brát jiné léky - jediný, co je v těhotenství přípustný, je Dopegyt. Ten bys měla brát určitě ještě dřív, než se rozhodneš pro as. reprodukci! A to samé - kardiolog by měl vědět, že chceš otěhotnět. (Sama mám hypofunkci št. žlázy a hypertenzi a k tomu obě děti po IVF, takže mluvím z vlastní zkušenosti.)

lennnab
autor
19. črc 2018

@soleilll přesně, tak jsem to myslela, když si to vše hradíme, tak třeba půl roku jsem chtěla vyzkoušet ty jednodušší a nejlevnější možnosti - přesně jsi to dobře popsala, jak to myslím. Chtěla jsem prostě vědět, co vše máme za možnosti.
Prosím jestli mám ovulaci - ten test se dá koupit v lékarně? Ovulaci mám mít teď některý den, na ultrazvuku v CAR jsem byla dnes, doktorka mi ukazovala oba vaječníky a tam černé tečky, že to jsou folikuly. O ovulaci ale nic neříkala. A já se v tom absolutně nevyznám, nemám nic načteno, nic zjištěno (teď se budu snažit dohonit), tak ani nevím na co se ptát. A ještě jsem takovej osel stydlivej ☹
Moc děkuji za radu ohledně léků, to mi také nikdo neřekl. Takže dojít ke svým lékařům a říct to a případně začít po dohodě s nimi brát i jiné léky (beru na tlak Lorista H 100 a na štítnou žlázu Letrox 100). Moc děkuji za tvé rady!

jednaholkaa
19. črc 2018

@lennnab A bezlepkovou dietu dodrzujes predpokladam dusledne? Protoze, jinak celikie zpusobuje neplodnost pokud se nedrzi dieta..

Moznosti v CAR mas krome umeleho oplodneni take inseminaci, casovany styk, ruzna vysetreni a tak. Pak muzes zkusit jine moznosti mimo CAR. Homeopatii, akupunkturu, mojzisovku, doplnky stravy atd.. staci si nacist 🙂
1,4 zasoba vajicek na umele by mela byt ok ..

lennnab
autor
19. črc 2018

Ano, bezlepkovou dietu dodržuji poctivě - od zjištění celiakie před 2 lety.
Moc děkuji za všechny rady! Jdu hledat po netu a číst 🙂

soleilll
19. črc 2018

@lennnab Ano, ovulační testy koupíš v lékárně, balení je většinou po 7-10 ks (stačí ty nejlevnější). Akorát pozitivní výsledek je na takovém testu jiný, než na těhotenském - obě čárky musí být stejně silné, žádný duchové se nepočítají. 🙂 O tom je tu hodně debat...
Že ti nikdo neřekl nic k tvým doktorům specialistům - spíš se divím, žes ty sama s nimi neprobírala to, že se snažíš otěhotnět. Léky na tlak se musí dobře nadávkovat, aby ti tlak držely v patřičných mezích, takže přechod z jednoho léku na druhý není tak jednoduchý. Dopegyt se v extrémních případech může brát až 3-3-3, takže určitě zabere několik týdnů, než si poladíte s kardiologem pro tebe vhodnou dávku. Navíc během těhotenství si určitě budeš muset tlak pravidelně měřit a dávkování léku případně upravit (navýšit) - na to se připrav. Hlavně ve 3. trimestru to leze dost nahoru.

rosalline
19. črc 2018

@lennnab já bych ti radila, vzhledem k věku na nic nečekej. Jde také o kvalitu vajíček, která po 35.roce padá rapidně dolů...

pulecp
22. črc 2018

@lennnab Jak dlouho se léčíš s tlakem a štítnou žlázou?

lennnab
autor
27. črc 2018

@pulecp nevím úplně přesně, ale cca 8 let myslím.

pulecp
27. črc 2018

@lennnab Dokázala bys odpovědět na záludnou otázku: "Co Ti zvyšuje tlak?" Hned první nápad.

