Logopedická školka, Brno. Jaké máte zkušenosti?

mariti
25. dub 2021

Ahoj ženy. Jaké máte zkušenosti s logopedickými školkami? Nejlépe konkrétně Brno. Vím, že je taková školka na Veslařské. Dcera měla 6 let, bude mít odklad, ale paní logopedka nedávno zkonstatovala, že se žádné pokroky nekonají, spíš naopak. Na svůj věk mluví velmi špatně, není jí rozumět, velké problémy s č, ž, ač už to trénujeme jak dlouho. Bez úspěchu. Paní logopedka zmínila variantu logopedické školky a teď s tím přišli i v naší současné školce. Moc se mi do toho nechce. Je to těžké rozhodování. Jde o to, že mám tři děti, jsme rozvedeni, takže většinu dní je všechno na mě a vozit každý den tři děti na tři různá místa mi přijde dost šílené, i časově atd. Koukala jsem, že v okolí je v normální školce logopedická třída, ale mají provoz jen do14,30. Teď jsem na volné noze, tak se to nějak dá, ale co když budu během roku muset nastoupit do práce? Pak bych se z toho zbláznila. Ráda bych pro dceru to nejlepší samozřejmě, ale fakt nevím jak to všechno skloubit. Zatím se přikláním k variantě naší původní školky a jen intenzivněji cvičit jak doma, nebo si i najít jinou logopedku (blíž, častěji, jinak). Budu ráda za Vaše zkušenosti a třeba pro mě nové úhly pohledu, předem děkuji.

bara88
25. dub 2021

@mariti jak dlouho ty sykavky trénujete?my už taky dlouho a je to prý normální

mariti
autor
25. dub 2021

Od září určitě. Lehce už i dřív
@bara88

lv
25. dub 2021

Je logo školky, resp. Stacionář v Líšni na Synkové

mariti
autor
25. dub 2021

@lv tak Líšeň mám teda opravdu dost z ruky, to je od nás přes celé Brno

zuzkasim
25. dub 2021

Záleží, odkud jste? Veslařská je super, logopedická třída je i na Švermové, všechny ve městě neznám, je potřeba zapátrat. Jinak teda za mě se to rozhodně vyplatí, protože budou s dítkem trénovat i během dne. Když ho necháš v normální třídě a vyzvedneš si ho odpoledne, kolik času na to trénování budete mít a kolik ho využijete? Máte na to už jen rok a jestli je řeč v tak špatném stavu, tak potřebuje intenzivnější práci. Taky mě napadá, jestli je provoz logopedické třídy omezený a třída je součástí běžné školky, tak se pak můžou děti spojovat s těmi z ostatních tříd, nebo ne? Jednou ty děti máš a je potřeba se o jejich potřeby pořádně postarat... Je to jen na rok, pak půjde do školy.

mariti
autor
25. dub 2021

@zuzkasim Jsme Bystrc. Mě právě přijde rok docela dlouhá doba, ale jasně - všechno je relativní. Jako jo, určitě to má své výhody ta logopedická školka. Tu logopedickou třídu a spojování tříd zjistím. Jinak - je mi jasné, že to asi nemyslíš zle, ale kdybych se o své děti nechtěla postarat, tak to neřeším. A v prvé řadě nás musím uživit, byť logopedie je jistě důležitá - tak úplně nejvyšší prioritu prostě nemá, tak to je.

zuzkasim
25. dub 2021

@mariti Nevím, co je základem toho, že tvé dítě má problémy se sykavkama, předpokládám, že R a Ř chybí taky? Může tam být i oslabené sluchové vnímání, pak bude mít to dítě velké potíže se čtením a psaním, jestli si hlásku dobře samo neřekne, protože ji neslyší, pak ji ani nenapíše tam, kam patří... Jsem logopedka, takže dobře vím, jak je to navázané dál na školní dovednosti, proto mi to přijde jako hodně důležitá věc, když už je dítěti 6 let. Neznám tvé dítě a netuším, co vše se za tím skrývá, píšu jen příklad, může u vás jít o něco jiného, to by s váma měli probrat ti, ke kterým docházíte. V Bystrci situaci neznám, je to od nás docela daleko, mám přehled spíš tady v okolí.

