Umělé oplodnění. Zkušenosti?

amandabell
25. říj 2022

Ahoj.

Mam takovy dotaz, prosbu..
S pritelem se dlouhou dobu snazime o miminko, ale bohuzel nam to porad nevychazi. Na gynekologii uz jsem kvuli tomu byla. Problem jsme resili ruznymi vitaminy/leky. Pritel byl na vysetreni spermiogramu a oba jsme v poradku. Uz to trva cca rok. Chtela bych se s pani doktorkou domluvit na umelem oplodneni respektive na oplodneni, kdy nam pomuzou prave lekari. Myslim IVF, ale absolutne netusim jak to probiha. Mate s tim nejaka zkusenost, prosim? Nejake ty konzultace, jestli je tohle jedina cesta, jak doouho to muze trvat atp. Budu rada za kazdou zkusenost, abych vedela. Jeste bych rada dodala, ze nemam pravidelnou ms. Je tedy tezke urcit obulaci. Trochu se toho bojim, diky temto problemum. Kazdopadne dekuji a preji krasnyyy den 🙂🧡

uzivatelkapetra
25. říj 2022

IVF je až krajní řešení, každopádně si zajděte na nějakou kliniku a tam můžete postupně zkusit IUI nebo jen clostilbegyt a plánovaný styk a i to může být úspěšné.

takyjedna
25. říj 2022

Umělé oplodnění se řeší na klinikách asistované reprodukce. Takže si vyberte nějakou vám sympatickou a objednejte se, žádanka netřeba. Tam jsou odborníci na neplodnost, udělají vám různá podrobná vyšetření a neznamená to, že musíte jit hned na ivf. Pokud vám nezjistí nějakou závažnou překážku pro početí, můžete jít nejdříve cestou podpory ovulace nebo třeba umělé inseminace (najdeš na googlu, co to přesně znamená...)

Jinak v našem případě to trvalo asi tři měsíce od první návštěvy k prvnímu pokusu o oplodnění.. ale to bude hodně individuální.

merope
25. říj 2022

Pokud máš "jen" nepravidelnou ms, nemusíš jít rovnou do IVF, ale to IUI (tzn. inseminace). Je to výrazně méně "invazivní" a v některých případech se to dělá i jen tak, že ti dávají vhodné hormony, kontrolují cyklus a pak v pravý čas řeknou, že "teď" je ten čas "na to skočit". Určitě pokud se snažíš otěhotnět rok a nejde to, doporučuje se navštívit nějakou kliniku umělého oplodnění (CAR), teoreticky tam nepotřebuješ ani žádanku.

amandabell
autor
26. říj 2022

@merope takze kvuli tomu neni potreba zajit k lekari? Da se tam objednat i sama za sebe? Ja prave myslela jestli to neni potreba jeste zkonzultovat s lekarem, pripadne od nej s sebou vzit nejake papiry.

merope
26. říj 2022

@amandabell Můžeš a nemusíš. Před IVF (hormony) po tobě teda budou určitě chtít zprávu od gynekologa (stěr z čípku). Ale já se třeba do CAR objednávala v červnu a termín mi dali někdy v září a podobné i delší čekačky jsou běžné.

handulkak
27. říj 2022

@amandabell já se objednavala sama za sebe. Moje dr mi zadanku, ani zprávy dat nechtěla, ze to je podle ni blbost. 🤦🏻‍♀️
Takze si všechno udělali tam. A ještě, ze jsem šla. 🙂
Na první jsme čekali dooost dlouho.

amandabell
autor
28. říj 2022

@handulkak ja se objednala do gennetu a tam me poprosili o zadanku od lekarky, tak uvidim. Doktorka je dobra, snad nebude mit problem. Uz jsem to s ni resila. Naposledy mi doporucila jen vitaminy, tak ji chci poprosit o zadanku.. 🙂

chupetka1
11. lis 2022

@amandabell a kontrolni laparoskopii mate delanou? 🙂 i v tom muze byt problem viz ja 2x tehotenstvi a nakonec nepruchozi vejcovody a nasledne odebrani