lennnab
autor
27. črc 2018

@pulecp netuším, ale první co mě napadne, že to je dědičné? Léčí se s tlakem otec, bratr. Ale tuším, že podle tvé záludné otázky to bude něco jiného, něco co souvisí s psychosomatikou?

pulecp
27. črc 2018

@lennnab Ano, mířím k tomu, že současná genetika mluví spíš o tendencích, než o "osudu". Ano, můžeš mít předpoklady k vysokému tlaku, když se k tomu od rodiny taky "naučíš" vysoký tlak mít, pak už je rozhodnuto. A většinou k tomu přistupujeme jako - to samo - ne to my, i geny jsme my... V podstatě si tím sugerujeme - je to dané, nic s tím nemůžu dělat. Pak tomu uvěříme a nic s tím neděláme. Jestli chceš, zapřemýšlej a zkus přece jen odpovědět na tu otázku.

lennnab
autor
27. črc 2018

@pulecp zkusila jsem se zamyslet 🙂 a myslím, že tlak bude zvyšovat vztek, zloba, naštvání, negativní emoce, hádky.... apod. Ale to mi nesedí ke mně, protože já jsem hrozný kliďas, "salámista". Nebo je možné, že to probíhá nějak nevědomě a ani si to neuvědomuji? Budu ráda za každou radu, nápovědu.

pulecp
27. črc 2018

@lennnab Míříš správně - co potlačovaný/popíraný vztek - to je ještě horší.

pulecp
27. črc 2018

@lennnab Co pro Tebe vztek znamená? Jak se cítíš a co si myslíš, když se někdo jiný vzteká?

kejt29
27. črc 2018

Mam za sebou 3ivf, podle me nechteji dal cekat. Vek uz mas vyssi a kdykoliv se muze stat, ze nebude uz z ceho brat. IUI je sice pro telo nenarocne, ale pravdepodobnost uspechu je mala. Navic tve komplikace taky moc nenahravaji. Ono taky zalezi, jestli si zivot bez ditete umis predstavit. Pokud ano muzete zkusit nejdriv inseminaci 😊

lennnab
autor
27. črc 2018

@pulecp Tak a jsme možná doma! Potlačovaný nebo popíraný vztek - to by mohlo docela dobře být! I já mám za sebou nepěkné věci v minulosti, které mě zasáhly a tam ten vztek určitě byl. Je možné, že si ho nesu sebou někde uvnitř? A ikdyž jsem nyní již jinde a kliďas, tak minulé není vyřešené a ten vztek je stále někde uložený? Hádám, že je to dost možné! Ale co s tím? Máte pro mě radu prosím?

pulecp
27. črc 2018

@lennnab Zkus hledat, vnímat své pocity a "děje" v hlavě - co se Ti vybavuje, obrazy, filmy, zvuky... a zkus použít metodu z mého blogu.

lisianne
27. črc 2018

@lennnab možná jak kliďas a salamista JEN vypadáš, ale co se odehrává uvnitř tebe, že 10 let nemůžeš otěhotnět, to je asi jiná.

pulecp
27. črc 2018

@lennnab A bylo něco před zhruba těmi 8 lety?U štítné žlázy jde o aktivitu/pasivitu, schopnost se projevit, své potřeby. Nejsem schopen "jít po tom, co chci nebo musím napřed dělat něco pro ostatní...

lennnab
autor
27. črc 2018

@pulecp Nene, před 8 lety si nevybavuji nic zásadního. To špatné z minulosti se stalo již cca před 17 lety.... rozchod, který mě hodně zasáhl. Možná jsem se s tím uvnitř nevyrovnala? Já vůbec nevím. Neumím to rozklíčovat ☹ . Kde najdu, prosím, ten blog?

pulecp
27. črc 2018

@lennnab záleží na tom, co cítíš si na to vzpomeneš.

pulecp
27. črc 2018

@lennnab https://www.modrykonik.cz/blog/pulecp/article/jak-pouzivat-fastereft-1gu384/ mělo by to být tady, píšu poprvé z mobilu a ne z pc.