mariti
autor
25. dub 2021

@zuzkasim Jasně, děkuji. Já to právě nechci podcenit, ale musím to řešit komplexně, v rámci rodinné situace. Se sluchem problém není, to víme. Velký problém je pozornost, nedostatek soustředění.

palja
25. dub 2021

@mariti dcera začne od září chodit na tu synkovu v Líšni, je to tam otevřené od 6 do 16, pro nás taky přes celé Brno. Dcera je teda malá, teď má 3 roky a skoro vůbec nemluví. Chtěli posudek od jejich psycholozky a logopedky jako podmínky přijetí do stacionáře. K logopedce chodíme jednou za 14 dní.

levandulovy_caj
25. dub 2021

@mariti vozila jsem naší Sarinku do komína na Řezáčovu 3. Tam mají logo třídu, kde ráno byla pár minut logo individuální výuka.

mariti
autor
25. dub 2021

@levandulovy_caj Jen pár minut? A mělo to efekt? Řezáčova není od nás daleko. Ale i tak - byla bych závislá na autu. Takhle to mám 10 minut pěšky.

levandulovy_caj
25. dub 2021

@mariti je tam s nimi paní učitelka logopedie non stop plus k tomu jich bylo ve třídě jen polovina oproti obvyklým počtům běžných tříd...
Logopedická péče zavysela na tom, jak se děti dokáží dlouho soustředit. Třeba u nás to bylo cca dvacet minut denně...
Když si vezmu, že paní z logocentra si Sarinku zvala každé dva měsíce na čtyřicet minut, tak to bylo skoro o ničem oproti pár minutam každý den 🙂
Sárinka má dysfazii, ona v klasické školce docela trpěla, tak jsem zvolila diskomfort a vozili jsme ji z úvozu až do komína 🙂

mariti
autor
25. dub 2021

@levandulovy_caj Díky moc. Koukala jsem na jejich stránky. A to mají opravdu jen do 15 hod? To mi přijde strašně málo, potřebovala bych do 16h, nebo aspoň 15,30. Kolik tedy bylo dětí ve třídě?

zuzkasim
25. dub 2021

@mariti Co já mám zkušenost z logopedické třídy v MŠ, tak se hromadně či ve skupinkách trénovala ve výukovém čase hlavně motorika mluvidel, dýchání, individuálně pak to, co každé dítko potřebovalo. Takže to sice vypadalo, že individuálně se trénuje jen chvilku, ale dopolední program se s logopedií taky prolínal. Navíc bylo možné se k trénování kdykoliv během dne na chvilinku vrátit, třeba nastavení mluvidel při obrázku, kolem kterého dítě za to dopoledne 5x prošlo... Maximální počet dětí ve třídě byl tuším 15, ale je to už dost let nazpět, snad si to pamatuju dobře, byla jsem v takové třídě na praxi při studiu.

levandulovy_caj
25. dub 2021

@mariti pak se spojili s druhou třídou a tam mohli být až do 16:30

milebr
5. kvě 2021

@mariti Dnes jsem narazila na tuto diskusi. Padlo už u Vás rozhodnutí? Dcera má "jen" problém s výslovností jednotlivých hlásek, nebo diagnostikovanou vývojovou dysfázii, příp. jinou řečovou vadu? Píšete, že na logopedii chodíte už od září. Jsou tam nějaké pokroky za tuto dobu? Jak často s dcerou trénujete doma? Jste schopná v rámci Vaší rodinné situace se řeči s dcerou věnovat ještě intenzivněji? Spolupracuje dcera s Vámi? V rámci školky, kam dcera dochází, funguje logopedický asistent? Nemám teď aktuální informace ohledně konkrétních logoškol/tříd v Brně. V obecné rovině je to primárně o tom, kolik času/energie je školka/rodina schopná se rozvoji řeči dítěte denně věnovat. Do září příštího roku je relativně dlouhá doba. Držím Vám pěsti, ať se správně rozhodnete! Mj. logopedie dělám, online a ne na pojišťovnu. Kdybyste se chtěla o Vaší situaci pobavit blíže, můžete mě kontaktovat.