Pokud máte atopický ekzém, má ho i Vaše dítě?

qz
6. čer 2015

Ahoj, mam atopicky ekzem od miminka, pritel mel jako dite, v dospelosti nic. Zajimalo by me, kdo je na tom podobne, zda dite melo take pak ekzem, popr.zda ustoupil. Dekuji.

metallico_mondo
6. čer 2015

Já teda nikdy neměla ale manžel na něj hodne trpí od puberty maše dcera 2 roky zatím bez jakéhokoliv projevu. Jen citlivější kůže na různá mazání za mala plenu apd. ale kdo ví jestli to má souvislost. Manželův bratr na exem trpěl prý v dětství a jejich rodiče bez projevu takže za mě je to spíš věc náhody 🙂

metallico_mondo
6. čer 2015

Omlouvám se ekzem, je to děs jak to mobil opravuje ☹

qz
autor
6. čer 2015

@metallico_mondo a ktere pleny a mazani nedelaly dobre? Ono pry, kdyz to ma jeden z rodicu, tak je 50% "sance na jackpot", kdyz oba, tak 80 % - zajimalo by me tedy, jak to vypada v praxi 🙂

marie_anna
6. čer 2015

@qz Já - první neměl vůbec, druhý má trochu, ale lepší se to, v pěti měsících to má jen málo a střídavě to mizí a vrací se. Ale fakt malinko. Promazávám Ambidermanem, nekoupu příliš často (ve vedrech tedy ano), nemydlím a nedrhnu silou.

metallico_mondo
6. čer 2015

@qz na vsechny a na vsechno, dopadlo to tak ze jsem ji nemazala nicim a to do ted. A pliny na roce ji nevadily konecne hugies ale po dvouch mesicich uz jo a pak pampersky jeden druh snesla ale az po tom roce. A treba lqtkovky nesnesla vunec.

lamarika
6. čer 2015

@qz jsem atopik, manžel alergik...máme 3 děti a všechny měly od kojeneckého věku exém. Nejstaršímu i prostřední po roce zmizel. Nejmladšímu budou v září 3 roky a je to čím dál horší. Pleny ho nedráždili jedině Pampers, krémy po čase vadí všechny. Snášenlivost má tak 2-4 týdny a pak katastrofa. Paradoxně mu vadí zinkový krém (cokoliv se zinkem). Zatím jsem vypozorovala tyto spouštěče: písek, pot, teplo, zima, umělý materiál, zvířecí chlupy, zakouřené prostředí, prašné prostředí, voda, prakticky jakákoli kosmetika. To je asi všechno co mi teď prolétlo hlavou. Jídlo jsem zatím nedokázala žádné vyloučit. Sladké naštěstí moc nemusí.
Je to boj na dlouhou trať. Mrzí mně, že ho má, protože sama vím co to je. Říkám si ale, že mohlo být mnohem, mnohem hůř

melodygirl
6. čer 2015

Jsem alergik i malinko atopik, manžel ne. Dcera je atopik, ekzém od 2 měsíce na polovině těla. Vlivem eliminační diety a homeopatie byla do dalších dvou měsíců bez příznaků. Ovšem ve stravě ji držím zkrátka i ve 3,5 letech, jinak se vše vrací.

qz
autor
6. čer 2015

@metallico_mondo na vsechny a na vsechno, to znam, clovek nemuze ani to hypoalergenni ☹ Huggies se jeste vyrabi? Budu je muset ozkouset ruzne, slysela jsem prave negativni recenze na zelene Pampers. Latkove ani nepripadaji v uvahu.
@lamarika jo a jakekoli cedulky, vlas - to je zlo ☹ a ano, vsechna kosmetika, ja treba muzu jen modrou niveu a do sprchy mam nivea baby, zjistila jsem, ze nemuzu ani mandlovy olej, balmandol apod., takze cim se mazat proti striim, nomazu se, musim, a na ditku budu zkouset, pokud ho to postihne... Ten pisek je zajimavy spoustec, to by me nenapadlo, asi ten prach a vse mozne v nem dnes.
@melodygirl a muzu se prosim zeptat, co jste konkretne vyloucili? Asi kakao, orechy, cesnek apod., ze? Nekdo to ma tak, ze muze jen samotne maso a chleba s maslem... A co ted mala ji? A co neji?

metallico_mondo
6. čer 2015

Prave co jsme zjistily ze jsou dobre hugies tak je prestapy vyrabet a my opet po par mesicich hledaly dal. Ted ma prilezitostne na spani zeleno modre pampers a super ale driv je taky nemohla ani citit. Bylo to tezky s ni, doufam ze druhy nebude mit takovy problemy ☹
@qz

melodygirl
6. čer 2015

Nejčastější alergie, které vyvolávají ekzém jsou na bílkovinu kravského mléka, to má dcera velmi, tudíž všechny mléčné výrobky, syrové ovoce. Ořechy ji nevadí, česnek také ne.

