Zprůchodnění vejcovodů. Co myslíte Vy?

krokodyl9
4. srp 2019

Ahoj holky, ráda bych znala váš názor na zprůchodnění vejcovodů. S manželem se snažíme o miminko už 2 roky. V loňském roce jsme navštívili CAR, kde mi zjistili neprůchodné oba vejcovody a polycystické vaječníky a manželovi horší spermiogram. Absolvolali jsme 2 neúspěšná IVF, kdy ani nedošlo ke spojení vajíčka a spermie (při prvním IVF byla 3 vajička, 1 vhodné k oplození, při druhém 7 vajíček, 3 vhodná k oplození). Proč se tak stalo, nám nedokázal říct jediný doktor (chodili jsme do CAR na Obilním trhu). Genetické testy i hormonální profil vyšel v pořádku. Když jsem se dotazovala, zda ještě nezkusit laparokopické zprůchodnění vejcovodů, bylo mi řečeno, že to nemá smysl (mimo jiné jsem se na tuto věc dotazovala ještě před zahájení prvního IVF). Po tomto neúspěchu jsem se radila s mojí gynekoložkou, zda by nešlo tedy zkusit ještě zprůchodnění vejcovodů, avšak odpověď se mi dostala, že to lapasroskopiské zprůchodnění nemá moc smysl. Přitom známá navštěvuje tu samou gynekoložku a jí zprůchodnění sama navrhla. Jestli byl někdo v podobné situaci, byla bych moc ráda za vaše zkušenosti. Nevím, jak tuto situaci řešit, než se pustíme do dalšího IVF (avšak už v jiném CAR). Děkuji za vaše názory 🙂

lery92
6. srp 2019

Ve Vašem případě nemá zprůchodnění vaječníků opravdu ,,smysl".Vzhledem k tomu , že máte polycysticka ovaria.Vajicko neuzrava , jak jistě víte , takže když to napíšu blbě nač do Vás laparoskopicky rýpat , když se to vajíčko z vaječníku za Boha nechce hnout?Clostik jste brala?
Laparoskopie sebou nese kolikrát víc rizik než prospěchu ( srůsty , perforace )Ono ,,zprůchodnit " vejcovody je též fráze , ke které se spousta pacientek upne .Jenže ono to zas tak úplně dobře nejde .
Standardně se dělá HSK+LSK+ drilling ovarií , kdy se vlastně vyskrabne sliznice z dutiny děložní , která se pošle na histolku a zjišťuje se případná patologie .Laparoskopicky se projedou vejcovody , kdy buď jsou průchodné a nebo ne ( pak záleží na důvodu toho proč nejsou , salpynx?, )a jestli je ten důvod fatální , tak je nezpruchodnite za zivyho Boha.

Drilling ovarií bezva věc , udělají se rejhy ve vaječníku , čímž se uvolní ztluštělá stěna ovarií a lépe se vaječníky zbavují folikulů ...jenže opět ...
Víte je těžký se vyjádřit k Vaší otázce , když Vaší anamnézu znám z třetiny
Ne všechno jde a je dobrý pro všechny .To, že Anče z Horní Dolní LSK pomohla , neznamená , že bude přínosem i pro Vás .

...Zeptejte se prostě na hulváta sama své lékařky .Když řekne - je to zbytečný .Řekne - a proč prosím ?

Jedine při takhle vedeném dialogu docílí obě strany maxima

Když to po sobě čtu , opět se vyjadruju jako neandrtálec .Mohla bych o tom mluvit přitom hodiny .Někdy je ale lepší , když se odpovídá na položené otázky face to face - lékař - pacient .