me79
6. čer 2015

My s manželem ekzémem netrpěli a netrpime. Ale jsme oba alergičtí - senna ryma. Už v tehu mi řekli, ze dítě bude na 90% též alergik, jelikož se to předává. Malé se rozběhl ekzém od cca 4m po celých rukách. Obíhali jsme lékaře, vyzkoušeli X krémů, omezili koupání ve vodě, vyloučili možné alergeny z jídla. A pak zavedli probiotika! Po 1m se vše hodně zlepšilo a nyní v 10m ma jen občasné fleky, když se hodně potí. A to v jídle ji už neomezuji a dokonce chodíme i 1krat týdne do bazénu. Takže nám držím palce, aby se nám už ekzém nikdy nevrátil .
@qz

butterfly
6. čer 2015

@me79 Ha! Tak s těmi probiotiky je to zajímavý postřeh, mojí dceři se spustil exém asi před měsícem, kdy jsem přestala po dlouhé době užívat probiotika. Zkusím znovu nasadit.

qz
autor
6. čer 2015

@me79 bazen je nemyslitelny, doufam, ze se to zmeni a budeme moci obe. Jaka probiotika jste brali? +
@butterfly

lamarika
7. čer 2015

@butterfly
@me79 ty probiotika také vyzkouším. Nevím proč mě to ještě nenapadlo...

lamarika
7. čer 2015

@qz hodně věcí z jídelníčku vyškrtávám kvůli sobě, takže se spoustou surovin nevařím. Česnek synovi taky nevadí. Jogurty, tvarohy, sýry ani mléko nemá rád, takže to si tak nějak vyloučil sám

me79
7. čer 2015

@butterfly
@qz
@lamarika ja brala probiotika už v těhotenství. Stejně se u malé alergie ve formě ekzému rozjela a teď i občas kýchá v přírodě, stejně jako ja... I když je stále kojena. Každopádně u miminek říkají, ze je malé procento děti, u kterých právě ta probiotika zabírají. Zkusili jsme dávat dle dermatolozky 14 dni ano a 14 dni vynechat. Do týdne bez probiotik se ekzém zase objevil. Po poradě s obvodním MUDr. Dáváme každy den a jsme už 4 měsíce témeř bez potíží .

qz
autor
7. čer 2015

@me79 a jak se to konkretne jmenuje, kdybych to chtela v lekarne? Nekdo rika, ze se to rozjede po ockovani, protoze tam je hlinik a cosi... No proste nas chteji zlikvidovat ti nahore 🙂 tak je to jasne, musime se lecit a nevylecit, je to byznys! ☹

qz
autor
7. čer 2015

@lamarika ja teda bez mleka trpim... Byla jsem na merenibpodle dr.Jonase (Joalis) a i mi to bylo jasne receno, ale neumim se toho vzdat. Doporucili nahradit kozimi vyrobky. Kozi syr mam moc rada, ale kozi mliko neni nic pro me. Sojove vyrobky mam zas rada, mozna to salamounsky vyresim pitim zajice s probiotiky 🙂 aspon zkusit. Ale obycejne mleko... Do kavy (bez kofeinu), jinak nevim, co bych tam rvala, se zajicem je to hnusne. Taky nekdo rikal, at si to jeste uzije, ze s kojenim prestane zraci legrace, ze to tam budu muset eliminovat, i kdybych nechtela, a to jeste nemluve o ekzemu.
Co tedy takhle jite a co nedela problem?

me79
7. čer 2015

@qz ja jsem též přesvědčena, ze se to malé rozjelo po očkováni. První vakcínu měla ve 3.m a do 2 týdnu se objevila vyrážka, která přerostla v ekzém. A nikdo me nepřesvědčí o opaku! My máme od lékaře předepsané probio Bifiderm, která se v ČR pod tímto názvem neprodavaji. Každopádně obsahují Bifidobacterium breve BR03 e Lactobacillus salivarius LS01. Dermatolog ci dobry obvodní doktor by to měl vědět.

butterfly
7. čer 2015

@qz Já brala probiotika už v těhotenství a během kojení až donedávna. Brala jsem Biopron, ten dávali i malé v nemocnici, když měla zápal plic.

lamarika
7. čer 2015

@qz nekořením, když tak jen lehce domácí červené papriky (pro mě s manželem občas grilovací koření) a bylinky od mamky ze zahrádky. Omáčky vařím velice výjimečně, protože je manžel nemá rád. S nejmladším si libujem v lehkých jídlech se zeleninou. Např brambory (máme ze zahrádky) se zeleninou a kousky kuřecího zapečený v troubě, kuskus, těstoviny, rýže, gnocchi, špecle. Vepřové maso nemám v lásce, takže vařím kuřecí a krutí. Občas si pohrávám i se sojovým masem, ale ještě v tom nejsem moc dobrá. Do hodně jídel dávám česnek 🙂 z tropického ovoce jí syn jen meloun a ten mu nevadí. Jinak pouze jablko a sem tam banán.
Teď jak je teplo, tak si děti dávají každý den ledňák a nejmladšímu se hrozně rozjel exém, tak si myslím, že to je tím.
Čokoládu si nedokážu zakázat, maximálně na pár dní

lamarika
7. čer 2015

@qz
@me79
Syn měl exém už před očkováním. U něj bylo spouštěčem dle mě předčasný porod. Narodil se o měsíc dřív, neměl dovyvinutou trávicí soustavu, nedokázal příjmat potravu, vynechávalo mu srdíčko a v nemocnici chytl hned nějakou infekci. Myslím, že koktejl co mu dávali aby se z toho všeho dostal mu spustil právě exém. Ten se mu objevil shruba po 14 dnech co byl konečně doma

me79
8. čer 2015

@lamarika jejda, to si brouček teda prosel hroznymi věcmi hned v prvních dnech života :( Tak ono jak u vás tak i vlastně po očkováni doslo k narušení imunity a pak je to jen krok k alergii či ekzému. Tak nám i těm našim malým ratolestem přeji, aby s postupem veku všechny příznaky ekzému vymizely. U někoho to prý tak je.

lamarika
8. čer 2015

@me79 hodně odeznívá v pubertě, tak snad to ty prcky přejde. V pubertě mi taky zmizel, ale po těhotenství se vrátil 😠

anetpierowska
8. čer 2015

My take trpime na exem od narozni. 4roky .Ja ani manzel ho nemame a ani nikdo z rodiny. Ted ted jak byli ty vedra se mu zhorsil. Na alergologii mi rekli, ze to je k alergii. Malej je alergicky na travni pyly. Snad se toho vekem zbavi. ☹

konidana
8. čer 2015

Já měla ekzém v dětství -(asi do 3. let), pak nic, až po dětech a po ukončení kojení se mi rozvinula pylová alergie a pak i ekzém. Manžel nic. Děti mají oba citlivější kůži, syn měl kolem 1 roku ekzém, ale teď se daří udržovat a eliminovat v zárodku promazáváním indulonou.

lu777
8. čer 2015

@qz rýžové nebo ovesné mléko je docela dobré 😉

mléko a bílá mouka je s cukrem fakt největší škodič - a to nejen u ekzému, ale i u různých poruch imunity atd...

jinak samozřejmě klasická kosmetika (s chemikáliemi)... stres...

okolo mě bylo dost dětí s ekzémem, některým pomohla dieta, jiným čínská medicína nebo homeopatika...
rozhodně bych nešla do kortikoidů apod. 😝 - jednak je to děs na to tělo a druhak to neřeší příčinu...

náš starší měl náběh na ekzém okolo roka... vyřadili jsme mléko, cukr, bílou mouku... nosil jen bavlnu (tři měsíce tehdy chodl v pyžamu, protože nic jiného jsem nebyla tehdy schopná sehnat co byla fakt čistá bavlna)... koupání v čistě přírodních věcech (ideálně nějaký kvalitní koupelový olej, např. Saloos, ne nějaký Johnsons 😝 )...
k tomu bral bylinky a homeopatika... promazávali jsme 2x denně Excipialem nebo konopným krémem...
podařilo se to zastavit 🙂

od té doby ok, ale dávám průběžně bylinky pokud je nějaký oslabený apod... teď je mu 7 a kromě mě to nikdo nepozná...
dávám dlouhodobě probiotika... Swiss nebo teď jak je větší tak jsem mu dávala i Bifolac Forte, tam je širší spektrum... jsou pro dospělé, takže ty dávám jen sem tam....

lamarika
8. čer 2015

@lu777 prosím tě co dáváš za bylinky? A je podle tebe lepší swiss s nebo biopron?

lu777
8. čer 2015

@lamarika bylinky jsme měli nějaké tehdy předepsané na míru, už bohužel nepamatuji jaké to byly...
jinak mám nejlepší zkušenost s tím Bifolac Forte, je tam širší spektrum těch bakterií, více kmenů...
jediné probiotikum po kterém se mi když beru atb nerozjede mykoza...

lu777
8. čer 2015

@lamarika jinak teď dávám sem tam čínské bylinky na posílení imunity apod... to je ale taky na základě vyšetření, na míru...